Alkohol & Dryck till bröllop

Vad ska man servera för dryck och alkohol på ett bröllop egentligen och vad kan man tänka på för att komma undan lite billigare?

Ja, vad som serveras på ert bröllop väljer ni såklart själva. Man måste dock inte ha mängder av olika sorters sprit, bara det finns något att dricka som passar alla. Det vanligaste är ju att det serveras alkoholhaltiga drycker men det är ju heller så klart inget måste. Om man väljer att servera alkohol ska man dock inte glömma bort att bjuda på trevliga alkoholfria alternativ också. Det är inte jättefestligt att behöva dricka vatten eller läsk bara för att man inte dricker alkohol.

Stort utbud av alkoholfria alternativ

Idag finns det massvis utav trevliga öl- och vinsorter som är alkoholfria. Även en fin cider eller god äppelmust är bra alternativ. På vårt bröllop valde vi även att bjuda på hemmagjord saft vilket var mycket uppskattat. Skippa Coca-colan och Fanta till maten och låt gästerna inmundiga något lite festligare. Tänk på att de allra flest dricker alkohol på en bröllopsfest, vilket innebär att kostnaden för den alkoholfria drycken blir relativt låg. Var därför inte rädd för att lägga några kronor extra på dem alkoholfria alternativen så att alla gäster känner sig nöjda och glada.

Spara pengar på alkohol till bröllopsfesten

Det kan vara svårt att spara pengar på just alkoholen till bröllopsfesten men här tipsar vi i alla fall om några saker som kan vara värt att tänka på inför alkoholinköpet.

Alkohol till självkostnadspris

Ett populärt alternativ är att bjuda på alkohol till maten för att sedan låta gästerna köpa sin alkohol i baren till självkostnadspris.

Tänk på att du i sådana fall även måste ha en “bartender” som kan servera gästerna. Var noga med att meddela gästerna om detta redan innan. Ett bra sätt att ta betalt kan vara via swish!

Detta alternativ kan dock innebära en något mindre gästvänlig och familjär stämning och vissa kan uppleva det som lite snålt.

Köp vin på box men servera i karaffer

Genom att köpa vin på box istället för på flaska kan man komma undan lite billigare.

Givetvis kan man servera vinet direkt från boxen men för att det ska kännas mer exklusivt och fint kan man med fördel köpa riktigt billiga och fina karaffer från IKEA.

Dessa kanske man senare får nytta av vid andra tillställningar eller så kan man sälja dem vidare efter bröllopet.

Det förekommer också att man till maten serverar vinet från karaffer men senare på kvällen låter gästerna fylla på sina egna glas från en speciell hållare som finns till bag-in-box.

Begränsa urvalet

Man måste absolut inte ha massvis med olika alkoholsorter, drinkar och alla typer av avec. Försök att begränsa dig till öl, cider och vin och ett par tre olika avec. Det kommer du spara mycket pengar på och det kommer ändå inte upplevas som snålt.

Är du en finsmakare och vill servera ett riktigt fint vin till maten, kan du lägga lite mer pengar på det och eventuellt erbjuda ett lite billigare vin till senare på kvällen.

Handla utomlands – spara tusenlappar

Genom att handla alkoholen i t.ex. Tyskland kan du drastiskt sänka dina utgifter. Tänk bara på att vara noga med att räkna ut alla kostnader innan du bestämmer dig.

Jämför och se hur mycket du sparar när du dragit av alla kostnader för exempelvis bil, bränsle, färjeavgift mm.

Äkta champagne eller annat bubbel?

Det kanske inte är så viktigt att det är en svindyr fin champagne i glaset ni skålar med. Kanske är det viktigare med en festlig stämning och att många kan vara med att skåla och fira er speciella dag tillsammans mer er.

Vem bryr sig egentligen om ifall det är en fin champagne eller inte, köp ett billigare mousserande vin och lägg pengarna på annat!

Lämna tillbaka överbliven alkohol

Om du handlar alkoholen till festen på systembolaget går det alldeles utmärkt att lämna tillbaka oöppnade förpackningar och få pengarna tillbaka för dessa.

Då slipper du oroa dig för hur mycket du ska köpa, utan kan istället köpa extra mycket för att sedan returnera det som inte går åt.

Roligt sätt att servera champagne på bröllop

Festligt sätt att servera bubbel

En väldigt festlig idé till brudskålen eller som inledning av bröllopsfesten är att göra en champagnepyramid, som såklart går lika bra att fylla med Prosecco eller annan dryck med eller utan alkohol.

Det viktiga att tänka på är att använda sig av bredare glas än de smala champagneglasen, exempelvis dessa plastglas från Zingland.

Du kan sedan bygga ett runt eller fyrkantigt torn, det gör du som du vill. Det viktiga är att om lagret underst är 5×5 så måste nästa våning vara 4×4. Du ska alltså alltid minska med ett glas på varje sida.

Roliga sätt att servera alkohol på bröllopet

Som ni ser här på vår pinterest tavla finns en hel del roliga sätt att servera sin alkohol på festen. Fyll en gammal skottkärra eller två med is och lägg ner öl och cider till gästerna så de bara kan gå och ta för sig. Eller finns det något som passar bättre in på ert bröllopstema? Kanske är det havstema och vad passar då bättre än att fylla en liten gammal eka. Att använda sig av zinkhinkar är ett annat populärt sätt att servera alkoholen, speciellt på de lite mer bohemiska bröllopen.


Bygg din egen bar

Då vi valde att endast ha vin, cider och öl i alkoholväg på vårt bröllop hade vi stora dryckeskylar där gästerna själva gick och försåg sig med det som önskades. Har man däremot tänkt sig lite drinkar och annat kul kan det också vara roligt att bygga sig en egen bar.

Ofta behöver det inte vara mer avancerat än att ni bygger en av lastpallar. Dekorera den gärna med tyg, girlanger, skyltar, ljusslingor m.m.

Här är en enkel variant av smidig portabel bar. Vill du se hur man bygger den? Kolla in My Repurposed Life.