Vanligaste månaden att gifta sig

Går ni i tankarna på på att slå er till ro och gifta er? Det är mycket planering inför ett giftermål och något av det första man ska bestämma är såklart när bröllopet ska ske.

Visst kan det då vara intressant att veta när alla andra gifter sig och vilken som är den vanligast månaden att gifta sig i?

Vi har sammanställt statistik från Statistiska Centralbyrån som visar när de flesta väljer att genomföra sitt bröllop.

Vanligast med bröllop på sommaren

De allra flesta svenska par väljer att gifta sig på sommaren. Faktum är att ungefär hälften av alla Sveriges bröllop äger rum under någon av våra härliga sommarmånader, juni, juli eller augusti.

Den absolut vanligaste månaden att gifta sig i är, som man kanske kan tänka sig, augusti.

I augusti 2015 gifte sig nästan 9 000 par och lovade därmed varandra evig kärlek.

Vanligaste månaden att gifta sig

Vilken är den vanligaste veckodagen att gifta sig på?

När det kommer till vilken veckodag som är vanligast, är det totala antalet giftermål i Sverige inte alls lika utspritt som vid val av månad att gifta sig i.

Här ser vi mycket tydligt att lördag är den veckodag som är den absolut vanligaste dagen att anordna ett bröllop på.

Det kom kanske inte som en överraskande nyhet direkt, utan det känns väl ganska uppenbart att det är just lördagar som gäller när det vankas bröllopsfest.

Under 2015 var det alltså över 31 000 bröllop som anordnades på en lördag. Det motsvarade hela 61% av Sveriges alla bröllop samma år.

Vanligaste veckodagen för bröllop

Sommarbröllop? – Boka i god tid

Om ni, som många andra, planerar att gifta er under sommaren kan det vara en mycket god idé att se till att boka bröllopet i väldigt god tid.

Som ni har sett är det just under sommaren som den större delen av Sveriges par väljer att gifta sig.

Det innebär samtidigt att allt från bröllopslokal till fotograf är mer uppbokade och det kan helt enkelt bli svårt att genomföra bröllopet precis så som ni vill ha det om ni inte är ute i god tid.

Detta gäller framför allt ifall ni vill spara pengar och inte betala för de dyraste alternativen. De billiga bröllopslokalerna och andra bröllopstjänster har nämligen en tendens vara ganska populära och bli fullbokade snabbt.


Förr var vintern vanligast för bröllop

Även om sommaren är en tydlig högsäsong för bröllop nu för tiden betyder inte det att det alltid har varit så. Nej, förr var det faktiskt vinterbröllop som var det vanligaste i Sverige.

Detta berodde på att en stor del av befolkningen arbetade med jordbruk, vilket såklart krävde mycket tid och energi.

På sensommaren hade man helt enkelt fullt upp och med att ta vara på allt man åstadkommit via jordbruket genom att ta in skörden och slakta.

Det gjorde att hösten och framför allt vintern blev ett givet val för genomförandet av ett bröllop.

Giftermål vid speciella högtidsdagar

Det är också relativt vanligt att man väljer att planera in sitt bröllop i samband med andra högtidsdagar.

Det handlar då oftast om födelsedagar och framför allt födelsedagar då man fyller jämnt.

Samma dag som man fyller 40 år är det många som väljer att passa på att gifta sig med sin livskamrat. Även när man fyller 30, 50 och 60 år är det ganska vanligt att gifta sig på samma dag.