Vigselringar

För många brudpar är något av det allra viktigaste vid ett giftermål vigselringarna. Det är trots allt den symbol som kommer att binda brudparet samman och som kommer pryda dess ringfingrar genom resten av livet.

Att välja rätt vigselring är dock inte alltid en enkel match då det finns otaliga varianter att välja bland. Dessutom finns det en del saker att ta hänsyn till och tänka på när ni står där hos juveleraren för att välja ut era favoritringar tillsammans.

Flera olika typer av vigselringar

Vigselringar kan se väldigt olika ut och har därför olika benämningar beroende på typ av ring. Vanligtvis pratar man om solitärringar, flerstensringar, alliansringar, sidostensringar och släta ringar. Alla dessa varianter kan numera användas både som vigselring och förlovningsring beroende på hur traditionell man är. Läs mer om skillnaderna mellan vigselring och förlovningsring längre ned på sidan. Utöver valet av ringtyp ska du dessutom göra ytterligare val som t.ex. material, färg och typ av stenar innan du kan få hem din nya vigselring. Men om vi nu börjar med de olika typerna av vigselringar, hur ser dem egentligen ut?

Solitärring

Solitärring

Sidostensring

Sidostensring

Flerstensring

Flerstensring

Hel alliansring

Helallians

Halvalliansring

Halvallians

Slät vigselring

Slät ring

Just dessa ringar kommer från Guldfynd.se som erbjuder ett stort sortiment av vigselringar och förlovningsringar på nätet och i butik. Kolla gärna deras hemsida för både inspiration och prisvärda alternativ i god kvalitet.

Som du ser på bilderna är en solitärring en ring med endast en sten, oftast en diamant. En Flerstensring är som en solitärring fast med flera mindre stenar runt om eller på bandet. En helalliansring har flera lika stora stenar på bandet hela vägen runt medan en halvalliansring endast har stenar på halva ringen. En slät ring har inga som helst stenar och brukar ofta vara valet för män, även om detta nu har ändrats i viss mån.

Vilken typ av vigselring föredrar du?


Vilket material på vigselring ska man köpa?

Vigselringar kan vara tillverkade i ett flertal olika material. Det gör att det kan vara svårt att veta vilket material man ska välja vid köp av vigselring. De olika materialen har nämligen inte bara olika utseende utan även olika egenskaper. Vad är det egentligen då för skillnader på de olika materialen i vigselringar? Här listar vi några fördelar och nackdelar med några av de vanligaste materialen.

Vigselring i gult guld

Gult guld

+ Den mest allergivänliga av guldfärgerna.
+ Klassisk metall till vigselring.
+ Kräver minst underhåll av guldfärgerna.
+ Passar bra till mörkare hudtoner.

– Mjukt material som lätt blir repigt.
– Bör poleras och underhållas regelbundet.

Rött guld

+ Kräver inget underhåll.
+ Vanligast legeringen i Sverige.
+ Passar bra till mörkare hudtoner.

– Bör poleras och rengöras regelbundet.
– Kan bli repig med tiden.

Ring i rött guld
Ring i rosa guld

Roséguld

+ Slitstarkare än vit- och gulguld.
+ Har en romantisk rosa färg.
+ Passar till alla hudtyper.
+ Väldigt populärt på senare år.

– Kan framkalla allergiska besvär.
– Utbudet är inte alltid lika stort.

Vitt Guld

+ Legerat med hårdare metaller står emot repor bättre än vanligt guld.
+ Billigare än platina
+ Passar bra till ljusa hudtoner

– Kan behöva omrodinering för att bibehålla färg och lyster efter en tid. (Ingen stor kostnad)
– Beroende på legeringen kan allergibesvär uppstå.

Ring i vitt guld
Ring i silver

Ringar i silver

+ Billigt!
+ Ett lågprisalternativ till vitguld.
+ Ljus och fin färg.

– Relativt mjukt material och får därför lättare repor än vitguld.
– Silver kan oxidera med åren.
– Inte typiskt för vigselringar.

Platina

+ Slitstarkt, hårdare än guld.
+ Exklusiv.
+ Allergivänlig.
+ Lite ovanligare än guld.
+ Passar bra till ljusa hudtoner.

– Trots hårdhet kan det bli märken med åren.
– Oftast väldigt dyrt tyvärr!
– Få guldsmeder jobbar med materialet.

Ring i platina
Ring i palladium

Palladium

+ Slitstarkt, hårdare än guld.
+ Allergivänligt.
+ Passar bra till ljusa hudtoner.

– Trots sin hårdhet kan repor uppstå med tiden.
– Relativt lätt material vilket kan sänka den exklusiva känslan.
– Få guldsmeder jobbar med materialet.

Sten till vigselring

Diamanter, pärlor, zirkoner eller någon annan sten?

Den vanligaste stenen på vigselringar som brudpar väljer inför sitt bröllop är diamanten i olika slipningar. Det finns ett flertal olika slipningar att välja bland, som exempelvis briljant, päronformad, princess, baguette eller flander.

Vanligtvis syns den vita diamanten oftare men nuförtiden har även den svarta diamanten och den rosa fått ett uppsving. För att vara lite annorlunda och inte göra som alla andra har det blivit allt mer populärt att köpa en vigselring med pärla istället för mer traditionella vigselringar.

För den som tycker att en äkta diamant känns för dyr eller för otrygg att gå omkring med, så finns zirkoner som är en syntetisk variant av diamant men betydligt mer ekonomiskt fördelaktig.

Zirkoner har samma briljans men inte samma värde som diamant.

Det finns även de som vill ha en mer färgstark vigselring och en färgad ädelsten i form av en rubin, safir, topaz eller beryl varpå det sistnämnda har blivit ett vanligare val i förlovnings- och vigselringar på grund av dess sken och färglöshet. Beryl finns dock även i färg.

Kombinera förlovningsring och vigselring

Kombinera vigselringen och förlovningsringen

Eftersom förlovningsringen ofta har en speciell betydelse och påminner om den dag då någon av er friade eller när ni bestämde er för att ta steget fullt ut, så är det en självklarhet för många att bära båda ringarna – särskilt för kvinnor. Men förutsättningen är ju också att ringarna smälter samman och utgör en enhet rent designmässigt.

Både hos juvelerare och på nätet, kan man välja förlovnings- och vigselring som utgör den perfekta kombinationen.

Saker att tänka på är exempelvis ringens höjd, dess profil samt bredden av båda ringarna på fingret.

Vill man göra det ännu enklare för sig, kan man köpa en kombinerad förlovningsring och alliansring som sitter ihop. Tänk på att du ska trivas med alla dina ringar och att det viktiga är hur du känner dig som “ringbärare”.

Det händer också att folk dessutom väljer att kombinera ringarna rent fysiskt efter att vigselringen kommit till. Dels för att de utseendemässigt ska sitta ihop på rätt sätt på fingret men även för att man endast ska ha en ring att behöva hålla koll på när man tar av sig den.

Köpa vigselring på nätet – Tips och råd

E-handeln har utökat explosionsartat och detta innefattar även köp av vigsel- och förlovningsringar.

I vissa fall kan man hitta ett större urval samt ringar till lägre priser än om man skulle leta runt i fysiska butiker.

Det som dock måste sägas är att om du köper dyra vigselringar online, så bör du kolla upp deras äkthet innan du slår till. Leta också omdömen och rekommendationer från andra kunder om företaget ifråga.

Dessa är andra saker att ta reda på om du köper din vigselring online:

  • Medföljer äkthetsintyg?
  • Känns företaget seriöst?
  • Hur effektiv är kundtjänsten?
  • Gäller bestämmelser om returrätt? Vilka andra villkor gäller?
  • Är gravyr inkluderat i priset?

Att hitta rätt storlek kan kanske kännas som ett hinder ifall du tänker köpa vigselring på nätet. Det gäller att ta reda vilken ringstorlek du har innan du beställer så att du slipper byte och ytterligare fraktkostnader.


Exempel på vigselringar & förlovningsringar att köpa online

Fler ringar hittar du bl.a. hos dessa butiker

Guldfynd
Hallbergs Guld
Albrekts Guld
Vanliga priser för vigselringar

Vanliga priser på vigselringar i Sverige

Priset på vigselringar varierar mycket kraftigt beroende på typ av ring, material, design och märke.

Vigselringar är trots allt en av de varor som blivit en statussymbol och som folk med mycket pengar gillar att lägga stora summor på.

Genomsnittskostnaden för en vigsel- eller förlovningsring i Sverige ligger fortfarande klart under den prisnivå som exempelvis amerikanarna unnar sig. Där kan vi tala om tusentals dollar.

Här på hemmaplan är ungefär en halv till en hel månadslön en vanligare summa. Det genomsnittliga priset 10 000 kronor (i Sverige) kan du få en väldigt vacker vigselring för. Beroende på vilken typ av ring du är ute efter kan du dock hitta bra mycket billigare ringar än så, även om det såklart finns väldigt många som kostar mycket, mycket mer.

Du måste inte köpa den absolut dyraste ringen men snåla inte in för mycket på en ring som du förhoppningsvis kommmer att ha hela livet!

Ringarna är till skillnad från många andra utgifter till bröllopet något som du gott och väl kan lägga lite extra på för att få den ring som du verkligen vill ha och som du tror att du kommer att bli riktigt nöjd med. Kanske kan du istället spara in på något annat?

Ett tips är om du har en liten budget men vill ha en äkta diamant eller ädelsten – välj en ring med mindre, flera stenar än en större solitärring.

Ingravering av ringar

Ingravering av vigselringar

Något av de viktigaste momenten i valet av vigselring är att fundera ut hur graveringen ska se ut och vad som ska stå. Det vanligaste är att man graverar in sina namn och datum i ringen men numera är andra varianter också vanliga.

Det har blivit populärt att gravera in en text eller ett ord med ett speciellt budskap i ringarna.

Att gravera in ett budskap som påminner om en viss stund eller hur ni känner för varandra, gör vigselringen mer personlig. Välj dock alltid en text som ni inte tröttnar på! Exempel på ord är:

  • Din för evigt
  • För livet!
  • I nöd och lust

Kanske har ni ett ord eller uttryck som leder er genom livet. Något ni tänker på för att ta er igenom tuffare situationer eller helt enkelt bara för att påminna er om att ta tillvara på och njuta av livet. Ett visst datum som betyder mycket för er kan också säga mer än tusen ord.

Gravyr på bästa sätt

Vanligtvis sitter gravyren inuti bandet och döljs, men idag är det också trendigt att ha utvändig gravyr. Tänk dock på att ni kan komma att tröttna på budskapet eller att behöva förklara budskapets innebörd för alla. Dessutom kan ringen slitas mer på utsidan. Därför gör ni faktiskt klokast i att ha det inuti ringarna.

De flesta juvelerare erbjuder vigselringar där gravyr ingår och det är också väsentligt att ni vänder er till en aktör som kan utföra jobbet korrekt. Ringarna har förmodligen kostat en slant så låt ingen förstöra dem!

Trender inom vigselringar

Vigselringar är en av de produktkategorier där trender inte riktigt har lika stor betydelse som hos vissa andra produkter. Givetvis finns det trender som kommer och går inom förlovnings- och vigselringar men vi svenskar tenderar att hålla oss fast relativt mycket vid det klassiska.

De trender vi kan se här i Sverige är oftast sådant som också är populärt i USA då vi tar efter det som händer där till mångt och mycket.

Många kan uppleva en klassisk vigselring som ett säkrare köp jämfört med att köpa en variant som är väldigt populär just nu. De tänker då att det kanske finns en större risk att man senare kommer att ångra sitt köp om man inte går på det klassiska alternativet.

Diamanter och vitt guld är som sagt det vanligast förekommande i vigselringar. Silver är varken lika hållbart eller exklusivt. Roséguld har varit mycket populärt en tid och trenden har hållt i sig ganska länge nu.

Just nu verkar några av de aktuella trenderna bland annat handla om:

  • Svarta stenar
  • Rosa stenar
  • Pärlor
  • Minimalistisk design med en tvist
  • Alliansringar med smalt band och många stenar
  • Budskap blir viktigt – här spelar graveringen stor roll

Vad är det för skillnad mellan en vigselring och en förlovningsring?

Att förlovningsringen är den ring som används vid förlovningen och vigselringen är den ring som träs på fingret vid en vigsel är såklart ganska uppenbart. Men vad finns det för skillnader rent utseendemässigt ringarna emellan?

Traditionen i Sverige

Traditionellt sett, här i Sverige, är kvinnans vigselring den av hennes båda ringar som är mest utsmyckad och påkostad. Den är ofta försedd med en eller flera stenar och är alltså den ringen som utmärker sig mest. Förlovningsringen är av enklare karaktär och består oftast exempelvis av en slät ring med eller utan ”mönster” eller småstenar.

I Sverige idag

I dagens läge ser det dock ofta lite annorlunda ut när vi köper förlovnings- och vigselringar, då vi numera i större utsträckning hämtar inspiration från USA. Där är det nämligen tvärtom, vilket man bland annat kan se i många amerikanska filmer.

Förlovningsringen i USA består vanligtvis av en vacker solitärring, ofta diamant, som är mycket påkostad. Enligt många ska diamantringen kosta ungefär två av mannens månadslöner. Vigselringen däremot är istället en lite enklare variant som inte utmärker sig på samma sätt.

Med det sagt finns det inga regler för hur det SKA vara. Ni köper helt enkelt de ringar ni tycker är fina och trivs med. Vissa kvinnor vill bara ha en ring medan andra gärna har både vigselring och förlovningsring. Vilken av de två ringarna som sedan är vilken kanske inte behöver spela så stor roll, det gör man faktiskt som man vill.

Både Kronprinsessan och Prinsessan Madeleine har t.ex. gått ifrån den svenska traditionen när det kommer till ringar. Båda två har istället en exklusiv diamantring som förlovningsring.

Vigselring för män – Hur fungerar det?

Det här med vigselringar för män kan ibland kännas lite förvirrande, vilket ofta beror på att det brukar fungera annorlunda i olika delar av världen.

Vigselringar för män

Enligt traditionen här i Sverige är det dock så att mannen endast köper en förlovningsring till sig själv och såklart även en förlovningsring till kvinnan. Senare vid vigseln är det dock endast kvinnan som får ytterligare en ring. Mannens befintliga förlovningsring används även som vigselring och man graverar alltså in datumet för vigseln i mannens ”förlovningsring”.

I exempelvis USA är det även på denna punkten tvärt om. Där har mannen ingen förlovningsring alls utan istället endast en vigselring.

Numera är valet av ringar inte lika traditionsbundet och det går givetvis bra att göra precis som man själv vill. I och med att det t.ex. blir allt mer vanligt att kvinnor friar till män samt att man gemensamt diskuterar giftermål och köper sina ringar tillsammans har dessa traditioner börjat luckras upp.

Det är såklart även vanligt med samkönade äktenskap och då stämmer ju heller inte alls dessa traditioner då det ofta handlar om ”manligt” och ”kvinnligt”.

Byt in gamla smycken du inte använder

Har ni gamla guldsmycken liggandes hemma som inte används, varför inte lämna in dem och smält ner guldet till förmån för nya fina vigselringar.

Hos bland annat Guldfynd kan man lämna in sitt guld och få pengar insatt på kontot för att kunna köpa nytt. Men väljer man istället att köpa sina ringar hos guldfynd kan du få 20% extra för ditt guld.

Byt in gammalt guld när du köper vigselring

Hur tar man hand om sina ringar?

Något som många inte tänker på är att man faktiskt måste sköta om sina ringar ifall de ska behålla sitt vackra utseende. Vigselringarna ska ju trots allt användas under många, många år framöver om allt går som det ska.

Hur mycket service som krävs beror väldigt mycket på vilken typ av ring man köper. Det kan därför vara bra att ha med detta i bakhuvudet när ni ska köpa ringar, så att det inte kommer som en överraskning att många ringar kräver service med jämna mellanrum.

Här är några tips på hur du sköter om din förlovnings- eller vigselring

Genom att själv tänka på hur du hanterar din ring och dessutom komma ihåg att ta av dig den när du ska, gör du dig själv en stor tjänst. Då behåller ringen såklart sin glans och sitt stilfulla utseende mycket längre.

Sköta om sina ringar

TA AV DIG RINGEN FÖR ATT MINSKA SLITAGE

Det finns vissa tillfällen du gör bäst i att ta av dig din vigselring för att inte riskera ett onödigt slitage.

Det handlar bland annat om när du:

  • badar eller duschar
  • diskar
  • sover
  • tränar
  • ”arbetar med händerna”
  • utför trädgårdsarbete
Förvara vigselringen på rätt sätt

FÖRVARA ALLTID RINGEN PÅ RÄTT SÄTT

Ädla metaller som förlovnings- eller vigselringar ofta består av kan vara ganska känsliga. Att förvara sina ringar i en låda tillsammans med andra smycken huller om buller är därför ingen bra idé.

En sten som tycks vara hård och tålig kan faktiskt förhållandevis enkelt spricka vid fel förutsättningar.

Förvara helst dina ringar i originalasken för att vara säker på att den håller sig fin så länge som möjligt.

Håll ringen ren

Genom att hålla ringen ren håller den sig fin längre. Fett, smuts och hudavlagringar gör sig inte bra på en vacker ring och ökar dessutom slitaget på ringen. Ta därför alltid av dig ringen när du ska arbeta i trädgården, baka eller göra liknande sysslor.

Även när du endast ägnar dig åt dagliga sysslor blir såklart ringen mycket utsatt. Smink, hårspray, hudkräm, matvaror och annat är heller inte direkt bra för ringen. Givetvis måste man kunna använda ringen som vanligt men det är just därför det är så viktigt att rengöra ringen ofta.

En del får till och med irriterad hud där ringen brukar sitta om man nästan aldrig tar av sig den och dessutom inte brukar göra rent den ordentligt.

Om du t.ex. har en ring i vitguld kan du med fördel göra rent den med hjälp av en tandborste, ljummet vatten och lite milt diskmedel eller en detergentfri tvål.

Har du en ring med en pärla bör den torkas av med en fuktig linneduk och du bör undvika att använda bomull i kontakt med pärlor.

Lämna ringar på service

LÄMNA IN DEN PÅ ÖVERSYN

Vissa typer av ringar kräver att du lämnar in den på en översyn med jämna mellanrum. Detta gäller framförallt solitärringar eller andra ringar med ädelstenar. Infattningen som håller fast själva stenen bör nämligen ses över så att stenen inte lossnar. De klor som håller stenen kan alltså bli utnötta eller gå sönder ifall ringen varit mycket utsatt eller fått sig en smäll.

En sådan enkel sak som exempelvis att applådera kan, om man har otur, göra att en sten släpper, då ringens slås emot den andra andens ringar.

Ringar i vitguld är en annan typ som kan komma att kräva service. Vitguld är nämligen behandlat med rodium för att få en fin färg och ge ringen extra lyster. Detta ytskikt av rodium kan med tiden skavas av och en omrodinering kan komma behövas för att få tillbaka ringens forna glans.