Dekorationer till bröllopslokalen

Dekorationer till bröllopslokalen är för många en självklarhet när de planerar sin bröllopsdag. Och det är väl inte direkt konstigt, vi tycker också att det är viktigt att dekorera lokalen och göra den vacker inför bröllopsfesten. För ni ska ju trots allt fira en väldigt stor händelse i era liv och då är det väl roligt att även lokalen är utsmyckad och fin.

Här kan du hitta både inspiration och köptips på fina dekorationer att smycka bröllopslokalen med.

Proffsens 5 bästa tips på hur man dekorerar festlokalen inför bröllopet

Vi har pratat med de duktiga bröllopskoordinatorerna Emma och Linda som driver Västkustbröllop och de har lovat oss att ge er sina allra bästa tips på hur man ska tänka när man ska dekorera inför ett bröllop.

Kika gärna in på deras Instagram, @vastkustbrollop, för en massa härlig inspiration!

Västkustbröllop bröllopskoordinator

Nummer 1

Håll er till ett tema eller en stil

Bestäm er för vilken stil eller tema ni vill ha på bröllopet och försök att håller er till det. Börja med att skapa en moodboard för att på så sätt kunna få en bra överblick över hur ni vill att bröllopet ska se ut och vilken känsla ni vill ge era gäster.

Genom att hålla er till det bröllopstemat ni valt skapar ni en röd tråd genom hela bröllopet vilket innebär en bättre helhet.

En moodboard kan också underlätta när ni ska inhandla eller på annat sätt fixa dekorationer till bröllopet eftersom ni då har något konkret att utgå ifrån. Annars är det kanske lätt hänt att man köper saker som är fina var och en för sig men som inte passar in i den helhetskänsla ni vill skapa.


Nummer 2

Lägg pengarna där det syns mest

Beroende på hur er lokal ser ut kan det finnas olika områden som bör prioriteras och läggas mer krut på.

Är det t.ex. fula och tråkiga stolar i lokalen känns det kanske viktigt att fixa stolsöverdrag till dessa så att de blir bröllopsfina. Är stolarna redan tillräckligt fina kanske man istället ska lägga mer krut och pengar på bordsdekorationerna eller övrigt pynt.

Ibland kan det t.ex. finnas någon tråkig vägg som man vill täcka med tyg eller man kanske vill skärma av en viss del av lokalen. Räkna i sådana fall med att göra detta först ifall det är det som ni tycker är viktigast. Utgå från lokalen helt enkelt och lägg pengarna på rätt ställe.


Nummer 3

Glöm inte det personliga

Lägg till mycket personliga detaljer vid dekoreringen av bröllopet så att det verkligen blir en festlokal som andas er. Vilka är ni och vad speglar er? Var inte rädda för att visa det i dekoreringen av festlokalen men även i hela upplägget av bröllopet.

Glöm alla krav och måsten. Det är er dag och det är ni som bestämmer precis hur det ska se ut. Genom att skapa ett personligt bröllop anpassat efter just er kommer förmodligen bröllopsdagen bli extra minnesvärd för både er och era gäster.


Nummer 4

Återanvänd och återvinn

Kolla gärna second-hand butiker och köp- och säljmarknader på nätet efter exempelvis vaser, ljusstakar, äkta linnedukar och porslin.

Udda porslin och glas kan bli riktigt snyggt till en bröllopsdukning!

På så vis sparar ni dessutom en slant samtidigt som ni gör en insats för miljön. Man behöver inte snåla på dekorationerna men genom att tänka smart och handla på rätt sätt kommer ni kunna skapa ett vackert bröllop som är bra för både plånbok och miljö.


Nummer 5

Jämför dig inte med Instagram och Pinterest

Det är kul att ta inspiration därifrån men det kan också lätt bli för mycket och ge er prestationsångest.

Välj vad ni vill göra inom en rimlig tid och pengabudget. Ni måste inte lägga massa pengar på stora blomsterarrangemang osv. Bröllopet kan bli lika härligt med handplockade ängsblommor på bordet.

Kom ihåg vad som egentligen är det viktiga med ett bröllop.

Kategorier för olika typer av dekorationer till lokalen

Vad är du ute efter? Tryck på önskad kategori för att inspireras av idéer, tips och förslag på produkter. Eller fortsätt att skrolla neråt för att ta del av allt.

Använd dig av ljus för att skapa stämning

Belysningen har en STOR betydelse för hela känslan i lokalen! Använd dig av många ljuskällor för att skapa en mysig stämning. Blanda levande ljus, med ljusslingor och marschaller och du kommer skapa en magisk stämning.

En bild säger mer än 1000 ord som man brukar säga så kolla gärna in vår pinteresttavla för att få ännu mer inspiration av hur man med hjälp av ljus kan skapa rätt stämning.

Vad är du ute efter? Vill ni pryda er bröllopslokal med ljusslingor? Eller kanske vackra marschaller som lyser upp ingången vid festlokalen. Kanske ska ni utbringa en brudskål när mörkret har smugit sig på och vill skapa en festlig stämning med hjälp av tomtebloss. Här har vi samlat en mängd olika produkter man kan använda sig av för att kunna skapa ett ljust och stämningsfullt bröllop.

Tips! Vill ni köpa ljusslingor och komma undan riktigt billigt finns det massor med ljusslingor på Light in the Box. Vi beställde ljusslingor från Light in the Box till vårt bröllop och de fungerade jättebra. Sedan har de används till fem tillställningar till och fungerar i alla fall fortfarande. Mer än så kan vi inte säga om kvalitén.

Fina skyltar som dekoration

En välkomstskylt, toalettskylt, bordsplaceringsskylt, vigselskylt, vägvisarskylt, ja det finns många olika typer av fina skyltar som kan förgylla bröllopet med. Många skyltar finns idag att köpa färdiga vilket kan kännas skönt om kreativitet inte är ens starka sida. Här kommer några förslag.


Skapa dina egna skyltar

Vill ni gärna skapa era egna skyltar eller helt enkelt inte hittar några att köpa som passar ert bröllop finns det många sätt att göra detta på. Det är ganska vanligt att köpa vissa skyltar färdiga samtidigt som man tillverkar andra skyltar på egen hand. Här kommer i alla fall lite tips på hur du skulle kunna göra dina egna skyltar.

Bröllopsskylt av gammal tavla

Köp tavla på loppis och spraymåla ramen om det behövs. Ta bort bakstycket och skriv på glaset, alternativt ta bort glaset och måla griffelfärg på bakstycket så du kan skriva på det. Om ni väljer att skriva på glaset kan ni med fördel först skriva texten på ett papper som ni sedan sätter bakom glaset.

Bröllopsskylt gjord av spegel

Köp en spegel på loppis och om ni inte har någon passande spegel liggande. Ett tips är att först göra raka stödlinjer med t.ex. en whiteboardpenna innan ni börjar skriva. Då blir det så mycket lättare att skriva och linjerna går sedan lätt att torka bort.

DIY bröllopsskylt av IKEA ritstativ

Köp MÅLA ritstativ/griffeltavla på IKEA för endast 199 kr. Denna kan du måla om i vitt eller annan valfri färg och pimpa med lite blommor. Snygg tavla med många användningsområden som t.ex. välkomsttavla eller menytavla.

Skylt av tyg till bröllop

Sy din egen skylt av tyg. Vill man komma undan riktigt billigt kan lakan från IKEA (35 kr) exempelvis användas. Klipp ut bokstäver i ett annat tyg och sy fast dem på skylten helt enkelt. Eller om man hellre vill det så finns det såklart även textilpennor man kan använda.

Träskylt som dekoration till bröllop

Skyltar av trä har blivit väldigt populärt och jag förstår verkligen varför. Enkelt, billigt och supersnyggt! Man kan till och med gör skyltar av saker i naturen. Plocka pinnar och se om du kan hitta lite drivved. Annars har säkert någon du känner lite plank liggandes som de inte behöver.

Bröllopsskylt

Med hjälp av snöre och små klädnypor kan ni enkelt hänga upp t.ex. bordsplaceringen på något passande ställe i lokalen. Genom att dekorera lite snyggt runt om behöver inte själva skylten vara superspeciell. Texta själv på bladen eller skriv ut på skrivaren, förslagsvis ett bord per papper.


Så textar du fint på bröllopsskyltarna

Tycker du det är svårt att texta? Lugn, allt går att lära sig. Det gäller bara att testa, ge det några försök och träna. Det finns många böcker om kalligrafi och hand lettering som går igenom hur man ska bära sig åt för att texta snyggt. Böckerna Kalligrafi & textning : en kreativ guide och Teckna Typsnitt: Kreativ Handtextning är två exempel som är fulla av vackra bokstäver och kreativa idéer. I dessa böcker får man en genomgång hur man steg för steg gör för att lära sig. Böckerna ger dig även plats för att testa själv på övningssidor i böckerna.

Ett annat bra alternativ är absolut YouTube. Där finns en stor mängd videos där man får lära sig det mesta om kalligrafi och textning, allt från grunderna till väldigt specifika och avancerade tekniker. Många gånger kan det bara vara till stor hjälp att se hur någon annan gör så att man kan försöka härma deras tekniker eller kanske försöka göra det på ett lite enklare sätt fast med liknande resultat.

Här nedan har vi valt ut några videos som kan vara till stor hjälp för dig som vill texta egna skyltar till bröllop. De är alla från The Happy Ever Crafter och visar hur man kan tillverka träskyltar, skriva på speglar, texta falsk kalligrafi samt rita egna banderoller som man bland annat kan använda till olika bröllopsskyltar.

Ballonger till bröllop

Ballonger är en billig bröllopsdekoration som ändå kan göra underverk både inomhus och utomhus. Skapa vackra ballongbågar, fyll taket med heliumballonger, måla halva i guld, fyll dem med helium och konfetti, dekorera ballongsnöret eller skriv en egen personligtext på dem. Det finns en mängd olika roliga idéer med vad du kan göra med ballonger.

Det finns olika typer av ballonger. Vad är det egentligen för skillnad på dem och är det något man bör tänka på när man köper dem till sitt bröllop? Vilka ballonger är mest populära till bröllop? Genom att fortsätta läsa hoppas vi du ska bli lite klokare.

Latexballonger

Den allra vanligaste ballongen är latexballong, även kallad gummiballong. Om man vill fylla dessa med helium är det viktigt att tänka på att de är av bra kvalitet. De som sälj i mataffärer kan ibland vara tunnare och släpper då snabbare ut heliumet. Detta kan vara viktigt att tänka på om man ska förbereda inför bröllopet långt innan. En riktigt bra latexballong kan hålla luften i mellan 12-16 timmar. Dock kan det skilja väldigt mycket så räkna inte med mer än 5-6 timmar om ni inte fått info om något annat.

Folieballonger

Dessa ballonger är väldigt täta och är därför perfekt i kombination med helium. En uppblåst folieballong kan hålla formen från 4 dagar upp till en vecka.

Det finns många bröllopsrelaterade folieballonger på marknaden som är väldigt fina. Dessutom blir det allt vanligare att använda sig av bokstavsballonger i folie för att skriva olika saker i samband med bröllopet.

Populära ballonger till bröllop

Den klassiska vita färgen är fortfarande den som dominerar. Andra färger som också är vanliga är guld och silver men också genomskinliga. De genomskinliga ballongerna är vanligt att man fyller med konfetti för att skapa en extra festlig stämning.

Den vanliga ballongformen är väldigt populär men nu ser man allt mer de större och maffigare ballongerna på många av dagens bröllop. Hjärtformen som symboliserar kärleken är också vanlig och bokstavsballongerna i folie kommer allt starkare.

Glöm inte helium

Tänk på att komma ihåg helium till ballongerna om du vill att de ska sväva på din bröllopsdag. Denna lilla detalj kan nämligen falla i glömska och då kommer det bli svårt att få ballongerna att sväva.

Hur mycket helium behövs

Beroende på storleken på ballongerna behövs ju såklart olika mycket helium. En måttstock kan vara att för att fylla 25st ballonger som är 30cm stora krävs 2,5 liter helium.
Tänk på att vara noga så att det inte blir något spill vid påfyllning av ballongerna. Då finns ju annars en risk att det inte räcker till så många ballonger som ni hade tänkt.

Girlanger

Girlanger är en väldigt festlig dekor att ha till bröllopslokalen. Genom att blanda girlanger med ballonger och pom-poms kan du skapa en härlig känsla. Häng dem från taket, dekorera en scen, använd för att skapa ett backdrop eller lägg ut på bordet. Girlanger finns i alla möjliga olika utförande och material och här har vi valt ut produkter som vi hoppas ska kunna passa.

Super saver tips!
Skapa dina egna girlanger av papper och snöre. Köp en förpackning kopieringspapper och en rulle jutesnöre och då har flera meter girlang för nästan noll och ingenting. Tänk bara på att göra alla girlanger extra långa då det alltid är mycket lättare att korta ner girlangerna jämfört med att förlänga dem ifall du inte vet exakta mått.

Bröllopslokal dekorerad med tyg

Dekorera med tyg

Tyg och textilier skapar en väldigt trevlig och mysig känsla i lokalen och det blir ofta väldigt fint om det finns möjlighet att hänga tyg i taket. Tyg är perfekt ifall du vill dölja en ful vägg eller avgränsa ett rum. Det kan bli fantastiskt fint genom att hänga en ljusslinga bakom tyget för att få den där härliga stämningen. Man kan också hänga organzatyg eller spetstyg i vågor i taket med ljusslinga i.
Att riva tyg i remsor har blivit väldigt populärt och kan användas som backdrop, dekoration på stolar och tygkronor i taket.

Pompoms

Söta fluffiga pompoms som svävar i luften kan helt klart skapa den rätta stämningen på ett bröllop. Det kan vara ganska tidskrävande att göra dessa själv dock, speciellt om du ska göra många. Därför kan det vara skönt att köpa färdiga pompoms som bara är att vika upp. Dessutom kan det många gånger inte skilja så många kronor på att köpa och göra egna. Här hittar du pompoms att köpa men även andra hängande dekorationer.

Göra egna pompoms

Känner du att du har tiden, vill spara några kronor och dessutom få dem precis som du önskar. Då är det perfekt att göra sina egna. Här nedan följer en guide om hur du gör steg för steg. Beroende på hur du väljer att klippa toppen kan du skapa olika typer av pompoms.

Vika egna pom poms - steg 1
Vika egna pom poms - steg 2
Vika egna pom poms - steg 3
Vika egna pom poms - steg 4
Vika egna pom poms - steg 5
Vika egna pom poms - steg 6
Vika egna pom poms - steg 7
Vika egna pom poms - steg 8
Vika egna pom poms - steg 9

Toalettrim till korg på toaletten

Toaletten är kanske inget man vill lägga all sin energi på men kan trots alla vara kul om man ger den lite omsorg. Lite goa doftljus och en och annan blomma kan piffa till även den tråkigaste toalett.

Något som också brukar vara väldigt uppskattat är en liten korg med “bra-att-ha”-saker som gästerna kan utnyttja vid behov. För att göra det lite roligare kan man skriva ett rim vid korgen. Här är några förslag på olika varianter ni kan använda. Ni kan givetvis ta dessa som inspiration och istället skriva något som passar just er korg bättre.

Rim till korgen på toaletten

Alternativ 1

Har något gått snett denna härliga kväll?
Bekymra dig inte det löser sig väl.

Frisyren kan du rädda med hårsprayskur,
oroliga magar klarar korgen med bravur.

Här finner du bot mot blåsor, skav och sår,
allt så du kan dansa igen så fort det bara går.

Reparera din klädsel om något går fel,
det finns även preparat för säkrare kel.

Låna det du behöver men lämna helst resten,
skynda dig sedan tillbaka till festen.


Alternativ 2

När nöden riskerar att övergå i sorg
hittar du lösningen på allt i denna korg.

Mycket kan gå snett under en fest, eller hur?
Men här kan frisyren räddas med en hårsprayskur.

Om skavsår, värk eller en svettig armhåla hotar:
häng inte läpp! Nåt i korgen dig säkert botar!

Här finns till exempel tops och Samarin
och lite annat smått & gott för att på nytt göra dig fin

Låna det du behöver, men lämna resten
och skynda dig sedan tillbaka till festen!


Alternativ 3

Vad roligt att dela denna dag med dig
men om nu något skulle trassla sig
hittar du i korgen tops och tång,
plåster, Ipren och nån liten tampong.

Har kanske en maska på strumpan gått
eller du en ryslig huvudvärk fått.
Ta det lugnt och känn ingen sorg,
allt du behöver finns i denna korg.

Här hittar du bot mot blåsor och sår,
så du kan dansa igen så fort det bara går,
Strumpbyxor, smink, pincett och Samarin
och allt annat du behöver för att du ska bli fin.

Om frisyren blir ful, det blir ett jäkla ståhej.
Inga problem, i korgen finns hårspray.
Alla problem du kan tänkas stöta på
Korgen löser allt, det skulle vi påstå.

Tag nu det du behöver men lämna resten,
och skynda dig sedan tillbaka till festen.
Borta är nu dina partyeksem,
vi har utmanat kvällens i-landsproblem!