Brudens underkläder till bröllop

Det är lätt hänt att bli så upptagen av att hitta den perfekta brudklänningen att man helt enkelt glömmer bort att leta efter de perfekta underkläderna till bröllopet. Underkläderna kan faktiskt vara en minst lika viktig deli att känna sig perfekt på sin stora dag.

Är din klänning väldigt urringad fram- eller baktill, har du köpt en väldigt slimmad variant? Det gäller att man verkligen anpassar sina underkläder utifrån valet av brudklänning.

Att fula bh-band, tråkiga troskanter, eller att färger lyser igenom klänningen är saker man vill undvika på sin bröllopsdag. Att välja bekväma underkläder som framhäver din kroppsform på rätt sätt är viktigt. Att satsa på enkla och avskalade underkläder i vitt eller naturfärger är ett säker kort.

Byt om till natten! Spara helt enkelt de lite hetare underkläderna och svida om inför er bröllopsnatt.

Hur ska man tänka vid val av underkläder till bröllopet?

Det finns såklart massvis med olika modeller av underkläder men hur ska man egentligen tänka när man letar efter BH och trosor till just bröllop? Till att börja med måste du givetvis se till vilken typ av BH som passar just din byst och kroppsform. Sedan är nästa uppenbara faktor själva modellen av brudklänning du har tänkt att använda. Olika typer av klänningar kräver olika typer av underkläder.

Vi har satt ihop en liten guide till olika typer av BH som vi hoppas kan underlätta sökandet efter en passande BH till just din klänning. Det finns såklart fler olika modeller men dessa är några av de vanligaste typerna av BH:ar.


Balconette BH

Balconette

Detta är en bygel-BH som är finast till klänningar med djupa och rak urringning. Detta eftersom den lyfter upp bysten underifrån utan att för den delen trycka ihop dem. Här är det extra viktigt at ha rätt storlek på sin BH så att den inte glider ner.

Klister-BH

Klister-BH

Är din klänning figurnära och med en djup urringning fram eller bak? Om du har en ganska nätt eller medelstor byst kan en klister-BH, som t.ex. Free Bra, då vara det bästa alternativet. Detta är en bandlös behå som du alltså klistrar fast på dina bröst.

Minimizer-BH

Minimizer

Detta är en BH för dig som har lite större byst som du vill minska. Denna variant trycker nämligen ut brösten i en plattare form. Bysten kan förminskas så mycket som en hel storlek med hjälp av denna BH.

Pushup-BH

Push Up

Vill du framhäva dina bröst när du har på dig din bröllopsklänning kan en push-up eller maximizer vara det räta valet. Push-upen trycker nämligen upp och skapar en djup och fin klyfta och maximizer är en vadderad behå med mycket förstorande effekt.

Strapless BH

Strapless

Har du en klänning som är axelbandslös bör du satsa på en strapless behå. Tänk på att det kan vara svårt att hålla en allt för stor byst på plats i en axelbandslös BH men det finns många varianter på axelbandslösa bh:ar så testa dig fram till vad som passar just dig bäst.

Low back BH

Low Back

Är din bröllopsklänning öppen i övre delen av ryggen eller väldigt u-ringad baktill? Det kan vara superfint men då vill man ju inte ha ett bh-band som förstör. Med hjälp av Low Back Straps så kan man förlänga bh-banden med genomskinliga varianter som fästs runt midjan.

Balconette

En balconette-BH är en bygel-BH som hjälper dig att lyfta brösten och få dem att se fylliga ut samtidigt som den skapar en tydligare men naturlig klyfta mellan brösten. En balconette-BH täcker inte hela brösten utan är ofta försedda med halvkupor. Detta göra att denna typen av behå alltså är vanlig att använda till lite mer urringade klänningar som visar en del av brösten och klyftan mellan dem.


Klister-BH

Att fästa sin behå med hjälp av klister kan kanske låte lite konstigt med det är faktiskt riktigt smart! Själva kupan av alltså självhäftande och du behöver inte vara orolig för att bli klibbig eller så efter att ha använt en så kallad klister-bh. Det finns dessutom en väldig massa olika typer av bh:ar som man fäster med hjälp av klister. Allt från lite större stadiga bh:ar till mindre silikonvarianter.

Med en klister-bh kan man använda vackra bröllopsklänningar som är helt öppna i ryggen eftersom inga band kommer att synas överhuvudtaget. De kan med fördel även användas till axelbandslösa klänningar ifall man inte vill använda en strapless bh.

Ett alternativ kan vara att endast använda sig av så kallade nipple covers som döljer bröstvårtan och brösttejp som hjälper till att lyfta brösten.


Minimizer

Stora bröst kan ibland vara ett problem när man vill åt den perfekta passformen på vissa typer av klänningar. Genom att använda en minimizer-BH kan man i vissa fall komma runt problemet och få klänningen att passa bättre och sitta snyggare. Den visuellt förminskande effekten av att använda en sådan BH kan många gånger vara upp till en hel kupstorlek. En minimizer ger dig alltså ordentligt stöd och har ofta breda bekväma axelband samtidigt som de håller inne brösten. En perfekt kombination till vissa typer av bröllopsklänningar och kroppstyper.


Push Up

En Push Up-BH är just vad det låter, en BH som trycker upp brösten snett underifrån och på så så vis gör dem visuellt större. Detta är alltså en bra typ av BH ifall du vill framhäva brösten. För att få ytterligare visuellt större bröst finns det även en Maximizer-BH. Till skillnad från en push up behå som bara är vadderad undertill är en maximizer även vadderad i sidan på kupan. Detta gör att den visuella storleken på brösten kan öka med upp till två hela storlekar.


Strapless

Axelband används ju på de flesta bh:ar för att det helt enkelt hjälper till att hålla uppe brösten och avlasta ryggen. Men ibland är axelband inget alternativ eftersom t.ex. vissa typer av brudklänningar inte kan dölja dem. Med en strapless bh kan du få bra stöd för brösten utan att fula axelband syns under klänningen. Ofta har en strapless bh lite bredare band runt bröstet för att ge tillräckligt stöd trots avsaknaden av axelband.

De flesta axelbandslösa bh:ar har egentligen axelband men man kan ta av dem och sätta på dem som man vill beroende på val av klädsel. Det är en stor fördel för dig som inte brukar använda strapless men som kanske behöver det till din brudklänning.


Low Back

För dig som måste ha behå men som vill undvika att bh-bandet på ryggen syns om brudklänningen är öppen baktill på övre ryggen, finns en smart lösning. Bland annat Freebra erbjuder en så kallad Low Back Strap som gör att du kan använda en behå trots att din bröllopsklänning har en djupare ryggringning. Genom att använda dessa förlängningsband, som du enkelt hakar fast på dina vanliga bh-band, kan du istället fästa banden runt midjan så att de på så vis döljs under klänningen.

Tycker du att självhäftande bh:ar fungerar bra för dig och dina bröst kan även dessa vara ett bra alternativ. Nipple covers kan också fungera ifall dina bröst tillåter det.


Praktiska underkläder till bröllop

Underkläder kan som sagt ha stor betydelse för hur vacker och perfekt du känner dig som brud, trots att dem inte syns. Men det är också viktigt att välja underkläder som är bekväma att ha på sig under brudklänningen en hel dag och kväll.

Dessutom finns det faktiskt underkläder som kan hjälpa dig att känna dig extra fin trots att själva underkläderna kanske inte har så speciella utseende. Med hjälp av så kallade shapingunderkläder kan du få ett slimmare utseende samtidigt som de kan förbättra passformen på din bröllopsklänning. Det låter bra va?

Ett exempel är trosor med hög midja som formar och håller in för att undvika veck både fram och bak.

Osynliga troskanter

Har du en väldigt tight och figurnära bröllopsklänning kan det vara smart att använda sig av underkläder som minimerar risken för att underkläderna syns genom klänningen. Det finns t.ex. speciellt framtagna trosor som gör troskanten “osynlig”.


Strumpbyxor

Att bära vita, cremefärgade eller alla fall ljusa strumpbyxor på sin bröllopsdag kan vara väldigt fint. Idag finns många vackra skimrande och vackert tunna varianter, det finns till och med strumpor som är anpassade för skor med öppen tå. 


Strumpbyxor eller strumpbyxor är såklart inget måste och är det ett sommarbröllop går det lika bra att köra utan. Om du väljer att köra på strumpbyxor finns det vissa saker du bör tänka på:


 • Testa alltid med klänningen innan bröllopet.
 • Viktigt att grensömmen inte syns genom klänningen.
 • Köp inte strumpbyxor med för tight midja då den kan bli för markerad för vissa klänningar.
 • Använd strumpebandshållare om du väljer strumpor för att dessa inte ska glida ner.
 • Köp alltid ett extra par strumpor, man vet aldrig när olyckan är framme.

Underkjol

Att använda sig av en underkjol kan ge det lilla extra till vissa modeller av bröllopsklänningar. Ska bröllopet äga rum under vintern kan den dessutom ge lite extra värme.

Vill du ha en klänning:

 • Som ger volym – Använd då en underkjol med krinolin eller tyll
.
 • Som slätar ut siluetten – Använd då en formad underklänning.
 • Som har sjöjungfruform – Använd då en underkjol som är smal upptill och har mycket volym nertill.

Underkläder till bröllopsnatten

Trots att man kanske inte ska för höga förväntningar på bröllopsnatten kan det ändå vara kul att klä sig extra fint inför er första natt som gifta. En natt som ni endast kommer att få uppleva tillsammans en gång i livet.

Under själva vigseln och bröllopsfesten kan det vara skönt att ha bekväma och praktiska underkläder på sig men när bröllopsnatten närmar sig kan man helt enkelt svida om till något lite vackrare och kanske sexigare. Visst kan det vara roligt att känna sig extra vacker även i sovrummet? Speciellt ifall ni har bokat ett flott hotellrum eller liknande boende som känns lite lyxigare än att sova hemma. Det är ju trots allt er bröllopsdag ända fram tills nästkommande dag så om allt annat varit perfekt, glöm inte bort bröllopsnatten.

Inspiration från butikernas underklädesavdelningar

Klicka på respektive butik för att komma till deras avdelning med passande brudunderkläder.

Sexiga underkläder till bröllopsnatten
Nelly

Sexiga underkläder till bröllop
Köp bröllopsskor hos Bubbleroom

Sexiga underkläder till bröllopsnatten
Asos

Strumpeband

Strumpebandet är en riktigt klassisk accessoar till bröllopet som många uppskattar och som man inte ska glömma! Men varför är strumpebandet egentligen en klassisk bröllopsaccessoar? Du har säkert hört ramsan:

“Something old, something new, something borrowed, something blue and a six pence in her shoe”

Översatt till svenska lyder den istället:

“Något gammalt, nånting nytt, något lånat, nånting blått, något fått”

Detta är en ramsa som uppkom vid sekelskiftet 1900 i England ska alltså vara lyckobringande för brudparet. Varje del i ramsan står för något speciellt, närmare bestämt följande:

 • Något gammalt – du för traditioner vidare.
 • Något nytt – du ser fram emot det nya livet.
 • Något lånat – du får med dig lyckan från en vän.
 • Något blått – den blå färgen står för trohet och lojalitet.
 • Något fått (en peng i skon) – står för ett rikt liv.

Bruden ska alltså bära en av varje av dessa saker på sin bröllopsdag för att få lycka i livet. Strumpebandet med en blå detalj är därör ett utomordentligt bra sätt att bära något blått under bröllopsdagen, vilket ska symbolisera trohet och lojalitet.

Vill du köpa billiga strumpeband till ditt bröllop finns det på bland annat Zingland. Här är några exempel: