Göra egna inbjudningskort

Är ni ute efter en speciell karaktär på era inbjudningskort som ni inte kan hitta hos färdiga varianter? Eller vill ni helt enkelt skapa så personliga inbjudningskort som möjligt till er bröllopsinbjudan? Då kanske det bästa alternativet är att göra sina egna inbjudningskort. På det viset får ni dem precis så som ni vill ha dem utan att behöva kompromissa.

Oavsett ifall ni vill pyssla era inbjudningskort för hand eller ifall ni vill skapa egna kort med hjälp av datorn kan vi erbjuda tips och inspiration till hur ni skulle kunna gå till väga för att lyckas.

Låt fantasin flöda och sätt igång att skapa!

Ladda ner gratis mallar till inbjudningskort

På Freepik.com kan du ladda ner mallar gratis som du sedan kan redigera och skriva in era namn och datum m.m.  Oftast krävs det dock ett program som Adobe Illustrator eller Inkscape (gratis) för att kunna redigera de så kallade vektorbaserade inbjudningskorten så smidigt som möjligt. Tänk på att den font som du vill använda måste finnas installerad på datorn. När du laddat ned en mall ser du i mappen vilken font som används och var du hittar den. Bläddra bland gratis nedladdningsbara mallar!

Mall på inbjudningskort till bröllop

Skriv ut eller beställ sedan korten

Har du tillgång till egen skrivare kan du givetvis skriva ut inbjudningskorten själv men det beror lite på hur mallen ser ut. Är det en enkel mall med vit bakgrund kanske det inte är några problem och att skriva ut på egen skrivare kan absolut vara värt det. När det däremot kommer till färgglada mallar, inbjudningskort med bilder eller med hel bakgrund i annan färg än vit, brukar det bli väldigt mycket bättre att beställa dem istället. Beställer du på Vistaprint så blir det faktiskt inte så mycket dyrare än att skriva ut hemma på din egen skrivare men kvalitet blir oftast väldigt mycket bättre!  

Vistaprint kan man helt enkelt välja “Egen Design” när du ska beställa inbjudningskorten och där laddar man upp den redigerade mallen som en bild. Lätt som en plätt!

Wedding vector created by freepik – www.freepik.com

Skapa dina egna inbjudningskort gratis på datorn

Har du inte tillräcklig kunskap eller de verktyg som behövs för att skapa egna inbjudningskort på datorn? Inga problem! Nu kan i princip vem som helst skapa fantastiska inbjudningskort helt på egen hand utan några direkta förkunskaper. Helt gratis dessutom!

Tidigare har det varit ganska svårt och krångligt att med hjälp av datorn göra sina egna inbjudningskort till bröllopet. Framförallt ifall man vill att de ska se snygga och professionella ut. Man har varit tvungen att använda sig av relativt avancerade datorprogram som både kostar pengar och som dessutom kräver en hel del kunskap. Att lära sig använda programmen tar mycket tid och om man endast ska använda programmen för att skapa ett inbjudningskort vid ett tillfälle är det helt enkelt inte värt det. Dessutom så krävs det att man har ett gott öga för design och kan skapa ett snyggt inbjudningskort helt från grunden, vilket kan vara svårare än man kanske tror.

Detta behövs alltså inte längre! Med hjälp av t.ex. Adobe Spark eller Canva kommer du på ett enkelt sätt kunna skapa dina egna digitala inbjudningskort helt gratis. Dessa kan du sedan med fördel lämna in för tryck hos valfritt tryckeri eller ladda upp för beställning hos Optimalprint eller Vistaprint.

Gratis program för att göra egna inbjudningskort

Det finns ett flertal tjänster som låter dig skapa digitala inbjudningskort online utan att du behöver installera något program på datorn. Man gör det helt enkelt direkt i webbläsaren och kan sedan ladda ner den färdiga inbjudan för att senare kunna lämna in den för tryck, skriva ut den själv eller kanske rent av skicka den digitalt till sina blivande bröllopsgäster.

En av sidorna som erbjuder en sådan tjänst heter Adobe Spark. Det är gratis att använda Adobe Spark och de erbjuder många bra funktioner som verkligen underlättar arbetet och gör det mycket enklare för dig att skapa en personlig bröllopsinbjudan.

Nästan vem som helst kan skapa riktigt snygga inbjudningskort med bara några knapptryck.

Upplägget är väldigt tydligt och användarvänligt. Man förstår snabbt hur det fungerar och man kan lätt testa sig fram för att få till den stil och layout man vill ha på inbjudningskortet.

Så skapar du ett inbjudningskort med hjälp av Adobe Spark

Utgå från en färdig mall

Genom att erbjuda ett antal färdiga mallar låter Adobe Spark dig snabbt och enkelt komma igång med designen och utformningen av ditt inbjudningskort. Är du nöjd med någon av de färdiga mallarna som de är blir ditt inbjudningskort klart på bara några minuter. Det enda du då behöver göra är att ändra texten och bilderna så är det klart. Annars är det bara att klicka sig fram mellan olika alternativ för att på så sätt komma fram till vilken design som kan passa just ditt bröllop bäst.

Trots att du utgår från en färdig mall kan du alltså ändå ändra allt från layout och färger till bilder och typsnitt.

Vilka val och justeringar kan man göra?

Det finns som sagt en del val och justeringar du kan gör när du ska skapa ditt egna inbjudningskort online via Adobe Spark (och andra liknande tjänster).

Storlek
Välja mellan flera olika färdiga storlekar eller bestäm precis exakt vilken storlek och ratio du vill ha.

Layout
Välja mellan ett 50-tal olika layouter eller skapa helt enkelt din egen layout.

Färger
Välj mellan ett flertal olika färgkombinationer för att göra det lätt för dig eller välj precis just den färg du vill ha.

Typsnitt
Välj mellan närmare 50 olika typsnitt som erbjuds. Vill du använda ett specifikt typsnitt som inte finns med i listan? Inga problem, det går faktiskt att ladda upp sina egna typsnitt på ett mycket enkelt sätt direkt när du ska välja font.

Form och effekter
Man kan också på ett enkelt sätt välja olika effekter på texten, som exempelvis skugga. För att det ska se extra proffsigt ut kan man även välja det som kallas för “shape” i Adobe Spark, vilket i själva verket egentligen är olika typer av ramar, banderoller och blomkransar.

Bilder
Ladda upp valfritt foto du vill använda i din design. Sedan kan du välja att lägga på olika filter på bilderna för att ge dem rätt känsla. När du ska ladda upp bilder kan du använda dig av flera sätt, antingen direkt från datorns hårddisk eller från någon av följande tjänster:

  • Google Drive
  • Google photos
  • Dropbox
  • Lightroom
  • Adobe Creative Cloud

Det finns också ett jättebra sätt att söka efter gratis foton att använda i din design direkt i bildmodulen på Adobe Spark. Perfekt ifall du söker vackra bilder på exempelvis blommor, en himmel eller precis vad som helst.

Du kan dessutom också välja att köpa bilder och grafik via Adobe Stock men det är absolut ingenting som krävs.

Övrig grafik
Det finns en funktion för att använda ikoner i designen. I sökfunktionen under ”Icon”-knappen hittar du tusentals ikoner som du enkelt importerar genom ett musklick. En sökning på t.ex. ”heart” gav så många resultat att jag inte orkade räkna alla, ja jag orkade till och med inte ens kolla igenom alla. Så troligtvis hittar du t.ex. en hjärtikon som passar just dig.

Spara ditt arbete och fortsätt senare

Har du påbörjat ett nytt i projekt i Adobe Spark men inte riktigt hunnit klart? Eller vill du kanske suga lite på karamellen och komma tillbaka till projektet senare när du funderat ut hur du egentligen vill ha det och kanske kommit på andra idéer? Det är inga problem med Adobe Spark! Du skapar ett gratis konto på sajten och nästa gång du loggar in ligger ditt påbörjade projekt där och väntar på dig.

Det är vanligt att man vill testa att designa olika varianter innan man bestämmer sig för vilken typ av inbjudningskort man vill ha. Även detta är superenkelt! Skapa och redigera flera projekt samtidigt och växla mellan dem med ett knapptryck.

Ladda ner ditt färdiga inbjudningskort

När du till slut är nöjd med designen och layouten av ditt egentillverkade digitala inbjudningskort återstår bara att spara ner den på din dator. Klicka helt enkelt bara på ”download” för att få ner en JPG-fil på din hårddisk.

Denna fil kan du sedan använda för att beställa tryckta inbjudningskort eller skriva ut på din vanliga skrivare. En del väljer faktiskt att inte printa ut inbjudningskortet utan istället skicka sin bröllopsinbjudan digitalt.

Beställ billiga tryck online

Ett alternativ till att beställa korten från sitt lokala tryckeri är att beställa dem via exempelvis Optimalprint eller Vistaprint. På deras hemsida väljer du vilken storlek på kort du vill ha och laddar sedan enkelt upp den fil som du laddade ner från Adobe Spark.

Pyssla egna inbjudningskort

Plocka fram sax, papper och pennor och pyssla ihop dina egna inbjudningskort! Detta kräver mycket tid och bra framförhållning men kan bli väldigt personligt och oftast mycket uppskattat! På cchobby finns det en del bra inspiration och “steg för steg”- guider till hur man gör fina hemmagjorda inbjudningskort i olika stilar.

Texta dina egna inbjudningskort

Det allra roligaste är ju om man skapar sitt egna inbjudningskort genom att texta själv. Detta kan vara lite svårt om man inte är så duktig men har man intresset för att lära sig finns det olika sätt att lära sig på.

När man textar för hand är det viktigt att låta fantasin flöda. Utgå från olika stilar men låt inte typografins regler styra dig utan lek gärna med bokstäverna. Träning ger färdighet! Ge inte upp om det inte blir som du har tänkt dig första gången. Precis som med allt annat krävs träning för att man ska bli duktig.

Böckerna Kreativ textning och kalligrafi och Teckna typsnitt: kreativ handtextning är fyllda av bra och användbara tips på hur du enkelt lär dig att texta på olika sätt. De går grundligt igenom olika tekniker och ger utrymme för träning av varje del. Vi har själva använd oss av Kreativ textning och kalligrafi och tycker den har varit fantastiskt bra.

Är man inte sugen på att köpa en bok finns det idag väldigt många bra guider på youtube som man kan använda sig av. Här är ett par exempel:

Så med ett fint papper, en svart penna och lite tålamod ska du nog se att du kan skapa något vackert. Det var på det här viset vi gjorde våra bröllopsinbjudningar.