Vigseln

Vigseln är givetvis en stor och viktig del när det kommer till bröllop. Det är här som ni lovar varandra evig kärlek samtidigt som det också är ett otroligt vackert startskott till att börja fira denna speciella dag ordentligt.

Här kan ni läsa om allt som har med vigseln att göra så att ni kan göra just er vigsel till en extra minnesvärd händelse tillsammans med era gäster.

Vigselakt

Så går en vigsel till

Hur går egentligen en vigsel till och kan man själv bestämma upplägget av vigseln? Vad är det för skillnad på en kyrklig vigsel och en borgerlig vigsel? Vi reder vi ut vad som gäller oavsett vilken variant ni väljer till ert bröllop.

Brudskål

Brudskålen

Vi ger dig svaren på några av de vanligaste frågorna när det kommer till brudskålen efter vigseln. Vem som utbringar brudskålen, hur mycket alkohol som går åt och när detta brukar ske är några av frågorna.

Ris, konfetti eller såpbubblor till vigseln

Ris, Konfetti och bubblor

Skapa den där extra festliga känslan i slutet av vigseln med hjälp av ris, vacker konfetti eller magiska bröllopsbubblor. Här hittar du flera alternativ!

Vigselringar

Vigselringar

Välj era ringar med omsorg, ni ska förhoppningsvis ha dem för resten av era liv. Men vilken typ av ringar ska man välja? Vi hjälper er i jakten på de perfekta vigselringarna!

Dekorationer till vigsel

Dekorationer till vigsel

Visst är det väl roligast ifall vigselplatsen är utsmyckad med fina dekorationer så att det är så vackert som möjligt en av era livs största ögonblick?

Musik till vigsel

Musik till vigsel

Genom att använda er av musik under vigseln kan ni enkelt skapa en otroligt romantisk känsla och vigseln kommer att upplevas som en än mer fantastisk stund.

Att tänka på innan vigseln

Hindersprövning

Hindersprövning

Om man vill gifta sig i Sverige måste man begära ut en hindersprövning från skatteverket. En hindersprövning intygar sedan att det inte finns några hinder för att få ingå äktenskap. Det handlar bland annat om ifall man är släkt eller inte.

Hindersprövningen är giltig i 4 månader och måste ges till prästen/vigselförrättaren.

Att ansöka om hindersprövning är väldigt enkelt. Gå bara in på skatteverkets hemsida och ladda ner blanketten som heter SKV 7880. När ni fyllt i den är det bara att skicka in till skatteverket och vänta på svar.

Vi förklarar allt i detalj och svarar på de vnaligaste frågorna om hindersprövning på sidan “Allt du behöver veta om hindersprövning“.

Träffa prästen innan vigseln

Träffa prästen eller vigselförrättaren

Man burkar träffa prästen/vigselförrättaren ca 1-2 månader innan bröllopsdagen för att gå igenom bland annat vilka texter som ska läsas, psalmer som ska sjungas och vem som kommer att göra vad.

Detta är också ett tillfälle för prästen eller vigselförrättaren att lära känna brudparet lite bättre inför vigseln så att hen kanske kan säga några väl valda ord.

Det kan vara väldigt olika hur engagerade kommunala vigselförrättare är och vissa vill ibland inte träffas innan utan bara komma på själva bröllopsdagen. Se till att välja en som ni tycker om!

Vigsel av brudpar

Vad kostar en vigsel?

Vigseln är helt gratis både när det gäller kyrklig och borgerlig vigsel. Vid en kyrklig vigsel krävs dock att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Den enda kostnaden som kan tillkomma är reseersättning ifall ni vill att vigseln ska äga rum på annan plats.

Personlig vigsel

Mer personlig vigsel

Det är trevligt att försöka göra vigseln så personlig som möjlig. Läs en egenskriven dikt, komponera ihop egna löften eller om någon av er är duktig på att sjunga så ta gärna tillfället i akt. Det brukar vara mycket uppskattat! Man kan också välja låtar till in- och utgångsmarchen som passar just er lite extra istället för de mest traditionella.

Program till vigsel

Vigselprogram

Vad ska man egentligen skriva i ett program till vigseln? Det finns några saker som alltid brukar finnas med. Här tipsar vi dessutom om många fina varianter på vigselprogram att köpa online. Se ifall du hittar någon du gillar.

Transport till vigseln

Transport till och från vigseln

Visst är det roligt att anlända till vigseln eller bröllopsfesten på ett extra festligt sätt dagen till ära? Häst och vagn, limousin, traktor, båt eller varför inte bara pimpa bilen lite extra med fina bildekorationer som passar till just bröllop.

Bröllopsdikter till vigsel

Bröllopsdikter

Vad passar bättre på en vigsel än dikter om just kärlek? Här hittar ni bland annat exempel på vackra kärleksdikter och citat som kanske prästen eller vigselförrättaren kan läsa upp under vigseln.

Brudbukett

Brudbukett

Vad vore en vigsel utan brudbukett? Oavsett ifall du ska köpa en brudbukett eller ifall du vill försöka binda din egen ger vi dig här en del bra tips om hur du kan tänka och hur du kan gå till väga.