Dekorationer till vigsel

Eftersom själva vigseln av er som brudpar är höjdpunkten på hela bröllopsdagen vill ni såklart att det ska vara vackert dekorerat på vigselplatsen. Den är många gånger något av det första gästerna ser och då är det väldigt roligt ifall man har lagt lite extra energi på att ge glans åt just denna plats.

Sedan är såklart själva vigseln och tiden precis efter vigseln den mest fotograferade på hela bröllopet. Det kommer alltså vara något som gästerna med glädje ser tillbaka på och minns hur fantastisk er bröllopsdag var. Och förhoppningsvis även hur otroligt vackert ni hade fixat iordning vigselplatsen för att förstärka den där magiska, romantiska känslan.

Låt dig inspireras av våra tips så att ni kan göra just er vigselplats extra speciell.

Dekorationer till vigsel i kyrkan

Gifter man sig i kyrkan är behovet av dekorationer inte lika stort. Kyrkan i sig är ofta väldigt pampig men det kan vara fint att dekorera lite grann för att sätta er touche på det hela. Det är vanligt att dekorera ingången till kyrkan och slutet av varje bänkrad så det blir en vacker altargång.

Dekorerad ingång till kyrkan

Ingången till kyrkan

Att dekorera ingången med något fint blomsterarrangemang eller björkar skapar en extra festlig stämning. Björkar är väldigt bra då det kan vara ganska lätt och få tag i, fyller ut bra och är ofta helt gratis beroende på vart man får tag i dem.

Många kastar ris, konfetti eller blåser bröllopsbubblor ute på kyrktrappan när vigseln är avklarad och bröllopsparet kommer ut från kyrkan. Bilderna som fotografen tar blir då extra fina om kyrktrappan och ingången är dekorerad lite extra.

Dekorationer till altargången i kyrkan

Altargången

Kyrkan behöver som sagt dekoreras så mycket men att sätta någon liten dekoration i slutet på varje bänkrad kan göra mycket för helheten. Att knyta en liten pompom eller honeycomb som hänger ut i altargången kan t.ex. vara fint.

Att plocka eller köpa blommor och sätta i en vas som hänger ner kan också bli väldigt effektfullt. Alternativt använda sig av tyll i en kombination med ovanstående alternativ. Att strö ut lite rosenblad längs med golvet kan dessutom ge en fin inramning.

Dekorationer till vigsel utomhus

Beroende på vart man håller sin utomhusvigsel kanske det behöves dekoreras lite mer än vid en vigsel i en kyrka. Givetvis kan naturen i sig vara väldigt vacker och då krävs det kanske inte heller lika mycket dekorationer.

Det viktigaste är ofta själva platsen där ni som brudpar blir vigda. Det är ofta den platsen man lägger ner mest energi på för att det ska bli så fint som möjligt. Men det finns ju mycket annat man kan dekorera i form av sittplatser, “altargång” och ingången till själva vigselplatsen.

Det viktiga är att ni utgår från platsen där ni ska vigas. Vad erbjuder den för möjligheter? Är det framför ett maffigt hav, en rustik ladugårdsdörr eller i trädgården på baksidan av huset? De olika platserna ger ju lite olika förutsättningar.

Dekorationer till vigselplatsen

Ingång till vigselplatsen

Att ha en tydlig ingång till vigselplatsen kan vara fint och då ser gästerna att det är här det startar. Det finns lite olika sätt man kan göra detta men här är några förslag:

 • En stor och välkomnande skylt.
 • En båge av blommor eller ballonger.
 • Ett vackert bord med saker till gästerna som t.ex. solglasögon, solfjädrar, filtar eller liknande.
 • Bygg ett enkelt ”staket” av pinnar och girlanger och skapa en öppning på mitten.
 • Låt gästerna mötas av ett fotokollage på vardera sida av ”ingången”.
Dekorationer till sittplatser vid vigsel utomhus

Sittplatserna

Beroende på vad man har för sittplatser kan ju dessa faktiskt vara en dekoration i sig. Men annars går det att piffa upp sittplatserna på många olika sätt. Här är några exempel och du kommer säkert på ännu fler själv.

 • Låt tyll eller tygremsor hänga ned från stolens rygg.
 • Fäst ett inramat kort på gästen som ska sitta där.
 • Låt en pompom eller burk med blommor i hänga från stolens rygg.
 • Lägg ett vackert vigselprogram vid varje sittplats.
Vigselplats utomhus

“Altargången”

“Altargången” kan också dekoreras för att förstärka den ytterligare. Genom att använda din kreativitet kommer du med all säkerhet komma på något som passar till just ert bröllop. Här kommer några idéer att ta inspiration ifrån:

 • Lägg rosenblad, konfetti, pompoms, blåmusslor eller något annat passande längs sidorna.
 • Sätt blommor i vaser längs med hela altargången.
 • Sätt små hjärtan på pinnar.
 • Häng pompoms, tyll eller blommor vid sidan av stolarna som står längst ut vid altargången.
Dekorerad vigselplats utomhus

Platsen där ni ska vigas

Den kanske viktigaste lilla platsen på hela vigselområdet. Här gäller det som sagt att utgå från just er vigselplats. Har ni t.ex. ett böljande hav i bakgrunden kanske detta är tillräckligt som dekoration men idag vill många bygga upp en bröllopsbåge som man kan dekorera på oändligt många sätt. Här kommer några förslag:

 • Skapa en mjuk och vacker båge med hjälp av blommor och tyg.
 • Använd er av gamla dörrar som en rustik backdrop.
 • Pryd ”golvet” med en vacker matta eller rosenblad.
 • Använd er av ett blomsterdraperi i bakgrunden.
 • Riv tygremsor och använd som en backdrop.