Bordsplacering vid bröllop

Att skapa en bra bordsplacering är inte alltid det allra lättaste. Ibland kan det rent av kännas som en hel vetenskap. Vad säger egentligen vett och etikett reglerna? Vilka ska sitta var?

Komplicerade släktförhållanden och olika typer av personligheter gör inte saken direkt lättare heller. Vi hjälper dig att räta ut dina frågetecken gällande bordsplacering och ger dig konkreta tips på saker att tänka på när du planerar dina gästers platser vid bordet.

Traditionell bordsplacering vid bröllop

Så vad gäller då när det kommer till den traditionella bordsplaceringen på ett bröllop? Det finns en del regler som kan vara bra att känna till. För det första är det vanligast att man använder sig av långa raka bord vid en traditionell bordsplacering. Borden placeras i en hästskoformation där bordet på kortsidan kallas honnörsbord.

Vilka placeras vid honörsbordet?

Brudparet sitter alltid i mitten av det så kallade honnörsbordet och brudgummen sitter alltid till vänster om bruden. Biologiska föräldrar placeras närmast brudparet.

Bruden ska ha sin pappa på höger sida om sig och bredvid honom sitter brudgummens mamma. Om en manlig präst ska närvara sitter denne då till höger om brudgummens mamma tillsammans med t.ex. en mormor.

Brudgummen har brudens mor på vänster sida och bredvid henne sitter brudgummens far. Syskon brukar också placeras på honnörsbordet om det finns plats för detta.

Bordsplacering för bröllop

Vid annorlunda familjesituationer

Har man frånskilda eller omgifta föräldrar eller ifall någon förälder saknas måste man utgå från vad man själv tycker känns rätt. Det kan ibland kännas svårt att placera ut vem som ska sitta vart i en sådan situation.

Tänk på att det är er dag och det viktigaste är att det är god stämning och att ni känner er nöjda. Dock kan det vara bra att prata med berörda personer innan bröllopet om varför placeringen ser ut som den gör ifall detta är ett känsligt ämne.

Var placerar man övriga gäster?

När man ska placera ut övriga gäster finns det även vissa förhållningssätt man bör hålla sig till. Ju närmare släkt man är desto närmare ska man placeras brudparet. Morföräldrar placeras på budens sida och farföräldrar placeras på brudgummens sida. Ålder spelar också en avgörande faktor, ju högre ålder desto “bättre” placering.

Marskalkar och tärnor placerar man alltid bredvid varandra. Kvinnliga kompisar och släktingar till bruden placeras med brudgummens manliga släktingar och kompisar och tvärt om. Toastmaster och toastmadame ska placeras på lämpligt ställe där de kan ha mer fritt spelrum och enkelt kan ta kontakt med serveringspersonal och övriga gäster under kvällen. Detta brukar innebära en plats ganska långt ut på bordet.

Friare bordsplacering

Vill ni gå ifrån den traditionella bordsplaceringen är detta idag helt okej. Det kan finnas många anledningar till att man vill skapa en annan typ av bordplacering. En del kan t.ex. uppfatta den traditionella varianten som stel och alldeles för uppstyrd.

Vissa föredrar ett antal mindre, runda bord istället för långbord. Då blir man som brudpar kanske inte lika utstuderad utan “smälter in” mer bland alla andra.

Komplicerade relationer mellan släktingar på grund av skilsmässor kan också vare en anledning till att man vill gå ifrån den traditionella bordsplaceringen.

Givetvis vill alla brudpar att deras gäster ska ha en så rolig bröllopsfest som möjligt. Då är det bättre att planera bordsplaceringen med det som utgångspunkt.

Vad ska man tänka på?

Det finns vissa generella saker man kan tänka på när man placerar ut sina gäster för att skapa en god stämning.

Placera stämningshöjare två och två. Dessa kan då förhoppningsvis automatiskt få med sig övriga gäster runt omkring vilket skapar en väldigt festlig och trevlig stämning.

De personer som inte pratar lika mycket kan då flika in i samtal när de själva känner för det istället för att “tvingas” samtala med andra tysta personer de har till bordet.

Det blir oftast inte lika krystat och det blir heller inte tyst vid bordet.

Placera inte blyga personer med endast nya ansikten. Låt de istället få känna sig lite trygga och placera i alla fall någon gäst de känner väl i direkt närhet till deras plats.

Tänk igenom vad era gäster ha för intressen och försök att planera bordsplaceringen utifrån det. Kanske kan det vara så att man jobbar inom samma yrkesgrupp och kan på så sätt hitta varandra och samtalsämnen.

Bordsplacering för barn på bröllop

Bordsplacering för barnen på bröllopet

Är barnen välkomna på festen kan det vara ett smart drag att placera dessa på ett samlat bord eller till och med i ett intilliggande rum, beroende på ålder förstår.

På så sätt kan de underhålla varandra och ha minst lika kul som er vuxna på festen. De flesta barn brukar inte ha så svårt att socialisera sig utan är ofta duktiga på att skaffat sig nya vänner.

Sätt fram pennor, papper eller andra roliga saker som barnen kan roa sig med under middagen.

Om det inte finns speciella barnbord kan det vara bra att placera barnfamiljer i ändarna så de har lättare att springa och röra sig mer fritt.

Olika bord vid bordsplacering

Vilken typ av bord ska man använda?

Går du ifrån den traditionella bordplaceringen kan du ju också gå ifrån de traditionella långa borden och t.ex. satsa på runda bord istället.

Ofta placeras mellan 6-8 personer vid varje runt bord. Då brukar man kunna samtala med alla runt bordet utan att det blir för långa avstånd.

Många upplever detta som ett trevligt alternativ då man lättare kan samtala med många jämfört med att sitta på en lång rad.

Däremot kan känslan av att man är mer delaktig försvinna då man blir mer koncentrerad till ett bord.

Att få till en snygg och pampig bröllopsdukning kan också ha sina fördelar om man väljer långa bord då man får plats med mer bordsdekorationer.

Roliga idéer till bordsplaceringen


Tårta

Ny bordsplacering till efterrätten

Något som kan vara uppskattat på ett bröllop är att till efterrätten få förflytta sig och byta bordsplacering. Lite nya bordskamrater och nya samtalsämnen kan vara ett smart drag.

I så fall kan man ha förberett och tejpat fast ett nytt placeringskort under stolen som alla tar fram i samband med efterrätten och sätter på sin plats. Sedan är det bara att börja röra sig i lokalen och se vart man ska sitta och vilka nya bordsgrannar man får.

Samtalsämnen

Förslag på samtalsämnen

Något som kan kännas lite krystat men som ändå kan fungera som en isbrytare är en samtalsburk. Sätt helt enkelt ut burkar där ni lagt i papperslappar med olika samtalsämnen.

Förhoppningsvis är burken något man kan skoja och skratta åt lite grann samtidigt som den faktiskt kan få igång en del samtal kring borden.