Skapa en egen fotobok med bilderna från bröllopet

Bröllopet är antagligen en av de viktigaste dagarna i era liv och självklart vill ni komma ihåg den dagen för evigt. Det kan tyvärr vara lättare sagt än gjort, vilket är anledningen till att det är så viktigt med en bra bröllopsfotograf som förevigar alla detaljer från bröllopsdagen.

Med hjälp av alla vackra bilder kan ni sedan tänka tillbaka och återuppleva den magiska känslan bröllopsdagen förhoppningsvis gav er, även många år senare. Finns det något bättre sätt att titta på bilderna än i en lyxig fotobok? Det tycker inte vi i alla fall.

Vilken tjänst som erbjuder fotobok är bäst?

Det finns en mängd företag som låter dig skapa en egen fotobok, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi jämför därför några olika tjänster för att underlätta valet för dig. Några av tjänsterna har vi egen erfarenhet av sedan tidigare och har provat själva medan andra är nya för oss. Vi har däremot samlat mycket information från andra användare, recensioner och jämförelser och på så sätt fått fram en ”bäst i test”-fotobok för bröllop.

Du behöver dock inte vara så orolig inför valet av fotoboksleverantör. De allra flesta fotoböckerna på marknaden håller riktigt hög kvalitet. Nästan alla levererar absolut tillräckligt hög kvalitet för att gemene man ska bli riktigt nöjd med sin fotobok.

Den största skillnaden för de flesta fotoboksköparna är nog programvarans användarupplevelsen, mängden alternativ och extra funktioner och tillval.

Du kan alltså lugnt välja den fotobok som du tycker känns bäst för dig och ändå säkerligen bli nöjd med resultatet och kvaliteten.

Fotobok hos Smartphoto

Smartphoto har förbättrat sina fotoböcker rejält och erbjuder nu ännu bättre och fler olika varianter och typer av fotoböcker.

Smartphoto har i skrivande stund fått 8,4 av 10 i betyg på Trustpilot och detta på över 7000 recensioner. Det är ett mycket gott betyg och ett kvitto på att de erbjuder bra tjänster som användarna gillar.


Storlek: 3 olika. Den minsta är ca 13×18 cm och den största är ca 39×28 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt, mjukt eller spiralbindning. Omslag i läderimitation eller linne erbjuds på hårda böcker.

Typ av papper: Standardpapper (enda alternativet vid spiralbindning), blankt (300g) eller matt (380g) fotopapper.
Leveranstid: 6-9 arbetsdagar
Programvara: Online

Layout

Det är enkelt att skapa en snygg fotobok med hjälp av Smartphoto tack vare alla layoutförslag som finns. Välj ett förslag du gillar och lägg in dina bilder. Enklare blir det inte! Även om förslaget inte är precis så som du vill ha din bok kan du med lätthet ändra i layouten hur mycket du vill. Det kan dock vara skönt att ha något att utgå ifrån.

Vill du istället skapa en helt egen layout går det givetvis alldeles utmärkt att starta med en helt blank bok.

Storlek

Smartphoto ger dig 3 olika storlekar att välja bland:

 • ca 13×18 cm
 • ca 20×28 cm
 • ca 39×28 cm

Format

Välj det format som passar just din fotobok bäst. Du kan välja mellan stående, liggande eller kvadratisk format beroende på tycke och smak.

Papper

Beroende på vilken typ av bok du väljer kan du välja mellan tre olika typer av papper.

 • Standardpapper 300g
 • Blankt papper 300g
 • Matt papper 380g

Bindning

Lay-flat bindningen gör att båda sidorna av boken ligger plant vilket innebär att sidorna inte bläddrar av sig själva när boken ligger på bordet samt att du ser hela bilden.

100% nöjd kundgaranti

Smartphoto har en så kallad ”100% nöjd kundgaranti” på deras produkter vilket då ska innebära att de garanterar att du kommer att bli nöjd med deras fotoböcker. Skulle du inte bli nöjd kommer de att bjuda dig på en likvärdig produkt utan extra kostnad. För att läsa mer om exakt vad som gäller angående denna garanti kan du läsa mer här.


Just nu upp till 40% rabatt på fotoböcker hos Smartphoto!

Rabatten gäller t.o.m 2019-10-09.

40% rabatt när du handlar för minst 250:- annars 25% rabatt. Det går bra att använda koden flera gånger under kampanjperioden.

Klicka här och ange denna rabattkod i kassan: AU19AFS


Rabatt på fotoböcker
myfujifilm

myFUJIFILM, som tidigare hette Fuji direkt, är marknadsledande på framkallning av bilder i Skandinavien och erbjuder tjänster som är enkla att förstå sig på trots att man inte är speciellt kunnig i ämnet.

Vårt labb använder riktig beständig framkallning och fotopapper av högsta kvalitet. Du ser det på lystern i färgerna och skärpan i bilden. Vi använder marknadens bästa fotopapper med överlägsen livslängd (Fujifilm Crystal Archive). Detta gör att vi blir “Bäst i test” i många fototest.

myFUJIFILM erbjuder ett flertal olika typer av fotoprodukter utöver fotoböcker. Förstoringar, almanackor, tackkort och som sagt framkallning av digitala bilder är några av deras största produkter.


Storlek: 5 olika. Den minsta är 20×20 cm och den största är 43,5×29,5 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt. Mjukt finns till Fotobok Standard A5.

Typ av papper: 3 olika typer.
Leveranstid: 5-10 arbetsdagar.
Programvara: Online + Offline

När det kommer till fotoböckerna finns dessa i två olika varianter, Fotobok Briljant och Fotobok Standard.

Vad är skillnaden på de två typerna av fotobok?

Jo, Fotobok Briljant framkallas på riktigt fotopapper (två olika varianter) medan Fotobok Standard trycks med digitaltryck på ett enklare halvglansigt papper.

Eftersom Fotobok Briljant håller högre kvalitet och bland annat kan återge färger på ett bättre och naturligare sätt är det den vi i första hand skulle rekommendera.

Tänk på att man endast kan välja mellan 24, 40, 56 eller 72 sidor i din fotobok. Det innebär att ifall du vill ha en fotobok med 60 sidor så kommer det bli 12 sidor utan innehåll om du inte väljer att fylla ut den eller minska ner till 56 sidor.

3 olika typer av papper

 • Blankt papper (till Briljant): Fujicolor Crystal Archive Hight Definition Album Paper Glossy
 • Halvmatt papper (till Briljant): Fujicolor Crystal Archive Album Paper Lustre
 • Standard halvglansigt papper 170g/m² (till Fotobok Standard)

4-5 Olika storlekar

Fotobok Briljant finns i följande storlekar:

 • A4 Stående
 • A4 Liggande
 • Kvadratisk 20×20
 • A3 Liggande
 • Kvadratisk 30×30

Fotobok standard finns i följande storlekar:

 • A4 Stående
 • Kvadratisk 20×20
 • A5 Liggande (Finns även med mjukt omslag)

Import av bilder och Layout

När det kommer till att importera sina foton till fotoboksprogrammet online finns det möjlighet att hämta bilder direkt ifrån bl.a. Facebook, Instagram Dropbox eller GoogleDrive. Annars laddar man enkelt upp bilderna som vanligt från din enhet.

Det finns ett flertal färdiga teman att välja bland när man ska skapa sin fotobok. I skrivande stund finns det 3 olika teman som är specifikt framtagna till bröllop. Ifall man inte gillar någon av dessa kan man med fördel börja med en helt tom bok och skapa den layout du själv vill.

Det finns stora möjligheter att skapa en bra och passande layout, vilket är enkelt att göra utan förkunskaper.

Enkelt att skapa en personlig fotobok

Med hjälp av alla valmöjligheter som finns i programmet är det enkelt att skapa en personlig fotobok som passar dig. Välj mellan massvis med ramar, filter, cliparts och färdiga layouter för att skapa den perfekta fotoboken.

Du kan med fördel även lägga till texter i fotoboken.

Blurb

Blurb är en mycket professionell och omtyckt tjänst som trots avancerade funktioner är tillräckligt enkel att använda för att vem som helst ska kunna skapa sin egna fotobok. Kvaliteten på böckerna är riktigt bra och du kommer garanterat bli nöjd med resultatet. Vi har beställt från Blurb ett flertal gånger och kan varmt rekommendera denna fotobok.


Storlek: 6 olika. Den minsta är 13×13 cm och den största är 33×28 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt, mjukt eller Dust Jacket.

Typ av papper: 6 olika typer.
Leveranstid: Från 7 arbetsdagar. Beror på typ av leverans och val av bok.
Programvara: Online + nedladdningsbar

6 olika storlekar

 • Mini Kvadratisk 13×13 cm
 • Liten Kvadratisk 18×18 cm
 • Standard Stående 20×25 cm
 • Standard Liggande 25×20 cm
 • Stor Kvadratisk 30×30 cm
 • Stor Liggande 33×28 cm

6 typer av papper

 • Standard 118 gsm
 • Premium Lustre 148 gsm
 • Premium Matte 148 gsm
 • ProLine Uncoated 148 gsm
 • ProLine Pearl Photo 190 gsm
 • Layflat 148 gsm

3 olika omslag

 • Glossy Softcover
 • Hardcover ImageWrap
 • Hardcover Dust Jacket

Läs om skillnaderna mellan de olika omslagen Blurb erbjuder.

Layout

Det är enkelt att skapa en proffsig fotobok med Blurb. Med en del färdiga layouter kan du snabbt och lätt bara dra bilderna på plats och även ändra i layouten så att du får det just så som du vill ha det.

Vill du hellre skapa din helt egen layout kan du givetvis göra det också. Här erbjuds även möjligheten att som avancerad användare ladda upp sin egen layout via inDesign vilket innebär stor frihet och oändliga möjligheter. Det är just denna frihet som gjort Blurb till en populär tjänst bland professionella fotografer.

Är du kräsen? Beställ provtryck billigt!

Du kan välja mellan 6 olika typer av papper. Standardpappret är en semimatt variant och också det billigaste pappret. Det fungerar jättebra men vill man ge fotoboken en extra lyxig känsla kan man betala några kronor för lite finare och tjockare papper med annan lyster.

Eftersom det kan vara svårt att veta vilket papper man ska välja erbjuder Blurb ett så kallat swatch kit. Det är helt enkelt ett paket med provtryck som hjälper dig välja vilket papper du vill ha i din fotobok. Detta kit kostar 7.96 dollar men du får också en rabattkod som gör att den summan dras av från din beställning när du sedan skapar din fotobok.

Sammanfattning

Blurb är en tjänst som erbjuder stora möjligheter för kreativa personer. Blurb är populärt bland fotografer som är noga med kvalitet och valmöjligheter. Trots att du inte har någon tidigare erfarenhet kan du skapa en fotobok med Blurbs verktyg BookWright eller direkt online.

Blurb har fått många fina omdömen i ett flertal tester, samt goda recensioner. Vi har bara bra erfarenheter från våra beställningar från företaget.