Vigselprogram

Både när det kommer till en kyrklig och en borgerlig vigsel är det vanligt att ha ett vigselprogram. Har man aldrig varit på bröllop kanske det är svårt att veta vad man ska ha med i programmet och faktum är att det kan variera något. Det finns dock en del saker som är väldigt vanligt att ha med men vad just ni önskar ha med i ert vigselprogram är givetvis helt upp till er.

Förslag på saker att ha med i vigselprogrammet:

 • Namn på paret som gifter sig
 • Namn på värdparet
 • Plats, tid och datum
 • Ordningen för ceremonin
 • Kompositörer
 • Titlar på musik
 • Sångare/musiker

Ibland väljer också bröllopsparet att ta med en text för att uttrycka sin tacksamhet över gästernas närvaro. Vissa kan också lägga till ett budskap till avlidna familjemedlemmar.

Vigselordning

Vid en borgerlig vigsel bestämmer brudparet upplägget av vigseln eftersom det inte finns någon speciell ordning man behöver hålla sig till. Däremot finns det såklart en del som måste ingå och det är själva vigselformuläret.

Är det däremot ett kyrkligt bröllop ser det ut lite annorlunda. Ni går igenom upplägget tillsammans med prästen och bestämmer hur ni vill ha det. Det måste dock vara enligt kyrkans riktlinjer. Ordningen för en vigsel i Svenska Kyrkan brukar ungefär se ut så här:

 1. Inledningsmusik
  Som inledning av själva gudstjänsten brukar det spelas orgelmusik. Därefter spelas det ofta någon solosång eller instrumentalmusik. För att få förslag på olika låtar kan du läsa mer på sidan musik till vigseln.
 2. Psalm
  Det allra vanligaste är att en vigsel innehåller två eller tre psalmer. I den svenska psalmboken är psalmerna indelade i olika ämnesområden. På sidan musik till vigseln hittar du förslag på psalmer som är vanliga att ha på en vigsel.
 3. Inledningsord
  Prästen läser några inledande ord
 4. Bibelläsning
  Prästen eller någon utvald gäst läser bibeltexter
 5. Vigselakt
  ”Frågorna” ställs nu och paret svarar ja till varandra. Detta följ upp av bön över ringarna och därefter löften och ringväxling. Det hela avslutas med tillkännagivande där prästen förklarar er man och hustru.
 6. Ev. psalm
 7. Förbön
  Enligt kyrkohandboken finns det två förböner att välja bland men det går också bra att formulera en fritt. Detta läses av präst eller utvald gäst.
 8. Herrens bön
  Alla ber fadder vår
 9. Välsignelse
 10. Psalm
 11. Avslutningsmusik
  Spelas instrumentellt eller solosång.

Förslag på vigselprogram att beställa

Hos Calligraphen kan man välja bland massvis med fina vigselprogram! Här har vi valt ut några vi tycker om men det finns väldigt många fler att välja bland på deras hemsida (länk direkt till vigselprogrammen).