Bästa Tipsen till Brudparet inför Fotograferingen

Är ni ute efter dem där perfekta bröllopsbilderna som verkligen speglar hur fantastiskt och underbart ert efterlängtade bröllop faktiskt var? Bra! Vi vill hjälpa er att få sådana bilder. Många tror att man är helt utlämnad till den fotograf man väljer och bara kan hoppas på att bilderna ska bli så bra som man tänker sig. Det finns däremot några saker ni som brudpar faktiskt kan tänka på för att underlätta för fotografen och maximera chanserna till perfekta bröllopsbilder. Med hjälp av våra tips hoppas vi att ni ska få de bästa möjliga förutsättningarna till att få de där magiska bilderna ni alltid drömt om.

Så hittar ni rätt bröllopsfotograf

Till att börja med ska ni göra grundlig research och noga välja vilken fotograf som passar er bäst. Detta är saker ni kan tänka på i valet av bröllopsfotograf.


Välj fotograf efter fotostil

Välj fotograf efter fotostil

Det är såklart väldigt viktigt att ni anlitar en fotograf vars bildstil ni gillar. Det kan såklart vara en enorm skillnad i både kvalitet och stil bland olika bröllopsfotografer så det gäller att få se bilder från tidigare bröllop.

En del är egentligen rena porträttfotografer medan andra t.ex. fotar mer dokumentära bilder. Lägg därför ner mycket tid på att kolla igenom deras portfolio ordentligt så ni vet vad för typ av bilder ni kan förvänta er av fotografen i fråga.

Kolla gärna på många bilder från ett och samma bröllop, ifall det finns tillgängligt, för att få en uppfattning av på vilket sätt fotografen brukar föreviga hela bröllopsdagen och kvällen. Är ni ute efter ljusa härliga bilder eller kanske en lite mörkare och murrigare känsla? Försök hitta en fotograf som passar in på er stil helt enkelt.


Boka fotograf i god tid

Var ute i god tid

Se till att verkligen vara ute i god tid när ni letar efter en bröllopsfotograf, speciellt om ni planerar att gifta er under sommarhalvåret.

En stor andel av alla sökningar efter bröllopsfotograf via Google görs under januari månad, vilket betyder att det är då många fotografer också blir uppbokade. Populära fotografer blir ofta bokade väldigt tidigt så du gör verkligen helt rätt i att börja leta i god tid.

Det är som sagt högsäsong för bröllopsfotografer under sommaren och tänker ni, som de flesta andra, gifta er en lördag under någon av sommarmånaderna kan det vara extra svårt att hitta en ledig bröllopsfotograf som passar just er. Är det däremot ett höst- eller vinterbröllop ni tänker anordna är trycket inte alls detsamma och ni kan ha lite mer is i magen.


Personkemin mellan fotograf och brudpar är mycket viktig

Försök att hitta en fotograf där ni känner att personkemin fungerar bra. Träffas innan och bekanta er lite med varandra, bolla idéer och berätta hur ni tänker. Är det inte möjligt att träffas fysiskt så kan Skype eller Facetime ofta fungera väldigt bra.

Ni behöver hitta en fotograf som ni känner er bekväma med och som får er att känna er avslappnade framför kameran. Det är nämligen då bilderna blir som allra bäst.

Att tänka på inför bröllopsfotografering


Nummer 1

Vilka foton förväntar ni er?

Innan ni bokar ett möte med en bröllopsfotograf ska ni se till att tänka igenom vad det är som ni egentligen vill ha för bilder.

Är det viktigt med förberedelsebilder och detaljbilder eller vill ni bara ha bilder på er två tillsammans? Känns det viktigt att få mingelbilder och bilder från festen? Är det något specifikt ni vill få med på något sätt i fotograferingen?

Era förväntningar på fotografen måste framgå när ni träffas. Professionella bröllopsfotografer har givetvis många tankar och idéer och är duktiga på att fånga ögonblicken men det är viktigt att ni själva har funderat lite så att ni inte missar några specifika bilder som ni sedan ångrar. Vi har tagit fram en fotochecklista som ni kan utgå ifrån.

Ta gärna med exempelbilder som ni visar er fotograf och lyssna på fotografens feedback.


Nummer 2

Platser som är viktiga för er

Tänk ut vilka platser ni vill fotograferas på. Finns det någon eller några platser ni är extra fästa vid? Se i sådana fall till att prata om dessa med fotografen och åk gärna dit tillsammans för att reka området.


Nummer 3

Arrangera gruppbilder?

Är gruppbilder viktigt? Prata med familjen i förväg om det ska tas gruppbilder och i vilka konstellationer. Skriv gärna upp i förväg hur man vill ha det så den delen kan gå ganska snabbt och enkelt. Vilken typ av bilder vill ni ha? Lite mer upp styrt eller något mer spexigt eller varför inte båda?


Nummer 4

Informera gästerna

Kom ihåg att meddela gästerna att det kommer att finnas en professionell bröllopsfotograf på plats och att gästerna inte nödvändigtvis måste springa runt med sin egen systemkamera i högsta hugg eller ständigt ta upp mobilen för att fota.

På så vis kan de vara mer närvarande under bröllopet och koncentrera sig på att uppleva ögonblicket istället för att föreviga det.


Nummer 5

Extra fina foton med lite ”rekvisita”

För att få extra fina och roliga bilder från bröllopet kan ni med fördel fixa med saker som t.ex. ett fotobås, fyrverkerier, rislyktor eller bröllopsbubblor som kan bli väldigt fint att fånga på bild. Glöm inte att informera fotografen om detta.

Ofta har fotograferna själva bra tips på saker ni kan tänka på i planeringen inför bröllopet som gör att bröllopsbilderna kan bli extra fina.


nummer 6

Dekorationerna gör mycket

Snåla inte på bröllopsdekorationer. Tänk på att, med hjälp av t.ex. fina tyger, försöka dölja fula inslag som sladdar, skyltar och annat. Även om en bröllopsfotograf är duktig är det trots allt verkligheten som fotograferas.

Utgå från just er festlokal och omgivningarna ni ska gifta er i när ni köper bröllopsdekorationer så kommer även bilderna bli bättre.

Fotografering av förberedelser inför bröllopet

Foton i samband med förberedelserna på bröllopsdagen

Ta med nära och kära

Vill ni att fotografen är med under förberedelserna innan bröllopet är det alltid roligt om några av era nära vänner är med. Då brukar man nämligen kunna fånga en del känslosamma och genuina bilder.

Ljusinsläpp

Tänk på att hitta ett rum med stora fönster och mycket ljusinsläpp om du vill bli fotograferad i samband med makeup och håruppsättning.

Det bästa är ofta om sminkösen och frisören kan komma till dig istället för att du ska åka till en salong. Fotografier från salongen kan tyvärr ofta bli lite mer opersonliga.

Klädval

Informera berörda personer om att förberedelserna kommer att fotograferas så att de tänker på sina klädval. Inte så kul med joggingbrallor och munkjacka då kanske.

Något känslosamt

Att ge en liten gåva eller ett kanske ett brev, en dikt eller liknande till varandra i samband med förberedelserna kan bli väldigt känslosamt och resultera i många fina kärleksfulla bilder.

Här är det såklart extra viktigt att man känner sig helt bekväm med fotografen.

Ta fram detaljer

Låt fotografen ta kort på klänningar, smycken och andra detaljer som ni vill ha med. Har ni lagt ner mycket tid på att hitta de perfekta detaljerna ska dessa såklart också förevigas på bild.

Det är många gånger just de små detaljerna som man ångrar att man inte förevigade.

Kom ihåg att det är bättre att låta fotografen ta många bilder som ni sedan kan välja bort i sådana fall.

Tips inför porträttfotografering på bröllop

Tips till brudparet inför porträttfotografering

När ska ni ta bilderna?

Innan vigsel, efter vigseln medan gästerna minglar runt lite innan middagen eller kanske framåt kvällen? Det som kan vara bra att tänka på är att bilderna blir som vackrast när ljuset inte är så starkt.

När solen lyser som starkast blir det väldigt hårda kontraster och skuggor som inte brukar bli så bra på bröllopsfoton. Det bästa är då att ta bilderna i skuggan.

En kvällsfotografering är ofta den som kan ge allra vackrast ljus på bilderna.

Hur lång tid tar bröllopsfotograferingen?

Nöjer man sig med några porträttbilder brukar 20 min vara en rimlig tid men är man ute efter fler bilder och på olika platser ska man nog räkna med runt en timma beroende på avstånd och annat.

Tänk på att det oftast tar mer tid än vad man tror så se till att ta med det i beräkningen när ni planerar.

Tänk på olika väderförhållanden

Självklart hoppas vi på klarblå himmel men om vårt kära svenska väder istället bjuder på regn, se då till att ha ett vackert paraply, stövlar eller liknande som faktiskt kan bli mycket vackert på bilderna.

Ska ni istället fotograferas inomhus ska ni tänka på att det bör vara ett stort ljusinsläpp på platsen ni väljer.

Slappna av och njut

Ibland är schemat tight och allt går i ett men för att få vackra bilder är det viktigt att slappna av. Våga visa er kärlek även om det ibland kan kännas obekvämt när man står framför en kamera. Jobba tillsammans med fotografen, lyssna på hens idéer och lita på att hen kan sin sak.

Var inte rädd för att komma med input och säga till ifall något inte känns bra eller ifall ni vill prova något annat.

Tips inför fotografering av vigseln

Tips för fotografering av vigseln

Skippa riset

När ni går ut ur kyrkan eller tar emot gästerna efter en borgerlig vigsel kan det vara idé att satsa på t.ex. rosenblad eller såpbubblor istället för ris då detta gör sig mycket bättre på bild och skapar en lite mer drömsk känsla.

Transporten till och från vigseln

Planera gärna in ett roligt och annorlunda sätta att ta sig från och till vigseln, detta kan resultera i många fina bilder.

Skym inte brudparet

Tänk på att brudparet inte bör skymmas vid ingången till vigselplatsen. Låt brudföljet gå bakom brudparet eller låt de ha kommit fram innan ni som brudpar börjar gå mot vigselplatsen.

“Fotograferingsförbud” för gästerna

Kanske kan det vara idé att inte låta gästerna fota under själva vigseln utan låta fotografen sköta jobbet på så sätt är alla närvarande till hundra procent.

Tips för fotografering av bröllopsfesten

Tips för fotografering av bröllopsfesten

Missa inte detaljerna

Se till att fotografen har kunnat vara inne i lokalen och fotograferat alla fina detaljer och dukningen innan det är dags för gästerna att komma in i lokalen.

Ge fotografen ett tidsschema

Informera fotografen om vem som är Toastmaster eller Toast Madame så hen kan få reda på kvällens schema och om det är speciella saker som ska fotas under festen.

Dölj mindre vacker inredning

Tänk på hur det ser ut i festlokalen. Finns det mindre vackra inslag kan det vara en god idé att försöka dölja dessa så gott det går. Du kan t.ex. använda textilier för att hänga framför en ful vägg och på så vis snygga till festlokalen och bilderna en aning.

Ljusslingor kan bli fint på kort

Ljuset är ofta begränsat under bröllopsfesten vilket även kan begränsa fotografens möjligheter något. Det kan däremot vara väldigt fint med många ljusslingor som både fungerar som vacker dekoration och dämpad belysning.

Glöm inte!

  • Även fotografer behöver faktiskt äta. Se därför till att planera in det så att fotografen inte svimmar.
  • Har du en tendens att lätt bli glansig i ansiktet, se då till att ha lite puder tillgängligt under hela dagen.
  • Få inte panik! Även om du t.ex. skulle få en fläck någonstans på klänningen är det inte hela världen. Självklart önskar man ju inte det på sin bröllopsdag men när det kommer till bilderna går det i alla fall att retuschera bort och fläcken kommer sedan försvinna ur ditt minne.