Att välja brudtärna

Visst är det fantastiskt att kunna få dela en av livets bästa dagar tillsammans med sina bästa vänner? Att få ha brudtärnorna vid sin sida på sin bröllopsdag betyder ofta otroligt mycket men kan i vissa fall skapa lite jobbiga känslor innan själva bröllopet.

Det handlar då alltså om vem eller vilka man egentligen ska välja att ha som brudtärna. Detta kan i vissa fall vara knepigare än vad man tror.

Ibland behöver man gräva djupt och ta fram diplomaten inom sig för att det inte ska bli några missförstånd. Det är viktigt att man inte sårar eller förolämpar någon av sina nära och kära.

Följande tips kan vara bra att tänka på när du ska välja brudtärna.

Val av brudtärna

Innan du väljer brudtärna

Innan du delar dina tankar kring bröllopet med dina vänner, prata först igenom med din partner hur ni vill lägga upp det och hur många ni vill ha i ert brudfölje m.m.

Fundera på om du vill ha en eller flera brudtärnor

Enligt traditionen i Sverige har man bara en brudtärna men tiderna har förändrats och allt fler har idag många brudtärnor med sig fram till altaret precis som i USA. Hur vill du ha det?

Finns det en självklar bästis som du vill ha vid din sida, kanske räcker det då med henne? Är du välsignad med många väldigt nära vänner och har svårt att välja finns det inget fel med att låta dem stå vid din sida allihop.

Fråga inte för att återgälda

Känn dig inte skyldig att välja brudtärna utifrån att en person frågade dig att vara hennes brudtärna. Ibland växer man ifrån från varandra, relationen förändras.

Basera ditt brudfölje utifrån vem som är relevant och viktig för dig i ditt liv just nu.

Om det råkar vara samma tre vänner som valde dig som deras brudtärna så är det ju perfekt!

Välja brudtärna

När du väljer brudtärna

Den brudtärna eller de brudtärnor du väljer är dina stöttepelare i samband med bröllopet och tänk på att ta vara på deras talanger och egenskaper i samband med planeringen av bröllopet.


Egenskaper som passar in

Oavsett hur länge du har känt dina vänner har du säkerligen en god uppfattning om vilken typ av personer de är. Det är mycket användbart när du funderar över hur dina vänner skulle hantera de typiska uppgifterna som förväntas av en brudtärna före och under din bröllopsdag.

Tillit betyder mycket!

Välj en brudtärna som du kan lita på och som tycker samma som dig i det mesta. En person som du vet kommer att hjälpa dig med uppgifter inför och under bröllopet, kunna ta egna beslut om småsaker och minska stressen för dig som brud. Det är viktigt att lita på sin brudtärna för att kunna njuta till fullo även inför bröllopet.

Välj brudtärnor som finns där för dig och inte tvärt om

Undvik de som tar väldigt stor plats och gärna vill lägga sig i och bestämma i olika beslut och projekt. Det är din dag och tärnan ska endast finnas där som ett bollplank.

Välj någon som är engagerad

Välj någon du kan dela detta med och stöta och blöta saker tillsammans med. Någon som finns där och orkar lyssna och som kommer visa stort engagemang för din skull.

Välj inte brudtärna utifrån blodsband

Känn inte att du måste väja någon på grund av släktband. Vill du mer än gärna ha din syster vid din sida är ju detta perfekt men det är absolut inget måste.

Tjejer eller killar spelar ingen roll

Könet spelar absolut ingen roll. Det viktigaste är att det är en person som betyder mycket för dig som står vid din sida.

Kostnader

Kostnaden är tyvärr något som man ibland behöver väga in i valet av brudtärnor. Ska du betala för brudtärnornas klänningar kan detta bli en ganska stor kostnad om man väljer att ta med många av sina vänner.

Distans

Är det långt mellan dig och den brudtärna som du tänkt tillfråga? Kommer distansen bli något problem i planeringen inför ditt bröllop? Detta är något du bör fundera över innan du frågar.

Välja brudtärnor till bröllopet

När du har valt brudtärna

Var beredd att förklara

När du har frågat dina brudtärnor ska du göra dig beredd på att förklara för personer som kan tänkas bli besvikna för att de inte blivit tillfrågade.

Tid för planering

Som brud måste du vara organiserad för att säkerställa att alla vet vad som förväntas av dem. Ta dig tid att sitta ner och göra upp en plan och bestämma vilka uppgifter respektive brudtärna ska få.