Laga maten till bröllopet själv

Ett sätt att hålla nere kostnaderna rejält är att laga all mat själv. Tänk dock på att det oftast är väldigt mycket jobb, speciellt om man har många gäster. Det kan lätt stjäla allt för mycket energi som kommer att behövas till allt annat innan bröllopet. På bröllopsdagen är det skönt att slippa så mycket som möjligt för att fullt ut kunna njuta av den stora dagen. Just maten är ju en sådan del som inte är så lätt att förbereda långt innan. 

Men om ni ändå har bestämt er för att göra maten på egen hand kommer här några tips på mat som skulle kunna passa bra.

Så mycket mat går åt på buffén!

Ska ni laga maten själva och har svårt att veta hur mycket ni ska laga? Här ger vi er här några tips som kan vara bra att tänka på när ni ska beräkna hur mycket mat som går åt på bröllopsfesten! När det gäller buffé får man nämligen tänka lite annorlunda jämfört med att beräkna färdiga portioner. 

Dessa beräkningar gäller per bufféportion: 

Kött

 • Kött utan ben 100g
 • Kött med ben 150g

Fisk 

 • Fiskfilé: 80-100g
 • Lax, kallrökt eller gravad: 60g
 • Lax, varmrökt eller inkokt: 80g

Fågel

 • Fågel (filé): 80-100g
 • Fågel med ben: 150g


Ost och chark

 • Hårdost: 25g
 • Chark/kallskuret: 50g

Pasta och potatis

 • Pasta (kokt): 80g
 • Pastasallad: 100g
 • Kokt potatis: 130g
 • Potatissallad: 130g
 • Potatisgratäng: 130g


Paj och grönsallad

 • Paj: 150g
 • Grönsallad: 30g

Bröd

 • Mjukt bröd: 2 skivor
 • Hårt bröd: 2 skivor

Sås

 • Varm eller kall sås/röra: ½ dl/portion
 • Dressing/vinägrett: 2-3 msk/portion

Tips för en billig buffé

Här har vi samlat några tips för att du ska kunna hålla nere kostnaderna något vid servering av en buffé till bröllopet. En billig buffé behöver inte kännas billig, det gäller bara att vara lite smart och tänka efter inför valet av rätter.

Kom ihåg!

Det gör ingenting om något tillbehör iskulle tryta. Det är ju en buffé och det kommer finnas massa andra goda saker att äta sig mätt på.

Tunna skivor kött på buffé till bröllop

Tunna skivor

Ett bra tips är att skära köttet i tunna skivor, vilket gör att det ser mycket mer ut samtidigt som det ser väldigt trevligt ut. Annars finns tyvärr en relativt stor risk att gästerna råkar ta till sig för mycket och det går åt mer mat.

Mat upplagt på små fat

Duka fram på mindre fat

Ställ fram buffématen på lite mindre fat och fyll sedan hellre på efter hand istället för att ställa fram allt med en gång. Ställs man som gäst inför ett jättebord med massvis med mat är det nämligen väldigt lätt hänt att man tar till sig för mycket.

Bröd som utfyllnad på bröllopsbuffé

Satsa på mycket billig utfyllnad

Genom att ha mycket av de billiga tillbehören på buffén kan man hålla nere kostnaderna rejält. Satsa på mättande, billiga tillbehör såsom pajer, bröd och matiga sallader. Använd billiga råvaror men piffa till rätterna lite så det ändå känns lyxiga.

Exmepel på billiga råvaror som mättar är potatis och övriga rotfrukter, grönsaker, grönsallad, bönor och pasta.

Garnityr på bröllopsbuffé

Garnera rätterna för en lyxigare känsla

Genom att garnera rätterna med fina tillbehör upplevs inte alls man snålat in på buffén trots att den är lite billigare. Tvärtom känns det istället påkostat och lite lyxigt. När man garnerar maten på ett snyggt sätt ser det helt enkelt proffsigare ut. Använder man inte så mycket kan man med fördel garnera med dyrare råvaror för en extra lyxig känsla.

Catering buffé på bröllop

Ställ maten i rätt ordning på buffébordet

Genom att ställa den maten som är billigare och mer mättande i början av buffébordet minimeras risken att det går åt mer än vad man räknat med av de dyrare råvarorna. Är man hungrig lassar de flesta nämligen på ganska mycket direkt i början av buffébordet i många fall.

Barn äter på bröllopsbuffé

Hur ser gästlistan ut?

Tänk på att se över vilka gäster som kommer på festen i samband med att ni ska beräkna maten. Kommer det många barn och gamla så kanske inte de kommer äta så jättemycket. Kommer det däremot många ungdomar och vuxna män så kan ni räkna med lite större portioner.

Vegetarisk buffé

Att satsa på vegetariskt är bra för både plånboken och miljön! Även om ni inte väljer att endast ha vegetariska rätter på buffén kanske ni i alla fall kan minska på köttet. Det kan göra stor skillnad på den prislappen ändå. Gör man god och annorlunda vegetarisk mat brukar köttälskare bli positivt överraskade över hur gott det kan vara med vegetariskt!

Här nedan följer förslag på flera goda recept från Cashew Kitchen som kan användas till en vegetarisk bröllopsbuffé. Klicka på bilderna för att komma till respektive recept. På Cashew Kitchen kan du låta dig inspireras av ännu fler fantastiska recept och förhoppningsvis hitta nya favoriter.

Gör en god pajbuffé!

Något som man faktiskt skulle kunna förbereda dagarna innan är en stor och härlig pajbuffé. Pajer går lätt och smidigt att frysa in och är bara att värma på självaste bröllopsdagen. Det är bra att planera att ha med pajer som kan serveras kallt också. Ibland kanske möjligheten att värma alla pajerna är begränsad. Lägg extra kärlek när du dekorerar pajerna så du får till den där extra lyxiga känslan på en enkel buffé!

Här tipsar vi om recept på några av våra goda favoritpajer: