Så undviker du misstagen vid bröllopsplanering

Att planera ett bröllop är inte gjort på en dag. Detta är oftast en väldigt lång process som sträcker sig över flera månader.

En del anlitar en bröllopskoordinator som ser till att anordna och ha kolla på allt som behövs inför den stora dagen. Har man däremot tänkt hålla nere kostnaderna är oftast inte en bröllopskoordinator ett alternativ. Därför gäller det att själv styra upp och se till att ha koll på allting som behövs göras.

Trots att man börjar i god tid är det lätt att det uppstår problem och att man gör misstag.

Undvik misstag vid bröllopsplaneringen

16 vanliga misstag under bröllopsplaneringen

Här tar vi upp vanliga misstag som många, inklusive oss själva, stött på under resans gång fram till den stora dagen. På så vis kan du på bästa sätt försöka undvika dessa misstag och få ett fantastiskt och förhoppningsvis problemfritt bröllop.


Nummer 1

Att inte göra en prioriteringslista

Även om man från början har tänkt anordna ett billigare eller enklare bröllop finns det alltid en risk att man någonstans mitt i planeringen har kommit ifrån sin första tanke.

Helt plötsligt vill man ha allt och vid alla små enskilda beslut är det lätt att göra ett annat val än man från början hade tänkt. På så vis är det lätt hänt att det skenar iväg, både när det kommer till kostnader och arbete inför bröllopet.

Var därför noga med att gör en prioriteringslista där ni kommer överens om vad ni tycker är viktigast för just er.

När tiden eventuellt kommer då ni börjar sväva utanför era planeringsramar kan ni vända er till er lista för att påminnas om vad ni verkligen ska prioritera.


Nummer 2

Snåla in på fotograf

En bröllopsfotograf kan ofta vara en ganska kostsam historia. Däremot är det många som i efterhand ångrar sig om de snålat in på just fotografen.

En duktig fotograf kan fånga de där fantastiska ögonblicken så som man själv minns sitt bröllop.

Att låta farbror Axel ta kort bara för att han har en systemkamera kan bli något som ni bittert ångrar sedan. Ofta blir korten ganska platta och tråkiga om man inte riktigt vet vad man gör. Och har man förberett sig i över ett år för den här dagen så lovar jag att man vill minnas den på allra bästa sätt genom att bläddra bland fantastiska bilder som speglar dagen.


Nummer 3

Inte sätta en bröllopsbudget

Att inte sätta någon bröllopsbudget kan i slutändan ha förödande konsekvenser. Hur man än vrider och vänder på det så blir oftast ett bröllop en kostsam historia. Därför är det viktigt att sätta en budget, hur mycket vill ni och har ni råd att lägga?

Det är lätt att det tillkommer massa extra kostnader som skenar iväg och har man då inte satt sig ner och gått igenom alla kostnader noga kan detta bli en mindre trevlig överraskning.


Nummer 4

Försöka tillfredsställa alla

Självklart vill man att alla ska känna sig nöjda och ha en rolig stund tillsammans med er på er bröllopsdag och även på vägen dit. Men ibland kan alla tips och råd förvandlas till underliggande krav som i sin tur resulterar i stress och press i stället.

Försök därför lyssna till era egna känslor och vad som känns bra för er. Det är trots allt er dag och det är ni som ska vara lyckliga i slutändan.


5

Ha ett för stort kontrollbehov

Ofta är det skönt att själv ha kontroll över situationen och allt som behöver göras. Dock är det ett omfattande projekt att få alla bitar att falla på plats inför ett bröllop och det kan vara svårt att ro i land detta själv.

Var därför inte rädd för att släppa taget om vissa uppgifter och ta hjälp av nära och kära för att du inte ska stå som nervvrak på självaste bröllopsdagen. Det finns säkert många i din närhet som gärna vill hjälpa till för att er dag ska bli så fantastisk som ni önskar.

På så vis slipper du att tappa fotfästet och kan istället njuta av en fantastiskt dag.


6

Dra ut på saker

Det är otroligt många moment som ska klaffa på ett bröllop och ska du dessutom hantera ett heltidsjobb samtidigt som du planerar ett bröllop är det viktigt att det börjas i tid.

Det kan uppstå oförutsedda saker som man inte tagit med i planeringen och då gäller det att ligga steget före.

Jag själv insjuknade och blev sängliggandes nästan en månad när bröllopet började närma sig och gissa om jag var glad att jag låg lite i framkant med planeringen. Hade jag skjutit saker framför mig istället vet jag inte riktigt om jag skulle vara gift idag.


7

Följa traditioner istället för vilja

Visst finns det traditioner kring bröllop som kan vara trevligt att följa. Tänk dock på att anamma det som passar er.

Det finns inga traditioner som man måste följa om man inte själv känner att det känns rätt.

Vill du inte göra en bordsplacering strikt utifrån vett och etikett regler så hoppa då över det. Känner någon av er obekväm med att dansa bröllopsvalsen så behöver ni inte göra det.


8

Strunta i plan B

Det finns en del saker, som t.ex. vädergudar och annat, som vi inte rår över hur mycket vi än vill eller försöker. Därför är det viktigt att man i förväg har tänkt ut en plan B.

Att stå på en utomhusvigsel i spöregn kan förstöra hela kvällen då man huttrandes tvingas sitta i sin dyngsura klädsel under middagen. Tänk även på att ta med en liten “första hjälpen”-väska med nål, tråd, alvedon och plåster m.m. Det kan vara guld värt om olyckan är framme.


9

Låta stressen ta över

Hur långt i förväg man än har börjat planera och tror att allt är under kontroll så kan det uppstå oförutsedda händelser som ställer till det.

Men då är det viktigt att sätta det i perspektiv, hur farligt är det egentligen? När vi själva skulle gifta oss skulle vigseln hållas kl.16.00 och vigselförrättaren dök inte upp förrän 16.05. Men vad var det värsta som hände? Jo, att våra gäster fick sitta och vänta 15 min extra och det var ingen som dog av det.

Det är lätt att drabbas av panik i jobbiga situationer men ta bara ett djupt andetag så ska du se att det går bra.


10

Inte filma vigseln

Många glömmer säga till någon att filma själva vigseln. Det behöver inte alltid vara en proffsfilmare som man anlitat utan här räcker det kanske att be någon av gästerna att filma.

Huvudsaken är att det blir gjort. Det kan vara ett roligt minne som man kan gå tillbaka till sedan och minnas sin bröllopsdag.

Vi hyrde själva in en kille som filmade vårt bröllop och tacka gudarna för det. För under vigseln ställer sig min bror upp och sjunger en egenskriven låt till oss. Denna fick vi utskriven i textformat sedan men det går ju inte att jämföra med att ha det hela på film.


11

Att inte börja med gästlistan först

Det gäller att ha en tydlig plan när man sätter igång med planeringen av sitt bröllop. Det är annars lätt att flyga iväg med många olika tankar och saker som det sedan blir svårt att få grepp om.

En bra tumregel är att alltid börja med gästlistan.

Har man sedan den att utgå ifrån så blir allt så mycket enklare. Vet ni hur många som ska komma kan man lättare få grepp om vilken budget man också kan sätta.

Antalet gäster bestämmer ju nämligen storlek på festlokal, hur många inbjudningar som ska skickas och hur mycket mat som ska beställas m.m.


12

Köpa en för liten klänning i hopp om att gå ner i vikt

Att köpa en för liten klänning i hopp om att komma i den på bröllopsdagen kan vara en riskabel historia.

Ofta är det svårt att hitta en hälsosam livsstil i samband med all stress och press som ett bröllop för med sig.

Att tokbanta kort innan bröllopsdagen är oftast ingen bra idé.

Mindre mat leder till minskad energi och energi är något du verkligen behöver istället för onödiga krav.

Köp en brudklänning som verkligen passar!


13

Glömma fråga om allergier

Förhoppningsvis informerar gästerna er ifall de skulle ha diverse allergier.

Däremot är det inget man kan ta för givet och det är inte kul att behöva tillkalla ambulans p.g.a. andningssvårigheter hos någon av gästerna. Eller att gästen helt enkelt inte kan äta den mat som serveras.

Var tydliga med gästerna om att de ska meddela om eventuella allergier i samband med att de “OSA:r”.


14

För många gäster i en liten lokal

Det är viktigt att se till att boka en festlokal för de antal gäster som är bjudna på bröllopet. Tro inte att det går allt att klämma inte lite extra folk.

Gästerna bör kunna röra sig fritt under festen och inte riskera att bli fastklämda i ett hörn.

Risken att det blir väldigt varmt i lokalen är också överhängande om man väljer att ha fler personer där än vad den är anpassad till och detta är inget man önskar en varm sommardag.


15

Glömma bort att äta under dagen

I samband med bröllopet är det ofta många tankar som snurrar och det gäller att ha tungan rätt i munnen för att lyckas ha alla bollar i luften.

I all stress och press som ibland uppstår är det viktigt att inte glömma bort att äta. Detta kan ibland vara något som omedvetet prioriteras bort vid tidsbrist och kan få förödande konsekvenser.

Energin tryter på kvällen då den behövs som mest och ett för litet matintag i kombination med alkohol kan ibland sluta tråkigt.


16

Prioritera fel saker

Och det kanske allra viktigaste, varför gifter ni er? Bland alla sjuhundrafyrtioelva saker som ska göras kan man ibland tappa bort varandra längs vägen.

Stressade situationer kan leda till tråkiga gräl så tänk på att allt inte måste vara perfekt.

Ha kul längs vägen och glöm inte varför ni gifter er!