Den Ultimata Guiden till en Perfekt Möhippa!

Är någon av dina nära och kära på gång att gifta sig är det kanske hög tid för dig att börja tänka på möhippan. En sista kväll som ogift tillsammans med nära vänner ska såklart firas ordentligt!

Filma och fotografera på möhippan

Ofta händer det väldigt mycket saker på en möhippa som kan vara rolig att dokumentera. Tänk därför på att fota, fota, fota. Det är bättre att ta för mycket bilder än för lite. Ifall man vill och det känns ok att publicera bilder på sociala medier kan man använda sig av en gemensam hashtag. På så vis kan man sedan enkelt hitta alla bilder som lagts upp från möhippan.

Bilderna kan också användas till att göra en fotobok som kan överlämnas som en bröllopsgåva eller till att göra ett bildspel som kan visas som ett kul inslag på bröllopet. Att ha video från möhippan är minst lika roligt som foton och kan också bli ett trevligt inslag på själva bröllopsdagen.

Planera möhippa

Tänk att din vän snart ska gifta sig, så underbart! Att få planera en möhippa för någon av sina bästa kompisar kan ju vara något av det roligaste som finns. Variationerna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan hitta på en sådan speciell dag. Se nu till att ta vara på den här chansen och visa hur mycket bruden faktiskt betyder för er. Se också till att göra möhippan till en dag hon sent kommer att glömma.

När ni ska planera en möhippa finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan ni börjar. Vi tar upp några saker som förhoppningsvis kommer att göra att allt flyter på så bra som möjligt, att ni slipper stress och att tråkiga situationer uppstår.


Planera möhippan i god tid

Börja i god tid

Förhoppningsvis får bruden bara en möhippa tillägnad sig i hela sitt liv och då vill man såklart att den ska vara så välplanerad och lyckad som möjligt.

Om ni är ute i god tid med planeringen av möhippan är det större chans att alla inbjudna kommer kunna medverka på möhippan.


Vilka ska man bjuda på möhippan

Vem ska bjudas på möhippan?

Detta kan ibland vara en klurig fråga och det gäller att känna av från fall till fall. Hur tror ni bruden skulle vilja ha det?
Det allra roligaste är ju såklart om så många som möjligt av brudens närmaste blir bjuda.

Hör med brudgummen om en lista över alla gäster som är bjudna till bröllopet så att man inte missar någon.

Umgås bruden både med tjejer och killar kan ni bjuda in alla. En möhippa är inte automatiskt bara för tjejer. Det bestämmer ni såklart helt själva.


Kontakta alla inför möhippan

Kontakta alla

Idag är det väldigt många som är aktiva på sociala medier så det enklaste är oftast att bjuda in alla i en facebookgrupp.

Alternativt att man skapar en smsgrupp där man kan diskutera saker om möhippan.


Bestäm ett datum för er möhippa

Boka upp ett datum

När ni har bestämt ett datum för möhippan är det viktigt att informera brudgummen så fort som möjligt så att han kan hjälpa till. Då kan själva överraskningsmomentet eventuellt bli extra lyckat.

Se även till att boka aktiviteter i ett tidigt skede så ni vet att det ni har planerat verkligen kan bli av.


Sätt en budget för möhippan

Sätt en budget

Sätt upp en budget för vad möhippan kommer att kosta. Tänk på att ju dyrare den blir desto fler bortfall kan det bli på grund av ekonomi.

Det som känns som en struntsumma för dig kanske någon annan inte har möjlighet att lägga på en möhippa för tillfället.

Då får ni kanske istället väga vissa aktiviteter mot att så många som möjligt av brudens vänner kan/vill medverka. Vad hade hon uppskattat mest? Dyra aktiviteter eller att alla finns med och firar henne?


Hur länge ska möhippan hålla på

Möhippans längd

Planera hur länge möhippan ska hålla på. Kommer den endast vara över dagen eller ska ni sova över någonstans.

Kanske tar ni med bruden på en weekend till en annan ort.

Tänk dock på att ju längre ni är borta desto mer ökar risken att en del vänner inte kan följa med.

Vad tror ni bruden skulle uppskatta mest? Att fler är med eller att hon får åka iväg på en weekend?


Fokusera på bruden

Utgå från bruden

Den kanske viktigaste punken av dem alla är att anpassa möhippan efter den blivande bruden. Fundera över vad just hon har för intressen och vad hon tycker är roligt.

Utgå sedan från detta när ni planerar in aktiviteter för dagen. Är hon en teaterapa som älskar att skämma ut sig på stan? Låt henne då utföra diverse pinsamma uppdrag och skämsaktiviteter.

Det är dock långt ifrån alla som uppskattar sådana pinsamma uppdrag och då gör ni bäst i att skippa dessa helt.


Tidsschema för möhippa

Ha inte för hektiskt schema

Vi vet att det ibland haglar idéer på roliga aktiviteter och härliga upptåg när man tillsammans sitter och planerar en möhippa. Man vill så gärna hinna med så mycket det bara går på kort tid.

Men tänk på att det faktiskt kan bli för mycket också. Ofta är det bättre att tempot inte är så högt så man faktiskt hinner umgås under dagen också.

Detta är ett ganska vanligt misstag vid planering av möhippa.


Kombinera möhippa och svensexa

Kombinera möhippan med svensexan

Har bruden och brudgummen mest gemensamma vänner kan det till och med vara en bättre idé slå ihop svensexan och möhippan till en svenhippa.

På så vis blir det en enda stor och festlig tillställning med alla vänner på samma gång.


Plan B vid planering av möhippa

Ha en plan B

Ha alltid en plan B! Har ni exempelvis planerat någon aktivitet utomhus och vädret inte riktigt är med er den aktuella dagen är det skönt att ha någon form av ”back-up”-plan.

Att tvingas gå runt blöt och kall hela dagen kan såklart förstöra hela er upplevelse tillsammans.

Ibland är det till och med så att vissa aktiviteter inte ens går att genomföra vid speciella väderförhållanden.


Involvera alla i planeringen

Involvera alla

Även fast det är några få som kanske planerar den största delen av möhippan är det bra att se till att alla får göra sin röst hörd.

Kanske kan det på så sätt komma fram roliga förslag som man annars inte hade tänk på. Kom överens om vem som ska göra vad så att inte en ensam får stå med hela ansvaret för planeringen av möhippan.

Olika ansvarsområden skulle kunna vara:

  • Kontaktperson: Den som bjuder in till hippan och sammanställer vilka som har tackat ja.
  • Budgetansvarig: Den som håller koll på kostnaderna, tar in pengar från alla deltagare och ser till att alla aktiviteter blir betalade.
  • Mat och dryckesansvarig: Den som ser till att beställa bord på restaurang, handla mat om ni ska göra själva, ha med sig mellanmål under dagen m.m. Ansvarar för att kolla upp allergier.
  • Aktivitetsansvarig: Ringer och bokar aktiviteter, håller koll på tider, vart man ska, telefonnummer under dagen.
  • Lekansvariga: Fixar fram olika roliga lekar.
  • Transportansvarig: Ser till hur man tar sig mellan olika aktiviteter.
  • Fotoansvarig: Självklart kan alla ta bilder men utse någon som har det som sitt ansvarsområde så man är säker på att alla ögonblick förevigas.

En rolig gåva

En rolig gåva som man kan förbereda innan och ge till bruden på hennes möhippa är ett fotoalbum. På varje sida finns en bild med en av hennes vänner hållandes en skylt där det står varför hon tycker om bruden så mycket.

Tips på produkter till dukningen


Snäll eller elak möhippa

Snäll eller elak möhippa

Det har tidigare varit lite av en tradition att bruden ska skämma ut sig på sin möhippa. Ofta handlar det om att man får olika uppdrag som ska utföras, där många av uppdragen anspelar på sex och kan uppfattas som förnedrade av vissa.

Det är långt ifrån alla som uppskattar denna typ av möhippa och då ska ni självklart inte anordna se sådan. Möhippan är något som ni vill att er vän sent ska glömma men inte på grund av att hon känt obehag utan för att hon tyckte det varit en fantastiskt rolig dag.

Det blir allt vanligare att man skippar pinsamma uppdrag och istället fokuserar på aktiviteter man tror bruden kommer att uppskatta. Hitta istället på aktiviteter som hon aldrig tidigare testat. Något nytt och spännande helt enkelt.

Alkohol under möhippan

Alkohol på möhippan

Alkohol är ett vanligt förekommande inslag på en möhippa. Ofta börjar man drickandet redan tidigt på morgonen och fortsätter kontinuerligt under dagen.

Det kan lätt bli en ganska stor mängd alkohol och utan att tanken var så från början har man sedan en brud som knappt kan stå på benen.

Det är ju meningen att möhippan ska bli en oförglömlig dag som man kommer ihåg långt efter.

Om mängden alkohol blir för stor är risken att bruden inte ens kommer ihåg möhippan dagen efter. Försök därför hålla alkoholintaget på en lagom nivå och gör det istället till något minnesvärt.

Vad är egentligen en möhippa?

Möhippa är en festlig tillställning som anordnas av brudens vänner innan bröllopet. Möhippan kommer ursprungligen från mökväll som kom till så tidigt som på 1500-talet. Då var det brudens föräldrar som bjöd in till en lugn men festlig tillställning där det bjöds på mat.

Dagens möhippa ser som sagt lite annorlunda ut. Nu för tiden är det vännerna till bruden som planerar en överraskningsdag eller helg för den blivande bruden. Bruden vet alltså inte om i förväg när möhippan ska ske och den inleds ofta med någon typ av kidnappning. Sedan följs detta upp med flera roliga aktiviteter och lekar som är anpassat efter bruden.

Idag kan en möhippa se väldigt olika ut och anpassas som sagt oftast utefter bruden. En möhippa kan vara en dagsaktivitet eller hålla på en hel helg. Många väljer att hålla sig i närområdet så att så många vänner som möjligt ska kunna vara med men en del åker också iväg på weekends till andra ställen i Sverige eller utomlands.

Ska det bara vara tjejer med på möhippan?

Tidigare har det bara varit brudens kvinnliga vänner som deltagit på möhippan men idag blir det allt vanligare att man kör på en könsblandad möhippa. Har bruden många manliga vänner som står henne väldigt nära känns det idag som en självklarhet att dessa också ska delta.