Bröllopstårta

Bröllopstårtan är en riktig klassiker som vi ätit på bröllopsdagar runt om i Sverige i över hundra år. Denna tradition är fortfarande levande i allra högsta grad trots att det blir allt vanligare att servera tårtor som inte alltid liknar de klassiska bröllopstårtorna.

Hur ni vill göra med er egen bröllopstårta är såklart helt upp till er. Här ger vi er dock några exempel på goda tårtor samtidigt som vi tipsar om saker som kan vara bra att tänka på inför beställning av en bröllopstårta.

Så gör du din egen bröllopstårta

Vill du göra din egna tårta till bröllopet istället för att beställa en? Här får du tips och inspiration till hur du på egen hand fixar en utsökt bröllopstårta!

Vad kostar en bröllopstårta?

Det finns många saker som påverkar vad den slutgiltiga prislappen för en bröllopstårta landar på. Dels skiljer det sig från de olika konditorierna men också beroende på vilken typ av tårta och dekor ni önskar. Vanligast är dock att priset landar på ca 40-100 kr per bit men det kan såklart bli bra mycket dyrare än så också.

En bröllopstårta är ofta ett rent hantverk och det krävs mycket tid, energi och kunskap för att kunna leverera en god och fin tårta. Beroende på vilken typ av tårta ni beställer kan det ta upp emot 5 arbetsdagar innan den står klar.

Att tänka på när du ska beställa bröllopstårta

När det kommer till val och beställning av bröllopstårta finns det vissa saker du bör tänka på:

1. Inspireras av andras bröllopstårtor

Det allra första momentet är att hitta ett utseende på bröllopstårta som faller er i smaken. Genom att titta på bröllopstårtor på nätet och i tidningar kommer ni säkerligen kunna hitta er drömtårta. Precis som när det kommer till mycket annat här på sidan och man ska hitta inspiration rekommenderar vi Pinterest.

Den klassiska bröllopstårtan som många ser framför sig är den runda med våningar uppe på varandra. Men idag finns det många olika varianter att välja bland. Bröllopstårtan kan vara fyrkantig, bestå av flera tårtor på dekorativa tårtställningar eller helt enkelt bytas ut mot cupcakes, munkar eller något annat ni gillar som serveras i våningar.


2. Välj tårta utifrån bröllopstema

Låt tårtan inspireras av det övriga bröllopstemat som ni har valt. Låt färgerna ni valt till bröllopet synas även på tårtan. Är det ett bröllop som andas lyx och flärd så tryck på med dekor och låt tårtan prydas av sidenband, gulddetaljer och pärlor. Är det ett lite mer avslappnat lantligt bröllop kanske en “naked cake” är det allra bästa?


3. Caketoppers

En bröllopstårta kan dekoreras på oändligt många vis. Kanske föredrar ni vackra kreationer i sockerpasta eller vill ni använda er av riktiga blommor? Idag finns det dessutom väldigt många finna caketoppers som kan förgylla er tårta. Dessa kan ni köpa och ge till konditoriet som tillverkar er tårta. Här nedan kommer några förslag.


4. Kolla upp konditor

Kolla upp vilket konditori som skulle kunna vara aktuellt. Kolla på nätet efter recensioner och hör gärna runt med din bekantskapskrets om det vet något de kan rekommendera. Har du ingen erfarenhet av konditoriet ni väljer så var noga med att få se bilder på tidigare kreationer så du kan känna dig säker på att det blir bra.


5. Beställ tårtan i god tid

Tänk på att vara ute i god tid. Många populära datum under året blir snabbt uppbokade. Så se därför alltid till att boka er tårta några månader innan för att vara säkra på att ni får den på önskat datum.


6. Boka in en konsultation

Boka in en konsultation där ni visar upp inspirationsbilder på vilken typ av tårta ni har tänkt er. Var sedan öppen för förslag och lyssna på vad proffsen har att säga. Kanske de har någon bra input som ni inte har tänkt på.

Gå igenom olika smakbilder och ta med prover hem för att smaka på i lugn och ro. Detta ingår i vissa fall i tårtans pris men e flesta konditorier tar en liten avgift för konsultationen. Denna ligger på alltifrån 150-600kr och då kan det variera hur många smakprover som ingår. Om du önskar fler brukar detta vara möjligt mot betalning. Hör med ditt konditori för att få en exakt prisbild.


7. Hyra ställning till bröllopstårtan

Beroende på vilken tårta ni väljer kan det behövas hyra en ställning. Vissa tar bara ut en deposition som man får tillbaka då man returnerat ställningen medan andra tar ut en avgift. Detta kan vara bra att kolla upp så man har med det i beräkningen av kostnaden på tårtan.


8. Utkörning

Behöver ni få tårtan utkörd? En del konditorier kör ut er tårta mot en avgift. Detta är viktigt att kolla upp tidigt så ni vet hur ni får tårtan till lokalen.

Dekorera bröllopstårtan med blommor

Baktrenden växer sig allt starkare i Sverige och i sociala medier kan man se det ena bakverket vackrare än det andra. Utseendet har blivit allt viktigare. Eftersom blommor är en viktig ingrediens på ett bröllop har det blivit allt vanligare att använda det som dekoration på bröllopstårtan. Istället för att använda sig av blommor i sockerpasta och choklad har man nu börjat använda sig av levande blommor.

När det kommer till valet av blommor är det fint om de går i stil med övriga blommor på bröllopet, men det är också viktigt att de är blommor som fungerar att lägga på en tårta. Vissa blommor innehåller nämligen små doser av gifta ämnen och bör därför undvikas.

Om den som gör er bröllopstårta inte har koll på vilka blommor som är okej att använda och ni har speciella önskemål om blommor bör ni kolla med en kunnig florist. Blommorna sticks aldrig direkt i tårtan utan man använder en speciell plastbehållare. Men man bör alltså undvika vissa blommor eftersom övriga blomman ändå kommer i kontakt med tårtan.

Bröllopstårta med blommor
Klassisk bröllopstårta med rosor
Modern bröllopstårta dekorerad med blommor
Enkel bröllopstårta dekorerad med blommor

Förslag på blommor att dekorera tårtan med

  • Rosor
  • Prästkrage
  • Dagslija
  • Petunia
  • Ringblomma
  • Violer
  • Gurkört
  • Penséer
  • Syrén
  • Lavendel
  • Fläderblom

Lyft bröllopstårtan ytterligare med dekorationer runt omkring

Bröllopstårtan i sig är ofta ett mästerverk så se till att den får en hedersplats. Dekorera platsen där tårtan står för att ytterligare förstärka den. Det kan handla om allt ifrån fina bordkjolar till vackra dukar, konfetti eller ett vackert backdrop. Här hittar ni produkter som kan förgylla tårtans hedersplats.

Varför äter vi egentligen bröllopstårta?

Att äta tårta på bröllop är en mångårig tradition som symboliserar lycka i äktenskapet och många barn. Bröllopstårtan serveras traditionellt i modern tid till gästerna efter bröllopsmiddagen, antingen i direkt anslutning till middagen, eller senare på kvällen i sällskap med kaffe och avec. 

En bröllopstårta skiljer från en vanlig tårta genom sina vackra utsmyckning och tårtdekorationer som för tankarna till kärlek och romantik. En bröllopstårta brukar ofta vara i flera nivåer, vilket förr i tiden var en symbol för hur många barn som brudparet skulle få. I dag väljer vi ofta en bröllopstårta i flera nivåer för att det ser exklusivt och maffigt ut med en stor tårta men också för att tårtan ska räcka till alla bröllopsgästerna.

Från början såg det annorlunda ut

Tårtan som bakverk uppkom på 1800-talet men den klassiska bröllopstårtan uppfanns på 1900-talet. Traditionen att äta bakverk vid bröllop kan dock spåras så långt tillbaka som till den romerska antiken men då bestod bakverket av runda brödkakor som hade lagts på varandra. De var till att börja med sötade med honung och fikon. Dessa bröd gavs till brudparet för att skänka dem lycka och alla gästerna skulle äta av tårtan som en symbol för att de delade brudparets glädje.

Idag kan bröllopstårtan också vara en slags statussymbol som visar att man har råd att köpa en exklusiv och avancerad tårta. Bröllopstårtan är ofta pricken över i:et på bröllopsfesten. Det hör till traditionen att brudparet ska skära upp den första gemensamma tårtbiten och mata varandra innan de andra bröllopsgästerna tar var sin bit.

Att skära upp tårtan är en hel ritual i sig. Enligt tradition ska kvinnan ta tårtspaden med höger hand, mannen ska lägga sin högra hand över hennes och till sist kan kvinnan också lägga sin vänstra hand över hans högra och så skär de tillsammans den första tårtbiten. Den första tårtbiten ska helst vara lika bred som tårtspadens bredd. Denna ritual skulle förhindra att brudparet blev barnlösa men idag är ritualen kanske mest en symbol för ett gemensamt samarbete för första gången som man och hustru.

Det sägs också att brudtärnan skulle ta med sig en bit av bröllopskakan och ha den i sin ficka under tiden brudparet var på smekmånad. Detta för att öka chanserna för henne att själv bli gift. Det som däremot ansågs föra olycka med sig var om bruden bakade sin egen bröllopstårta eller om någon av gästerna inte åt av tårtan. Sådant skrock kanske trots allt fyllde sina syften. Bruden fick en arbetsuppgift mindre och de som bakade tårtan hade press på sig att göra den så god som möjligt så att alla gästerna ville äta av dem.