Skapa en egen fotobok med bilderna från bröllopet

Bröllopet är antagligen en av de viktigaste dagarna i era liv och självklart vill ni komma ihåg den dagen för evigt. Det kan tyvärr vara lättare sagt än gjort, vilket är anledningen till att det är så viktigt med en bra bröllopsfotograf som förevigar alla detaljer från bröllopsdagen.

Med hjälp av alla vackra bilder kan ni sedan tänka tillbaka och återuppleva den magiska känslan bröllopsdagen förhoppningsvis gav er, även många år senare. Finns det något bättre sätt att titta på bilderna än i en lyxig fotobok? Det tycker inte vi i alla fall.

Vilken tjänst som erbjuder fotobok är bäst?

Det finns en mängd företag som låter dig skapa en egen fotobok, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi jämför därför några olika tjänster för att underlätta valet för dig. Några av tjänsterna har vi egen erfarenhet av sedan tidigare och har provat själva medan andra är nya för oss. Vi har däremot samlat mycket information från andra användare, recensioner och jämförelser och på så sätt fått fram en ”bäst i test”-fotobok för bröllop.

Du behöver dock inte vara så orolig inför valet av fotoboksleverantör. De allra flesta fotoböckerna på marknaden håller riktigt hög kvalitet. Nästan alla levererar absolut tillräckligt hög kvalitet för att gemene man ska bli riktigt nöjd med sin fotobok.

Den största skillnaden för de flesta fotoboksköparna är nog programvarans användarupplevelsen, mängden alternativ och extra funktioner och tillval.

Du kan alltså lugnt välja den fotobok som du tycker känns bäst för dig och ändå säkerligen bli nöjd med resultatet och kvaliteten.

Smartphoto
 • Nöjd kundgaranti
 • Utmärkta omdömen på Trustpilot
 • Lay-flat bindning
Önskefoto
 • Bra kvalitet på bok
 • God detaljåtergivning
 • Panorama DeLuxe
Optimalprint
 • Superenkelt att skapa
 • 9,1 av 10 från 14 000 omdömen
 • Inte för många alternativ
Optimalprint

Vill du snabbt och lätt kunna skapa en snygg fotobok utan att lägga för mycket tid och arbete? Då ska du testa Optimalprint! Ett supersmidigt sätt att skapa en enkel fotobok utan att ställas inför alltför många val som ger beslutsångest och tar tid att sätta sig in i.

Optimalprint erbjuder dessutom en “100% nöjd kund”-garanti och har riktigt bra omdömen från sina kunder vilket man tydligt kan se på Trustpilot.

Storlek: 4 olika. Minsta är ca 14×14 cm och största ca 28×28 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt eller mjukt.

Typ av papper: 170 gsm “Silkespapper”
Leveranstid: 3-7 arbetsdagar
Programvara: Online

Man skapar enkelt fotoboken online via webbläsaren genom att ladda upp sina bilder eller hämta bilder från Facebook, Instagram eller Google Photos. Välj mellan att placera ut bilder manuellt i en tom bok eller låt programmet fylla boken med alla bilder automatiskt. Justera sedan genom att klicka och dra sidor eller foton för att lägga dem i önskad ordning. Dra ett foto till en sida där det redan finns ett eller flera foton för att skapa ett kollage. Välj mellan olika layouter för att hitta en som passar. Lägg till bildtext om så önskas. Klart! Hur enkelt som helst!

Optimalprints fotobok är som sagt för den som vill göra det enkelt för sig och nöjer sig med de vanligaste anpassningsmöjligheterna. Resultatet blir bra men om man vill ha fler justerings- och valmöjligheter för att på så sätt ha 100% kontroll över layout m.m. finns det bättre alternativ.

Fotobok hos Smartphoto

Smartphoto har förbättrat sina fotoböcker rejält och erbjuder nu ännu bättre och fler olika varianter och typer av fotoböcker.

Smartphoto har i skrivande stund fått 4,3 av 5 i Trustscore på Trustpilot och detta på över 9000 recensioner. Det är ett mycket gott betyg och ett kvitto på att de erbjuder bra tjänster som användarna gillar.

Storlek: 3 olika. Minsta är ca 13×18 cm och största ca 39×28 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt, mjukt eller spiralbindning. Omslag i läderimitation eller linne erbjuds på hårda böcker.

Typ av papper: Standardpapper (enda alternativet vid spiralbindning), blankt (300g) eller matt (380g) fotopapper.
Leveranstid: 6-9 arbetsdagar
Programvara: Online

Layout

Det är enkelt att skapa en snygg fotobok med hjälp av Smartphoto tack vare alla layoutförslag som finns. Välj ett förslag du gillar och lägg in dina bilder. Enklare blir det inte! Även om förslaget inte är precis så som du vill ha din bok kan du med lätthet ändra i layouten hur mycket du vill. Det kan dock vara skönt att ha något att utgå ifrån.

Vill du istället skapa en helt egen layout går det givetvis alldeles utmärkt att starta med en helt blank bok.

Storlek

Smartphoto ger dig 3 olika storlekar att välja bland:

 • ca 13×18 cm
 • ca 20×28 cm
 • ca 39×28 cm

Format

Välj det format som passar just din fotobok bäst. Du kan välja mellan stående, liggande eller kvadratisk format beroende på tycke och smak.

Papper

Beroende på vilken typ av bok du väljer kan du välja mellan tre olika typer av papper.

 • Standardpapper 300g
 • Blankt papper 300g
 • Matt papper 380g

Bindning

Lay-flat bindningen gör att båda sidorna av boken ligger plant vilket innebär att sidorna inte bläddrar av sig själva när boken ligger på bordet samt att du ser hela bilden.

100% nöjd kundgaranti

Smartphoto har en så kallad ”100% nöjd kundgaranti” på deras produkter vilket då ska innebära att de garanterar att du kommer att bli nöjd med deras fotoböcker. Skulle du inte bli nöjd kommer de att bjuda dig på en likvärdig produkt utan extra kostnad. För att läsa mer om exakt vad som gäller angående denna garanti kan du läsa mer här.

Önskefoto

Önskefoto gör det enkelt för vem som helst att skapa en snygg fotobok i god kvalitet. Många anpassningsmöjligheter och tillval gör det lätt att dessutom skapa en unik och personlig fotobok utifrån dina önskemål, oavsett ifall du är nybörjare och vill ha hjälp på traven av programvaran eller inte.

Önskefoto håller hög kvalitet och har fått goda omdömen, både bland kunder och i oberoende tester.

Storlek: 4 olika. Minsta är ca 10×10 cm och största ca 39×29 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt eller mjukt. Omslag i läderimitation eller linne erbjuds på hårda böcker.

Typ av papper: Standardpapper eller högglans fotopapper.
Leveranstid: 7-8 arbetsdagar
Programvara: Online eller Offline

Layout

Det finns många färdiga olika layoutförslag man kan välja bland, även för er som vill ha många bilder på en och samma sida.

När man skapar boken får man förifyllt olika layoutförslag på varje uppslag så att det är lätt att komma igång. Är man nöjd med layouten som den är kan man bara kan fylla på med bilder och bli klar på en snabbt och lätt.

Vill man hellre ha full kontroll själv kan man istället lägga in bilder precis som man vill och skapa sin egen layout på fotoboken.

Panorama DeLuxe

Precis som hos Smartphoto finns det ett alternativ på bindning som gör att man kan ha en bild över ett helt uppslag utan att något av bilden försvinner vid bindningen.

Detta kallas hos Önskefoto Panorama DeLuxe och är ett tillval som kostar en extra slant.

Då ingår också ett tjockare och finare fotopapper som ska vara perfekt för bilder som kräver ett helt uppslag.

Ramar, clipart och symboler

Önskefoto erbjuder ett antal ramar, clipart och symboler som passar till en fotobok från bröllopet. Det kan vara t.ex. snygga blommor, hjärtan, ringar och passande texter.

Det finns både moderna och lite mer klassiska alternativ.

Både appar och Online

Önskefoto har appar till både smartphone/surfplatta och PC men man kan också skapa en fotobok direkt i webbläsaren. Tänk dock på att det finns fler val och funktioner i programvaran till PC. Du kan t.ex. välja bland fler text- och fotoeffekter samt skapa egna sidlayouter.

Blurb

Blurb är en mycket professionell och omtyckt tjänst som trots avancerade funktioner är tillräckligt enkel att använda för att vem som helst ska kunna skapa sin egna fotobok. Kvaliteten på böckerna är riktigt bra och du kommer garanterat bli nöjd med resultatet. Vi har beställt från Blurb ett flertal gånger och kan varmt rekommendera denna fotobok.

Storlek: 6 olika. Den minsta är 13×13 cm och den största är 33×28 cm.
Format: Liggande, stående eller kvadratisk.
Omslag: Hårt, mjukt eller Dust Jacket.

Typ av papper: 6 olika typer.
Leveranstid: Från 7 arbetsdagar. Beror på typ av leverans och val av bok.
Programvara: Online + nedladdningsbar

6 olika storlekar

 • Mini Kvadratisk 13×13 cm
 • Liten Kvadratisk 18×18 cm
 • Standard Stående 20×25 cm
 • Standard Liggande 25×20 cm
 • Stor Kvadratisk 30×30 cm
 • Stor Liggande 33×28 cm

6 typer av papper

 • Standard 118 gsm
 • Premium Lustre 148 gsm
 • Premium Matte 148 gsm
 • ProLine Uncoated 148 gsm
 • ProLine Pearl Photo 190 gsm
 • Layflat 148 gsm

3 olika omslag

 • Glossy Softcover
 • Hardcover ImageWrap
 • Hardcover Dust Jacket

Läs om skillnaderna mellan de olika omslagen Blurb erbjuder.

Layout

Det är enkelt att skapa en proffsig fotobok med Blurb. Med en del färdiga layouter kan du snabbt och lätt bara dra bilderna på plats och även ändra i layouten så att du får det just så som du vill ha det.

Vill du hellre skapa din helt egen layout kan du givetvis göra det också. Här erbjuds även möjligheten att som avancerad användare ladda upp sin egen layout via inDesign vilket innebär stor frihet och oändliga möjligheter. Det är just denna frihet som gjort Blurb till en populär tjänst bland professionella fotografer.

Är du kräsen? Beställ provtryck billigt!

Du kan välja mellan 6 olika typer av papper. Standardpappret är en semimatt variant och också det billigaste pappret. Det fungerar jättebra men vill man ge fotoboken en extra lyxig känsla kan man betala några kronor för lite finare och tjockare papper med annan lyster.

Eftersom det kan vara svårt att veta vilket papper man ska välja erbjuder Blurb ett så kallat swatch kit. Det är helt enkelt ett paket med provtryck som hjälper dig välja vilket papper du vill ha i din fotobok. Detta kit kostar 7.96 dollar men du får också en rabattkod som gör att den summan dras av från din beställning när du sedan skapar din fotobok.

Sammanfattning

Blurb är en tjänst som erbjuder stora möjligheter för kreativa personer. Blurb är populärt bland fotografer som är noga med kvalitet och valmöjligheter. Trots att du inte har någon tidigare erfarenhet kan du skapa en fotobok med Blurbs verktyg BookWright eller direkt online.

Blurb har fått många fina omdömen i ett flertal tester, samt goda recensioner. Vi har bara bra erfarenheter från våra beställningar från företaget.