Festlokal till bröllop

Festlokalen, platsen där ni tillsammans med era bröllopsgäster ska fira något så speciellt som ert giftermål. Någonting som (förhoppningsvis) bara händer en enda gång i livet. Då är det väl klart att ni ska försöka hitta en festlokal som verkligen passar till den typen av bröllopsfest ni har tänkt er. Detta kan dock vara något lättare sagt än gjort. Men vi ska försöka hjälpa er på traven. Det finns nämligen en del saker man kan tänka på som antagligen kommer att underlätta ert letande en hel del. Och det är just dessa saker vi tänkte ta upp på den här sidan. Hoppas att det kan vara till någon hjälp.

Så hittar ni den perfekta festlokalen till bröllopet

Vad kul att letandet efter festlokal äntligen ska börja! Att välja ut och boka en lokal till sitt bröllop är ett av de viktigaste stegen i er planering och kan ses lite som en milstolpe i bröllopsplaneringen. Det blir liksom mer definitivt när festlokalen väl är bokad. Dessutom är det många andra delar av planeringen som utgår från hur lokalen ser ut. Men det är såklart inte bara därför detta är ett viktigt steg i bröllopsplaneringen.

Bröllopslokalen kan många gånger vara något som spelar stor roll när det kommer till vilken känsla man vill ge sina gäster. Beroende på vilken typ av festlokal ni bokar kan den faktiskt även ha inverkan på stämningen under bröllopsfesten.

Ja, det är som sagt inte lätt att hitta den perfekta bröllopslokalen. Det gäller att ha is i magen och kanske inte boka första bästa man kommer över, utan verkligen tänka igenom sitt val. Samtidigt gäller det att inte tänka för länge eftersom risken att lokalen istället blir bokad av någon annan då kan vara överhängande stor.

Men ta det lugnt!

Här går vi igenom hur ni ska tänka på vägen mot drömlokalen och vilka frågor ni bör ställa er innan ni börjar leta mer aktivt.

Festlokal till bröllop

Innan ni börjar leta efter festlokal

Innan ni ger er ut på jakt efter den perfekta lokalen finns det som sagt några saker ni bör tänka igenom. Här är ett antal frågor ni bör ställa er till att börja med:

  • Ska det vara ett stort och pompöst eller kanske ett litet och intimt bröllop?
  • Är datumet spikat eller är ni flexibla?
  • Hur stor är er budget?
  • Hur många gäster vill ni bjuda?
  • Vad annat är viktigt för er när det kommer till lokalen? (t.ex. egen mat och dryck, övernattningsmöjligheter, scen, möjlighet till att vara utomhus etc.)

När ni fått fram svaren på dessa frågor är det lättare att ge sig ut och leta efter lokal.

Det kan vara bra att skriva en prioriteringslista över vad ni tycker är viktigast när det kommer till festlokalen. Med hjälp av den listan kan ni sedan på ett enklare sätt sortera ut lokaler som inte passar. Genom att vara mer flexibel med exempelvis datum, antal gäster och budget kommer ni såklart kunna välja bland fler lokaler. Är ni däremot stenhårda med era kriterier kommer ni vara tvungna att vara ute i extra god tid innan bröllopsdagen.

Appropå att vara ute i god tid. Det är superviktigt!

Att börja söka efter bröllopslokal i mycket god tid innan bröllopet är nog det viktigaste ni ska tänka på!

De populära lokalerna blir nämligen ofta fullbokade snabbt. Eftersom festlokaler är begränsade när det kommer till ett visst antal gäster är det alltså extra viktigt för er med många gäster att vara ute i god tid.

Lokal till bröllop

När ni aktivt söker efter festlokal

1. Tumma inte på prioriteringarna som står överst på listan

Är det jätteviktigt för er att man köper hela bröllopet som ett paket, eller vill ni kunna ta med egen alkohol att servera, ska gäster kunna övernatta eller vill ni t.ex. att platsen ska ligga vid havet. Känn efter vad som är väldigt viktigt för er och håll er till det.

2. Ha ett öppet sinne

Det kan hända att man skapat en bild i huvudet över hur festplatsen ska se ut och var festlokalen ska ligga. Tänk dock på att ha ett öppet sinne när ni kikar efter olika lokaler. Kanske kan en festlokal faktiskt passa mycket bättre för er även om den inte såg ut som du hade tänkt dig. Se till att söka relativt brett när det kommer till stil och typ av lokal och fastna inte i ett spår eller specifik tanke.


3. Tänk på vad dekorationer kan göra

Ibland kan vissa lokaler se ganska tråkiga och intetsägande ut. Då är det lätt att välja bort just den och fortsätta kolla på andra alternativ. Tänk dock på att det kan bli en jäkla skillnad när lokalen dekoreras på ett snyggt sätt.

Bara genom att t.ex. hänga upp ett billigt tyg och kanske en ljusslinga bakom kan ni dölja en ful vägg eller skärma av lokalen. En enkel sak som direkt även höjer bröllopskänslan i rummet.

När man sedan fixar en vacker bröllopsdukning, hänger upp lite fina girlanger och ljusslingor kommer lokalen tillsammans med övriga bröllopsdekorationer att kännas helt annorlunda.

Hur hittar man då festlokaler till bröllop?


Internet

Internet

Vad hade livet varit utan Google. Genom att söka sig fram på Google kan ni såklart hitta olika festlokaler att hyra men tänk på att det är långt ifrån alla som faktiskt har en egen hemsida och som syns på Google.

Testa lita olika sökningar och använd inte bara ”festlokal i …”

På kommunens hemsida brukar de lista olika lokaler som finns att hyra i kommunen så där kan man ju ta sig en kik beroende på vilken typ av lokal man är ute efter.

Ibland har det hänt att brudpar fått nys om passande bröllopslokaler via Instagram. Där är det dock lite svårare att söka, speciellt för att hitta lokaler i ett specifikt område.

Fråga runt bland vänner

Fråga runt i din bekantskapskrets

Våga fråga runt bland vänner, kollegor, släkt och andra kontakter. Det var på så vis vi hittade lokalen till vår bröllopsfest. Det var en vän och kollega som kom med tipset om en teaterlada i närheten som man kunde hyra. Vi blev sålda direkt.

Den lokalen kunde man helt enkelt inte hitta genom Google men är trots det bokad de flesta helger under sommaren.

Det finns ofta en hel del lokaler som inte kommer upp på en vanlig sökning på Google. Att utnyttja sitt kontaktnät kan därför vara ett ypperligt sätt att komma över bra festlokaler du inte visste fanns.

Förstoringsglas

Leta inte bara på de uppenbara ställena

Försök också tänka utanför ramarna. Kanske finns det ett stort hus i närheten någonstans som man skulle kunna hyra. Eller varför inte hyra ett stort och maffigt tält.

Får ni syn på något ställe som verkar passa till er bröllopsfest så kan ni absolut chansa och fråga ifall de kan tänka sig att hyra ut. De kanske inte sysslar med uthyrning ännu men vem vet, ni kanske kan få bli de första att hyra.

Så var faktiskt fallet för en av våra vänner. Problemet var att de var lite sent ute så fast än de fick lov att hyra lokalen skulle inte ägaren hinna göra i ordning allt inför bröllopsdagen. Av den anledningen blev det tyvärr ingenting men ägaren har nu börjat hyra ut lokalen som festlokal till andra.

När ni hittat aktuella lokaler

Glöm inte att fotografera eller videofilma hur det ser ut i lokalen och runt omkring!

Det kan vara svårt att komma ihåg exakt hur det såg ut när ni senare sitter och planerar andra delar av bröllopet då man kan behöva veta lokalens planlösning eller andra detaljer som kan påverka t.ex. bordsplacering eller dekorering.

Om ni bokar en lokal som inte vanligen hyrs ut som festlokal eller bröllopslokal kan det vara bra att tänka på exempelvis:

  • Behöver ni hyra in stolar, bord, porslin m.m?
  • Finns det kök och rinnande vatten?
  • Finns det flera toaletter?
  • Är det i en lada kan det vara bra att kolla upp om man får använda levande ljus.
  • Hur är det med värme/ac?
Bröllopsfest utan festlokal

Utomhusbröllop

Funderar ni på att ha ett utomhusbröllop? Det kan vara lurigt med tanke på att vädret här i Sverige inte alltid är att lite på. Se därför till att vara väl förberedd. En bra start är att läsa våra tips så att ni inte missar några “måsten” vid bröllop utomhus.

Festlokal till bröllop

44 frågor att ställa vid bokning av festlokal

När du ska boka en festlokal till bröllopet finns det en del saker du måste tänka på. Vi har sammanställt 44 frågor som du ska ställa till den som hyr ut festlokalen.

Festlokal till bröllop via Venuu

Hitta och boka billig festlokal via Venuu

Att hitta en bröllopslokal som uppfyller alla ens kriterier när det gäller stil, antalet gäster och valmöjligheten med egen mat och dryck är inte alltid så lätt. Framför allt inte om ni vill komma undan lite billigare. Ett tips kan då vara att kika in på Venuu.se. Det är nämligen Sveriges största bokningstjänst för fest-, bröllops-, konferens- och eventlokaler med över 1400 lokaler och tjänsten utökas ständigt. Av dessa 1400 lokaler är det givetvis inte alla som passar till just bröllop men man kan absolut hitta många jättefina festlokaler som förhoppningsvis passar just er bröllopsfest.

Hur fungerar Venuu?

På Venuu har man alltså samlat olika eventlokaler på ett och samma ställe för att du enkelt och smidigt ska få en överblick av olika festlokaler som det finns att välja på. Varje lokal har tydliga bilder, beskrivningar och prisuppgifter som gör det enkelt att jämföra lokalerna med varandra och man kan skicka en förfrågan till flera lokaler samtidigt. Dessutom kan alla användare sedan gå in och skriva en recension om lokalen som finns visat på Venuus hemsida, vilket kan vara till stor hjälp. Här finns både lokaler som erbjuder hela koncept med mat, dryck, dekorationer och serveringpersonal men också lokaler där du endast hyr stället och får lov att ta med dig egen mat och alkohol.

Vad kostar det att boka via Venuu?

Det är helt kostnadsfritt att boka via Venuu och det är dessutom samma pris som direkt från lokalens egna hemsida. Diskussionen förs sedan direkt mellan dig och lokaluthyraren, alltså helt utan mellanhänder.

Kostanden för lokalerna kan vara lite svåra att jämföra ibland då det ingår så olika saker i de olika festlokalerna. Det är därför viktigt att du klickar in på varje festlokal för att se vad som ingår och vad det som just ni är intresserade av skulle kosta. Många erbjuder nämligen t.ex. olika bröllopspaket som då givetvis kostar olika mycket.

Lokaler som tillåter egen mat och dryck

Här nedan har vi tagit fram några få förslag på festlokaler till bröllop som man kan boka via venuu.se. Dessa är några av de festlokaler som tillåter att man tar med sig egen mat och dryck vilket kan vara ett bra sätt att hålla nere kostnaderna. Här ser du en lite sammanställning över var lokalerna finns, i vilken prisklass de ligger och hur många gäster som tillåts. För att få mer nödvändig information om festlokalen klickar du dig in på den specifika lokalen. Där kan du läsa om vad lokalen erbjuder, exakt var den ligger och massa annat som kan vara bra att veta.

Använd sökfunktionen på venuu för att hitta lokaler som passar just er.

Festlokal i Nacka

Båthuset | Nacka

Antal gäster: 50 sittande
Pris: Från 6000:-

Ekeby Loge

Ekeby Loge | Tungelsta

Antal gäster: 300 sittande
Pris: Bröllopspaket fr. 1050:-/pers.

Gålö Havsbad festlokal

Gålö Havsbad | Gålö

Antal gäster: 100 sittande
Pris: Från 20 500:-

Festlokalen Lasätter Gård

Lasätter Gård | Nyköping

Antal gäster: 80 sittande
Pris: Från 5 500:-

Hälsovillan i Hässelby

Hälsovillan | Hässelby

Antal gäster: 70 sittande
Pris: Från 3 850:-

Festlokal vid vattnet i Nacka

Nyckelvikens Sjövilla | Nacka

Antal gäster: 45 sittande
Pris: Från 5 500:-