Ursäkta röran, vi uppdaterar med ny layout och nytt innehåll.

Budget

När ni ska sätta er bröllopsbudget är det av största vikt att ha koll på alla eventuella utgifter. För att minimera kostnaderna är det bra om man kan göra så mycket som möjligt av bröllopsplaneringen själv. Att anlita en professionell bröllopskoordinator som ska hjälpa er är oftast tyvärr väldigt dyrt. Som tur är vill vi gärna hjälpa er med båda bröllopsplaneringen och att sätta en budget som passar just er plånbok.

Här tipsar vi om flera saker ni kan tänka på vid planering och budgetering av ert bröllop!

Hur mycket kostar ett bröllop?

Som ni förstår kan ett bröllop kosta nästan precis hur mycket eller lite som helst. Men hur mycket kostar egentligen ett bröllop i genomsnitt? Enligt en undersökning som är gjord 2010 av Synovate på uppdrag av Swedbank fick man fram att ett genomsnittsbröllop i Sverige gick på 54 000 kr. Allt fler brudpar väljer dock att spendera mer pengar på sitt bröllop numera och 2015 gjorde bröllopsakademin en undersökning istället som visade på 90 000 kr.

Hur mycket ert bröllop kommer att kosta är givetvis helt upp till er och era prioriteringar. Det kan däremot vara skönt att få en fingervisning om vad saker och ting brukar kosta och vad som är rimligt att räkna med i sin budget. Då blir det dessutom lättare att prioritera vad ni helst vill spendera era pengar på.

Siffrorna vi presenterar här nedanför är alltså ett ungefärligt genomsnitt på vad varje post brukar kosta. Med hjälp av våra tips ni kan läsa här på hemsidan kommer ni garanterat kunna komma undan billigare på många av de punkter ni själva önskar.

Lite grovt räknat kan man säga att ifall ni har ett “vanligt” bröllop för 50 gäster kommer det att kosta ungefär 50.000:-. Det innebär alltså ca 1000:-/gäst.

Vigsel
Borgerlig vigselförrättareEv milersättning
Präst0:-
Ringar10 000:-
Bröllopsbubblor, konfetti mm300:-
Solist2000:-
Kläder & smycken
Brudklänning8000:-
Kostym/Frack4500:-
Skor till brudgum1000:-
Skor till bruden1000:-
Slöja/hårsmycke1000:-
Underkläder700:-
Klänning till tärna2500:-
Kostym till bestman3000:-
Smycken till bruden500:-
Blommor
Brudbukett2000:-
Bukett till brudtärna400:-
Utsmyckning3000:-
Styling
Make up750:-
Håruppsättning1500:-
Manikyr & Pedikyr1000:-

Bröllopsfesten
Catering175:-/pers
Trerätters på festvåning800:-/pers
Bröllopstårta30-40:-/bit
DJ6000:-
Trubadur6000:-
Alkohol från Systembolaget200:-/pers
Alkohol från Tyskland100:-/pers
Foto & video
Bröllopsfotograf10.000:-
Videofotograf13.000:-
Trycksaker
Inbjudningskort50:-/st
Tackkort50:-/st
Bröllopsprogram, häfte120:-/st
Vigselprogram25:-/st
Bordplaceringskort20:-/st
Transport
Till/från vigselplats2500:-
Presenter & Gåvor
Små gåvor till gästerna30:-/st
Morgongåva4000:-
Övernattning
Hotellnatt1600:-
Bröllopssvit3500:-

Spara pengar inför bröllopet

10 Bästa spartipsen inför bröllopet

När man har bestämt att man ska gifta sig och börjar kolla på vad ett bröllop kostar kan man lätt få en ordentlig chock ifall man inte har hört detta innan. Det handlar vanligtvis om en ganska ansenlig summa för endast en dags firande. Men man gifter sig ju bara en gång och många vill gärna ha ett påkostat bröllop.

Istället för att snåla in på bröllopet i form av en kortare gästlista eller indragen alkohol kan ni istället lägga undan pengar varje månad fram till bröllopet. Här ger vi dig tips på hur du kan spara in på kostnader som redan finns i nuläget så att ni istället kan lägga pengarna på bröllopet. Kanske har ni onödiga kostnader ni inte tänker på.

Läs vår lista med 10 spartips inför bröllopet för att se vad du kan spara in på varje månad.

Läs mer

Utgifter man inte tänker på

8 utgifter du inte tänker på

För det mesta är det väldigt många saker att tänka på när man planerar ett bröllop och det är därför lätt hänt att man glömmer något. Vissa saker är man antagligen väldigt noga med att dubbelkolla flera gånger medan andra saker lätt faller mellan stolarna.

Något som brudpar ofta råkar ut för som är kopplat till bröllopsbudgeten är just oväntade utgifter. Sådana saker man helt enkelt inte tänkt på när man tagit fram sin bröllopsbudget. Här listar vi därför 8 utgifter du kanske inte har tänkt på så att du slipper göra samma misstag.

Läs mer

Delbetala bröllopet

Delbetala bröllopet med hjälp av finansiering

Har man kort om tid till att bröllopet ska äga rum kan det vara svårt att hinna spara så mycket pengar innan. Då kan man välja att antingen skjuta upp bröllopet eller börja begränsa utgifterna för själva bröllopet. Det är dock inte ett alternativ för vissa eftersom de inte vill kompromissa med någon som man förhoppningsvis endast gör en gång i livet.

I de fallen kan det vara bra att finansiera sitt bröllop med hjälp av delbetalning. Det blir egentligen samma sak som att du sparar pengar inför bröllopet med skillnaden att du istället gör det efteråt och betalar av din räkning. Nackdelen är dock att det kommer att kosta dig mer eller mindre pengar för en sådan tjänst. Det är absolut värt det för vissa medan andra aldrig skulle vilja låna pengar för ett bröllop.

Här läser du mer om olika fördelar och nackdelar med att låna pengar till bröllopet och vad man ska tänka på innan man eventuellt gör slag i saken.

Läs mer

Spara pengar på bröllopet

10 bästa tipsen för att spara pengar på bröllopet

Är du en av dem som inte vill lägga för mycket pengar på en enda fest även om det nu handlar om ett bröllop? Då kanske du känner att du vill spara in på vissa saker för att hålla nere dina kostnader och klara din budget trots att den är relativt liten.

Beroende på hur din budget ser ut kanske du inte behöver spara in på allt. Bestäm först vad just ni tycker är viktigast och vad ni inte vill kompromissa med. Sedan kan ni spara in på resterande punkter i första hand.

Hela denna hemsidan innehåller mycket bra tips på hur man kan spara pengar på olika delar av bröllopet men här har vi en lista med 10 vanliga saker man kan välja att spara in en del pengar på, som ni med fördel kan börja att kika på.

Tänk på att inte vara dumsnål! Man vill inte ångra sig i efterhand för att man varit för snål på vissa viktiga punkter i budgeten. Välj att spara in på saker som faktiskt gör någon skillnad i plånboken men kom också ihåg att många bäckar små gör en stor å.

Läs mer