Välj rätt skjorta till kostymen

Valet av en passande skjorta till din nya kostym spelar stor roll för hela din outfit. Det finns, tro det eller ej, en mängd olika alternativ på skjortor att bära till kostym.

Allt från färg och knäppning till typ av krage och manschett är val som ska göras inför köp av en passande skjorta. Det kan därför kännas svårt att veta vilken skjorta man ska välja.

Vi försöker reda ut begreppen och ger dig tips på vad du ska tänka på när du väljer skjorta.

Vilken färg ska man välja?

Den absolut vanligaste färgen på skjorta till en bröllopskostym är, som du säkert vet, vit. Det är också den färgen på skjorta som du traditionellt sätt bör bära vid giftermål.

Den vita färgen på skjortan matchar bra med brudens vita klänning och anses ofta väldigt elegant. Samtidigt passar det oftast bäst med en vit skjorta till kostymen eftersom det framhäver kostymen på ett bra sätt.

Tänk på att ifall bruden har valt en klänning i ivory eller crème bör du som brudgum helst inte välja en kritvit skjorta.

Det kan göra att brudens klänning ser något smutsig eller dassig ut på fotografierna från bröllopet. I dessa fall är det alltså extra viktigt att matcha med brudens klädsel.

Kan man som brudgum ha en skjorta i en annan färg än vit?

Det förekommer även ibland andra färger på brudgummens skjorta, framförallt vid mer avslappnade bröllop som är lite enklare eller åtminstone inte lika formella som ”vanliga” bröllop.

Det skulle t.ex. kunna vara väldigt ljus blå, rosa eller någon annan passande färg.

En del säger att man helt ska låta bli mönstrade skjortor som brudgum medan andra gillar det moderna uttrycket. Vi tycker att det såklart är helt upp till var och en.

Glöm dock inte att nämna klädkoden (eller kanske avsaknaden av klädkod) i er inbjudan så att era gäster vet vad de kan förvänta sig.

Storlek och passform

Storlek och passform är minst lika viktigt när det kommer till köp av skjorta som när det handlar om själva kostymen.

Inte bara utseendemässigt för att se så stilig ut som möjligt utan även för din bekvämlighet. Det kan vara stor skillnad på en perfekt sittande skjorta jämfört med en skjorta med helt okej passform.

Du bör därför vara mycket noga med att prova ut en skjorta som du verkligen känner dig bekväm i och som du kan röra dig bra i samtidigt som den utstrålar elegans och högtidlighet.

Läs även: Hur ska en skjorta sitta för bästa passform?

På denna video från realmenrealstyle.com får du en snabb överblick över hur en skjorta ska sitta för en så bra passform som möjligt.

 

Skräddarsydd skjorta eller inte?

För att hitta den perfekta passformen på skjorta är såklart det bästa alternativet att köpa en skräddarsydd variant.

Du kan med fördel gå till en duktig skräddare som hjälper dig att både ta korrekta mått och sedan sy upp en passande skjorta efter dina önskemål.

På det viset får du en skjorta som kommer att sitta helt perfekt eftersom den är anpassad efter just dig och exakt dina mått.

En alternativ till att gå till din lokala skräddare kan vara att använda sig av liknande tjänster på nätet. Det går faktiskt att beställa skräddarsydda skjortor till bra priser online. Den stora skillnaden blir då att du på egen hand måste ta fram dina mått, vilka du sedan såklart förväntas ange vid beställning.

Ett företag där du kan beställa skräddarsydda skjortor online är Tailor Store.

Är det svårt att ta fram egna mått?

Det brukar finnas förhållandevis bra guider till hur man går till väga för att få fram respektive mått. Genom att ta hjälp av en vän blir det lättare att mäta det som behövs.

Även om man kanske inte får det lika exakt som hos en professionell skräddare kommer det förhoppningsvis bli bättre än en skjorta i standardstorlek som är gjord för att passa väldigt många människors kroppar.

Vill du inte köpa en skräddarsydd skjorta finns det såklart en väldig massa skjortor att köpa färdiga och de allra flesta kommer antagligen kunna hitta en tillräckligt bra och välsittande skjorta utan sy upp den efter egna mått.

Tänk på att prova skjortorna ordentligt, dvs med den kostym och väst som du ska använda skjortan tillsammans med.

Att beställa skjorta på nätet eller inte?

Det går alldeles utmärkt att beställa skjortan på nätet men tänk då på att beställa ett antal olika skjortor i flera olika storlekar så att du lättare kan hitta en som passar dig optimalt.

Vissa kan till och med tycka att det är en fördel att beställa på nätet eftersom man då kan prova skjortorna hemma i lugn och ro för att komma fram till vilken man gillar bäst.

De skjortor som inte passar kan man oftast enkelt skicka tillbaka igen när du provat klart.

Var dock noga med att kolla vilka villkor som gäller hos den butik du beställer ifrån. Trots att många butiker numera erbjuder gratis frakt och fria returer kan det tillkomma extra avgifter hos andra leverantörer.

Kolla även upp hur många dagar du har på dig innan du måste bestämma dig. Tänk på att det kan komma upp oväntade saker som gör att du kanske inte hinner skicka tillbaka kläderna ifall tiden är knapp.

Typ av krage på skjortan

Det finns en hel del olika typer av kragar, många är dock varianter som liknar någon annan krage men som skiljer sig en aning i t.ex. höjd eller vinkel på spetsarna. Ett otränat öga kanske inte direkt skulle kunna skilja på alla dessa typer och varianter av kragar men det finns några skjortkragar som är standard och som du garanterat kommer att se skillnad på. Vissa kan dock ha flera namn så det kan kännas en aning rörigt.

Vi kan börja med att säga att den vanligaste typen av krage en brudgum bär till kostym vid giftermål är av typen cutaway eller point. Det förstnämnda alternativet är en lite mer modern variant.

Spread eller cutaway krage

Cutaway eller Spread

Cutaway och spread är kragar där snibbarna pekar åt sidan vilket också skapar ett större mellanrum mellan kragspetsarna.

Du kan hitta dessa kragar i flera varianter med mer eller mindre mellanrum mellan snibbarna.

Formen på kragen ska enligt vissa passa bra för personer med en lång ansiktsform då den vida kragen visuellt även ”breddar” bärarens ansikte.

Vill du ha en bred slipsknut som t.ex. en windsorknut kan du med fördel välja en skjorta med en cutaway av den bredare sorten för att slipsen ska passa så bra som möjligt till skjortan.

Väljer du en väldigt vid krage som extreme cutaway kan det vara bra att även kavajslagen är av den något bredare sorten. På så vis får du en mer balanserad outfit.

Pointed krage

Pointed (Classic)

Point är en klassisk krage där snibbarna pekar mer rakt nedåt och skapar ett mindre utrymme för en slipsknut eller fluga.

Det gör att det passar bäst med en lite mindre slipsknut som t.ex. Four-in-hand ifall du väljer att bära slips.

Detta är en krage som passar till det mesta och är därför ett ganska säkert kort. Den passar till de allra flesta olika typer av kavajslag men ser bäst ut tillsammans med en kavaj med smalare eller normalbredda slag.

I motsats till cutaway anses pointed passa bäst till personer med en rundare ansiktsform.

Denna typ av krage kallas ibland även för Classic.

Det finns som sagt flera andra typer av kragar men eftersom dessa två är de allra vanligaste till bröllop går vi inte igenom övriga skjortkragar.

Typ av manschett

Det finns två huvudsakliga typer av manschetter som båda används av brudgummen på bröllop. De kallas för tunnmanschett eller fransk manschett.

Tunnmanschett

Tunnmanschett

Detta är den vanligast förekommande manschetten på skjortor och knäpps med hjälp av fastsydda knappar.

Skjortor med tunnmanschett är mindre formella och har därmed ett större användningsområde vilket öppnar upp för en flitigare användning av skjortan även efter bröllopet.

Den här varianten anses alltså inte lika uppklädd och elegant som dubbel manschett.

Det finns flera olika varianter av tunnmanschetter som alla har olika utseende.

Den mest passande av dessa till just bröllop och andra festligare tillställningar är dock antagligen den fyrkantiga manschetten. Dessa manschetter kommer oftast med 1-3 knappar.

Fransk manschett

Fransk manschett (dubbla manschetter)

Detta är en stilig variant för extra festliga tillfällen där man använder separata manschettknappar för att knäppa.

Manschetterna är på dessa modeller är dubbelt så lång som vanliga eftersom de ska vikas dubbelt innan man fäster med manschettknapparna.

Själva manschettknapparna är i sig en vacker detalj som kan lyfta hela outfiten till en ny nivå.

Planerar man ett klassiskt bröllop där detaljerna är viktiga ska man definitivt välja fransk manschett med separata manschettknappar.

Val av material och typ av väv

Innan du bestämmer vilket typ av material skjortan ska vara tillverkad i kan det vara bra att tänka på när och hur skjortan ska användas. Planerar ni att gifta er mitt i sommaren då temperaturerna faktiskt kan vara mycket höga även här i Sverige vill man inte stå där med en alldeles för varm skjorta som gör att man svettas floder.

Samtidigt är det viktigt med utseende och känsla vilket såklart också är något du måste ta hänsyn till när du väljer skjorta. Olika material och vävtekniker skapar helt enkelt väldigt olika skjortor.

Vill du ha en lätt/tunn skjorta kan bomullspoplin vara ett bra alternativ.

Ska du däremot gifta dig under vintern eller hösten kan istället en skjorta vävd med twill eller dobby kanske passa bättre. Både twill och dobby är vävtekniker som vanligtvis skapar viss textur i tyget och som är något kraftigare än poplin eller pinpoint oxford (en tunnare variant på den klassiska oxfordväven).

Väljer du ett lite tjockare material som exempelvis twill är skjortan ofta mer motståndskraftig mot att bli skrynklig vilket kan vara skönt.

En vanlig väv för mer formella skjortor är ovan nämnda Pinpoint Oxford. Det är en blandning mellan den lätta poplin och den lite grövre oxford vilket kan skapa just den mer formella looken som du kanske är ute efter till ett bröllop.

Beroende på hur formellt ert bröllop kommer vara kan det även fungera bra med en linneskjorta. Speciellt vid ett mer avslappnat giftermål utomhus under sommarhalvåret.

Tänk på genomskinligheten

En del skjortor tillverkade i tunt material kan vara en aning genomskinliga och kan därför ge skjortan en mörkare ton vid t.ex. bröstet.

Ett sätt att motverka detta är att använda en undertröja. Problemet är då att undertröjans korta ärmar kan synas när du tar av dig kavajen, vilket kan vara värt att tänka på när du väljer ut skjorta.