Egen Bröllopshemsida

Nu för tiden är en egen bröllopshemsida ett väldigt vanligt komplement till den traditionella bröllopsinbjudan. Där kan ni få ut en hel del nyttig information till era gäster som kanske inte får plats på ert inbjudningskort.

Det bästa är att det numera är superenkelt att göra en egen hemsida och det finns dessutom många bra tjänster som erbjuder hemsidor helt gratis.

Vi hjälper dig välja vilken tjänst som passar dig bäst och vad du kan skriva på din bröllopshemsida.

Hemsida för brudpar som komplement till inbjudan

Varför ska man ha en egen bröllopshemsida?

En egen hemsida till bröllopet är ofta ett mycket roligt och praktiskt sätt att förmedla information till era gäster.

Ni kan till och med låta era gäster OSA via hemsidan istället för via telefon.

Ladda upp lite fina bilder eller videoklipp och uppdatera era gäster på förberedelserna inför bröllopet. Kanske kan ni till och med låta gästerna kommentera och visa hur peppade de är inför den kommande festen!

Vad ska man skriva på hemsidan?

 • Låt gästerna OSA via hemsidan
 • Eventuell möjlighet till övernattning
 • Kontaktuppgifter till Toastman/toastmadame så att gäster kan meddela om de tänker hålla tal/spex.
 • Färdbeskrivning till vigseln/festen
 • Önskelista
 • Gäster kan lägga in önskemål om t.ex. låtar som ska spelas på festen.
 • Meny (då kan gästerna höra av sig ifall det är någon som är allergisk t.ex.)
 • Anordna en rolig tävling för gästerna, vinnarna kommer koras under bröllopsfesten! Ett förslag på tävling kan vara att gästerna ska gestalta brudparet på valfritt sätt (bild/video) eller låta gästerna skicka in en bild eller video som visar hur roligt de kommer att ha på festen! Den mest kreativa gästen vinner!
 • Blogg. Låt gästerna följa er planering av bröllopet och uppdatera med lite roliga videos och bilder.
 • Ställ frågor till gästerna via ett enkelt formulär
 • Nedräkning till den stora dagen
 • Information om att ta med barnen på bröllopet
 • Fri bar eller någon annan variant?
 • Föklaring av klädkoden

Skapa en gratis bröllopshemsida

Det finns som sagt ett flertal tjänster som erbjuder riktigt bra gratis bröllopshemsidor. Generellt sätt kan vi säga att de flesta tjänster vi provat är fullt tillräckliga för att skapa en enkel bröllopshemsida som räcker för de flesta brudpar. Här nedan skriver vi om några av dessa.

Vi har själva använt oss av Webnode och kan varmt rekommendera deras tjänst.

Så för er som snabbt och lätt bara vill komma igång med en bra bröllopshemsida, testa Webnode.

Varför skulle man vilja betala om det är gratis?

Många hemsidor fungerar bra att använda helt gratis. Vill ni däremot undvika annonser på hemsidan, ha ett eget domännamn (t.ex emilochbellasbröllop.se), välja bland fler mallar eller utnyttja fler funktioner på hemsidan finns det möjlighet att betala för att få allt detta.

Detta är absolut inget måste utan är helt upp till dig.

När det handlar om en bröllopshemsida är det dock väldigt prisvärt i och med att ni kanske inte kommer ha den kvar i all framtid.

Vill ni ändå ha kvar den kan ni ju säga upp premiumpaketet efter att bröllopet är slut och ha kvar hemsidan i gratisversionen.

Gratis hemsida med Webnode

Webnode är ett företag från Tjeckien som har över 40 miljoner användare över hela världen. De erbjuder både plattform och kundtjänst på svenska och är ett bra alternativ för dig som vill skapa en gratis hemsida. Webnode låter dig välja bland ett stort antal mallar som passar till alla möjliga typer av hemsidor.

Det finns i skrivande stund 7 olika mallar som är speciellt framtagna till just bröllop. Men man kan givetvis välja någon annan mall också.

Se förslag på bröllopshemsidor från Webnode!

Din hemsidas URL kommer att vara uppbyggd såhär i gratisversionen: minhemsida.webnode.se.

Gratis bröllopshemsida

Fördelar med Webnode

 • Obegränsat antal undersidor
 • Responsiv design
 • Enkel ”dra-och-släpp”-redigering
 • Välgjorda mallar
 • Bra användarupplevelse
 • Kundtjänst på svenska
 • Diskret reklam för Webnode i gratisversionen
 • 15 dagars öppet köp på Premiumpaket
 • Väldigt prisvärd ifall du väljer premiumpaket mini!

Nackdelar

 • Reklam för Webnode visas i den kostnadsfria varianten. Denna är dock väldigt diskret och visas längst ner på sidan, vilket är mycket bra.

Kostnad för premium

648:- för ett år inkl. eget domännamn. Det blir 54:-/månad.

Då ingår mer lagringsutrymme, gratis domännamn (t.ex. emilochbellasbrollop.com), premiumkundtjänst, inga annonser, möjlighet till formulär och videobakgrund, samt hemsidans statistik.

Med 15 dagars öppet köp kan man med fördel testa t.ex. Premiumpaket Mini och få tillbaka pengarna om man ångrar sig.

Wix

Wix är en mycket stor webbutvecklingsplattform som har blivit extremt populär och har över 100 miljoner användare över hela världen. Tack vare det har de möjlighet att erbjuda en tjänst med många bra funktioner kostnadsfritt.

Tänk dock på att Wix placerar en banderoll på din hemsidas överkant för att göra reklam för sina egna tjänster. Du kan dock betala en slant för att bli kvitt den reklamen. Ingen annan reklam förekommer.

Din hemsidas URL kommer att vara uppbyggd såhär i gratisversionen: username.wixsite.com/sitename.

Fördelar

 • Väldigt många teman att välja bland (vilket i och för sig kan vara en nackdel för dig med beslutsångest)
 • Många gratis funktioner
 • Redigera enkelt genom ”Dra-och-släpp”
 • Användarvänlig
 • HTML5
 • Bröllopsspecifika teman

Nackdelar

 • Din hemsidas URL blir ganska lång i gratisversionen (username.wixsite.com/sitename)
 • Störande Wix-annons visas högst upp och längst ner på sidan i gratisversionen.

Kostnad för premium

15 € per månad eller 127.50 € för ett helt år inkl. gratis domännamn.

Med denna premiumtjänst ingår väl tilltaget lagringsutrymme och bandbredd, premiumsupport, inga annonser, anpassad favicon samt möjlighet till eget domännamn. Betalar du för ett år ingår ett gratis domännamn.

Joy

Joy är en relativt ny tjänst som låter dig skapa en gratis hemsida till bröllop som till skillnad från många andra ”gratis hemsidor” faktiskt är HELT GRATIS. Detta gäller dock endast tills vidare då de planerar att erbjuda premiumfunktioner som de i framtiden kommer att ta betalt för. De hemsidor som skapas innan dess är och kommer alltid vara helt gratis enligt Joy själva. Så passa på!

Din hemsidas URL kommer att vara uppbyggd såhär: withjoy.com/yourweddingname.

Fördelar

 • Helt gratis (i skrivande stund)
 • Anpassad för just bröllop

Nackdelar

 • Endast på engelska
 • Går inte att koppla domän
  Än så länge kan du inte koppla ditt eget domännamn hos Joy. Däremot kan du köpa ett domännamn via Joy eller en annan registrar som du sedan gör en redirect på till din sida hos Joy. På så vis kan du skriva ditt egna domännamn till dina gäster och de kommer att hamna rätt. När de väl är inne på sajten kommer det domännamnet däremot inte att visas.
 • Relativt nystartad
  Med en ny hemsida som erbjuder gratis tjänster finns det alltid en risk att sajten helt plötsligt väljer att lägga ner eller att personerna bakom sajten väljer att omprioritera sin tid och sina resurser. Vi har sett det hända på andra gratis tjänster tidigare och det finns inga garantier på att det inte händer igen. Däremot är det nog en väldigt liten risk att man som användare skulle få problem just inför sitt bröllop. Förhoppningsvis är en nedläggning relativt planerad och man kanske har såpass lång framförhållning att man i sådana fall kontaktar sina användare i förväg. Detta är alltså ingenting jag skulle gå och oroa mig över men kan vara bra att veta ifall man planerar att spara sin bröllopssida som ett minne under en lång tid framöver.
 • Begränsad layout
  Med Joy får du inte den kreativa frihet som du får med Wix eller andra tjänster. Gillar du den layouten som erbjuds är det dock ett bra och framförallt gratis alternativ.

Hur kan en bröllopshemsida vara gratis?

Det finns många sajter som säger sig erbjuda gratis hemsidor, men är detta verkligen helt sant? Det är lite olika faktiskt. Detta är några förklaringar till hur ett företag kan erbjuda en gratis bröllopshemsida.

Nedbantad version av tjänst som kostar pengar

I de allra flesta fall är det gratis alternativ som erbjuds en nerbantad version av den tjänst företaget egentligen vill sälja.

Då hoppas man helt enkelt på att användaren ska välja att betala de extra kronor det kostar att uppgradera hemsidan med fler funktioner, andra designalternativ eller ett eget domännamn till exempel. Det är såklart inget konstigt och företaget måste givetvis tjäna pengar på något sätt.

Det viktiga i det här fallet är att företaget verkligen är tydlig med vad det är som ingår i den kostnadsfria hemsidan och vad som kostar extra. Detta har varit ett problem med vissa tjänster där användare har lagt ner mycket tid och energi på att skapa en egen bröllopshemsida i tron om att det är helt kostnadsfritt, för att senare upptäcka att det kostar en rejäl slant att använda hemsidan på det sätt man har tänkt.

Var därför noga med att kolla upp vad det är som gäller innan ni sätter igång med er hemsida, så slipper ni tråkiga överraskningar.

En nystartad tjänst som växer sig större

I vissa fall är tjänsten faktiskt helt och hållet gratis för att på ett enkelt och effektivt sätt locka till sig så många användare som möjligt. När de sedan byggt upp ett gott rykte och växt sig stora kan de lägga om sin modell till att erbjuda tjänster som kostar pengar.

Reklam och annonser

Vissa hemsidor lägger automatiskt in reklam på din sajt, vare sig du vill eller inte. Det kan vara reklam för deras egna tjänster eller för andra förtag. Reklamen är givetvis en inkomstkälla som gör det möjligt för företaget att erbjuda gratis hemsidor åt folk. I vissa fall kan man betala för att slippa reklamen.

Bra lockbete för övriga tjänster

En del sajter som låter dig skapa en gratis bröllopshemsida gör det för att locka dig och andra till att använda deras övriga tjänster. Detta kombineras ofta med möjligheten att köpa till extra funktioner, utrymme eller designalternativ till hemsidan.

Det kan också vara ett lockbete för att till exempel få länkar till hemsidan och bygga sitt varumärke starkare på internet för att på så sätt locka till sig ännu fler betalande kunder. Att jag nu skriver detta inlägg och länkar till dessa hemsidor är ett bevis på att det kan vara en taktik som fungerar bra.

Gratis bröllopshemsida på mobil

Kom igång på 5 minuter!

Kom igång och testa redan nu, det är superenkelt! Välj mall och byt bara ut bilderna och texterna till era egna. På bara några minuter kan du skapa en egen bröllopshemsida som ni sedan kan anpassa efter just era behov. Det bästa är att det är helt gratis att testa!

Vi valde som sagt att köra på Webnode och deras Minipaket, vilket vi tycker fungerade bra. Vill du se deras utbud av mallar för bröllopshemsidor (man kan såklart välja andra mallar också om man vill) klickar du bara på knappen här nedan.