Bröllopssminkning

På din bröllopsdag kommer all fokus och allas blickar att riktas mot dig och visst är det väl extra roligt ifall du då känner dig riktigt fin dagen till ära? En vacker bröllopssminkning kan hjälpa dig en bra bit på vägen till att se sådär fantastisk ut som du vill på ditt bröllop.

Oavsett ifall du tänker ta hjälp av en professionell makeup-artist eller ifall du vill försöka göra din bröllopssminkning på egen hand kan det vara bra att veta lite vad man bör tänka på för att bröllopssminkningen ska bli fulländad.

För att hjälpa er med detta har vi tagit hjälp av ett riktigt proffs på området…

Vi har tagit hjälp av ett proffs på smink till bröllop

Även om många kvinnor använder smink varje dag är det trots allt en helt annat sak när man ska sminka sig till ett bröllop. Då krävs det faktiskt en hel del kunskap för att bröllopssminkningen ska bli så bra som möjligt och framförallt hålla ända tills festen är över.

Ja, det kan vara svårt att veta hur man ska tänka när det kommer till skönhet och smink på en sådan speciell dag som sin bröllopsdag.

Vi har pratat Ida Tuovinen eller makeupida som hon kallar sig på Instagram och facebook. Hon har i skrivande stund jobbat som makeupartist sedan 8 år tillbaka. För 11 år sedan gjorde hon sitt allra första sminkjobb som faktiskt var just ett bröllop. Att få sminka en brud är en stor ära enligt henne och just bröllop är något alldeles extra speciellt.

Ida ska här hjälpa dig genom att lista sina bästa förberedelsetips inför din stora dag, vilka kommer att hjälpa dig få en så bra bröllopssminkning som det bara går.


Att tänka på innan bröllopssminkningen

Vare sig du väljer att göra ditt eget smink eller anlita en makeupartist på din stora dag finns det några saker som är väldigt bra att tänka på både innan och på den stora dagen. Nedan tänkte jag lista dem och hoppas att det kan vara till hjälp.

Läs även mina bästa tips för hur man gör sin bröllopssminkning själv!


Makeupida ger tips för egen bröllopssminkning

Ida Tuovinen
@makeupida
Ida_Tuovinen@msn.com

Tips nummer 1

Hudens förberedelser

Det är alltid viktigt med en återfuktad hy men när du ska sminka dig så att det sitter länge är den här punkten extra viktigt. Att få en makeup att sitta från morgon till kväll kräver att du har en bra grund att jobba på, alltså din egen hud.

Tänk dock på att INTE byta till en ny hudvårdsserie för nära inpå bröllopet då nya produkter kan skapa reaktioner på huden i form av blemmor och annat som du såklart vill undvika. Använd det du brukar men var bara extra noggrann med att inte slarva.

Har du inga hudvårdsprodukter alls idag, se till att börja i god tid och ta gärna hjälp av en makeup artist eller hudterapeut för att få rätt anpassad hudvård just för dig.


Tips nummer 2

Spraytan och brun utan sol

Kanske vill du vara lite extra brun på ditt bröllop? Om du har möjlighet till riktig sol skulle jag rekommendera det, men har du inte det och funderar på en spray tan eller brun utan solbehandling skulle jag säga att det är bra att göra en provomgång i god tid innan.

Det är alltid bra att veta hur din hy reagerar på produkter som du aldrig använd innan, och att personen som utför behandlingen kan sin sak.

Oftast blir en spraytan som bäst om du gör den 2 dagar innan själva eventet. Då hinner den både suga in ordentligt, och du hinner duscha en gång innan för att få den där lagom solkyssta färgen.

Jag vill också tillägga att du inte ska sola i riktigt sol på ett par dagar innan, huden blir oftast lätt röd dem första dagarna, så allra finast är om du låtit den vara ifrån solen i åtminstone två dagar. Det blir också mer lättsminkat då.


Tips nummer 3

Ögonfransförlängning

Idag är det väldigt populärt att göra en ögonfransförlängning istället för att använda engångsfransar. Det kan vara superfint, men det finns också några saker som är bra att tänka på.

Det första är att alla inte tål limmet som fransarna fästs med, och därför är det väldigt viktigt att du gör en förlängning någon månad innan för att prova, fyll sedan på inför den stora dagen om du tålde det.

Det andra som är viktigt är att du får fransar som du trivs i och passar i. Har du väldigt korta fransar i dig själv kanske du inte alls kommer känna dig bekväm i dem där långa fransarna som din vän brukar välja? Eller har du naturligt ganska mycket fransar vill du kanske fylla på extra mycket?

Rådfråga din franstjej eller franskille om vad du passar i, och prova sedan att sminka dig efteråt för att se om dem fortfarande känns lika bra. Ibland kan det kännas mycket när man är osminkad men helt perfekt när sminket kommer på tex.


Tips nummer 4

Ögonbryn

Noppa inte brynen precis innan du ska sminka dig, utan gör det gärna dagen innan eller åtminstone ett par timmar så att porerna hunnit stänga sig igen och eventuella hudirritationer lägga sig.


Tips nummer 5

Läppar

Peela gärna dina läppar innan i ett par dagar så att dem inte är torra och fnasiga. Det finns färdig peeling att köpa, men du kan också prova med ett husmorsknep, honung och socker, ta det på fingertoppen och gnugga, skölj sedan bort med vatten och torka med en handduk.


Tips nummer 6

Boka i god tid

Om du väljer att sminka dig själv eller att anlita en makeupartist är såklart helt upp till dig, men väljer du att anlita någon rekommenderar jag att göra det i god tid, ca 3-4 månader innan bröllopet, för att du ska hinna med en konsultation en gång innan. Alla väljer inte att göra en konsultation, men jag rekommenderar alltid det, för både min egen och kundens trygghet.

En idé om hur du vill ha det och hur det sen ser ut när du försökt förmedla den till din makeupartist kan skilja sig. Så det viktiga är att ni provar ut sminkningen tillsammans och jobbar fram den till perfektion, så att du kan känna dig så vacker som det bara går på din stora dag.

Det kan, även om det är väldigt sällsynt ske reaktioner på huden av sminkprodukter, kanske är du allergisk mot något ämne? Därför är det också bra att ha provat ut sminket som din makeup artist använder sig av en gång innan.

Ett annat plus är att ni sparar tid på bröllopsdagen, båda vet exakt hur det ska se ut, så det är bara att sätta igång, och det kommer inte uppstå några frågetecken under vägen. Av egen erfarenhet och efter många, många bröllopssminkningar så är just trygghet och lugn det viktigaste för en brud på sin bröllopsdag.

Att behöva vara nervös i onödan eller att stressa upp sig om det inte blir som man tänkt sig skulle bara ta ner stämningen, vilket man ju såklart inte vill.