Skapa en egen personlig bröllopshemsida helt gratis! Läs mer ⊳

Roliga lekar till bröllop

Tänk på att ni med fördel kan modifiera lekarna så att de passar just er och ert bröllop! Det är alltid roligt om lekarna är personliga eller passar in i temat! Gör t.ex en “Hur mycket älskar brudparet varandra”-utmaning som pågår under hela kvällen eller använd bara någon av lekarna. Här har vi samlat lite tips och idéer till roliga lekar för både gästerna och brudparet. Hoppas ni hittar någon ni tycker om!

Skoleken på bröllop

Skoleken

Brudparet sitter med ryggarna mot varandra och ska svara på frågor om deras förhållande.

De svarar på frågorna genom att hålla upp ett föremål som motsvarar bruden respektive brudgummen. Föremålet brukar oftast bestå av en sko från vardera person men en flagga eller annat föremål som syns bra går givetvis alldeles utmärkt.

Båda svarar samtidigt och eftersom de inte ser vad den andra svarar brukar detta ofta framkalla mycket skratt hos publiken. En mycket uppskattad och populär lek!

Visa frågorna

Lek vid mingel till bröllop

Mingelleken

Ifall det är många bröllopsgäster som inte känner varandra så bra så finns en rolig lek som lättar upp stämningen och får igång samtalen bland gästerna.

Alla gäster får var sitt formulär med olika påståenden. Det gäller nu för gästerna att mingla runt och hitta andra gäster som stämmer in på varje påstående.

Vi har gjort ett formulär med förslag på frågor som ni med gärna får ladda ner gratis och använda på bröllopet.

Visa formulär

Bröllopslek för alla

Gästernas gemensamma nämnare

Brudparet står med ryggen mot projektorduken så att de inte kan se vad som står. På duken projiceras ett påstående. De gäster som tycker sig passa in på påståendet ställer sig upp. Nu ska brudparet tillsammans försöka komma på den gemensamma nämnaren, dvs vilket påstående som står på duken bakom deras ryggar, baserat på vilka gäster som ställt sig upp.

Beroende på hur svåra påståenden man skriver kan det vara bra att ha tänkt ut några ledtrådar i förväg då det i vissa fall kan bli lite väl svårt att komma på rätt svar.

Förslag på påståenden

Frågesport för brudparet på bröllop

Frågesport om varandra

Brudparet har i förhand fått svara på ett antal frågor på var sitt håll. På festen ställs frågorna till brudparet en gång till. Denna gång ska de istället svara så som de tror att deras partner har svarat.

Har ni möjlighet är det roligt att visa brudens samtidigt som brudgummen försöker gissa vad hon svarade, då förstås utan att brudgummen ser och vice versa.

Försök att blanda svårighetsgraden lite på frågorna så att det blir lite roligare.

Förslag på frågor

Bröllopsleken Gissa över eller under

Över eller under

På detta formulär finns ett antal påståenden om bruden och brudgummen. Som gäst ska man alltså gissa ifall påståendet stämmer eller ifall svaret är över eller under.

Visa formulär

Vem känner brudparet bäst?

Vem känner brudparet bäst?

Här har vi leken där det gäller att ha bäst koll på brudparet. Detta formulär kan med fördel användas som en aktivitet under t.ex. minglet. Svaret på frågorna kanske visas senare under kvällen.

Visa formulär

Rolig lek om brudparet

Mest lik brudparet

Gästerna går en tipspromenad och svarar på frågor om vad de själva tycker om olika saker. Vad gästerna inte vet är att brudparet också har svarat på samma frågor och att brudens svar är svarsalternativ 1 på tipspromenaden och brudgummens är X.

Senare inne i festlokalen ber toastmastern alla som hade svarat flest ettor och X att ställa sig upp. Då ställer toastmastern tre frågor om bruden samt tre frågor om brudgummen med svarsalternativ. De gäster som svarar ”fel” får sätta sig ned. Till slut står endast två vinnare kvar och dessa är alltså mest lik brudparet!

Ett roligt pris skulle ju kunna vara att de som vinner ska överraska brudparet på valfritt sätt någon gång under året. Det kommer ju garanterat bli en trevlig överraskning eftersom vinnarna är så lika brudparet!

Brudpar leker på scenen

Vem av gästerna är…

Ta fram brudparet på ”scenen” eller annan rymlig plats i lokalen. Ställ nu dessa 12 frågor i tur och ordning till brudparet. Brudparet ska tillsammans välja ut en av gästerna som svar på varje fråga. De utvalda gästerna kommer fram och ställer sig på scenen.

Varje gäst som blivit utvald får sedan ett kuvert där de får ett uppdrag som det läser högt för alla. Dessa uppdrag ska sedan utföras under brudparets första år som gifta.

Förslag på frågor

Förslag på uppdrag

Förslag på vinster till lekarna

När man anordnar lekar och tävlingar är det alltid väldigt uppskattat med ett pris till vinnarna. Det behöver inte vara så väldigt speciellt men det är alltid kul att ha något. När vi höll i lekarna till en kompis fest köpte vi minipokaler (som visas här nedan) som tillsammans med en shotflaska blev vinnarlagets pris. Vi ställde helt enkelt shotflaskan på en bricka med minipokalerna/shotglasen runt om, inslaget i cellofan. En väldigt uppskattad vinst måste jag säga!

Samtalet på bröllopsnatten

Samtal på bröllopsnatten

Låt brudparet gå ut ur lokalen och informera gästerna om att det samtal som kommer utspela sig är det samtal som paret kommer att ha på bröllopsnatten.

Det ovetande paret får komma in i lokalen igen och ta av sig skorna och sätta sig rygg mot rygg på golvet. Paret krokar nu armarna om varandra och uppmanas att försöka resa sig med hjälp av gemensamma krafter.

Detta brukar framkalla mycket skratt när brudparet diskuterar hur de ska hjälpas åt att ställa sig upp eftersom alla tänker på bröllopsnatten.

När brudparet lyckats ställa sig upp berättar man vad man tidigare delgett gästerna vilket brukar leda till ännu mer skratt.

Lek med fördomar om brudparet

Fördomsleken

Förbered denna lek innan genom att gå runt på stan med ett fotografi på bruden och brudgummen och fråga folk man inte känner olika frågor om vad de tror om brudparet. Filma och klipp ihop detta och visa sedan på bröllopet.

Man kan fråga allt mellan himmel och jord och roligast är ju om det finns några frågor som kan kännas lite extra personliga och utformade lite efter just brudparet.

Frågorna kan t.ex. vara:

  • Tycker du att den här tjejen ser ut som någon som har åkt vasaloppet 5 gånger?
  • Vad tror du att den här killen gillar att göra på sin fritid?

Bröllopsbingo för tal

Bröllopsbingo för tal

Bingo är en riktig klassiker som väl alla säkert har spelat någon gång. Här är en variant till bröllop där det gäller att spetsa sina öron inför varje tal under festen. Så fort du hör något av orden eller fraserna på bingobrickan gör du ett kryss. Första personen som får fem i rad vinner bröllopsbingon!

Visa bingobrickor

Ordlek till bröllop

Kasta om bokstäverna

Varje deltagare får detta formulär med ett gäng vanliga bröllopsord. Problemet är att bokstäverna är omkastade och bildar därmed längre inte några riktiga ord. Nu är det deltagarnas uppgift att lista ut vilka ord som döljer sig bakom rappakaljan.

Visa formulär

Paketleken på bröllop

Paketleken med rim

Den här leken går ut på att ett paket skickas runt bland gästerna för att till slut hamna hos brudparet. Detta är faktiskt en riktigt rolig lek som passar på de flesta bröllop. Versen kan vara en aning fräck men det går givetvis bra att modifiera den precis som man vill.

Man skickar runt paketet genom att läsa versen som du kan hitta här nedanför.

Versen till paketleken

Goda råd till hustrun

Goda råd (från 60-talet) till hustrun

Ett roligt inslag kan vara att läsa upp lite goda råd till brudparet. För vi kvinnor är kanske lite väl hårda mot våra män där hemma ibland? Kanske borde vi pyssla om honom lite mer när kan kommer hem slutkörd från jobbet?

I en amerikansk hushållsbok från 60-talet går det att på fullaste allvar läsa följande råd, vilka kan vara roliga att läsa upp under bröllopsfesten.

Goda råd

Aktivitet för bröllopsgäster

Fototävling för gästerna

Detta är en rolig aktivitet och tävling för gästerna som pågår under hela kvällen. Samtidigt som det är en rolig grej för gästerna får förhoppningsvis brudparet en hel del bilder att spara från festen. Win win med andra ord.

Visa formulär

Rolig ordlek för bröllop

Bröllopsord A-Ö

Här gäller det för gästerna att på snabbast möjliga tid komma på ett bröllopsord för varje bokstav. Är det något ord som domarna inte godkänner kan man ju straffas med tidspålägg t.ex. Ni väljer själva de regler som passar er bäst.

Visa formulär

Klassisk lek på bröllop

Gissa brudens/brudgummens ben

Fyra gäster och brudgummen ställer upp framför bruden med uppdragna byxben samtidigt som bruden har ögonbindel på sig. Med hjälp av händerna ska bruden nu lista ut vilket av dessa ben som tillhör hennes nya make.

Näsan, handen eller någon annan valfri kroppsdel går givetvis lika bra att försöka känna igen.

Tävling om bästa gruppbilden

Bästa gruppbilden

Låt gästerna tävla om vilket sällskap som kan ta den bästa gruppbilden.

Kom på ett roligt tema eller låt gästerna själva använda sin fantasi och försöka ta den roligaste och mest annorlunda gruppbilden.

Vinnaren utses givetvis av brudparet senare på kvällen.

Roliga saker för att liva upp bröllopsfesten

Det kan vara roligt att ha några spel eller andra aktiviteter förberett i festlokalen för de gäster som inte vill att dansa hela kvällen. Eller varför inte låta brudparet utmana varandra i något passande spel?

Tipspromenad på bröllop

Tipspromenad om brudparet

En tipspromenad är ofta väldigt uppskattat! Tänk på att bjuda på er själva och ha med lite roliga anekdoter ur brudparets liv som kanske inte alla har hört.

Istället för att fråga; “Vilket datum träffades vi?”, “Vilken var den första filmen vi såg på bio tillsammans?” så försök komma på roliga, pinsamma och konstiga saker som hänt er och skriv ihop till roliga frågor.

För att få lite bröllopskänsla på tipspromenaden kan man sätta frågorna i fina ramar. Ofta kan du ju hitta billiga och snygga ramar på loppis som sätter lite guldkant på tipspromenaden, i stället för att använda tråkiga gamla plastfickor.

Gemensamt tal till brudparet

Gästernas gemensamma tal till brudparet

Låt gästerna gemensamt hålla ett tal till brudparet. Det kommer garanterat bli en annorlunda och häftig upplevelse för brudparet samtidigt som det ofta är ett mycket uppskattat inslag även bland gästerna.

Tanken är alltså att alla gäster samtidigt ställer sig upp och gemensamt håller precis samma tal tillsammans riktat till brudparet.

Ge i förväg ut ett formulär med instruktionerna.

Instruktioner till gästerna

Samarbetsleken där brudparet slår in paket

Slå in paket tillsammans

Här gäller det för brudparet att visa att de verkligen är redo att leva tillsammans! Utmaningen går ut på att gemensamt slå in ett paket, men de får endast använda en hand var.

Väldigt rolig lek att utmana föräldrarna i. Vilka samarbetar egentligen bäst? En enkel lek utan krångliga regler men ändå så rolig!

Försök annars att använda din fantasi och komma på någon annan liknande utmaning som passar bra till just ert bröllop!

Musiklek till bröllopet

Gissa låten

Börja med att välja ut några lagmedlemmar till brudens respektive brudgummens lag (förslagsvis tärnor och best mans). En från brudens lag börjar, sätter på sig hörlurar och får lyssna på en av brudgummens favoritlåtar.

Hon ska nu nynna med i låten och bruden ska försöka gissa vilken låt som nynnas. När bruden har svarat rätt är det det andra lagets tur och en från brudgummens lag tar på sig hörlurarna och brudgummen ska nu gissa vilken av brudens favoritlåtar som nynnas!

Lek som får gästerna att dansa

Dansbingo

Tejpa fast ett kuvert under varje stol. I damernas kuvert finns ett klistermärke med ett nummer som de klistrar fast under skon. I herrarnas finns en bingobricka och en liten penna. Sedan är det bara att starta dansen och när en dans sedan är över ber herrarna sin dam att lyfta på foten och visa sitt nummer. Förhoppningsvis finns numret med på bingobrickan. Först till fem i rad ropar bingo och är då vinnare.

Frågesport om brudparet

Frågesport om brudparet

Gör en lite klurig frågesport med 1,X,2-frågor om brudparet i festprogrammet. Under middagen får sedan gästerna försöka besvara frågorna och fylla i en tipsrad.

Låt sedan alla gästerna ställa sig upp varpå toastmastern går igenom frågorna. Så länge man har svarat rätt får man stå kvar men har man svarat man fel är man tvungen att sätta sig. Den som står kvar sist kammar hem vinsten.

Whisper Challange

Leken går ut på att den ena i brudparet, låt oss säga brudgummen, får på sig ett par hörlurar med musik så att han inte hör något annat. Nu ska han försöka lista ut vilket ord/mening som bruden försöker säga till honom. Det gäller alltså för brudgummen att verkligen läsa på brudens läppar för att förstå vad hon säger.

En väldigt rolig lek som är mycket svårare än man tror. Det krävs många gissningar och ofta blir det helt fel ord!

Prata med munnen full!

I den här leken gäller det att vara stor i käften! Brudparet ska stoppa in var sin marshmallows i munnen och säga “Det är jag som bestämmer!” utan att tugga eller svälja. Sedan stoppar de in en till och upprepar frasen. Fortsätt så till någon i brudparet  helt enkelt inte kan uttala orden längre. Den som får in flest marshmallows i munnen och som samtidigt kan säga frasen har alltså vunnit. En riktigt rolig lek som framkallar många skratt!

Kling i glasen = pussar

Detta kanske inte riktigt räknas som en lek men är ändå ett klassiskt och roligt inslag på bröllopsfesten. När bruden lämnar rummet för att gå på toaletten klingar folk i sina glas och då går alla kvinnliga gäster fram till brudgummen och ger honom var sin puss på kinden innan bruden kommer tillbaka. Detsamma gäller för bruden när brudgummen sedan går på toaletten, men då går istället alla manliga gäster fram.

Doobidoo – sista minuten

Gör en variant på den populära tävlingen från Doobidoo! Sätt ihop ett bildspel på artister som brudparet gillar. Låt bruden se första bilden och sedan sjunga en låt från den artisten som gör att brudgummen kommer på vilken artist det är. När brudgummen gissat rätt byter de plats. Hur många klarar de egentligen på 1 minut?

Pussleken

Pussleken

Ta upp bruden och valfritt antal andra tjejer och ställ bakom ett lakan med hål för deras munnar. Vad ingen vet är att tjejerna byts ut mot brudgummens manliga vänner. När brudgummen har pussat alla en gång får han gissa vem han tror är bruden. När man sedan tar bort lakanet och det är hans manliga vänner som står där istället kommer det garanterat framkalla många skratt.

Tävling med lego

Den ena förklarar, den andra bygger

Medans brudparet sitter med ryggarna mot varandra tilldelas brudgummen en figur av lego. Bruden får likadana bitar som figuren består av, även vad gäller färg. Brudgummen ska nu berätta hur hon ska bygga ihop bitarna så att den ser exakt likadan ut som hans figur. (Lägg till några extra bitar i brudens hög för att skapa lite extra frustration.) Prova själv så märker du att detta faktiskt kan vara riktigt svårt!

Gästernas löften till brudparet

Gästernas löften till brudparet

Låt gästerna skriva egna löften till brudparet som ni sedan samlar in. Stoppa ner lapparna med gästernas löften i ballonger som ni blåser upp och sätter bakom brudparet.

Under kvällen kan sedan brudparet med jämna mellanrum spräcka en ballong och läsa lappen. Löftena kan t.ex. vara aktiviteter som en grillkväll, en fiskekväll, barnvakt för en kväll m.m. eller något helt annat.

Rolig bröllopslek

Skriva med rumpan!

Välj ut några gäster som ska vara med. En gäst åt gången står sedan framför brudparet men ryggen mot dem.

Gästens uppgift är att med hjälp av rumpan formulera den första bokstaven i det ord som brudparet ska komma på. När brudparet gissat rätt på första bokstaven går nästa gäst fram för att formulera nästa bokstav i ordet.

Gästerna får inte lov att använda armarna för att forma bokstäver utan tanken är att de ska röra på kroppen så att rumpan används för att ”skriva” bokstaven i luften.