Löshår

Är du en av dem som fantiserar om längre och tjockare hår så att du skulle kunna få till den där perfekta håruppsättningen som aldrig tycks kunna bli av i verkligheten? Så behöver det inte vara! Inte ska du väl låta ditt tunna eller korta hår sätta käppar i hjulet för dina drömmars bröllopsfrisyr? Med hjälp av löshår kan du också få till de där romantiska och böljande lockarna eller den där maffiga flätan som du alltid har drömt om.

Det är sant att löshår faktiskt kan göra riktiga underverk för ditt vanliga tråkiga hår. Det krävs dock att det görs på rätt sätt. Säkerligen har du sett folk på stan med någon jäkligt taskig hårförlängning som rent ut bara skriker löshår. Vi ska med denna sida försöka hjälpa dig så att det där inte blir du. När löshår används på rätt sätt kommer ingen reagera på att det inte är äkta vara utan istället förhoppningsvis nästan bli lite avundsjuk på den vackra frisyren.

Läs våra tips och våga testa vet jag!

Olika sätt att fästa löshår

Som du säkert vet finns det flera olika sätt att fästa löshåret. Först och främst beror det på hur länge löshåret ska sitta i. Vill du ha det varje dag hela tiden eller ska det endast användas under en kväll? Då använder man nämligen inte samma metoder för att fästa löshåret.


Tillfälligt (Sätts i för varje tillfälle)

Clip-on

Clip-ons, eller Clip-ins som det också ibland kallas, är löshår som fästs med hjälp av klämmor och är nog den absolut populäraste varianten av löshår. Dessa finns att köpa i olika storlekar, allt från en slinga till hela remsor med löshår. Clip-ons säljs ofta i ett paket med flera olika stora delar som kan fästas på olika ställen vid hårbotten.

Dessa kan användas både för att få längre och tjockare hår.

Clip-ons kan man enkelt fästa på egen hand och kräver ingen professionell hjälp.

Löshår med clip-on

Halvpermanent löshår

Löshår som fästs med tejp

Tape-on (4-8 veckor)

Tape-on är precis som det låter en variant som fäst med hjälp av speciell tejp. Detta är en procedur som vanligtvis utförs på en salong vilket även är faller när det är dags att ta ur löshåret eller fästa det på nytt. Detta är en populär metod som passar de allra flesta men framförallt personer med tunt hår.

Löshår som man syr fast

Weaving / sy fast i fläta (ca 6-8 veckor)

Det här alternativet innebär att en hårträns sys fast i ditt egna hår av någon professionell. För att kunna sy fast löshåret gör man först flätor av det egna håret som sedan används som fästyta. Det är en fördel ifall man har ganska tjockt hår när denna variant ska användas.

Keratin löshår som man limmar fast

Keratin / Nail Hair Extensions (ca 6-8 veckor)

Detta är en klassisk metod där slingor som med hjälp av keratinvax fästs i håret ger dig ett längre och tjockare hår. Även detta är något som du måste få professionell hjälp med på en salong och du kommer att behöva komma tillbaka för att antingen ta bort slingorna eller fästa dem på nytt i takt med att håret växer ut.

Hårförlängning med micro rings

Micro Ring (ca 3-4 månader)

Små slingor med löshår fästs i ditt hår med hjälp av små ringar. Ett verktyg används för att klämma fast ringen vid hårbotten på ditt vanliga hår och löshåret hålls med hjälp av ringen på plats. På så vis behövs inte längre lim, vax eller tejp, som mer eller mindre skadar håret, användas vid applicering av halvpermanent hårförlängning.

Som du förstår är både isättning och borttagning av detta löshåret ett jobb för en professionell salong.

Hur väljer man rätt färg på löshåret?

Att välja rätt färg på löshåret kan ibland kännas som en utmaning, framförallt ifall man beställer på nätet. Men man ska för den sakens skull absolut inte vara rädd för att beställa sitt löshår online. Det behöver nämligen inte vara så krångligt som det verkar.

Färgprover

Beställ hem färgprover kostnadsfritt

Eftersom det kan vara svårt att hitta rätt färg genom att endast se på en bild erbjuder flera leverantörer (t.ex. Delightful Hair & Poze Hair) färgprover man kan beställa hem. När man sedan bestämt sig för en färg är det bara att skicka tillbaka färgproverna utan att det kostar dig något.


Kamera

Skicka in en bild på dig själv

Ifall du känner att du har svårt att välja erbjuder en del butiker dig att skicka in ett självporträtt så att dem utifrån det fotot kan hjälpa dig att välja rätt färg. Fotot ska vara taget i naturligt ljus utan att vara i direkt solljus. Butikerna har givetvis väldigt stor erfarenhet av sitt löshår och brukar vara duktiga på att direkt se vilken färg som skulle kunna passa bra.


Returpaket

Gratis & enkel retur ifall färgen inte stämmer

Ett annat sätt är att helt enkelt bara beställa den färg du tror kommer att stämma bäst överens med ditt hår. Skulle det inte passa är det gratis att byta eller returnera helt och hållet. Det gör att man med fördel kan beställa ett par stycken och sedan endast behålla den som passade bäst.


Kvalitet/garanti

Fästmetod och kvalitet spelar in

Tänk på att ett naturligt löshår i god kvalitet ofta smälter in lättare tillsammans med ditt vanliga hår. Det kan även vara naturliga små färgskiftningar i löshåret som gör att det ser riktigt bra ut trots att det kanske är lite, lite off i färgen.

Det spelar också stor roll hur löshåret sätts in i ditt vanliga hår. Genom att använda tekniker som blandar löshåret och det vanliga håret på ett bra sätt så kommer färgen också att stämma bättre överens. Man kommer då inte tänka på att det inte är exakt samma kulör eftersom det istället ser ut som fina skiftningar i ditt naturliga hår.

Det finns olika lite olika tekniker när det kommer till att fästa t.ex. clip-ons och det kan krävas lite träning för att få till bästa möjliga resultat.


Välja färg

Färga håret till rätt kulör

Även om det inte rekommenderas så kan man beroende på typ av löshår färga håret för att på så sätt försöka få till en mer exakt nyans. Det bästa är såklart ifall du kan hitta rätt färg direkt men det går som sagt att göra på det här viset ifall du skulle vilja.

Tänk dock på att många löshår ofta är kraftigt behandlade vilket gör att man helst inte ska färga löshåret och framför allt inte bleka håret. Syntetiskt löshår går inte ens att färga.

Löshår av premiumkvalitet som inte är behandlat lika kraftigt eller som inte är behandlat alls (Virgin) kan utan problem färgas till önskad kulör. Men precis som med ditt vanliga hår sliter detta såklart även på löshåret och förkortar dess livslängd.

Vilket löshår ska man köpa?

Syntetiskt löshår

Ett riktigt billigt alternativ för dig som tycker att ett lågt pris är viktigare än ett perfekt resultat, bara ska använda ditt löshår vid något enstaka tillfälle och inte behöver styla håret med hårprodukter, använda värme eller färga det.

Billigt äkta löshår

Hittar du en färg som stämmer, bara ska använda löshåret vid utvalda tillfällen och samtidigt inte vill lägga för mycket pengar är detta ett bra alternativ. Bra för dig som vill kunna styla håret med hårprodukter eller platt- och locktång.

Äkta löshår Remy

Ett alternativ för dig som vill ha ett lite finare löshår som minskar risken för trassel jämfört med billigare äkta löshår och som vill kunna använda det många gånger.

Äkta löshår Virgin eller Premium kvalitet

För dig som vill ha bästa hårkvalitet, naturligt utseende och kunna använda löshåret många gånger under lång tid precis som ditt vanliga hår.

Här visas europeiskt löshår från Poze och Rapunzels premiumserie som är mer skonsamt behandlade för extra bra kvalitet. Äkta Virgin löshår är ofta svårt att få tag på, framförallt som clip-ons.

Hur man sätter i clip-on löshår

Det är väldigt enkelt att sätta fast löshår med clip on. Här nedan är en förenklad förklaring av hur man gör men vi rekommenderar dig att kika på videoguiderna för att på ett bättre sätt förstå hur det går till. Där får du även fler bra tips på hur man kan göra för att få ett extra bra resultat. Det är dessutom mycket lättare att faktiskt se när någon annan gör det jämfört med att försöka läsa sig till det.

 1. Börja med att skapa en horisontell bena.
 2. Fäst sedan bort resterande hår.
 3. För att få en bra fästyta kan man toupera håret närmast botten vid benan och ev. även spraya lite torrschampo för att få extra textur. Detta är dock inget måste ifall clipsen fäster bra ändå.
 4. Klicka sedan fast löshåret på det touperade området.
 5. Upprepa sedan proceduren på samma sätt för alla delar.

7 anledningar att köpa äkta löshår istället för syntetiskt

Du har säkert märkt att det både finns löshår tillverkat av äkta hår och löshår tillverkat av syntetiskt material att välja bland. Vill man ha så bra resultat som möjligt är det alltid bäst att köpa löshår som är gjort av riktigt hår. Det har nämligen en rad fördelar jämfört med syntetiskt löshår.

Nummer 1

Tål värme

Naturligt löshår kan till skillnad mot syntetiska löshår stylas med hjälp av värme vilket många gånger är ett måste för vissa särskilda frisyrer. Du kan alltså inte platta eller locka syntetiskt hår med platt- eller locktång.

Nummer 2

Faller bättre

Syntetisk löshår väger oftast mindre än riktigt hår vilket kan innebära att det inte riktigt faller på samma sätt som äkta vara. Något man kanske inte tänker på är att äkta hår faktiskt är ganska tungt.

Nummer 3

Mer naturlig glans

Ett syntetiskt löshår kan många gånger ha för hög glans vilket gör att det inte passar lika bra tillsammans med ditt vanliga hår. Äkta löshår ser däremot mycket mer naturligt ut. Inte så konstigt va?

Nummer 4

Användning av hårprodukter

Eftersom man helst inte ska tvätta syntetiskt löshår är det ingen vidare god idé att använda olika hårprodukter i det. Det går däremot bättre att använda i det naturliga löshåret.

Nummer 5

Tvättbart

Eftersom äkta löshår är vanligt hår går det bra att tvätta det, om än inte för ofta. Den syntetiska motsvarigheten ska helst inte tvättas utan endast hängas upp för att lufta.

Går att färga

Löshår med naturligt hår går att färga så att det stämmer bättre överens med ditt egna hår. Det går inte med syntetiskt löshår eftersom färgen inte fastnar i håret.

Längre hållbarhet

Äkta löshår av bra kvalitet håller mycket längre jämfört med billigt löshår i syntetiskt material. Det innebär att den högre inköpskostnaden kan resultera i ett lägre pris över tid.

Olika kvalitet på äkta löshår

Bara för att ett löshår är tillverkat av äkta människohår betyder inte det att det har samma kvalitet som andra naturliga löshår. Det kan faktiskt vara riktigt stor skillnad på kvaliteten när det kommer till olika så kallade äkta löshår. Men vad är då skillnaden?

För det första kan det såklart vara en skillnad på den ursprungliga hårkvaliteten. Vissa människor har som bekant bättre hårkvalitet än andra.

Men även andra saker påverkar kvaliteten…

Håret påverkas av tillverkningsprocessen

Hur själva processen att tillverka löshåret går till har stor betydelse när det kommer till kvaliteten på den slutliga produkten. Den större delen av allt äkta löshår som säljs är väldigt hårt processat, vilket sliter mycket på håret. Hår som köps in för att bli löshår är ofta från Asien och svart till kulören vilket innebär att det bl.a. först behöver blekas för att sedan kunna färgas till önskad kulör efter att det rengjorts kraftigt.

Den här processen och behandlingar av håret sliter rejält på det vilket innebär en försämrad kvalitet och hållbarhet. Att håret redan är behandlat så mycket är anledningen till att man helst inte ska färga löshåret enligt leverantörerna.

Virgin – Löshår av bästa kvalitet

Det finns dock löshår som inte är behandlade på samma sätt. Dessa kallas ofta för Virgin löshår. Det innebär att det är gjort av 100% naturligt hår utan att blekas, färgas eller på annat sätt behandlas, vilket bibehåller en hög hårkvalitet utan skadat ytskikt pga behandlingar. Detta löshår är såklart mycket dyrare och säljs alltså endast i hårets ursprungliga naturliga färg.

Virgin löshår är det du ska välja för bästa möjliga kvalitet!

Remy – Mindre trassligt löshår

Du kanske har sett benämningen Remy på något löshår? Det innebär vanligtvis att hårstrånas fjällskikt är intakta och att alla hårstrån ligger åt samma håll, dvs alla toppar är riktade nedåt. Detta spelar roll när det kommer till kvaliteten på löshåret. Det är nämligen så att ett löshår som inte har alla hårstrån åt rätt håll slits snabbare, blir trassligt mycket lättare och ser risigt ut tidigare.

Virgin löshår har alltid håret åt rätt håll, alltså Remy. Däremot innebär inte benämningen Remy att löshåret är obehandlat som benämningen Virgin gör.

Hur länge håller ett löshår innan man behöver köpa nytt?

Hållbarheten på löshår varierar kraftigt beroende på hårkvalitet, användning, fästtyp och hur väl du sköter om löshåret. Det är mycket viktigt att vara försiktig med löshåret och följa de instruktioner som medföljer vid köpet. På så vis kommer du kunna njuta längre av att ha ett långt och fylligt hår. Men det kommer tyvärr inte att hålla för evigt.

Men ungefär hur lång tid kan man räkna med då?

Det vanligaste är att man brukar säga att vanligt äkta löshår har en livslängd på ca 3-6 månader.

Det kan dock hålla mycket längre ifall du sköter om det på ett bra sätt, i vissa fall upp till ett år.

Clip-ons håller ofta längre än halvpermanenta löshår

Eftersom löshår med clip-ons oftast används mycket mer sällan jämfört med halvpermanenta typer av löshår slits det vanligtvis inte alls på samma sätt. Med tanke på att man tar av sig sina clip-ons när man t.ex. sover, duschar, sportar och gör andra saker som sliter på håret är det inte konstigt att det inte utsätts för samma slitage och därför håller längre.

Vanliga Clip-ons med Remy kvalitet brukar kunna ha en livslängd på ca 9-12 månader. Bär du dem däremot varje dag minskar livslängden kraftigt.

Ett löshår i mycket bra kvalitet som inte varit behandlat på samma sätt i tillverkningen kan hålla mycket längre.

Vad påverkar löshårets livslängd?

Det finns många faktorer som påverkar hur snabbt ditt löshår slits och hur länge det håller sig fint. Här är några av de saker som påverkar löshårets livslängd.

 • Hårkvalitet
 • Hur ofta det används
 • På vilket sätt det används
 • Hur löshåret förvaras
 • Användning av hårprodukter
 • Hur ofta det tvättas
 • På vilket sätt det tvättas
 • Hur det stylas
 • Färgning av löshåret
 • Användning av bevarande produkter

Så tar du hand om löshåret för längre hållbarhet

Det finns en hel del saker att tänka på ifall du vill att ditt nya löshår ska hålla sig fint så länge det bara går. Här är några punkter att ha i åtanke.

 • Låt alltid håret självtorka
 • Borsta noggrant igenom håret
 • Undvik att sola och bada med löshåret
 • Använd inte oljor eller andra feta produkter för ofta
 • Tvätta inte håret förrän det behövs
 • Borsta inte håret när det är blött
 • Använd alltid värmeskyddande spray vid användning av platt- eller locktång.
 • Utsätt inte håret för hög värme för ofta.
 • Undvik hårprodukter som innehåller alkohol eller silikoner.
 • Använd bevarande och återfuktande produkter avsedda för löshår.
 • Färga eller blek inte löshåret.