Svensexa

När ungkarlslivet snart är över och en helt annan tillvaro väntar alldeles runt hörnet är det dags att ta farväl av livet som ogift. Detta ska givetvis ske genom en svensexa med festliga aktiviter tillsammans med nära vänner.

Vill du göra något extra minnesvärt för din kompis som ska gifta sig kommer du säkerligen få en massa bra idéer med hjälp av våra tips.

Rolig aktivitet på svensexa

Tips på roliga aktiviteter till svensexan

Massvis med förslag på roliga, populära och annorlunda aktiviteter att göra på svensexan!

Rolig utklädnad till svensexa

Tips på roliga utklädnader till svensexan

Konkreta förslag på roliga utklädnader som passar till en svensexa och vart du kan köpa dem!

Roliga uppdrag till svensexa

Ett vanligt inslag på en svensexa är att låta brudgummen genomföra ett antal uppdrag som han inte blivit förberedd på. Det finns många typer av uppdrag till svensexan och det beror lite på vad man tycker är roligt och inte. En del uppdrag kan vara ganska förnedrande för vissa, roliga för andra.

Tänk på att göra saker som ni vet kommer att uppskattas av personen ni anordnar svensexan för. Gillar han att stå i centrum och spexa kan ni såklart låta honom göra lite halvpinsamma uppdrag på stan men kom ihåg att det är många som verkligen inte uppskattar den typen av “roliga” uppdrag på svensexan.

Belöning vid utfört uppdrag

Det är extra roligt ifall brudgummen får någon typ av belöning när han klarar uppdragen. Det kan t.ex. vara något drickbart efter varje uppdrag eller att han vinner tillbaka ett klädesplagg varje gång han klarar en utmaning.

Man kan också låta honom samla på sig poäng för varje uppdrag som sedan resulterar i ett personligt pris, en pott att köpa dricka för eller något annat kul. Olika svårighetsgrad på uppdragen kan ge olika mycket poäng.

Tänk också på att göra uppdragen personliga. Utgå från något ni vet brudgummen gillar eller något kul som ni brukar skämta om. Anpassa också uppdragen utifrån vart ni kommer hålla till under dagen. Är det på stan eller kanske på stranden kan man ju komma på olika passande uppdrag utifrån det.

Uppdrag till svensexa

Förslag på roliga uppdrag och utmaningar till svensexa

 • Tjäna ihop pengar som gatumusikant.
 • Få ett par trosor (alternativt troslappen) av en tjej.
 • Nynna låtar för okända människor och få de att gissa rätt låt.
 • Få X antal personer att bli filmade tillsammans med dig när ni flossar.
 • Utför ballongdansen på torget i 3 minuter.
 • Få en puss av en dam som är över 75 år.
 • Fråga någon på en uteservering om du kan få resterna på deras mat, kaka eller dricka.
 • Ställ X antal klassiska gåtor för X antal främlingar.
 • Låt brudgummen stå framför systembolaget med en skylt där det står ”Vänligen köp en öl till en törstig man” tills han lyckats få tre öl.
 • Få en puss av en kille.
 • Dansa dubbelbugg med två tjejer i 2 minuter.
 • Gå runt i bar överkropp i 20 min.
 • Hjälp en tant över gatan/bär hennes kassar.
 • Be servitrisen att få servera maten på kvällens middag.
 • Be bartendern att få blanda din egen drink.
 • Gör 15 armhävningar för en publik på minst 5 personer.
 • Fråga tre tjejer om deras bästa sextips.
 • Kör armbrytartävling mot en ”biff” (han får bara använda vänster hand).
 • Låna städartiklar på Mcdonalds och be om att få städa alla borden.
 • Gå till en pizzeria och be om att få vara med och laga pizzor som lunch till alla grabbarna.
 • Få en främling att köpa en trisslott till dig
 • Ta groupie med främmande människor.
  Bilder som brudgummen skulle kunna få i uppdrag att ta kan t.ex. vara:
  – med någon som skulle kunna vara ditt frikort
  – med en MILF
  – med någon som liknar din fru om 30 år
  – med någon som är bra på att göra duckface
  – med en hund
 • Fotografera svensexegänget.
  Brudgummen ska få någon att fotografera svensexegänget på olika platser, t.e.x någon av dessa:
  – i en polisbil
  – på en strippklubb
  – med endast en ballong för att skyla sig
  – i en raggarbil
  – i en fontän

Dessa bilder kan sedan användas för att t.ex. skapa en almanacka som ni sedan ger till brudparet i bröllopspresent eller för att skapa ett roligt bildspel, en tävling eller liknande att ha på bröllopsfesten.


Istället för att låta brudgummen supa sig redlös och skämma ut sig genom att göra en massa pinsamma uppdrag har vi samlat ett flertal riktigt roliga aktiviteter som ni kan göra tillsammans på svensexan.

Läs våra förslag på aktiviteter

Vinster till lekar och tävlingar under svensexan

Visst blir det väl extra roligt att leka och tävla om man faktiskt får ett pris ifall man vinner? Till en svensexa kan man komma på många roliga varianter på vinster som skulle kunna passa men det bästa är såklart att utgå från hur just er svensexa ser ut och vad som passar er. Här är några förslag på vinster som ni kan ta inspiration utav.

Varför inte ge bort drinkbiljetter som vinst till brudgummen ifall han klarar sina uppgifter. Eller kanske små minipokaler inslagna tillsammans med en shotflaska.

Vill ni inte berusa vinnaren med alkoholhaltiga drycker är choklad eller något annat smarrigt ätbart en populär vinst. Oavsett ifall man är en finsmakare eller nutellaälskare finns det många roliga ätbara vinster som kan passa.

Roliga lekar till svensexa

En rolig lek är aldrig fel! Här tipsar vi om lekar som passar utmärkt på svensexan. Varför inte planera in några lekar då det ändå blir lite “dötid”, som t.ex. under transportsträckor mellan olika aktiviteter.


Nummer 1

Frågetävling om bruden

Innan svensexan ska ni ha skrivit ner olika frågor om bruden som ni sedan låtit bruden läsa upp högt och svara på medan ni spelar in henne. Spela sedan upp detta för brudgummen under svensexan och pausa innan varje svar. Svarar han fel jämfört med vad hans blivande fru har svarat ”straffas” han och får t.ex. dricka eller ta på sig något fult plagg eller accessoar. Svarar han däremot samma som sin partner klarar han sig och nästa fråga spelas upp.

För att göra alla lite mer delaktiga kan man låta deltagarna tippa en bestämd summa på hur många rätt svar brudgummen kommer få. Den som vinner får halva summan av potten och för resten köper ni drinkar till brudgummen under kvällen.

Nummer 2

Skriva en snapsvisa till bruden

Att skriva om en snapsvisa till sin partner som man sedan kan använda sig av på bröllopsfesten kommer garanterat bli ett väldigt uppskattat och festligt inslag vid en sådan typ av bröllopsfest.

Nummer 3

Presentleken

Alla deltagare ska ha med någon sak som symboliserar sig själv och hans vänskap till brudgummen. På svensexan får sedan brudgummen öppna alla paket innehållande dessa saker och ska sedan gissa vem som haft med sig vad.

Nummer 4

Sy underkläder

Har ni tillgång till en symaskin kan det i vissa fall framkalla många skratt om ni låter brudgummen försöka sy ett par underkläder till bröllopsnatten. En rolig sak att sedan visa upp för bruden och gästerna under festen.

Nummer 5

Måla ett porträtt av bruden

Låt honom måla av sin partner utan att få använda händerna. Genom att bara ha munnen eller fötterna till sitt förfogande kommer det garanterat bli ett vackert porträtt. Även detta kan bli en vacker gåva att dela med sig av på bröllopsfesten.

nummer 6

Skriv en kärleksdikt till bruden

Antingen kan ni under svensexan filma brudgummen när han läser upp sin kärleksförklaring eller helt enkelt låta honom läsa upp dikten under själva bröllopsfesten. Utifrån hur ni lägger upp det och hur resultatet blir kan ni sedan välja om det lämpar sig för bröllopet.

nummer 7

Kärleksförklaring

Ge brudgummen ett vätskebälte med lite goa grejer i. När en speciell signal ljuder låter ni brudgummen ta en klunk och sedan berätta en anledning varför han tycker om bruden så himla mycket. Skriv gärna ner dessa och antingen läs upp för bruden under bröllopet eller lämna över den till henne i form av en liten minibok.

Att tänka på vid planering av svensexa

När du står inför att planera en svensexa finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång.


Börja planera svensexan i god tid

Börja planera i god tid

Det är viktigt att vara ute i god tid, framför allt ifall det är många inbjudna. Bara att ens få till en dag då de flesta kompisarna kan medverka brukar vara ett ganska tidskrävande pussel.

Ska ni dessutom boka in speciella aktiviteter vill ni ju inte riskera att det redan är fullbokat just den dagen som alla kan vara med.

Tänk på att planeringen av en svensexa ofta tar längre tid än man tror, framförallt just att komma fram till ett bra upplägg för kvällen.


Tidsschema för svensexa

Sätt upp ett rimligt tidsschema

Det är lätt att vara lite väl optimistisk gällande tidsåtgång när man sitter och planerar. Tiden går, som man brukar säga, väldigt snabbt när man har roligt så tänk på att inte försöka klämma in för många aktiviteter under dagen.

Lagom många aktiviteter gör att ni faktiskt hinner umgås också.

Glöm inte att kolla upp hur lång tid det tar att ta sig mellan olika platser ni ska vara på.


Samarbeta inför svensexan

Samarbeta med bruden och arbetskamrater

Det underlättar ifall du involverar bruden lite i planeringen av svensexan. Det kan vara ett bra sätt att hålla lite extra koll på brudgummen så att han inte misstänker något.

Hans blivande fru brukar kunna vara ett utmärkt hjälpmedel för att göra överraskningen extra oväntad.

Även arbetskollegorna kan hjälpa till att lura honom lite extra så att an verkligen inte tror att svensexan blir just den dagen.


Håll svensexan hemlig

Håll det hemligt

För att svensexan ska bli en rolig överraskning måste ni se till att verkligen försöka tänka på vad ni säger så att han inte misstänker något. Gör en hemlig grupp på Facebook där ni kan diskutera och planera men kom ihåg att stäng av aviseringar av meddelanden. Ni vill ju inte att han råkar se något ifall ni umgås.

Det finns numera en app på iPhone som heter Hitta vänner. Den låter dig se vart dina vänner befinner sig. Har ni detta aktiverat kan det vara smart att ändra på det. Detta gäller framförallt ifall han har kompisar som bor långt bort så att han inte blir misstänksam ifall han råkar se att de helt plötsligt befinner sig på en plats i närheten.


Budget för svensexan

Sätt en budget för svensexan

Tänk på att budgeten ibland kan bli en avgörande faktor för hur många som kan tänka sig att vara med på svensexan.

Planerar ni något som blir en väldigt stor kostnad kanske det blir lite väl mycket pengar för vissa, även om inte just du upplever kostnaden som ett problem.


Glöm inte plan B

Glöm inte plan B

Trots att man har strävat med ett tidsschema går det inte alltid som man har planerat. Vissa saker kan man helt enkelt inte styra över.

Har ni tänkt att vara utomhus och det blir ett riktigt skitväder kan det alltså vara bra att ha en plan B.

Kidnappning av brudgummen

En svensexa är normalt en överraskning för brudgummen och det är ofta vanligt och uppskattat att man ”kidnappar” honom när han t.ex. är på jobbet. Då är han förhoppningsvis helt ovetande om vad som väntar honom och ni tar honom med på en heldag med roliga aktiviteter.

Tack vare överraskningsmomentet och spänningen med att inte veta vad som kommer att hända blir det hela ofta lite roligare och mer minnesvärt.

Undvik en för realistisk kidnappning

Det finns massa roliga varianter på hur man kan göra själva kidnappningen. Undvik däremot att klä ut er till rånare, mördare eller något liknande och på ett för realistiskt sätt utföra kidnappning offentligt.

Det kan då verkligen sluta illa på riktigt, speciellt ifall personer som inte vet vad som försegår får syn på spektaklet.


Förslag på hur ni kan kidnappa brudgummen

Ta hjälp av chefen

Se till att chefen bokar in ett möte med brudgummen där de ska “gå igenom ett och annat”, vilket såklart gör brudgummen lite nervös. Är chefen en bra skådespelare kanske hen kan låta honom svettas en stund med diverse anklagelser innan ni dyker upp från ingenstans och tar honom med er.

Bli stannad av civilpolisen

Låt bruden ställa om offrets väckarklocka efter att han har somnat. När han sedan vaknar märker han att han är lite sen och får skynda iväg till jobbet. På hans väg till jobbet har ni fixat med en “civilpolis” som givetvis stannar honom och vägrar släppa iväg honom. När ni sedan dyker upp blir det varken jobb eller böter utan istället en heldag med vännerna.

Morgonöverraskning

Efter att ha pratat ihop er med bruden smyger ni er in i deras hus tidigt på morgonen innan brudgummen har vaknat och förbereder en kanonfrukost. När brudgummen sedan vaknar och stiger upp överraskas han av en riktigt bra start på en lång dag fylld med roliga aktiviteter tillsammans med sina vänner.

Paniksituation på jobbet

Låt brudgummens chef eller eventuella kunder lura honom att det har uppstått en paniksituation vilket kommer innebära en brådskande insats av honom. Det kommer antagligen ta lång tid och innefatta mycket jobb. Väl på plats överraskas han av sina vänner som givetvis har helt andra planer för dagen.

Anordna en fejkad svensexa veckan innan

Det kan vara kul att lura brudgummen genom att anordna en fejkad svensexa veckan innan den riktiga svensexan. På så sätt får ni honom att tro att den redan är avklarad och han kommer att sänka garden. Då kommer han att bli extra överraskad när den riktiga svensexan väl kommer eftersom han inte kommer att ana någonting.

I vissa fall kanske det blir uppenbart att det inte är den riktiga svensexan men det kan ändå vara ett roligt sätt att skoja lite. Det finns givetvis massvis med roliga sätt att göra detta på men här är i alla fall några förslag som du kan ta inspiration utav.

Ensam krogrunda

Uppdrag till svensexa

Skicka ett sms till brudgummen att han ska infinna sig på en specifik bar en viss tid. När han kommer dit ska han fråga efter en specifik person i baren. Då får han sig en öl eller en shot och får slå sig ner i baren och vänta.

När han har druckit upp får han veta att han ska vidare till en annan bar där samma procedur upprepas. Han kommer antagligen hela tiden att vara på sin vakt och förväntar sig att det snart kommer hända något uppseendeväckande.

När han har druckit sin tredje öl eller shot på en tredje bar får han ett meddelande om att han ska hoppa in i taxin som står och väntar precis utanför. Den kör honom hem och ingenting mer händer. Brudgummen får istället vänta på den riktiga svensexan dagen efter eller någon vecka senare.

Picknick i parken

Lura först brudgummen på något sätt så att ni överraskar honom med en trevlig picknick i parken. Nu förväntar han sig antagligen en helkväll med grabbarna men där tar han fel.

När ni har ätit klart packar ni ihop, tackar för en trevlig stund tillsammans och åker hem var och en till sig utan att nämna att det kommer en riktig svensexa senare.

Avbruten utekväll

Börja med att kidnappa huvudpersonen på valfritt sätt för att verkligen få honom att tro att det är detta som är svensexan. Ta med honom på en trevlig middag där det dricks måttligt. Tidigt på kvällen när ni har ätit färdigt börjar folk att tacka för sig och säga att de måste åka hem.

Det är såklart jättetrevligt att käka middag med sina vänner men han hade kanske förväntat sig lite mer av sin svensexa. Det han inte vet är att ni har planerat en massa aktiviteter till den riktiga svensexan som äger rum en vecka senare.

Snäll eller ”elak” svensexa

Det har blivit lite av en tradition i vissa kretsar att man ska utsätta den blivande brudgummen för jobbiga saker som han egentligen inte vill. Det kan handla om allt från att skämma ut sig på stan till att tvingas äta äckliga saker.

Denna typen av svensexa där man ska förnedra han som ska gifta sig är såklart väldigt olika mycket uppskattad av olika människor. En del tycker att sådana aktiviteter är jätteroliga och att det hör till när man anordnar en svensexa medan andra tycker att det är barnsligt och helt enkelt inte det minsta roligt.

Vad du tycker är upp till dig. Däremot ska man såklart känna efter hur man tror brudgummen känner inför en pinsam, jobbig eller lite elak svensexa. Visst kan det vara jobbigt i stunden eftersom det ibland är just det som är meningen men vissa som blivit utsatta för practical jokes och tramsiga påhitt tycker faktiskt att det är väldigt roligt i efterhand.

Ska ni anordna en svensexa för någon som verkligen inte på något sätt skulle uppskatta den typen av aktiviteter ska ni såklart inte genomför en sådan svensexa. Förhoppningsvis känner du din kompis så bra att du vet vad han skulle uppskatta mest. Det kan dock vara bra att prata ihop sig i gruppen som planerar aktiviteterna så att alla är med på tåget och vet på ett ungefär vad som gäller inför svensexan.

Tänk på att det är stor skillnad på att jävlas lite med brudgummen genom roliga practical jokes och sedan skratta tillsammans med honom jämfört med att förnedra honom och skratta åt honom.

Inget måste med tramsiga aktiviteter

Även om det har ändrat sig en del de senaste åren lever bilden av hur en ”riktig” svensexa ska gå till kvar hos många människor. Man kanske fixar en ”klassisk” svensexa där man ska supa brudgummen redlös, leva rövare och förnedra honom bara för att man tror att det är så en svensexa ska vara. Att det är det som förväntas av brudgummen och de andra deltagarna.

En svensexa måste däremot verkligen inte vara på det viset om man inte vill. Det är numera väldigt vanligt att ta farväl av ungkarlslivet genom mer sofistikerade aktiviteter.

Därför behöver du absolut inte känna dig tvingad att anordna en svensexa som ingen i ert gäng kanske egentligen uppskattar bara för att du tror att det är så det ska vara.

Gör det som just ni känner är ett bra avslut på en del av livet och samtidigt en bra början på en annan.

Var försiktigt med alkoholen

Det är ganska vanligt att det förekommer en hel del alkohol på en svensexa. Detta är något ni ska vara lite försiktiga med. Det finns många exempel på när kompisar tycker att det är kul hetsa den blivande brudgummen att dricka så mycket alkohol att de bara efter några timmar måste avbryta svensexan för att åka hem men en stackars fylletratt som knappt kan varken gå eller prata.

Hur kul är det egentligen?

Även om ni planerar in roliga aktiviteter så blir det inte roligt om huvudpersonen är så full så han inte kan vara med. Dagen efter kanske han inte ens kommer att komma ihåg någonting från dagen innan.

Det är väl bättre att låta svensexan vara en rolig dag att minnas för resten av sitt liv istället för att bara komma ihåg hur dåligt man mådde dagen efter.

Tänk också på att en del aktiviteter som är populära på en svensexa, som t.ex. olika motorsporter, kräver ju såklart att man är helt nykter. Planera därför in sådana aktiviteter tidigare på dagen ifall ni planerar att dricka alkohol.

Vad är en svensexa egentligen?

En svensexa är alltså ett festligt sätt att ta avsked av livet som ungkarl när en man står inför att gifta sig. Svensexan ordnas vanligtvis av en eller flera nära vänner (oftast best man) till den blivande brudgummen och är oftast en överraskning för brudgummen. Vanligtvis innehåller en svensexa middag, en hel del alkohol samt olika aktiviteter.

Begreppet sexa i ordet svensexa syftar på en festmåltid av enklare karaktär som ägde rum klockan sex på kvällen. Den första delen i ordet svensexa är något man kallade en ung man för förr om åren. Framförallt en ung man som var ogift eller utan sexuell erfarenhet.


En svensexa ska vara rolig även för huvudpersonen

Vi tycker att svensexan är ett jättebra tillfälle att göra något riktigt roligt tillsammans med sina nära vänner. Man ska ha en bra och trevlig kväll som brudgummen kommer att komma ihåg och ska kunna njuta av i minnet flera år senare.

Vi vet att det finns delade meningar om hur en svensexa ska gå till men vi tycker inte att det är okej att supa huvudpersonen så pass redlös att han knappt kan prata och sedan förnedra honom så mycket man kan. Självklart kan man ha lite pinsamma aktiviteter ifall man gillar sådant men tänk igenom ordentligt innan så att ni inte går över gränsen.