Bröllopsklänning

Något av det absolut första många tänker på när de hör ordet bröllop är brudens vita vackra klänning. Bröllopsklänningen är också en av de personliga attiraljer bruden många gånger helt klart lägger störst fokus på. Givetvis vill man vara så vacker som möjligt dagen man gifter sig och bröllopsklänning spelar sannerligen en stor roll när det kommer till den biten.

Man kan antingen hyra, köpa begagnad eller, som de flesta gör, köpa en helt ny bröllopsklänning. Det finns för- och nackdelar med alla alternativ som du även kan läsa om här på sidan för att enklare kunna välja vilket alternativ som passar dig bäst.

Det finns dessutom fler saker som kan vara bra att tänka på när du är på jakt efter den perfekta bröllopsklänningen. Oavsett ifall du är ute efter en klänning som även den med liten budget med gott samvete kan köpa eller ifall priset inte spelar någon roll kan vi förhoppningsvis hjälpa dig en bit på väg med hjälp av våra tips.

Och kom ihåg, stressa inte inför valet av bröllopsklänning. Du kommer säkert att hitta en som passar dig perfekt.

Så hittar du den perfekta bröllopsklänningen

Grattis! Tiden är nu inne för dig att börja leta efter din drömklänning. När du står där på din bröllopsdag iförd en för dig helt perfekt bröllopsklänning kommer allt att kännas helt magiskt. Men passa också på att njuta av resan dit. Låt det ta tid. Känn dig inte stressad över att ge dig in i klänningsdjungeln utan gör istället ditt letande till något roligt och minnesvärt.

Och hur gör man det då kanske du undrar? Här en är i alla fall en bra start:


Klocka

Börja leta i god tid

Börja leta efter din bröllopsklänning i ett tidigt skede. Det kan ta tid att hitta sin drömklänning vare sig du letar på nätet eller i fysiska butiker. Oftast har man inte turen att den första bästa som man testar är den rätta. Du kommer behöva ha tid på dig att tänka igenom och det kan vara viktigt att prova många olika klänningar i lugn och ro.

En del börjar leta så tidigt som ett helt år i förväg.

Detta är såklart inget måste men kan kännas skönt eftersom man då inte behöver stressa. Dessutom kan man då hålla koll på ifall det kommer upp olika erbjudanden hos nätbutikerna som man skulle kunna utnyttja.

Det kan ibland vara långa leveranstider på många av de brudklänningar som säljs i butik.

Det är inte ovanligt att det kan ta 4-6 månader att få hem sin brudklänning.

Att det sedan också krävs lite justeringar på klänningen är något man också bör ta med i sin tidsberäkning.


Kvinna letar efter bröllopsklänning

Strukturera ditt letande

För att effektivisera ditt letande är det bra om du inte ger dig ut planlöst och börjar leta överallt på samma gång. Se till att ha en plan!

Utgå först från din garderob. Vad har du för stil på dina klänningar? Vad är det du gillar? Det viktiga är inte att du följer någon trend, utan att du trivs på din bröllopsdag.

Utgå från bröllopstemat. Har ni valt att ha ett avslappnat Boho-inspirerat bröllop kanske inte den puffigaste klänningen med strass är den rätta för dig. Försök välja en klänning som går i harmoni med övriga stilen på bröllopet helt enkelt.

Utgå från din personlighet. Vad är det viktigaste för dig? Är det att du ska kunna röra dig löst och ledigt under dagen och rocka loss på dansgolvet under kvällen sedan? Detta är viktigt att ta med i beräkningen då en klänning med allt för stort släp kanske inte är så passande. Alternativt att man köper två klänningar.

Inspireras av Pinterest. En riktig skattkammare när det kommer till inspirerande bilder på olika bröllopsklänningar. Skapa en pinteresttavla med klänningar du gillar och ta med till butiker för att visa eller utgå ifrån när du bläddrar igenom nätbutikernas utbud.

Utgå från din kroppsform. Alla människor ser olika ut och beroende på kroppsform finns det olika modeller på klänningar som passar mer eller mindre bra. Ta hjälp av vår guide här nedan för att lista ut vad som troligtvis skulle passa bäst på dig.


Pengar till bröllopsklanning

Sätt en budget

Innan du ger dig ut på jakt efter din klänning till bröllopet är det väldigt viktigt att du sätter en budget. Hur mycket har du råd att lägga på din brudklänning?

Prova inga klänningar som ligger över din budget om du går till en butik. Det är nämligen lätt att bli pengablind efter ett stunds provande och ryckas med när man väl står där.

Men vi lovar dig, det finns en klänning för allas budget! Det gäller bara att leta på rätt ställen. Här hittar du butiker som erbjuder klänningar till bra priser.


Butik med bröllopsklänningar

Boka tid eller gå till butiker på vardagar

För att få ut maximalt av dina besök i bröllopsbutikerna kan det vara en god idé att boka tid i förväg, alternativt komma dit på en vardag. Då är det störst chans att du slipper trängas med massa andra blivande brudar som också är ute efter den perfekta bröllopsklänningen.

Är det färre kunder i butiken har du säkerligen också större chans att få maximal hjälp av den kunniga personalen.


En annorlunda bröllopsklänning

Våga testa något annorlunda

Om du provar klänningar i butiker är det bra att ta hjälp av den duktiga personalen som finns på plats. Ofta kan de komma med andra tankar och idéer jämfört med vad du från början tänkt dig.

Kanske har du fastnat i för enkelspåriga tankebanor. Att testa något utanför de tänkta ramarna är kanske precis vad du behöver för att hitta den perfekta bröllopsklänningen för dig.


Smakråd i bröllopsbutik

Ta med dig smakråd till bröllopsbutiken

Det kan vara skönt att höra någon annans åsikt om vad som passar bra men ta inte med dig för många personer. För många åsikter kan istället bli jobbigt.

Ta med någon som du känner dig trygg med och som du vet vågar vara ärlig med vad den tycker. Tänk dock på att inte lyssna alldeles för mycket på vad andra tycker, valet är trots allt ditt!


Fotograferar bröllopsklänning

Fota klänningarna du testar

Det gäller ofta att prova, prova och åter prova för att hitta den perfekta bröllopsklänningen.

Efter att ha testat många olika varianter är det lätt att blanda ihop dem och glömma bort, tänk därför på att fota alla klänningar.

Då kan man sedan i lugn och ro gå igenom alla bilder och låt de olika klänningarna sjunka in.


Brudskor

Saker att tänka på när du provar brudklänning i butik

För att få ut mesta möjliga när du testar brudklänningar och för att du ska känna dig så bekväm som möjligt bör du tänka på detta:

  • Ha med liknande skor du ska ha på bröllopet.
  • Ha med passande underkläder.
  • Var nyrakad.
  • Var sminkad och iordninggjord så att du känner dig fin.
  • Ha med hårsnodd om tanken är att du ska ha uppsatt hår på bröllopet
  • Ta med bilder på klänningar du gillar

Köp flera klänningar från nätet på samma gång

Köper du bröllopsklänning på nätet kan det vara en god idé att köpa flera olika varianter på en gång så att du kan testa flera. Det är väldigt enkelt och förmånligt, i vissa fall helt gratis att returnera klänningarna som man inte ska ha sedan.

Läs mer om nätbutiker som erbjuder billiga brudklänningar.

Bröllopsklänningens historia

Den jungfruliga vita färgen har inte alltid varit en självklar färg på bröllopsklänningen. Om man går tillbaka till 1800-talet var färgen svart istället vanlig på bröllopsklänningarna bland gemene man. Anledningen till den svarta färgen var till största delen praktisk. En svart klänning fungerade även i begravningssammanhang och kunde därför användas vid flera tillfällen. Ofta var familjerna inte så välbärgade och man fick hushålla med de kläder och pengar som fanns. Dessutom blev det inte lika synligt om man råkade få en fläck på sin klänning.

Inom det franska hovet förekom dock den vita bröllopsklänningen. Den vita färgen symboliserade att familjen var mycket välbärgad. De kunde nämligen bära vitt eftersom de inte behövde arbeta och skita ner sig som vanligt folk.

Men allt eftersom folk fick det bättre och materialet blev billigare runt 1900-talets början, blev det allt vanligare att bruden gick över till en vit klänning. Folktron och religionen spelade inte längre samma roll och man gifte sig nu av kärlek istället för att släkten skulle fortleva. Modet på bröllopsklänningar har sedan dess skiftat mellan långa, korta och snäva modeller om vartannat men den vita färgen har hållit i sig starkt. Idag är utbudet av bröllopsklänningar enormt och varje brud kan få en klänning som passar just hennes personlighet.