Trycksaker till bröllop

Här hjälper vi dig med allt från inspiration och tips på produkter till hur man kan gå till väga för att skapa egna personliga trycksaker. Dessutom ger vi dig konkreta tips på vad man kan skriva på trycksakerna, både klassiska förslag och nya annorlunda alternativ för en mer personlig touch.

När det är dags att välja trycksaker till bröllopet är det viktigt att ni väljer med omsorg. Genom att välja trycksaker som passar just er och som stämmer överens med stilen på hela bröllopet kommer det även lyfta era gästers upplevelse av er fantastiska dag till en ny nivå.

Save the date kortet och inbjudningskortet är ju trots allt det allra första era gäster kommer att se av ert kommande bröllop. De kommer på ett sätt att sätta ribban för era gästers förväntningar och samtidigt ge en vink om vad för typ av bröllop de blivit bjudna på.

Andra trycksaker, som vigselprogram och festprogram m.m., kan mycket väl vara med och bidra till en perfekt helhet när det kommer till bröllopsdekorationer och dukning t.ex.

Vad gäller tackkort är det absolut en av de trycksaker, kanske tillsammans med save the date och inbjudningskortet, som många gäster väljer att spara som ett fint minne från er speciella dag. Därför är det såklart extra roligt att verkligen lägga ner mycket kärlek när det kommer till trycksakerna till bröllopet.


Se förslag på fina trycksaker till bröllop!


Vilka trycksaker kan man ha till ett bröllop?

Det är dock en del praktiska saker som ska förberedas inför bröllopet och för att underlätta för er så har vi tagit fram en praktisk lathund över vilka trycksaker som ni kan behöva beställa och vad ni ska tänka på.

Här är 9 olika trycksaker som kan vara värt att fundera över. Självklart väljer ni själva vad ni behöver och önskar för trycksaker.

Save the date-kort

Är ett enkelt kort som ni kan skicka ut i ett tidigt stadie, ca 7 mån till 1 år, för att berätta om bröllopet så gästerna kan planera för det i god tid.

Antal: 1 st/hushåll

Inbjudningskort

Ett inbjudningskort bör ha skickats ut till gästerna senast två månader innan bröllopet men helst redan sex månader innan om inget Save the date-kort har skickats ut.

Antal: 1 st/hushåll

Vigselprogram

Innehåller information om vad som kommer att ske under vigseln. Vigselprogrammet delas ofta ut i samband med att gästerna anländer till vigseln eller ligger på sittplatserna.

Antal: 1 st/gäst

Festprogram

Ett häfte som placeras vid varje kuvert vid middagen. Den kan innehålla allt från allsånger, historien hur man träffades till korta beskrivningar om gästerna.

Antal: 1 st/gäst

Meny

Ett blad med information om vilken mat som serveras under kvällen. Menyn kan även skrivas i festprogrammet.

Antal: 1 st/gäst

Placeringskarta

En översiktskarta på var gästerna sitter. Detta underlätta mycket för gästerna när de ska hitta sin plats vid bordet.

Antal: 1-2 st

Bordsnummer

Ett enkelt kort med siffra som numrerar borden. Detta underlättar när gäster ska hitta sin bordsplacering och även för serveringspersonalen.

Antal: 1 st/bord

Bordsplaceringskort

Fina bordsplaceringskort med gästernas namn höjer ofta dukningen och hjälper också gästerna att hitta sin plats.

Antal: 1 st/gäst

Tackkort

Ett kort som skickas ut efter bröllopet. Det är kutym att tacka gästerna för deras närvaro och för bröllopsgåvan genom att skicka ett tackkort senast 2 månader efter bröllopet.

Antal: 1 st/hushåll

Eftersom det inte alltid är så lätt att få med all information på inbjudningskortet skickar en del brudpar med ett informationsblad. Där kan man skriva all information som är nödvändig för gästerna att veta innan bröllopet.

Tema för trycksaker till bröllop

Hålla er till ett tema

Ni måste inte ha ett tema för bröllopet men visuellt är det väldigt fint om ni håller samma färgskala på t ex blommor, dukning och trycksaker. Att ha en röd tråd som binder samman bröllopsarrangemanget är hemligheten för att lyckas med ett vackert bröllop.

Rustikt sommarbröllop? Elegant vinterbröllop? Se till att de trycksaker ni väljer passar ihop med bilden av ert drömbröllop.

Trycksakerna sätter tonen och anger den stämning ni vill uppnå. Vad vill ni förmedla för känsla till gästerna? Det börjar redan med inbjudningskortet som skapar en förväntan om vad som komma skall.

Kostnad för trycksaker

Vad kostar trycksaker till bröllop?

Den frågan är väldigt svår att svara på såklart eftersom priset på trycksakerna kan skilja sig åt väldigt mycket beroende på vad man väljer.

Kostnaden för ett inbjudningskort kan ligga så billigt som 7 kr/st men vill man ha lite mer exklusiva inbjudningar kan vi prata om priser som hamnar långt över 100-lappen för ett enda kort. Detsamma gäller för alla olika trycksaker.

Genom att läsa igenom våra olika artiklar här på sidan och ta del av olika tips hoppas vi att ni ska kunna hitta en stil som tilltalar er och som matchar den prisbild ni tänkt er.


Blir det billigare att göra sina trycksaker till bröllopet själv?

Idag behöver det faktiskt inte vara så att det nödvändigtvis blir dyrare att beställa sina trycksaker istället för att göra dem själv.

Många företag trycker väldigt stora volymer vilket gör att de kan erbjuda låga kostnader.

När du ska köpa lite tjockare och finare papper och skriva ut på egen skrivare är du snart uppe i samma kostnader som att beställa trycksaker från vissa leverantörer.

Vill ni kanske pyssla ihop inbjudningskorten med diverse scrapbookingdetaljerna är det samma där, kostnaderna sticker ofta iväg. Dessutom kan det vara mer tidsödande att göra sina trycksaker själv.

Fördelen är såklart att det blir väldigt personligt och man får det precis som man vill ha det. Detta kan vara något som gästerna värdesätter väldigt högt.

Vill du ha förslag på hur du kan göra egna inbjudningskort själv kan du läsa mer om det här.