Bröllopsdekorationer

Att dekorera sitt eget bröllop får man förhoppningsvis bara göra en gång i livet. Därför är det inte konstigt att men verkligen vill att det ska bli helt perfekt. Men hur ska man då tänka när du dekorerar ditt bröllop? Hur mycket eller lite ni än avsatt i er budget för bröllopsdekorationer hoppas vi här kunna ge er tips och idéer på hur man ska tänka när man dekorerar inför bröllopet.

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till att dekorera ett bröllop. Det man dock ska tänka på är att hela tiden vara noga med att utgå från er som brudpar. På så sätt kommer bröllopet bli än mer uppskattat och minnesvärt för gästerna.

Så först av allt bör ni alltså bestämma er för vilket typ av tema ni vill ha på just ert bröllop.

Läs även: Hur man ska tänka när det kommer till bröllopstema.

När ni sedan bestämt er för stil och färger är det bara att låta fantasin flöda för ett bröllop kan dekoreras på oändligt många sätt. En guldgruva när det kommer till tips och inspiration är pinterest. Oavsett vilken budget ni har kan man skapa en fantastisk atmosfär genom att blanda köpta dekorationer med lånat, begagnat och saker som naturen har att erbjuda.

Att tänka på vid användning av blommor som bröllopsdekoration


Konsultation med en florist

Det kan vara svårt att veta hur man ska dekorera sin festlokal med blommor. Det är många frågor som kan uppstå. Vilka blommor passar vilken årstid, hur mycket vatten kräver dem, hur långt i förväg kan man dekorera med blommor osv. Därför är det alltid en god idé att träffa en florist för konsultation. Med sig till konsultationen brukar det vara uppskattat att ta med sig inspirationsbilder så att floristen lättare ska kunna få en uppfattning över vad ni brudparet är ute efter och drömmer om.

Vanliga blommor som bröllopsdekoration

Rosor

Rosor: Klassikern rosor är ofta populära blommor att dekorera med. Det vara smart att bl.a. satsa på rosorna Sweet Avalanche som är ett billigare alternativ än trädgårdsrosen.

Pioner

Pioner: Pioner blommar som bäst i maj och juni och då är även prislappen som lägst. Pioner fungerar därför väldigt bra som utsmyckning på ett sommarbröllop.

Eucalyptus

Eucalyptus: En väldigt fin växt som blivit väldigt populär så väl i hemmet som på bröllop är eucalyptus. Nackdelen är att den är ganska dyr. Ett billigare alternativ till eucalyptus kan därför vara ruskus.

Ruskus

Ruskus är en fin skogsgrön kvist. Den klarar sig dessutom utan vatten under en längre tid och passar därför med fördel att lägga som bordsdekoration.

Prärieklockor

Prärieklockor: Denna skira klockformade blomma har en lång hållbarhet och är dessutom doftfri, vilket gör att den passar bra i bröllopssammanhang.

Nejlikor

Nejlikor: Detta är en väldigt prisvärd blomma som har lång hållbarhet. Tack vare att den klarar sig utan vatten en längre tid passar den ypperligt på t.ex. en blomstervägg.

Brudslöja att dekorera med

Brudslöja: En nätt liten blomma som är väldigt vanlig att ha på bröllop. Gör sig fint i små buketter med andra blommor men även i sin ensamhet.

Vilda blommor till bröllopsdekoration

Vilda blommor: Ett alternativ är också att plocka mycket av sina blommor i naturen, beroende på vilken årstid man gifter sig. Det är då viktigt att tänka på att vattendra dessa ordentligt då hållbarheten på vilda blommor inte är densamma som hos odlade.


Olika sätt att dekorera bröllopet med blommor

Det finns många olika sätt att dekorera sin festlokal på och för att hitta den stil man föredrar är det bra att hämta inspiration från andras bröllop. Här kommer några tips på hur du kan tänka.

Dekorera med blomstergirlanger

Girlanger

Använd gärna ruskus, eucalyptus och olivkvistar om du vill ha växter som håller hela dagen. Ett alternativ är att använda sig av grönt som skogen har att erbjuda men då finns det en risk för att den slokar lättare.

Använd både snöre och myrtentråd när du binder girlangerna. Förvara dem i plastsäckar och spraya massa vatten så de inte torkar.

Små vaser som bröllopsdekoration

Små vaser

Använd er av många små vaser som ni grupperar på borden. Fyll dem med olika grönt och blommor som passar ert tema. Det kan vara både växter från naturen och köpta växter.

Utgå gärna från vad ni har valt för blommor i buketten så att ni skapar en röd tråd. Då behöver ni inte ha lika mycket blommor och håller på så vis nere kostnaden.

Blomsterarrangemang till bröllop

Stora eleganta blomsterarrangemang

Finns det pengar avsatta i budget för mycket blommor ska ni absolut satsa på detta. Att sätta stora blomsterarrangemang på honnörsbordet skapar en extra elegans som just honnörsbordet förtjänar. Gå igenom med din florist om hur blomsterarrangemangen skulle kunna se ut.

Dekorerat med blommor och tyg

Blommor blandat med tyg

Genom att blanda blommor och tyg kan du verkligen skapa magi! Dessutom gör det att det räcker att använda sig av några kvistar grönt. Häng upp tunt tyg och dekorera med exempelvis clematis och ruskus som håller sig fina länge utan vatten. Detta kan hänga bakom honnörsbordet, där maten serveras eller på en scen.

Dekorera entrén

Beroende på vilken typ av bröllop ni ska ha kan det vara fint att dekorera entrén med björkar. Tänk bara på att sätta dessa i vatten så kommer de att hålla sig fina hela dagen.