Fixa sminket själv

Att göra sin egen brudsminkning kan vara ett sätt att hålla nere kostnaderna för dig med en tight bröllopsbudget. Men det finns risker med att ge sig på att göra sin egen sminkning till bröllopet. Även om du är van att sminka dig till vardag och fest är det såklart lite annorlunda att sminka sig till sin bröllopsdag. En brudsminkning kräver ofta mer än vad en make up inför en vanlig utekväll gör. Därför är det väldigt viktigt att veta hur man ska tänka inför en bröllopsmakeup.

Här kan du läsa expertens tips och råd så att du kan sminka dig själv på ett sätt som göra att sminkningen verkligen håller hela dagen och hela kvällen.

Professionella makeupartistens bästa tips för att göra sin egen brudsminkning

Ida Tuovinen, professionell makeupartist sedan 8 år tillbaka, delar med sig av sin enorma kunskap inom smink och bröllopsmakeup för er som önskar fixa bröllopssminkningen på egen hand. Med hjälp av hennes tips kommer ni säkerligen få en bättre uppfattning av vad som krävs för att kunna göra sin egen brudsminkning.


Att tänka på om du ska sminka dig själv

Som makeupartist och hårstylist finns det många steg jag noggrant går igenom när jag gör en brud.

Det finns alltid mycket att tänka på, men vid ett sådant här tillfälle är det förstås väldigt viktigt att det ska sitta bra och länge.

Här listar jag de viktigaste sakerna som kanske kan underlätta för dig som väljer att göra din egen sminkning.

Makeupida ger tips för egen bröllopssminkning

Ida Tuovinen
@makeupida
Ida_Tuovinen@msn.com


Grunden vid egen bröllopssminkning

Grunden

Fukt

Som jag nämnde ovan är fukten väldigt viktig, en återfuktad hud kommer vara mycket lättare att jobba på, och risken för att sminket ska släppa under dagen minimeras också. Så börja alltid med ett ansiktsvatten och fuktkräm under ditt smink. Låt det suga in en stund innan du börjar sminka dig.

Primer

Jag brukar jämföra primer med att grundmåla huset. Har du ingen grundfärg kommer garanterat målarfärgen varken se lika snygg ut eller fästa lika bra, risken för att färgen börjar flagna efter en stund är också stor. Så glöm inte din primer!

Borstar och verktyg

Precis som jag jämförde primer med en grundfärg som målarna har brukar jag jämföra borstarna med snickarens verktyg. Har du inte en bra hammare när du ska slå ner en spik är det inte konstigt om den bli sned även om du är ett proffs. Utan bra borstar som är makeupartistens verktyg så är det svårt att få till sminkningen riktigt bra, hur mycket proffs du än är. Tänk på att ha bra borstar, köper du bra borstar från början kommer du garanterat ha dem väldigt länge.

Foundation, puder och concealer

Det viktigaste här är att dessa produkter är anpassade för din hudtyp och färg. Rådfråga i butiken där du handlar om du själv är osäker.

Bronzer, rouge, highlighter

Med en bronzer eller om du vill kalla det solpuder, kan du fint skulptera ditt ansikte, lägg det i dina befintliga skuggor och där solen tar först för att framhäva ansikte på ett naturligt sätt. Jag skulle säga att en bronzer är en av mina favoritprodukter då det verkligen gör att ett ansikte som fått foundation, puder och concealer återfår sina skuggor. Återigen är det dock viktigt med färgmatchning, rådfråga om du är osäker. Du vill inte se för brun eller orange ut.
Rouge ger dig härligt rosiga kinder och framhäver dem, och vill du se extra fräsch ut samt framhäva vissa partier i ansiktet lite extra tycker jag absolut att du ska ha en highlighter också.


Sminka ögon och läppar själv

Ögon och läppar

Vattenfast mascara

Har du ögonfransförlängning behöver du kanske ändå mascara till underfransarna, glöm då inte att mascaran ska vara vattenfast, för med största sannolikhet kommer du fälla en och annan tår.

Ögonskuggsprimer och ögonskuggor

Om det är viktigt att ha en primer under din foundation, skulle jag säga att det är dubbelt så viktigt att ha en primer under din ögonskugga. Ögonlocken är en typisk plats som oljar sig lätt och utan en primer kommer din ögonskugga att så småningom ligga i små väck istället för att se fin och jämn ut. 
Ögonskuggor får du förstås välja själv utifrån smak och tycke, kör på det du tycker är fint helt enkelt!

Ögonbryn

Penna, skugga, flytande ögonbrynsfärg eller gel, det finns massor av valmöjligheter. Kör på det du tycker om bäst, men tänk på att skugga kan släppa snabbare än t.ex. en penna. Vill du vara extra säker på att det sitter bra kan ett bra alternativ vara att använda först en ögonbrynspenna och sedan fästa den med en skugga ovanpå. Har du långa strån i dina bryn kan det även vara bra att fästa dem med en ögonbrynsgel.

Läppar

Vissa sminkmärken har även primer till läpparna för att få produkterna att sitta längre på plats. Antingen tycker jag att du ska ha det, eller så kan du jobba lager på lager med produkter för att få det att sitta på plats längre.

Då kan du tex. göra såhär:

 1. Fukta läpparna med ett läppbalsam
 2. Läppenna på hela läppen
 3. Läppstift
 4. Läppglans

Vill du att läpparna ska vara matta kan du skippa läppglanset förstås. Du kan även pudra läpparna lite försiktigt med ett transparent puder efter läppstiftet och sedan köra på ett lager läppstift till. Det kommer sitta som berget, men se då verkligen till att du har ordentligt återfuktade läppar från grunden så att det inte krackelerar.


Bra att ha med sig i väskan på bröllopsdagen

Även om du gjort alla stegen rätt, riktigt och ordentligt kan du förstås behöva bättra på några saker under dagen eller kvällen. Kanske har du gråtit mycket under vigseln, stått ute i blåsten eller solen under fotografering eller dansat som en galning på festen och behöver bättra på några områden.

Antingen tar du med dig allt ditt smink, om du har plats och vill vara helt på den säkra sidan, eller också tar du med dig några av dem viktigaste sakerna.

Här kommer mitt tips på kit som jag alltid rekommenderar att ha med sig i väskan

 • Puder
  Antingen ett transparent som bara mattar ner om du blivit svettig och blank, eller ett med lite färg om du behöver bättra på någonstans.
 • Läpprodukter
  Allt som du valt att ha på läpparna är bra att ha med sig för att bättra på med. När du äter och dricker försvinner det förr eller senare.
 • Concealer
  Om du gråter mycket finns risken att du kan behöva bättra på lite under ögonen, det är därför inte dumt att ha med sig en liten concealer i väskan också.
 • Borstar
  Glöm inte att ta med verktygen till produkterna så du inte står där sen och behöver peta med fingrarna.

Jag hoppas att mina tips var till hjälp och jag önskar dig som går i bröllopstankar och planer ett stort grattis och lycka till!

Vill du ha min hjälp på den stora dagen kan du skicka en förfrågan om tillgänglighet till 
Ida_Tuovinen@msn.com. 
Jag återkommer då med prisuppgifter och vidare information om jag är ledig på din dag.

Vill du se vad jag gjort innan kan du gå in på makeupida på facebook. Även lite jobbilder finns under samma namn på Instagram.

/ Ida