Klädkod vid bröllop

När det kommer till hur man ska klä upp sig till ett bröllop är det inte alltid lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Idag är det inte lika vanligt att följa de äldre traditionerna och gästerna ombeds oftast via en bröllopsinbjudan att följa en viss klädkod. På inbjudan står oftast enbart mannens klädsel vilket också är den som sätter standarden för hur kvinnorna ska klä sig.

En klädkod är inte alltid självklar och därför kommer här ett förtydligande av vilka klädkoder som ofta förekommer vid bröllop, vad de betyder samt hur den traditionella synen på hur olika klädkoder ska tolkas.

Klädkod vid bröllop

Färger på klädsel till bröllop

När det kommer till färger och bröllop finns det vissa typer av kulörer som kan tänkas vara bra att undvikas.

Vitt är en färg som är reserverat för bruden, det är ju trots allt hennes dag så låt henne stå i centrum. Om du som kvinna vill bära en rosa, beige eller champagnefärgad outfit är det bra att välja en lite mörkare nyans som inte kan misstas för vitt. Dock är det en helvit outfit som ska undvikas så om man vill ha en vit top går det utmärkt att ha en underdel i en annan kulör.

Svart är också en färg som vanligtvis bör undvikas då den är tydligt förknippad med sorg. Dock är det främst helsvart som förknippas med sorg och klädsel med svarta inslag eller som är svart med inslag av andra färger brukar gå för sig.

Om du är osäker går det alltid att fråga brudparet för att höra hur de ser på saken.

Röd är också en färg som många gånger diskuteras i bröllopssammanhang. Enligt gammal sägnen är detta ett tecken på att man haft ihop det med brudgummen. Tycker man personligen att detta är jobbigt så kanske man ska undvika att ha på sig en röd outfit men i övrigt så ska man inte bry sig om detta något större. Klär du i rött och klädkoden tillåter valfrihet gällande färg så ska du självfallet välja en röd outfit.

Butiker med specifika kategorier för bröllopsgäst

Det finns butiker som underlättar ditt letande efter snygga och passande kläder till bröllopet genom att samla dessa i en speciell kategori för just bröllopsgäster. Här länkar vi till några av butikerna som erbjuder detta.

Nelly
Asos
Bonprix logga
Bubbleroom logga

Vardaglig klädsel

Denna klädkod blir allt vanligare i Sverige och innebär att man får ha på sig precis vad man vill. Som gäst gäller det här att läsa mellan raderna och som brudpar gäller det att vara tydliga på inbjudan om man ändå tänkt sig en viss nivå på klädseln.

Trots att klädkoden kallas vardaglig klädsel gäller det att kläs sig fint. Väljer mannen att bära kavaj ska denna vara ledig och slips ska helst undvikas. Kvinnan kan exempelvis bära ett par finare byxor och en top till det. Klädkoden innebär att brudparet vill ha välklädda men inte uppklädda gäster helt enkelt. Undvik dock gärna jeans!

Halvformell klädsel

Begreppet halvformell klädsel rymmer de vanligaste alternativen av klädkoder för bröllop, nämligen kavaj, mörk kostym och smoking.

Klädkoden kavaj är det mest populära alternativet och det som är absolut vanligast av dessa i dagens läge.


Klädkoden Kavaj

Klädkod kavaj för män

Från: ASOS

För män

Om inbjudan antyder att kavaj är klädkoden menas det en mer avslappnad klädsel. Detta är i dagsläget också en av de vanligare klädkoderna på ett bröllop i Sverige. Förr var mörk kostym och kavaj i stort sett samma sak och i bröllopssammanhang kan det ibland vara klokt att tolka klädkoden åt det mörkare hållet. Är det exempelvis en formell tillställning eller om du som gäst är osäker på vad som avses så välj en mörkare kostym.

Dock är det allt som oftast i bröllopssammanhang fritt att välja färg på sin kostym men tänk som sagt på hur formell tillställningen kan tänkas vara. Vill man ha en mörkare kostym kan det vara bra med en mer färgglad skjorta till.

Mannen skall alltså bära en kavaj och tillhörande kostymbyxor. Dessa får gärna gå i samma färg men det är heller inget måste. Är tillställningen mindre formell kan det gå bra med en udda byxa till sin kavaj. Till kostymen har mannen som tidigare indikerats en skjorta och färgen på denna kan variera efter smak. Att tänka på är att mer pastellfärgade skjortor antyder mindre formalitet.

Till detta kan man också bära en väst. Dock är det absolut inget krav att ha detta när man bär kostym. Om man väljer att använda väst kan det vara bra att tänka på att inte knäppa den sista knappen då den ter sig snyggare när man sätter sig ner.

Mannen kan till sin kostym bära fluga eller slips i valfri färg. Det kan var snyggt att matcha färgen på sin fluga eller slipps med en näsduk som sätts i bröstfickan på kavajen. Till sin kostym kan mannen också bära en livrem, vilken i sådana fall ha samma färg som skorna.

Skornas färg kan vara både svarta och bruna. Bruna skor används ofta till ett par ljusare byxor. Till kostymen bär mannen också ett par tunnare strumpor som går i samma färg som kostymbyxan. Idag har det blivit lite mer modernt att bryta av med en annan kulör på strumporna till kostymen men på ett bröllop är det i regel samma färg som kostymbyxan som gäller.

Klädkod kavaj för kvinnor

Från: Nelly

För kvinnor

När det står kavaj på inbjudan så kan kvinnorna bära lite olika typer av klädslar. Om det är en mer formell fest eller att du som gäst är tveksam på vad inbjudan avser så är det säkraste kortet att välja en mörk kostymklänning. Dock brukar det ofta gå bra med mer färgglada klänningar på bröllop, men tänk på att undvika helsvart eller helvitt.

Om kvinnan bär en klänning skall denna ej vara blank eller glittrig och längden på klänningen skall vara kort. Detta innebär en klänning i längd under knät. Klänningen skall helst ha ärm och urringningen skall vara diskret. Att klä sig i kjol och kavaj/jacka är också helt okej när klädkoden är kavaj. Passande är då att kavajen är av linne, sammet, siden eller tunt ylle.

Det går också bra att bära en elegant dräkt eller byxdress. Exempelvis kan det vara fint med en snygg siden- eller chiffongbyxa med tillhörande top. Gemensamt för dessa klädslar är att det är väldigt viktigt att de inte ser vardagliga ut utan uttrycker en mer festlig stämning.

Till denna klädkod passar det bra att använda vackra smycken för att förgylla sin outfit men är inget man måste bära. Även en fin väska och ett par fina skor kan bidraga till ett vackert helhetsintryck. Dock skall man undvika både lackskor och lackväskan vid denna klädkod.


Klädkoden Mörk kostym

Klädkod mörk kostym för män

Från: ASOS

För män

Mörk kostym är en klädkod som inte är styrd av vilken tid på dygnet bröllopet ska hållas. Detta är också en klädkod som är väldigt vanlig i Sverige. Mannen ska då bära en mörkblå, svart eller mörkgrå kavaj. Kostymbyxorna ska vara av samma material och samma färg som kavajen.

Allt som oftast anses det vara finare att bära en mörk kostym utan mönster men diskreta mönster är också tillåtna. Men kritstrecksränder och bredare mönster innebär att nivån för kostymens stilfullhet sänks. Skjortan ska alltid vara vit vid ett bröllop och en skjorta med krage utan knappar är att föredra.

Att använda väst vid mörk kostym är passande men inget obligatoriskt. Om väst används ska den nedersta knappen låtas vara oknäppt. Till den mörka kostymen ska man också bära antingen fluga eller slips. Denna ska vara av ett fint material såsom siden och kan vara av valfri färg.

Det är också vanligt att använda sig utav en ficknäsduk vid mörk kostym. Vanligtvis är denna vit men färgen är valfri. Ett tips är att matcha denna med slipsen eller fluga på ett elegant vis. Skorna som bärs ska vara tunna svarta snörskor med en låg klack. Det ska vara välputsade skor men inga lackskor. Bruna skor är också något som ska undvikas till mörk kostym och gällande strumpor ska dessa inte avvika från byxans färg.

Klädkod mörk kostym för kvinnor

Från: Nelly

För kvinnor

När klädkoden säger mörk kostym kan det vara lite svårt att veta vad man ska ha på sig som kvinna då det är mycket att ta hänsyn till. Om man vill kan man ha en klänning, kjol eller ett par festfina byxor (aftonfina). Tyget ska vara av det finare slaget såsom siden, sammet eller crêpe. Dock får en klänning inte vara allt för fin då det kan misstagas för en aftonklänning.

Därför fungerar okomplicerade klänningar alldeles utmärkt. Ser man till längd på klänning och kjol ska denna var under knät med vid större formella fester kan den också vara ankellång. Ärmen får gärna vara kort och urringningen sparsam.

Gällande färg och mönster är det valfritt när det kommer till klädkoden mörk kostym. Här har man alltså lite valfrihet men helsvart och helvitt kan tänkas undvikas. Till detta kan man bära smycken om så önskas men det är absolut inget obligatoriskt. Även en väska till denna klädsel kan vara passande men inget krav. Traditionellt används lackväskan till denna klädkod.

Skorna som bärs ska vara tunna med låg, halvlåg eller hög klack. Skor i skinn går bra men lackskor passar allra bäst till denna klädsel. Skor i siden, guld eller silver är dock något som bör undvikas. Hatt och handskar är också helt okej om man skulle vilja ha detta men det är absolut inget krav på dessa tillbehör.


Klädkoden Smoking

Kädkod Smoking för män

Från: ASOS

För män

Om inbjudan skulle antyda halvformell klädsel är det smoking som gäller för mannen. Smokingen är inte lika stilfull som högtidsdräkt men definitivt ett stiligare alternativ än kostym. Detta är alltså en festlig utstyrsel som ska bäras efter klockan 18.00.

Smokingen består av en jacka som är antingen svart, mörkblå eller grå. På sommaren kan man även bära en vit smoking om så behagar, men ett tips är då att kolla med värdparet om detta är okej. Om brudgummen bär vitt kanske det kan vara lämpligare att ha en annan färg om så önskas.

Till jackan ska mannen bära ett par byxor som går i samma färg. Om jackan är vit är det dock svarta byxor som gäller. Byxorna ska också vara utan slag och med revärer i siden. Smokingskjortan är vit med stråveck och till skjortan bär man manschettknappar samt svarta bröstknappar i silver- eller guldinfattning om sådana saknas.

Väst eller maggördel är något som också bärs till smoking. Vid striktare tillställningar ska dessa vara svarta men vid tillställningar med lite lättsammare stämning såsom ett bröllop är det okej att ha olika färger och mönster på detta plagg. Väst eller maggördel behövs dock ej bäras om smokingen är dubbelknäppt

Till detta ska mannen också bära en svart fluga och ett par svarta hängslen. På fötterna är det vanligt att ha svarta lackskor till en smoking. Det går också alldeles utmärkt att bära polerade svarta oxfordskor eller operapumps med en liten sidenrosett.

Ibland sägs det att man inte ska använda armbandsur till en smoking men detta är inte helt och hållet korrekt. Ett tunt elegant kostymur med platina-, stål- eller guldnyans på ett svart band kan lyfta smokingen och matchas på ett snyggt sätt med manschettknapparna. Dock kan det vara en fin gest att utelämna armbandsuret för att visa att tiden inte är viktig under denna dag.

Klänning för klädkoden Smoking

Från: Nelly

FÖR KVINNOR

Till en smoking bär kvinnan en så kallad smokingklänning (cocktailklänning). Denna kan vara tvådelad, kort, lång. Det är också okej att bära en festlig byxdress när klädkoden säger smoking. Kvinnans klädsel kan alltså vara varierad när det kommer till smoking som klädkod men gemensamt för klädseln vid smoking är att den inte ska vara lika festlig som en frackklänning.

Väljer man en längre klänning ska denna vara ankellång och lagom urringad. En sådan klänning får gärna ha ärm och om man vill också en lite längre ärm. Dock bör man tänka på att om ärmen är lång ska den vara av ett enklare material för att undvika att bli förväxlad med en frackklänning. Trots att smoking klänningen ska vara mindre stilfull än frackklänningen ska tyget vara av en finare sort, exempelvis siden, sammet eller crêpe.

Om klänningen är av en kortare modell ska denna vara knäkort. Väljer du den kortare modellen är det också tillåtet att ha en mer glittrig och bararmad variant då detta tydligt skiljer sig från en frackklänning. Gällande färg är detta valfritt men undvik gärna vitt vid ett bröllop. Tänk också på att svart kan anses vara en färg som symboliserar sorgen.

En tillhörande jacka kan vara snyggt till en smokingklänning och det gäller då att denna är gjord av ett festligt tyg. Om man vill kan man bära smycken till sin smokingklänning men det är inget måste. Skorna ska också vara av festlig karaktär och är ofta i lackmaterial. Till outfiten kan också en liten väska passa bra in så länge den uppnår samma stilfullhet som resten av klädseln.

Vid ett bröllop kan det också vara bra att tänka på att om du har urringat eller bara axlar så ska detta täckas om bröllopet sker i en kyrka. Detta kan man göra med en schal eller en kavaj om man så vill.

Barnkläder till bröllop

Barns klädsel under bröllop

Även om inbjudan antyder en viss klädkod så gäller inte denna för barn. Barn växer konstant och det finns därför ingen som räknar med att ett barn ska komma i frack, kostym, frackklänning eller någon tjusig byxdress på ett bröllop.

Barnen bör dock kläs upp i fina kläder till ett bröllop. Det är därför underförstått att jeansen lämnas hemma. Till barn räknas tonåringar upp till studentåldern.

Formell klädsel

Vi börjar med klädkoder som är vanliga vid lite mer uppstyrda och strikta bröllop. Dessa klädkoder är kanske inte de allra vanligaste i dagens läge men förekommer fortfarande i viss utsträckning.

Formell klädsel vid bröllop är ett samlingsbegrepp för frack, jackett samt andra typer av högtidsdräkter.


Klädkoden Frack

Frack till bröllop

Från: Suitopia

För män

Till sin frack bär mannen frackbyxor som är av samma färg som rocken. För att få ett perfekt fall på dessa frackbyxor ska de bäras upp utav ett par hängslen. Tillhörande skjorta ska vara vit och då skjortbröstet har två eller fler tomma hål samt att manschetterna har hål krävs löstagbara bröstknappar och manschettknappar. Till detta bärs gärna en krage och en vit väst.

Till sin frackkostym har man även en vit fluga runt halsen och på fötterna har man tunna svarta sockor och ett par svarta finskor (snörskor eller lackskor). Oxford-modellen är vanligt förekommande gällande skor men lackpumps är också ett korrekt val av skor. En vit näsduk är också vanligt förekommande samt att bära handskar till denna formella klädsel.

Armbandsur bör undvikas när man klär sig i frack. Linjerna börjar suddas ut lite men ska man vara korrekt ska klockan lämnas hemma. Att lämna armbandsuret hemma antyder också att bröllopet är viktigare än någonting annat. Dock är fickur ett traditionellt tillbehör till fracken.

Klädkod smoking för kvinnor

Från: Nelly

För kvinnor

När herrarna ombeds bära frack är det underförstått att kvinnorna ska bära en frackklänning (aftonklänning) eller balklänning. Klänningen ska vara golvlång och kan vara hel eller tvådelad. För att visa att detta är en festlig tillställning får klänningen gärna ha inslag av glitter samt vara vid. Tyget ska alltså vara av ett finare slag och material som jeans, ylle och bomull går därför bort.

När det kommer till färg och mönster är detta valfritt men undvik en vit klänning vid bröllop- Frackklänningen kan vara med eller utan ärm samt med eller utan hög hals. Att tänka på om klänningen är ärmlös är att man vid ett kyrkbröllop har en sjal eller liknande för att skyla axlarna. Gällande urringning ska denna vara måttlig, alltså vad som i allmänhet anses anständigt.

Till en frackklänning passar det sig även att bära ett par festliga skor. Att bära vackra smycken och en fin väska är också något som uttrycker att tillställningen är något alldeles speciellt. Om man skulle vilja ha handskar till sin frackklänning är detta helt okej men man bör då tänka på att dessa ska vara långa och täcka armbågarna.


Klädkoden Jackett

Jackett vid bröllop

Från: Suitopia

För män

Jackett är en klädkod som inte är bland de vanligaste i Sverige men kan ibland användas. Mannen ska då ha en kavaj som är antingen svart eller grå. Tillhörande byxor är gråa med svarta ränder och utan slag. Traditionellt sett ska mannen bära antingen en grå eller ”buffärgad” väst men det har även blivit allt vanligare med olika färger. Att tänka på är att nedersta knappen på västen inte ska vara knäppt.

Samma utveckling har även skett gällande slips, kravatt och flugan. Tidigare skulle dessa vara gråa med endast struktur eller randigt mönster men i dagsläget har det blivit allt vanligare med variation. Skjortan till en jackett är vit och kan ha såväl en nedvikt mjuk krage såsom en stärkkrage. Även ett par gråa hängslen är passande till denna klädsel.

Till jacketten bär mannen svarta strumpor och svarta finskor (lackskor). Även ett par handskar passar att bära till denna högtidliga klädkod och dessa ska i sådana fall vara i färgen grå. Slutligen kan man också bära en huvudbonad om man så skulle vilja. Det vanligaste är i sådana fall att bära en svart eller grå cylinderhatt, men andra hattyper kan också användas.

Kvinnlig klädsel till klädkoden Jackett

Från: Nelly

För kvinnor

Om männen ska bära jackett ska kvinnorna bära en halv- och ibland till och med en hellång klänning med ärm.

Denna klänning ska inte vara lika tjusig som en frackklänning men ska ändå vara av ett festligare material.

Klänningen ska också vara mer sparsamt urringad än frackklänningen.

Till detta ska kvinnan bära ett par festliga skor och kan även bära både smycken och skor för att få ett snyggt helhetsintryck på sin outfit. Till denna klädsel kan det också vara snyggt att bära en tjusig hatt och ett par korta handskar.


Högtidsdräkt

När det gäller den formella klädseln används ibland samlingsnamnet högtidsdräkt för att sätta klädkoden på en inbjudan. Används denna är det allt som oftast frack som gäller eftersom detta är vanligare än jackett inom den svenska kulturen.

Det finns dock andra typer av klädslar som ingår i begreppet och det kan därför vara bra att kolla upp med värdparet vad som faktiskt menas med högtidsdräkt för att undvika missförstånd. Inom samlingsbegreppet högtidsdräkter finns det också lite olika varianter som kan skrivas ut på en bröllopsinbjudan.

Högtidsdräkt
Civil högtidsdräkt
Akademisk högtidsdräkt – damer svart långklänning eller kjol och överdel
Högtidsdräkt m.o.
Högtidsdräkt m.a.o.
Högtidsdräkt u.o.

Anges högtidsdräkt på bröllopsinbjudan innebär det som sagt allt som oftast att frack är klädkoden. Dock går det också bra att klä sig i folkdräkt, stor mässdräkt eller kaftan vid denna klädkod.

Står det däremot civil högtidsdräkt på inbjudan innebär detta att det undanbedes att bära stor mässdräkt, detta då den stora mässdräkten har koppling till det militära. Alltså är det först och främst frack som gäller men även folkdräkt och kaftan går bra att bära.

Om inbjudan antyder att det är akademisk högtidsdräkt som är klädkoden innebär detta att männen bär frack med en svart väst och kvinnorna bär en svart långklänning eller kjol med överdel. Detta är dock inte en allt för vanlig klädkod gällande bröllop.

Ibland förekommer också förkortningarna m.o, m.a.o. och u.o. i samband med klädkoden högtidsdräkt. Förkortningarna utläses med ordnar, med akademiska ordnar samt utan ordnar. Detta anger alltså om det är tillåtet att bära ordnar, föreningsband och medaljer till sin högtidsdräkt.

Traditionell klädkod utifrån klockslag

Av gammal sed använde man sig inte utav klädkoder på inbjudan förr utan lät gästerna utläsa detta genom vilket klockslag bröllopet hölls. Detta har dock börjat dö ut och de flesta anger därför vilken klädkod som gäller till sitt bröllop. Dock kan det vara bra att veta vad som gäller på ett förmiddagsbröllop respektive eftermiddagsbröllop.

Förmiddagsbröllopet äger rum före kl. 15.00 på dagen. Brudgummen har här två möjligheter, jackett eller en mörk kostym. För en officerare finns också ett tredje alternativ, paraduniform.

Väljer brudgummen att bära jackett kan bruden ha en kort eller lång klänning. Om bruden väljer en kort klänning kan det vara fördelaktigt att också bära hatt. Väljer brudgummen att istället bära en mörk kostym skall bruden bära en kort vacker klänning eller en dräkt. Även här kan det vara fördelaktig med en huvudbonad.

Som manlig gäst vid ett förmiddagsbröllop bär du också jackett eller en mörk kostym och som kvinnlig gäst bär du en kort klänning eller dräkt och gärna hatt.

För en utförligare beskrivning av vad som gäller vid jackett och mörk kostym för både män och kvinnor se tidigare avsnitt.

Eftermiddagsbröllopet äger rum efter kl. 15.00 på dagen. Brudgummen bär här högtidsdräkt, så antingen frack, uniform eller folkdräkt.

Väljer brudgummen frack eller uniform bär bruden en lång vit klänning som helst skall vara baraxlad. Till klänningar med korta ärmar passar det utmärkt med långa vackra handskar medan det till långärmade klänningar passar bättre med korta handskar. Väljer brudgummen däremot att ha folkdräkt skall bruden också bära detta.

Som manlig gäst på ett eftermiddagsbröllop skall man bära högtidsdräkt och som kvinnlig gäst bär man en elegant aftonklänning.

För en utförligare beskrivning av vad som gäller vid jackett och mörk kostym för både män och kvinnor se tidigare avsnitt.

Att tänka på gällande klädsel vid ett bröllop

  • Brudparets föräldrar klär sig på samma vis som gästerna.
  • Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är detta, dvs. tärnor, marskalk/bestman och brudnäbb. Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma vis som gästerna. Brudtärnans klädsel ska dock matcha brudens färger, men brudtärnans klädsel får ej utmana brudens.
  • Vid ett kyrkligt bröllop hör det till god sed att bara axlar och urringningar täcks med en sjal eller en liten jacka.
  • Om bruden bär handskar ska vänster ringfinger sprättas upp så att ringen kan träs på vid ceremonin.
  • Om du tänkt använda nya skor så köp dem i god tid. Det är alltid ett problem med nya skor som inte gåtts in när man kanske ska dansa i dem.
  • Det är artigt att klä sig efter vad som ombeds på inbjudan, ta hänsyn till önskemålen.
  • Är du osäker så ring hellre värdparet och fråga vad som passar sig. Det är alltid bättre än att bara chansa.
  • Vill man att gästerna ska komma i mörk kostym, skriv ut det! Det kan alltid bli missförstånd eller att man helt enkelt tolkar olika. Var så tydlig som möjlig för allas skull.