Förslag på Text att Skriva på Bröllopsinbjudan

Kanske har du redan en tanke om vilken stil på bröllopsinbjudan du är ute efter? Har du än så länge inte valt en stil kan du hämta inspiration till inbjudningskort här.

Då återstår bara det viktigaste, att bestämma vilken text ni faktiskt ska skriva på ert bröllopskort. Vissa saker kan kännas självklara att skriva med på inbjudan medan viss information kan vara lätt att glömma bort att ha med. Kanske är det något ni inte tänker på?

Här får du förslag på vanliga texter man kan använda sig av samt hur du kan välja att lägga upp din bröllopsinbjudan så att den passar er.

Viktig information att skriva på inbjudningskortet

En del saker kan tyckas ganska självklara att skriva på inbjudningskortet. Det handlar bland annat om:

 • Namnen på brudparet
 • Datum, tid och plats för vigsel och fest
 • OSA-datum (Om svar anhålles)
 • Namn på personer som står för bröllopet
 • Kontaktuppgifter till toastmastern/madame, alternativt brudparet.

Förutom detta finns det ytterligare en del information som kan vara bra att ha med på sin bröllopsinbjudan som t.ex. det här:


Kniv och gaffel

Serveras det mat och dryck?

Om det är något speciellt som gäller när det kommer till mat och dryck bör detta framgå på inbjudan. Det kan dels vara viktigt att veta om det bjuds på allt eller om gästerna förväntas betala för delar av middagen i form av en kuvertavgift.

Gäster behöver kanske inte specifikt veta exakt vad för mat som serveras men om ni t.ex. väljer att bara bjuda på tårta och kaffe bör gästerna få vetskap om detta så de inte kommer hungriga till bröllopet.

Här har ni lite förslag på hur man skulle kunna formulera sig beroende på hur situationen ser ut.

 • Vi har redan allt vi behöver så istället för presenter ber vi om en kuvertavgift på … kr per person.
 • Efter en härlig buffé där dryck inkluderas är baren, som erbjuder dryck till självkostnadspris, öppen hela kvällen.
 • Till middag bjuds det på 3-rätters och efter det slår vi klackarna i taket med öppen bar ända in på småtimmarna.

Bebis

Är barn välkomna eller inte?

Något ni bör fundera över är huruvida ni önskar att ert bröllop blir en stor familjefest där alla är välkomna eller om ni önskar fira denna dag i endast vuxet sällskap.

Kanske vill ni dela upp det så barn är välkomna på vigseln medan festen är reserverad för er vuxna. Detta bör tydligt framgå på inbjudan så att gästerna vet vad som gäller.

Här nedan har du några förslag på hur du skulle kunna formulera dig:

 • Vi önskar ett barnfritt bröllop
 • Denna dag vill vi gärna fira i vuxet sällskap, därför önskar vi att ni lämnar era käraste ägodelar hemma.
 • Barn är välkomna på vigseln men därefter önskas firandet fortsätta i vuxet sällskap.
 • Vi tycker väldigt mycket om era barn men en dag som denna tror vi att de har det roligare hos sina barnvakter.

Kläder

Vilken klädkod gäller?

Klädsel är ofta något som kan vara väldigt känsligt. Vissa börjar månader innan att kolla ut den perfekta klädseln för bröllopet.

Därför är det väldigt viktigt att man är tydlig med vilken klädkod som gäller på bröllopet. Det kan hjälpa era gäster att slippa känna sig nervösa för att inte passa in och för att det ska kännas fel.

Önskar man att gästerna klär sig i någon speciell färg är det såklart extra viktigt att det framgår i god tid innan bröllopet.

Anordnar ni ett bröllop av den mer traditionella typen är de två vanligaste klädkoderna:

 • Kavaj
 • Mörk Kostym

Kanske är ni inte lika noga med de traditionella klädkoderna och vill ha en mer avslappnad stil. Eller om bröllopet ska hållas mitt i sommaren och man inte vill ta risken att herrarna skall stå i 30-gradig värme och flyta bort i sin kostym så kan man formulera sig på detta vis:

 • Något somrigt och fint som du gillar
 • Festlig klädsel som du kan dansa natten lång i
 • Någon tjusig klädsel som du känner dig bekväm i

Paket

Önskemål om bröllopspresenter

Har ni några speciella önskemål när det gäller bröllopspresenter kan ni skriva med även det på bröllopsinbjudan. Kanske har ni en specifik önskelista för att underlätta presentköpandet åt era gäster. Eller kanske önskar ni ett bidrag till er kommande bröllopsresa? Eller önskar ni rent av ett bidrag för att kunna förverkliga er bröllopsdag?

Det har på senare år blivit allt vanligare att önska sig ett bidrag i form av pengar, vilket det råder delade meningar om huruvida det är bra eller dåligt.

Här nedan kommer i alla fall lite olika förslag på hur ni skulle kunna formulera er gällande just bröllopspresenterna.

 • Den största gåvan vi kan få är att ni delar denna dag med oss. Känner ni ändå att ni skulle vilja ge oss en gåva önskar vi…
 • Er närvaro är allt vi önskar en dag som denna, vill ni ändå uppmärksamma oss så önskar vi…
 • Vi har redan allt vi behöver och önskar därför ett bidrag till vår bröllopsresa.
 • Vi har redan allt vi behöver så vi önskar oss därför istället ett bidrag till bröllopsfesten så att vi kan få en extra minnesvärd dag tillsammans med er.
Personligt bordsplaceringskort med eget foto
Kort från: Smartphoto

OSA på ett roligare sätt

Ett alternativ till att gästerna “OSAr” som vanligt är att ni istället ber gästerna OSA genom att skicka en selfie på sig själva där de t.ex. gör en rolig grimas. Bilderna kan du sedan använda till något kul på bröllopet, exempelvis till bordsplaceringskorten. Vi satte bilderna vid den lilla personbeskrivningen vi hade om alla gästerna i bröllopsprogrammet. Mycket uppskattat!

Använd fantasin och kom på något annat roligt sätt gästerna kan OSA på. Kanske låta gästerna gestalta brudparet på bild och sedan under festen utse en vinnare! Eller kanske låta gästerna skicka en glad bild på sig själva om de kommer på bröllopet eller skicka en ledsen bild ifall de inte kan komma.

En annan rolig grej är att låta gästerna skriva en av deras favoritlåtar att dansa till samtidigt som de OSAr. Dessa låtar kan ni sedan välja att ha med i spellistan under bröllopsfesten.

Hemsida för brudpar som komplement till inbjudan
Egen bröllopshemsida som komplement till inbjudningskort

Använd en egen bröllopshemsida för att få ut info till era gäster

Har ni mycket information ni vill få ut till era gäster inför bröllopet kan det bli svårt att få plats med all text på inbjudningskortet.

Förut var det relativt vanligt att man skickade med ett extra informationsblad där mer utförlig information kring bröllopet stod med. Allt som gästerna behövde veta inför själva bröllopsdagen helt enkelt.

Detta förekommer såklart fortfarande men det finns även fler alternativ för att sprida information till era gäster nu för tiden.

Att skapa en egen bröllopshemsida är något som har blivit extremt populärt och väldigt vanligt på senare år. I och med att det numera är så lätt att göra en egen hemsida kan vem som helst enkelt lägga upp en sajt helt anpassad efter just deras bröllop.

Vill du läsa mer om hur man skapar en bröllopshemsida kan du läsa vårt inlägg om det här: