Brudbukett

Det är inte alltid det enklaste att välja ut en brudbukett och det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig. Vi ska försöka hjälpa dig så att du kan hitta den perfekta brudbuketten för just dig oavsett ifall du har en tight bröllopsbudget eller inte.

Här ska du få massa bra tips och inspiration till hur du ska tänka inför ditt val av brudbukett.

Professionell florist i Uddevalla
Professionell florist i Uddevalla

Floristen svarar på frågor om brudbuketter

Vi har pratat med floristen Regina Andersson som har jobbat med blommor i över 10 år.

Regina har bundit hundratals brudbuketter genom årens lopp!

Vi frågade helt enkelt ifall hon kunde dela med sig lite av den kunskap om brudbuketter hon samlat på sig under sina 10 år som florist.

Vad ska jag tänka på när jag väljer brudbukett?

Jag tycker att det absolut viktigaste är att du väljer bukett utifrån ditt eget tycke och smak. Vad symboliserar dig? Är du en enkel människa som gillar det avskalade eller är du mer av den glamourösa typen som gillar när det är stort och pampigt?

Du behöver inte utgå från vad som är trendigt just nu utan försök istället att se till vad just du gillar.

Det finns även vissa praktiska detaljer du bör ta hänsyn till i ditt val av brudbukett. Det är väldigt trendigt just nu med stora och pompösa brudbuketter men detta är inte alltid så praktiskt då den kan bli ganska tung. Som brud vill man dessutom synas och det är viktigt att buketten inte snor all uppmärksamhet. Har du lagt ner tusentals kronor på en vacker klänning vill man inte att den ska komma i skymundan.

Var även försiktig med färgade blommor och bär. Dessa kan förvisso vara väldigt dekorativa att ha i sin brudbukett men att få en fläck på sin brudklänning är såklart brudens största fasa. Vill du ändå gärna ha det i din brudbukett gäller det att tänka på att vara extra försiktig.

Modern brudbukett

Hur ser trenden för brudbuketter ut idag?

Det som utmärker dagens buketter är mångfalden av färg och form och nu är det stort och ännu större som gäller. Mycket bladgrönt som eukalyptus i olika varianter och ruscus är det som dominerar de flesta brudbuketter.

Det ska vara oregelbundet och ge en känsla av att buketten är handplockad från trädgården.

Detaljer är viktiga och många väljer idag att smycka sin bukett lite extra med fina band och gärna då vackra långa sidenband som hänger ner. Vanligt förekommande blommor är protea, hortensia, tistel, nejlikor, astilbe, olika gräs och såklart rosor.

Brudbukett

Vad kostar en brudbukett i genomsnitt?

Hur mycket en brudbukett kostar varierar såklart men snittpriset på en rundbunden bukett brukar landa någonstans mellan 1000-1500 kr. Priset blir olika beroende på antal blommor och sorter men också beroende på vart i landet man bor.

Under bröllopssäsongen, som hos blomsterhandlarna sträcker sig mellan maj till mitten av augusti, höjs priserna för klassiska brudbuketter. Det är då många som gifter sig vilket gör att efterfrågan höjs på typiska bröllopsblommor och odlarna kan då ta mer betalt.

Men det som är den stora kostnaden för en brudbukett är arbetskostnaden. Att sätta ihop en vacker bukett till ett bröllop är ett hantverk som ofta kräver erfarenhet och skicklighet, vilket såklart medför ett högre pris.

Inspiration Brudbukett

Tips för en billigare brudbukett

Vill du försöka hålla nere kostnaderna för din brudbukett kommer här några tips:

 • Istället för att beställa en speciell brudbukett kan du besöka en blomsterbutik dagen innan din bröllopsdag och be floristen binda något av blommorna som finns i kylen. Du behöver inte säga att du ska ha den till ditt bröllop utan bara förklara lite vilken stil du är ute efter. På så sätt får du en professionellt bunden brudbukett till samma pris som en vanlig presentbukett. Varken konsultation eller specialbeställning behövs vilket håller nere kostnaden.
 • Ta hjälp av en släkting eller vän som är duktig på blommor.
 • Välj en enklare variant och bind din egen brudbukett.
 • Välj blommor efter säsong.

Bind din egen brudbukett

Istället för att lägga tusentals kronor på att köpa en brudbukett kan du med fördel utnyttja alla fina ängsblommor som du faktiskt kan plocka helt gratis!

Här kommer lite tips på hur du kan binda din egen brudbukett av ängsblommor. 

Det du behöver:

 • Ängsblommor
 • en vass snittkniv
 • snöre 
 • ett fint band.

1. Börja med att snitta blommorna och sätt dem i vatten. Rensa sedan stjälkarna från blad och taggar. Stjälkar ska vara rena från bindstället och nedåt. Gå igenom alla blommor en och en och snitta sedan blommorna yttrerligare en gång diagonalt. Ju hårdare stjälk desto längre snittyta. Låt sedan blommorna stå och dra i vatten i minst en timma, innan du börjar binda buketten.

2. Det är ofta lättas om man sorterar upp alla blommor och allt grönt. 

3. Börja med den blomma som ska vara i mitten. Placera därefter lite grönt runt och sedan nästa blomma. Varannan blomma varannan grönt. Bygg buketten ifrån mitten och ut. Snurra buketten i handen allt eftersom. Placera alla stjälkarna i spiral, alltså alla stjälkar lite lätt diagonalt så samma håll. Detta ser snyggare ut, och stjälkarna krossar inte lika lätt när man binder om dem.

4. När du känner dig färdig, granska buketten från olika håll så den ser fin ut.  När du känner dig nöjd binder du om buketten med snöret. Snurra snöret hårt ett par varv runt alla stjälkarna, detta för att inga stjälkar skall kunna röra på sig men inte så hårt att du krossar stjälkarna. Avsluta med något fint band eller spets. Snitta sedan alla stjälkarna till lagom längd och sätt buketten i vatten.

Att tänka på!

 • Hålla dig till 2-3 färger eller olika nyanser inom en färgskala.
 • Plocka mycket blommor. Det går nästan alltid åt mer än man tror.
 • Använd mycket grönt för att buketten ska bli luftig.
 • Träna innan och gör gärna 2-3 buketter innan det är dags för den riktiga. 
 • Se till att ha en enkel vas nära till hand under bröllopsdagen. Vilda blommor är rätt känsliga och nickar något fortare än ”köpta” blommor.

Videoguide till hur du gör din brudbukett själv

Här är några bra videoguider som går igenom steg för steg hur du gör din egen brudbukett. Dessa är faktiskt förhållandevis enkla att göra och du kan komma undan med en fin brudbukett bra mycket billigare än om du köper en!

Välj blommor till buketten beroende på årstid

Idag går det att få tag på det flesta blomsorterna året om. Det är därför inte nödvändigt att handla efter säsong men det kan vara smart utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det kan nämligen vara billigare att välja blommorna till brudbuketten efter säsong och dessutom håller blommorna då ofta en högre standard och kvalitét.

Några blommor som det är “säsong” för året om är rosor, gerbera och tistlar.

Ranunkler

Vår

Påskliljor
Nejlikor
Tulpaner
Anemoner
Prärieklocka
Ranunkler
Fresia Syrén
Hösthortensia
Eucalyptus

Solros till brudbukett

Sommar

Pioner
Liljekonvalj
Solrosor
Hortensia
Prästkragar
Blåklint
Luktärt
Lejongap
Trädgårdsrosor

Dalior till brudbukett

Höst

Orkidé
Dahlia
Krysantemum
Gerbera
Gladiolius
Hösthortensia
Eucalyptus

Snödroppe till vinterbukett

Vinter

Hyacint
Amaryllis
Tulpaner
Julros
Snödroppe

Brudbuketter genom tiderna

Brudbuketten har en lång historia och har under resans gång bytt utseende många gånger. Den stora och pampiga brudbuketten började användas någon gång på 1800-talet och bestod då av små vita rosor och konvaljer omsluten av sidenband och spetspapper. Buketten var en gåva från mannen och den vita färgen på blommorna stod för oskuld.

Men precis som med allt annat inom modebranschen kommer nya trender och utföranden och brudbukettens utseende har ändrats en del med åren. Det har varit populärt med allt ifrån 60-talets nejlikor och adiumbuketter, till 90-talets famnbuketter och 00-talets rosbuketter med långt steelgrass runt stjälkarna som dekorerades med vita pärlor så den blev mycket lång och ståtlig.

Idag är det en del som fortfarande tycker det är viktigt med symbolik och gamla traditioner i sitt blomsterval men för de allra flesta får personligt tycke och smak styra valet av färg, form och blommor till brudbuketten.