Mat till bröllop

Maten är en stor del av bröllopet, både när det handlar om gästernas upplevelse av festen men även när det när det kommer till kostnaden.

Faktum är att maten oftast är en av de största utgiftsposterna på hela bröllopet. Det är därför viktigt att lägga ner tid och tankeverksamhet på just maten så att ni får det precis som ni önskar.

Vilken mat ni väljer och hur maten sedan serveras påverkar stämningen och hela atmosfären på bröllopsfesten.

Ofta har vigseln börjat tidigt, dagen har varit lång och natten kommer förhoppningsvis bli desto längre. Man bör därför se till att det serveras mat som gör att gästerna känner sig mätta och nöjda, ingen ska såklart behöva gå hungrig på er bröllopsdag.

Men hur ska man då tänka? Vad kommer prislappen att sluta på? Är det värt att laga maten själv eller är det alldeles för tidskrävande? Hur funkar det med catering? Hur ska man tänka kring alkoholen?

Ja, frågorna som uppstår när man ska ställa till med bröllopsfest kan bli många. Vi hoppas här kunna ge svar dessa frågor och att du blivit lite klokare när du läst igenom våra tips.

Mat till bröllop

Laga maten själv

Ett sätt att hålla nere kostnaderna rejält är att laga maten själv. Här hittar du tips på recept och andra saker som kan vara bra att tänka på!

Catering för maten till bröllopet

Beställ catering

Catering är ett bekvämt och enkelt alternativ! Det kan dock bli ganska dyrt, men det behöver det nödvändigtvis inte bli! Läs våra tips!

Bröllopstårta efter maten

Bröllopstårta

Har ni tänkt att beställa en bröllopstårta eller funderar ni rent av på att baka er egen tårta till bröllopet? Oavsett vilket ska ni absolut läsa våra tips om vad ni bl.a. bör tänka på vid val av bröllopstårta samt mycket mer innan ni bestämmer er för något.

Efterrätt efter maten på bröllop

Efterrättsbuffé

Ta hjälp av uvalda gäster för att få till en välsmakande efterrättsbuffé! Hitta recept och roliga idéer!

Bestämma vilken mat

Att välja vilken mat som ska serveras på ert bröllop är inte alltid helt enkelt. Här ger vi er några tips på vägen som vi hoppas kunna hjälpa er till att ta rätt beslut.


Utgå ifrån er själva

Precis som med allt annat när det kommer till bröllop är det viktigt att ni utgår ifrån er själva. Vad tycker ni om? Självklart ska man också väga in gästernas tycke och smak och välja något man tror går hem hos de flesta men det ska också vara smaker som ligger er varmt om hjärtat.

Vurmar ni för skog och mark lite extra kanske det är älg som ska vara huvudrätten på menyn. Är ni födda vid havet kanske det känns självklart att fisk och skaldjur ska finnas med. Eller är det så att det finns någon mat som ni bara älskar? Servera då den. Så gjorde vi! Våra gäster blev serverade en somrig hamburgerbuffé som tillagades ute i det gröna.

Lägg det på den nivå som passar er. Är ni riktiga matfantaster som vill golva era gäster med nya smaksensationer? Eller tycker ni mer om enkel mat där man inte krånglar till det så mycket. Valet är som sagt ert.


Hur mycket pengar och tid vill ni lägga

Som vi nämnt tidigare är mat och dryck ofta en av de dyraste posterna på ett bröllop. För att hålla kostnaderna så låga som möjligt är det såklart billigast att laga maten själv. Men tänk på att detta kräver VÄLDIGT mycket tid och energi. Ni som bröllopspar har mycket annat att fokusera på dagen innan och på självaste bröllopsdagen, så var inte dumsnåla.

Catering är ofta ett väldigt smidigt alternativ och kostar olika beroende på vad ni väljer för typ av mat men också vilken cateringfirma ni väljer. Buffé är ofta billigare än en trerätters.

Det är vanligt att man hamnar någonstans mellan 150-200 kr per gäst för endast maten.

Men det finns ju också en mellanväg där man tar en del från cateringfirman och lagar en del själv.


Var ute i god tid

Det allra vanligaste är att man väljer en lokal där mat ingår eller att man beställer catering. Tänk då på att vara ute i god tid om ni gifter er under sommarhalvåret, då det kan vara högt tryck på cateringfirmorna. Och självklart vill man ju ha sitt första val och inte behöva kompromissa.

Att tänka på

När det kommer till mat är det mycket att tänka på. Dels behöver man kolla om porslin ingår i lokalen och om det gör det, finns det då verkligen allt som krävs.

Här har ni en liten checklista på vad som kan behövas. Ni kanske inte behöver allt beroende på vilken typ av mat ni serverar.

  • Champagneglas
  • Serveringsbrickor snittar
  • Serveringsfat & skålar till buffé
  • Serveringsskedar till buffé
  • Förrättstallrik
  • Varmrättstallrik
  • Desserttallrik
  • Tårtassiett
  • Gaffel till förrätt, huvudrätt, dessert
  • Kniv till förrätt, huvudrätt
  • Vin/öl glas
  • Dessertskedar
  • Tårtskedar
  • Tårtspadar
  • Kaffekopp & sked
  • Vattenkaraffer
  • Termos till kaffe och te, Avec

Det finns också andra saker i lokalen som kan vara avgörande för vilken typ av mat ni kan välja. Det kan därför vara nödvändigt att kolla upp:

  • Frysmöjligheter
  • Kylmöjligheter
  • Uppvärmningsmöjligheter
  • Bord till snittar
  • Bordsyta i separat rum för uppläggning på tallrik

Förslag på bröllopsmenyer

Har du idétorka på mat man skulle kunna servera? Här kommer lite förslag för att sätta igång tankeverksamheten. Väljer ni att anlita en cateringfirma har de ofta många bra förslag på vad ni kan servera.

 

Förrätt

Toast skagen – Hummersoppa – Sesamcrostini
Grönärtsoppa – Rostat surdegsbröd
Västerbottenostpaj – Löjrom
Sotad lax – Citron – Fänkål – Dill
Smörstekt sparris – Kavringcrips – Forellrom – Krasse
Lättrökt ankbröst – Rödlöksmarmelad – Aioli
Trattkantarellsoppa – Västerbottenostcrostini

 

Huvudrätt

Kalv – Potatiskaka med ramslök – Rödvinssås – Citroncreme
Oxfilé – Potatiskaka med prästost – Rödvinssås – Primörer
Fläskfile – Mandelpotatispuré med parmesan – Smörstekta primörer
Hjortytterfilé – Björnbärssky – Potatispuré – Picklad morot
Majskycklingbröst – Palsternackspuré – Smörad kycklingfond
Halstrad gös – Vitvinssmörsås med citron – Potatisstamp
Pepparglaserad rostbiff – Tryffelbearnaise – Ratatouille
Morotsbiffar – Grillad spetskål – Vitvinssås – Krasse
Bönbiffar – Rataouille – Krämig polenta – Getost

 

Efterrätt

Crème brulé – Färska bär
Vaniljpannacotta – Hallongelé
Äppletartletter – Kanelcrisp – Vaniljglass
Halloncheesecake – Citronmaräng
Chokladganaché – Hjortronmaräng
Rabarbersoppa – Marscarpone – Syltad ingefära
Citronpannacotta – Björnbär
Vit chokladmousse m. Nougatbotten – Sesam och vallmoflarn

Skippa den traditionella bröllopsmaten och tänk lite annorlunda

Varför inte gå ifrån den traditionella bröllopsmaten och istället hitta på något lite annorlunda. Låt till exempel gästerna få välja mellan olika varianter på grillade hamburgare.

Annorlunda mat till bröllop

Detta var precis vad vi gjorde på vårt bröllop. Den ena av oss skulle nämligen gärna äta burgare till både frukost, lunch och middag om han fick, så det kändes lite oss helt enkelt.

Eller vad sägs om en stor pizzabuffé? Väldigt otippat på ett bröllop kanske men vem älskar inte pizza?

Foodtrucks är ju något som har blivit allt vanligare och syns lite överallt. Varför inte överraska era gäster och boka in en foodtruck som skapar en avslappnad och skön stämning. På bokafoodtruck.se kan du välja bland en mängd olika kök, alltifrån kantarellkungen till indian grill eller sushitrucken.