Bröllopsdukning

Maffiga blomsterarrangemang, enkla olivkvistar, gulddetaljer, vackra linnedukar, spetslöpare, ja hur vill ni egentligen att er dukningen ska se ut?

Här guidar vi er hur man kan tänka och var man kan hitta passande produkter för just er dukning. Beroende på hur förutsättningarna ser ut kan man behöva hitta olika lösningar. Med denna sida hoppas vi kunna inspirera er till att skapar just er drömdukning.

5 tips för en bättre bröllopsdukning


Bröllopsdukning utifrån lokalen

1. Utgå från lokalen

När man ska planera för bröllopsdukningen gäller det att utgå ifrån lokalen och vad som finns att tillgå. Beroende på om borden är runda, rektangulära, står för sig eller sitter ihop i en u-form kan dukning och dekorationer läggas upp på olika sätt. Man behöver också utgå från vilken typ av stolar och bord som finns. Är de vackra i sig eller behövs de täckas med vackra dukar och stolsöverdrag?

Bröllopsdukning utifrån tema

2. Utgå från bröllopstemat

Såklart är det viktigt att dukningen går i stil med övriga bröllopet. Gör det personligt helt enkelt och gör det till ett genomgående tema. Hade ni med olivkvistar på inbjudan för att ni gillar det så är det vackert om det kommer igen i dukningen t.ex.

Harmonisk bröllopsdukning

3. Skapa harmoni i dukningen

När det kommer till färger brukar man använda sig av det magiska talet tre. Tre färger brukar ge en bra och fin harmoni. Många använder sig av en ljus bas och färgade detaljer. Men gillar man färg kan man såklart köra på färgexplosion precis som på Mys bröllop som visas på TV4.

Fyllig bröllopsdukning

4. Få dukningen att se fyllig ut

Med enkla medel kan du få till en väldigt vacker bröllopsdukning men det gäller att den inte är för sparsmakad. Det handlar ofta om att hitta en balans i din dukning. Man vill inte ha för mycket så att det känns trångt men samtidigt inte heller för lite så att det ser tomt ut.

Förutom det självklara som tallrikar, bestick, servetter, glas och blommor kan det vara fint att fylla ut dukningen med saker som menykort, festprogram och gåvor till gästerna.

5. Skapa en lyxigare känsla

Många vill att ens bröllop skall andas lite lyx. Detta behöver inte betyda bröllopet ska se ut som det kostar flera hundratusentals kronor. Men man vill lyfta vardagsdukningen till en ny nivå helt enkelt. För att åstadkomma detta är det alltid ett säkert kort att använda sig av genuina material så som linne, glas, porslin, trä, levande stearinljus m.m. Skippa plasten och papp som ofta för tankarna på barnkalas.

Servetter till dukningen

Att använda sig av vackra tygservetter är helt klart ett väldigt vackert inslag i din bröllopsdukning. Denna blir väldigt fin i sin enkelhet och behövs inte så mycket mer. Dessutom kan man använda den till många festliga tillställningar framöver.

Dock är tygservetten ett lite dyrare alternativ och det finns pappersservetter av högre kvalitet som ger en lyxigare känsla. Dessutom kan pappersservetten bli mycket festligare genom att vika den på ett fint och annorlunda sätt. Här hittar du en servettvikarguide med tydliga och enkla bilder.
Ett annat alternativ är också att knyta ett band runt servetten och sticka i lite grönt. Den enkla servetten får då en exklusivare känsla tack vare vackra växter som du kan hitta gratis i naturen. Tänk bara på att göra det ganska tätt inpå att gästerna kommer eftersom växterna vissnar fort utan vatten.

Menykort

Om ni inte väljer att ha ett festhäfte med beskrivning av menyn i kan ett enkelt menykort bli en väldigt fin detalj till er dukning. Det finns många fina menykort hos bland annat Vistaprint. Ofta kan du dessutom få samma stil på inbjudnings- och placeringskorten.

Här är några exempel på fina menykort som finns att köpa. Klicka på bilderna för att komma till respektive hemsida.

Menykort till bröllop
Menykort med havstema
Meny till bröllopsdukning
Vackert menykort till bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop
Menykort för bröllop

Roligt tips för menykortet

Gör ett lite roligare menykort genom att ge gästerna lite extra rolig information om hur det gick till när ni valde maträtterna och varför det blev som det blev. Skriv lite rolig kuriosa angående maten t.ex.
“Visste ni till exempel att en portion kycklingpaj med grönsaker räcker till att svänga sina lurviga på dansgolvet i 3h?”

Bordsplaceringskort

Vill man ha samma stil på sitt placeringskort som övriga trycksaker kan man välja att beställa även dessa från t.ex. Vistaprint som erbjuder många fina varianter. Här är andra exempel på olika placeringskort man kan använda sig av.

Är du inte intresserad av de traditionella placeringskorten?

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur ett placeringskort kan se ut. Tänk på att alltid försöka hålla er till ert tema. Har ni valt att gifta er vid havet kan det vara fint att använda sig av t.ex. en sten eller blåmussla. Är det ett mer lantligt tema kan en träbricka vara ett fint alternativ.


Placeringskort med bilder på gästerna

Ett annat sätt är att sätta ett fotografi av varje gäst vid deras platser. Varför inte placera dina gästers roliga OSA-kort med grimas vid deras utvalda platser vid bordet. Det blir oftast ett roligt inslag i början av middagen!

Smartphoto kan du beställa placeringskort med ditt eget foto ifall du vill ha en bild på ditt bordsplaceringskort.

Personligt bordsplaceringskort med eget foto

Bordsdukar till bröllopsdukningen

Är borden i lokalen väldigt vackra i sig kan det vara fint med en enkel löpare. Är borden däremot något som man hellre vill dölja får man ju använda sig av heltäckande dukar. Många gillar att utgå från en ljus bas, att använda vita dukar är helt klart det vanligaste. Här har vi tagit fram lite olika varianter som passar bra till bröllop.

Vill du köra supersaver varianten?!

Köp då lakanet Knoppa från IKEA för 35kr/st och använd t.ex. ett brunt presentpapper som löpare på borden. Ett fint och oerhört billigt alternativ.

Stolsöverdrag till bröllop

Stolsöverdrag

Få inte panik över de fula konferensstolarna i lokalen som ni hyrt. Detta fixar ni enkelt till med hjälp av stolsöverdrag och vips har ni skapat den rätta bröllopskänslan i lokalen. Att köpa fina organzaband eller satinband och knyta som en rosett på stolsryggen blir sedan pricken över i:et.

Gör egna stolsöverdrag av billiga lakan

Även här fungerar IKEAs lakan Knoppa för 35kr/st ypperligt. Dessutom kan man dela lakanen i två delar så att det räcker till två stolar. Detta är dessutom väldigt populärt så har du tur kan du kanske hitta det på begagnatmarknaden.

Tänk dock på att fålla den klippta sidan!