Tips på Bröllopspresenter

Bröllopspresenter är inte alltid det lättaste att köpa eller att önska sig heller för den delen. Ifall ni inte kan komma på något som brudparet verkligen behöver eller skulle vilja ha kan ni med fördel ta hjälp av våra tips på bröllopspresenter!

Vi har valt ut en mängd olika produkter och tipsar om populära, annorlunda, personliga och roliga bröllopspresenter som vi hoppas ni kan hämta inspiration ifrån. Vi hoppas att ni ska hitta något som kan passa!

Ge bort en upplevelse i bröllopspresent

En upplevelse är en oerhört uppskattad present som har ökat markant bland de hetaste presenttipsen de senaste åren. Folk har redan så mycket saker att de hellre får ett fantastiskt minne istället, vilket en upplevelsepresent faktiskt oftast innebär.

Det är dessutom ofta väldigt roligt att få en annorlunda upplevelse i present eftersom det i många fall inte skulle bli av att man köper en sådan upplevelse till sig själv.

Personliga bröllopsposters

Vill du ge bort en unik och personlig bröllopspresent erbjuder bl.a. BGA flera varianter av personliga bröllopsposters. Vid beställning fyller du bara i vad du vill att det ska stå, exempelvis namn och datum. Det blir en personlig present och ett vackert minne från en fantastisk dag. Alla posters finns i flera storlekar.


Andra personliga tavlor som bröllopspresent

Etsy kan man hitta väldigt många fina, annorlunda och personligt anpassade tavlor som passar att ge bort som bröllopspresent. Här är några förslag på tavlor som sedan anpassas efter just det brudpar som ska gifta sig.

Bröllopspresent till hemmet

Det är väldigt vanligt att ge bort något fint till hemmet i bröllopspresent. En vacker inredningsdetalj eller något användbart kökstillbehör är ofta mycket uppskattat. En lite exklusivare sådan, som just en bröllopspresent ofta är, kanske inte är något som brudparet själva skulle unna sig.

Just därför är en sådan ofta mycket uppskattad. Tänk dock på att försöka hålla dig till brudparets stil så att presenten passar ihop med det övriga i hemmet. Här nedan tipsar vi om populära presenter till brudparet som förhoppningsvis inte bara blir liggandes i ett skåp.


Till köket

Genom att köpa en present till köket, såsom en köksmaskin eller en riktigt bra stekpanna, får brudparet en praktisk present som faktiskt kommer till användning.


Inredning

Det kan vara svårt att köpa viss inredning i bröllopspresent just för att man kanske inte riktigt vet vad brudparet redan har och vad som får plats i hemmet helt enkelt. Det gäller även att man har koll på vilken inredningsstil brudparet har hemma hos sig så att man kan köpa en present som stämmer väl överens med övrig inredning.

Det finns dock viss typ av inredning som är lättare att köpa i bröllopspresent och som innebär en större chans att det ändå blir bra. Då tänker vi på bland annat vaser, ljusstakar och andra mindre inredningsdetaljer. Här har vi valt ut inredningspresenter som vi tycker är fina och som förhoppningsvis kan passa många brudpar.


Andra presenter till hemmet

Graverade bröllopspresenter

För att göra bröllopspresenten extra minnesvärd och personlig kan man gravera in något fint på det man har tänkt att ge bort. På Getpersonal och Medgravyr kan du få fina texter ingraverat på ett flertal vackra och minnesvärda presenter som passar till ett bröllop.

Present till bröllopsresan

Köp ett roligt eller lyxigt resekit inför brudparets kommande bröllopsresa. Det kanske inte kommer vara just dessa presenter som kommer att göra resan till deras livs bästa men de kanske åtminstone kommet att hjälpa till på traven något. Har brudparet önskat sig ett bidrag till bröllopsresan i present så kan det vara lite roligt att i alla fall köpa något litet som symboliserar vad pengarna är menat för. Varför inte ett par matchande bagagelappar eller roliga passfodral.

Om man vet vart paret ska åka på bröllopsresa så är det perfekt att ge något i samband med det. Man kan exempelvis höra av sig till hotellet de ska bo på, och boka en aktivitet, eller att de ska få äta på en speciell restaurang. Många önskar sig pengar till bröllopsresan, men det kan vara ganska tråkigt att ge bort pengar i ett kuvert. I stället kan man gå ihop ett gäng och göra flera olika kuvert med olika summor i. I kuverten lägger man också i en lapp där man skriver vad pengarna ska gå till. Ett exempel är att brudparet får öppna ett kuvert på flygplanet, med en viss summa, och en lapp där det står “Ta ett glas champagne på flyget”.

Böcker i bröllopspresent

Att ge bort en bort en bok i bröllopspresent är kanske inte det första man kommer att tänka på men det finns faktiskt jättemånga många fina böcker som i många fall skulle passa utmärkt att ge bort till brudparet på deras dag.

En bok kan med fördel vara en del av ett paket, dvs en av flera saker ni ger i present.

Älskar t.ex. brudparet att laga mat ihop kan man exempelvis köpa en muurikka stekhäll tillsammans med en bra grillkokbok. Eller varför inte komplettera med en inredningsbok tillsammans med en inredningsdetalj som bröllopspresent?

Hos Bokus hittar du massvis med böcker i alla möjliga olika kategorier. Här har vi valt ut några exempel som kanske skulle kunna passa.

Bok i bröllopspresent

Ge bort mer tid över till varandra

Tänk att kunna ge bort tid att umgås, skulle inte det vara underbart? Mer tid att bara vara med varandra utan att känna en massa måsten precis hela tiden. Går det?

Genom att t.ex. ge bort en robotgräsklippare i bröllopspresent kan man ju faktiskt på ett vis ge brudparet mer tid över till varandra. Detsamma gäller även t.ex. matkassar som gör att man slipper lägga tid på att handla och komma på vad man ska äta. Snacka om en uppskattad present med en väldigt vacker bakomliggande tanke.

Just en robotgräsklippare kan såklart vara lite väl dyr att ge bort själv men genom att gå ihop flera stycken kan ni lägga lite var och ge den som bröllopspresent ihop.

Ett annat alternativ kan vara att ge bort ett presentkort på en storstädning eller återkommande städning under en lite längre tid. Det hade i alla fall jag verkligen inte tackat nej till!

Det finns så mycket roligare saker att lägga tid på! Ge bort en present man verkligen har nytta och stor glädje av.

Ge bort något drickbart på ett personlig sätt

Det är ju ganska vanligt att man ger bort en finare flaska vin, bubbel eller annan alkoholhaltig dryck som bröllopspresent. Är ni inne på det spåret tycker jag absolut att ni ska göra detta på ett lite mer personligt och roligare vis.

Det finns t.ex. personliga presentkartonger för vinflaskor att beställa där valfri text och foton är tryckta på. Dessutom kan man också beställa egna etiketter till flaskorna som enkelt klistras på.

Skapa enkelt egna flasketiketter, t.ex. en för varje bröllopsdag, och klistra fast dessa på fina vinflaskor. Brudparet har sedan personliga viner att fira många kommande bröllopsdagar med.

Zazzle kan man skapa en helt egen design till etiketten eller så kan man välja någon av alla färdiga mallar de har att erbjuda. Dessa är bra ifall du vill beställa flera av samma etikett. Vill du däremot beställa flera etiketter med olika text är Smartphoto bättre.

Hur mycket pengar ska man lägga på en bröllopspresent?

Detta är en fråga som ofta kommer upp när man blivit bjuden på ett bröllop. Faktum är att det är en fråga som inte riktigt har ett bra konkret svar.

Vi förstår att det kan vara svårt att veta hur mycket pengar man ska lägga på en bröllopspresent men presenten är egentligen bara ett fint sätt att lyckönska brudparet. Det är faktiskt, som man brukar säga, tanken som räknas i det här fallet.

Trots det tycker många att det känns jobbigt att köpa en present utan att veta hur mycket andra brukar lägga. Vi ska därför försöka reda ut på ett ungefär hur mycket pengar man vanligtvis burkar lägga på en present till brudparet.


Kuvert

Ta hänsyn till kuvertkostnad eller inte?

En del brukar prata om att man ska ta hänsyn till hur mycket brudparet betalar per kuvert när man ska köpa bröllopspresent. Det handlar då om att man är beredd att lägga en större summa pengar om man bjuds på ett väldigt generöst och flott bröllop jämfört med ett mycket enklare bröllop.

Detta är inget som vi tycker är en bra utgångspunkt och det var vanligare att man tänkte så förr. Bröllopspresenten är som sagt bara en lyckönskning till brudparet och har ingenting med vad man får i utbyte att göra.

Lägg istället det du tycker känns rimligt beroende på ditt förhållande till brudparet.

Paket

Överdriv inte med för dyra presenter

Många är oroliga för att ge bort en för billig present men det är viktigare att inte överdriva genom att ge bort en väldigt dyr present.

Det är väldigt få brudpar som skulle bli upprörda över att du har köpt en för billig bröllopspresent. De flesta skulle kanske inte ens reagera över ifall du överhuvudtaget inte hade med dig en present till bröllopet.

Däremot kan många tycka att det känns lite obekvämt att få en orimligt dyr present trots att man givetvis är tacksam för gesten. Köp därför hellre något lite billigare än att ta i ordentligt för att du känner dig osäker på hur mycket pengar man ska köpa för. Lagom är bäst.

Mycket pengar

Mer pengar ju närmare brudparet du står

En tumregel brukar vara att ju närmare man står den som gifter sig desto mer pengar brukar man lägga på bröllopspresenten.

Detta är en ganska vedertagen ståndpunkt som de flesta brukar hålla med om. Detta är ju dessutom vanligt när det gäller även andra typer av presenter.

Frågetecken

Hur mycket är då lagom att ge för?

Hur mycket som är lagom är givetvis olika för olika personer. Generellt sätt kan vi väl dock säga att det vanligaste är att köpa en bröllopspresent för ca 500-2000:- per par.

Allt beror på vad du har för relation till brudparet och hur situationen ser ut i just ditt fall. Som vi tidigare skrev ger man ofta lite mindre till ytligt bekanta och kollegor samtidigt som man ger lite mer till nära vänner och nära släktingar.


Så mycket betalar folk i USA för en bröllopspresent

Moneyish skriver om en undersökning från Bankrate där vi ser att kostnaderna som amerikaner betalade för en bröllopspresent 2017 är följande:

Så mycket kostar en bröllopspresent

Brudparet önskar sig pengar istället för present

Det har blivit väldigt vanligt nu för tiden att brudpar ber om pengar istället för presenter. Antingen brukar det handla om ett bidrag till bröllopsresan (som givetvis är helt frivilligt) eller att man väljer att ta en kuvertavgift från sina gäster. Kuvertavgiften som gästerna betalar är då istället för en present och är ofta ett sätt för brudparet att anordna ett stort bröllop som man kanske inte har råd att bjuda på. Många tycker att det är en jättebra idé medan andra verkligen inte uppskattar påhittet. När det kommer till kuvertavgiften brukar den vara en fast summa som ni betalar innan ni kommer.

Hur mycket pengar ska man ge istället för present?

Är ni bjudna på ett bröllop där brudparet har sagt att de önskar ett bidrag i form av pengar kan det vara svårt att veta hur mycket man ska lägga. Många tycker att det känns extra jobbigt att ge just pengar eftersom det, till skillnad mot en vanlig present, blir så extremt tydligt hur mycket varje gäst har valt att ge. En del brudpar löser detta genom att låta gästerna ge gåvan anonymt på olika sätt. Då behöver man som gäst inte känna sig dum ifall man inte har möjlighet att ge bort så mycket.

Hur mycket ska man då lägga? Ja, det brukar väl bli ungefär lika mycket man skulle gett för en vanlig present.

Presenter är inte det viktiga

Glöm inte att det inte finns någon som kräver presenter. Det är bara en rolig extra bonus. De allra flesta tycker såklart att det är fullt tillräckligt att du vill fira brudparets speciella dag tillsammans med dem. Tänk också på att inte lägga mer än vad som känns ok för just dig. Det är ingen som blir sur eller besviken för att man har fått för lite bröllopspresenter. Kom ihåg att bröllopet inte går ut på att få presenter och brudparet kommer antagligen ha en av sina livs bästa dagar oavsett ifall du kommer med en present eller inte.

Roligt sätt att ge bort pengar i present

10 Roliga sätt att ge bort pengar i present

Ska du ge bort pengar i bröllopspresent måste du först läsa detta! Här listar vi nämligen roliga och annorlunda alternativ till pengar i kuvert.