Att välja klädsel till brudgum – Detta ska du tänka på!

Ja, valet av klädsel till brudgum kan vara svårare än vad många kanske tror. Det finns trots allt några alternativ att välja mellan och när man börjar gå in på detaljer ställs man genast inför ytterligare en hel del val.

Här kan du läsa om vanliga alternativ och vad du bör tänka på innan du väljer ut din klädsel till bröllopet.

Vanliga alternativ på klädsel till brudgum

Frack till bröllop

Från: Suitopia

Frack

Bröllopsklädseln nummer ett! Fracken är en riktig klassiker som fortfarande ofta förknippas med just bröllop. Vill du vara riktigt stiligt klädd och skapa en formell känsla på bröllopet kan frack absolut vara ett väldigt bra alternativ för dig.

Fracken används dock traditionellt endast vid eftermiddagsbröllop.


Jackett vid bröllop

Från: Suitopia

Jackett

Jackett är en annan högtidlig klädsel som kan vara ett alternativ till frack ifall ni planerar att gifta er på förmiddagen. Jackett är nämligen en klädsel som till skillnad mot frack endast används under dagtid. Trots att jackett anses formellt är den alltså ändå snäppet under frack.

Denna klädsel är inte lika vanlig i Sverige vilket inte heller förmiddagsbröllop tycks vara.


Frock Coat

Från: Suitopia

Frockcoat

Frockcoat kallas även långkavaj eftersom den är just en längre variant på kavaj. Precis som en kostym har frockcoat slag på kavajen.

Frockcoat räknas inte som högtidsdräkt men bärs ibland av brudgummen på bröllop.


Smoking som bröllopsklädsel

Från: Suitopia

Smoking

Smoking anses inte vara traditionell bröllopsklädsel men används numera ibland av brudgummen vid vigsel trots att det kanske inte är det allra vanligaste. Förr var det till och med direkt fel att bära smoking som brudgum.

Detta är alltså en av den minst vanliga klädseln för en brudgum i Sverige.


Kostym som klädsel vid bröllop

 

Från: Suitopia

Kostym

Kostym är numera antagligen den vanligaste klädseln brudgummen bär vid bröllop. Kostymen finns i massa olika färger och mönster men det vanligaste för en brudgum är nog en mörkblå eller grå färg utan tydliga mönster. En ljusare färg som beige eller ljusgrå är också relativt vanligt, framförallt under sommaren, men anses ofta inte lika formellt.

Kostymen kan varieras på många olika sätt beroende på stil och hur uppklädd du vill känna dig.

Den tredelade kostymen, dvs en kostym du bär väst till, är en mer uppklädd variant på att bära kostym och anses generellt sett något mer formell.

Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer bröllopskostym till brudgum


Avslappnad klädsel vid bröllop

Från: Suitopia

Avslappnad klädsel

Det har blivit mer och mer populärt att anordna mindre formella bröllop som är mer avslappnade och familjära. Vid sådana tillställningar kan också brudgummen bära en mer avslappnad klädsel.

Ett exempel är kostymbyxor, skjorta och hängslen, kanske tillsammans med en mönstrad eller något mer färgglad fluga.

Glöm dock inte att skriva detta på inbjudan så att era gäster vet vad för typ av bröllop de ska klä sig för.
[/lgc_column]

Alla dessa alternativ kan kan du beställa hos Suitopia som tillverkar skräddarsydda bröllopskläder till riktigt bra priser. Se utbudet här!

Att tänka på vid val av brudgummens klädsel

Det är såklart flera faktorer som spelar in när man ska välja vilken typ av klädsel man som brudgum ska bära under sitt bröllop. Här är några frågor du bör ställa dig innan du väljer vad för typ av kläder du vill gifta dig i.

Hur formellt bröllop vill ni ha?

Det handlar mycket om att anpassa klädseln efter situationen. Planerar ni ett väldigt formellt bröllop ser det kanske konstigt ut ifall brudgummen kommer klädd i en förhållandevis ledig klädsel. Då kräver nästan situationen att han istället bär något tjusigare och mer uppklätt för att passa in på denna formella tillställning.

Hur kommer bruden att vara klädd?

Planerar bruden att bära en väldigt elegant och klassisk klänning gör du som brudgum antagligen bäst i att matcha hennes klädsel med något som håller samma klass. Brudgummen ska såklart vara lika elegant klädd som bruden annars riskerar man att det ser en aning konstigt ut.

Samma gäller såklart ifall bruden vill ha en mindre klassisk klänning i t.ex. lite mer bohemisk stil. Då gör brudgummen bäst i att skippa fracken och istället välja något i mer liknande stil som bruden.

Vart ska ni gifta er?

Kommer bröllopet äga rum på en vacker herrgård, ett stort slott eller ett flott hotell passar det såklart bättre med en klädsel som också matchar miljön ni befinner er i. Då är det alltså en något mer formell klädsel som gäller.

Ska ni däremot gifta er i en miljö som inte är lika ”fin” kan man istället ta ner det en nivå om man så önskar.

Vid ett enkelt giftermål utomhus t.ex. på stranden en varm sommardag där kanske endast de närmaste medverkar passar det bättre med en lite ledigare klädsel som du ändå känner dig fin i. I en sådan miljö hade det nog sett konstigt ut ifall brudgummen är väldigt uppklädd. En ljus linnekostym kan dock exempelvis fungera utmärkt i ett sådant sammanhang.

Er personliga tycke och smak

Givetvis är även detta något som spelar stor roll vid val av klädsel till dig som brudgum. Ni ska såklart tycka att det är snyggt, du ska känna dig bekväm i din klädsel och det ska passa er stil helt enkelt.

Vilken tid ska bröllopet äga rum?

Tiden bröllopet ska äga rum spelar faktiskt roll vid val av klädsel. Åtminstone ifall man ska följa de ”regler” och traditioner som finns inom vett och etikett.

Frack är t.ex. ett plagg som inte ska användas vid förmiddagsbröllop, utan ska enligt traditionen endast användas vid eftermiddagsbröllop.

Vid ett förmiddagsbröllop kan istället en jackett med fördel användas då det är en högtidsdräkt som är avsedd att användas under dagtid men inte kvällstid.

Hur lång tid innan bröllopet ska brudgummen börja planera sin klädsel?

Som alltid är det såklart att föredra att vara ute i god tid jämfört med att köpa något i sista sekund. Kläderna till brudgummen är som bekant inte det enda som ska planeras och inhandlas inför bröllopet. Därför kan det kännas skönt ifall detta är klart ganska tidigt så att ni slipper att tänka på det när bröllopet börjar närma sig med stormsteg. Men vad är då god tid i det här fallet?

En bra tumregel kan vara att försöka börja planera sitt val av klädsel ca 2-3 månader innan bröllopet. Då finns det oftast marginal till att hitta rätt kläder som matchar brudens outfit och även till eventuella justeringar av klädsel.

Har du tänkt att beställa en skräddarsydd klädsel utifrån just dina mått måste du även tänka på tiden det tar att tillverka kläderna och ta med det i beräkningen. Hur lång tid det tar att sy upp kläder till brudgummen varierar såklart och beroende på vilken skräddare du vill anlita kan det vara lång väntetid.

Hyra eller köpa kläder till brudgum?

En del kan ha svårt att bestämma sig för vilket alternativ som är bäst, att hyra kläderna eller att köpa dem.

Till att börja med kan vi säga att båda alternativen kan vara jättebra, det handlar mest om just din situation och vilken typ av klädsel du vill gifta dig i bland annat.

Har du t.ex. tänkt att gifta dig i frack kommer den klädseln antagligen inte komma till användning så många fler gånger efter att bröllopet väl är avklarat. Då rekommenderar vi att du hyr fracken.

Har du däremot tänkt att gifta dig i kostym som absolut kan komma till användning även efter bröllopet är det kanske en bättre idé att köpa kläderna.

För att göra valet lite enklare listar vi här fördelarna och nackdelarna med att hyra respektive att köpa kläderna.

Att hyra brudgummens kläder till bröllop

  • Det kostar inte lika mycket som att köpa
  • Bra ifall du vet att du aldrig kommer att använda kläderna igen
  • Du får inte behålla kläderna efter bröllopet
  • Det kostar fortfarande relativt mycket pengar

Att köpa brudgummens klädsel till bröllop

  • Du kan få en skräddarsydd klädsel utifrån exakt dina mått som sitter helt perfekt
  • Du kan använda kläderna flera gånger till andra tillställningar
  • Det kostar lite mer vid köptillfället jämfört med att hyra

Köp kläder som du kan använda även efter bröllopet

Visst kan det kännas onödigt att köpa kläder som man vet att man bara kommer att använda en enda gång? Att kläderna sedan bara kommer att hänga i garderoben och ta plats eller ligga på vinden och samla damm?

Speciellt ifall man vet med sig att man inte är en sådan person som skulle orka att sälja kläderna begagnade efter att man har använt dem under bröllopet.

För att undvika detta slöseri kan du redan vid valet av bröllopskläder tänka på hur dem skulle fungera till andra tillställningar.

Genom att välja att gifta dig i en kostym istället för frack, smoking eller andra väldigt högtidliga alternativ kommer du kunna ha nytta av kläderna även efter bröllopet. En kostym är nämligen lättare att variera för att kunna passa in i många olika typer av situationer.

Men innan du slår till på första bästa kostym som du tycker passar bra till bröllopet finns det några saker som kan vara värt att tänka på. Några saker som maximerar chanserna att få stor användning av kostymen även efter bröllopet…

Så hittar du en kostym som passar till mycket

Färg

För det första är det smart att köpa en kostym med en färg som kan passa till många olika tillställningar. Klassiska färger som mörkblå eller grå fungerar till det mesta och kan även varieras med olika typer av skjortor, slipsar och skor.

Material

Det kan vara smart att satsa på en kostym i ull (wool på engelska) som är ett mycket mångsidigt material. Det kan låta som att en kostym i ull är väldig varm men eftersom ull är ett material som andas kan det faktiskt ofta vara ett bättre alternativ jämfört med en bomullskostym vid giftermål i sommarvärmen. En kostym tillverkad i ull kan ha extremt olika utseende och känsla beroende på hur materialet blivit behandlat och vilka övriga material ullen kombineras med. Så lura er inte på namnet.

Läs mer om olika material på kostymer

Fördelen med ull och anledningen till varför ni ska satsa på just det materialet när ni köper en kostym som ska passa till det mesta är just att den faktiskt går att använda under hela året. Dessutom slits den inte på samma sätt som en kostym i bomull vilket gör att du förhoppningsvis kommer att kunna använda den i många, många år framöver.

Övrigt

När de kommer till valet av enkelt eller dubbelt sprund kan dubbelt sprund kanske vara mer användbart ifall kostymen även ska användas under mindre högtidliga tillfällen som t.ex. i arbetet, vid möten eller liknande. Det upplevs ofta lite bekvämare med dubbelt sprund jämfört med enkelt och passar som sagt även lite mindre uppklädda tillställningar.

Läs mer om hur du väljer kostym till bröllopet