10 bästa spartipsen för bröllopet

Hela den här hemsidan handlar ju om hur du ska kunna hålla nere kostnaderna för ditt bröllop. Genom att botanisera bland våra artiklar hoppas vi att ni ska få med er mycket bra tips på hur ni fixar ert drömbröllop till den budget som passar ju er. Här har vi dock samlat 10 av de bästa tipsen för att spara pengar och hålla nere kostnaderna på bröllopet.

Vi hoppas att ni ska se tillbaka på bröllopet som något magiskt och underbart och inte som något ångestladdat som påminner er om när ni länsade sparkontot.

När man ser kostnaderna inför bröllopet framför sig kan det kännas ganska okej till en början men sammantaget brukar det bli en hel del. Helt plötsligt dyker det upp kostnader som ni inte hade tänkt på. Ta därför del av våra tips och använd er av tipsen som passar just er och ert bröllop.

Budgettips nummer 1

Var ute i god tid

Hur kan man spara pengar genom att vara ute i god tid? Lokalen kan ju vara ett sådant exempel. Är du ute i god tid kan ni säkert få den billigare varianten av lokal som ni önskar annars är risken att den är upptagen och att man får nöja sig med den dyrare varianten.

Samma gäller cateringfirmor, fotografer m.m. Blir mycket gjort i sista stund är det lätt att felprioritera och det kan bli en del dyra panikinköp. Har du god tid på dig hinner du t.ex. vänta in ett bra erbjudande eller kanske beställa en billigare klänning från en butik med lite längre leveranstid.

Dessutom hinner du tänka efter mer och kanske t.ex. kan komma på en billigare men lika bra lösning för bordsdekorationer än vad du först hade tänkt.

Budgettips nummer 2

Gift er under lågsäsong

Att gifta sig under lågsäsong gör att man ofta har bättre förhandlingsläge och kan på så sätt pressa priserna på olika saker.

Inte nog med att lokalerna ofta är billigare under lågsäsong, det blir dessutom mycket lättare att boka den lokal ni verkligen vill ha eftersom efterfrågan inte är lika stor.

Lördagar är den vanligaste dagen att gifta sig på och därmed kan också priserna stiga. Har man möjlighet att gifta sig på en annan dag finns det kanske lite pengar att spara in.

Budgettips nummer 3

Spara pengar på mat och dryck

Mat och dryck är ju den punkt som oftast står för den högsta kostanden. Hur man än vrider och vänder på det så kostar det mycket att bjuda alla på mat och dryck.

Några vänner till oss hade en lite annorlunda variant på sitt bröllop som verkligen gjorde att de kunde hålla nere kostnaderna. De bjöd helt enkelt in till knytkalas så gästerna tog själva med sig maten. Detta sätt passar givetvis inte alla och en del skulle absolut inte känna sig bekväma med att bjuda på ett sådant bröllop. Det passade däremot utmärkt på deras väldigt avslappnade bröllop och alla var gäster var jättenöjda.

De flesta vill dock bjuda på maten och då är såklart det absolut billigaste sättet att laga maten själv eller att ta hjälp av nära och kära. Man kan faktiskt även göra vissa saker själv men samtidigt anlita en cateringfirma för andra delar.

När det kommer till dryck är det relativt populärt att låta gästerna köpa alkoholen till självkostnadspris, alternativt att åka till Tyskland för att inhandla alkoholen. Där finns det oftast ett antal tusenlappar att spara. Läs mer om att spara pengar på mat och dryck till bröllopet.

Att ta in en kuvertavgift och undanbed bröllopspresenter kan vara ett alternativ om man känner sig bekväm med detta.

Budgettips nummer 4

Fynda klänning

Klänningen är något som kan lämna ett stort hål i plånboken. När jag själv var på jakt efter den perfekta klänningen i affärerna i Göteborg började prislappen på 6000 kr och något stopp fanns knappt. Men letar man på andra plattformar på nätet kan man ofta komma undan bra mycket billigare än 10.000-20.000 kr som är vanliga priser i bröllopsbutiker.

Det finns jättefina brudklänningar på t.ex. Nelly eller Bubbleroom till riktigt bra priser. Du kan till och med klicka hem brudklänningar för under tusenlappen!

Läs mer och se exempel på billiga brudklänningar och var du kan köpa dem.

Kan man tänka sig lite enklare varianter finns det många andra klädbutiker online som säljer billiga vita klänningar. De kanske inte är klassiska puffiga varianter och de benämns kanske inte alltid som just brudklänning men ingen skulle märka att du inte köpt den på en bröllopsbutik för flera tusen kronor mer.

Fundera över alternativet att köpa begagnad brudklänning. Det är svårare att hitta en begagnad klänning jämfört med att bara köpa en ny men har du tur kan du göra ett riktigt kap och komma undan väldigt billigt och samtidigt vara lite snäll mot miljön. Är du själv duktig på att sy eller lämnar in klänningen till någon kunnig sömmerska blir klänningen enkelt anpassad efter just dina mått.

Budgettips nummer 5

Använd Spotify

Visst är det roligt att ha ett liveband på festen men här är ytterligare en punkt ni kan spara in ett antal tusenlappar. Att hyra in en DJ är inte gratis det heller. Dessutom riskerar man ju att köpa grisen i säcken ifall man nu inte haft med bandet att göra tidigare.

För två år sedan när jag var på en väninnans bröllop hade de fått tag på en billig DJ. Tyvärr speglade priset även kvaliteten och dansgolvet stod stundtals helt tomt under kvällen på grund av konstiga låtval och pauser här och där.

Om ni själva sätter ihop en spotifylista vet ni däremot precis vad ni får och förhoppningsvis svänger gästerna sina lurviga natten lång.

TIPS! Låt gästerna skriva vilken låt de gärna svänger loss till på sitt OSA-kort så kan ni lägga till dessa bidrag på spotifylistan sedan. Läs mer om musik till bröllopsfesten.

Tips nummer 6

Fixa mycket på egen hand

Att pyssla själv, DIY, har blivit riktigt trendigt och du kan på så sätt spara en del pengar. Tänk bara på att tiden måste finnas då det oftast tar mycket mer tid än man tror.

Börja spara på t.ex. glasburkar och använd gärna mycket gratis material från naturen. Blanda sedan upp med köpta dekorationer så kan ni få en fin mix av dekorationer utan att det ser för billigt ut.

Läs fler tips på billiga dekorationer till bröllopsfesten!

Hår och smink kan också ha en ganska hög prislapp och bara genom att nämna ordet bröllop ökar priset direkt. Har du någon i din närhet som kan hjälpa till alternativt att du lär dig själv så finns det pengar att spara.

På vår sida om bröllopssminkning hittar du tips på hur du enkelt gör din makeup till bröllop själv.

Tips nummer sju

Prioritera på gästlistan

Givetvis blir ett bröllop dyrare ju fler gäster man bjuder. Det kan därför vara viktigt att verkligen kolla igenom sin gästlista både en och två gånger.

Vilka är det som man verkligen vill dela denna dag med? Kanske finns det släktingar som ni egentligen inte har någon relation med och man måste kanske inte bjuda de bara för sakens skull?

I snitt brukar man räkna med en kostnad på ca 1000 kr per person. Har man då 10 tveksamma gäster på gästlistan så blir det ca 10.000 kr extra och har de med sig respektive så är man istället genast uppe i ca 20.000k r extra. Det tål kanske att tänkas på?

Ett alternativ är att bjuda in vissa gäster till enbart vigseln och att middagen sedan hålls endast för de närmaste.

Tips nummer 8

Skicka digital inbjudan och tackkort

Gå ifrån den vanliga seden med att skicka ut fysiska inbjudningskort och tackkort. Idag blir allt mer digitalt och varför inte hänga med i trenden.

Kostar inbjudan 25 kr/st och det skickas ut säg 50 st så landar man på 1700 kr inklusive porto. En kostnad som man faktiskt helt kan ta bort genom att skicka allt digitalt.

Hur gör man snygga digitala inbjudningskort?
Vi har beskrivit hur man enkelt kan göra digitala inbjudningskort via Adobe Spark som du med fördel kan testa. Det är för närvarande helt gratis att använda!

Glöm inte att du också kan skapa en gratis bröllopshemsida för dina gäster! Antingen som ett komplement till en digital inbjudan eller istället för en vanlig inbjudan.

Budgettips nummer 9

Önska er bidrag till bröllopsresan

En del kan tycka att det känns lite obekvämt att önska sig ett bidrag till bröllopsresan men faktum är att det blir bara vanligare och vanligare. I alla fall om man ska lyssna på vad bröllopskoordinatorerna Lisa och Fanny som är grundare av bröllopspodden säger.

Istället för att få massa onödiga saker skulle det väl vara skönt att kunna unna sig en extra lyxig bröllopsresa som blir ett minne för livet?

En del kan tycka att det känns jobbigt att ge bort pengar som present istället för pryl eftersom det då är extremt tydligt hur mycket pengar man lägger. Gästerna kan naturligtvis välja att lämna bidraget anonymt i ett blankt kuvert eller liknande för att de inte ska behöva känna sig utpekade när det kommer till vilken summa man valt att ge.

Tips nummer 10

Ta hjälp av nära och kära

Vad hade jag gjort utan mina nära och kära när jag skulle gifta mig? Vi svenskar vill oftast inte vara till last och därför inte heller fråga om hjälp. Men se det inte som en börda utan något roligt som ni gör tillsammans.

Vi anordnade pysselkvällar där vi bjöd på mat och tillsammans satt vi och klippte och klistrade och skrattade ihop. En av vännerna frågade alltid när vi skulle träffas nästa gång för hon tyckte det var så mysigt.

Dagen innan bröllopet samlades vi ett gäng och hjälptes åt med matförberedelser i det stora köket i lokalen diggandes till lite härlig musik och när magen började kurra tog vi pannkakspaus i strålande solsken i bersån utanför.

Det blev hellyckat och alla tyckte bara att det var roligt. Så var inte rädd för att fråga!