Bröllopstema

Genom att välja ett specifikt bröllopstema kan man enklare skapa en känsla som genomsyrar hela bröllopet och som blir en röd tråd att utgå ifrån under planeringen. Det absolut roligaste är ju ifall ni kan sätta en personlig prägel på bröllopet. Sätt er därför tillsammans och försök komma på ett tema som passar just er. Det kan vara en sådan sak som gör bröllopet extra minnesvärt.

Det är bra att bestämma ett bröllopstema relativt tidigt i planeringsprocessen eftersom det sedan kommer underlätta mycket under resten av bröllopsplaneringen. Har man ett tema att utgå ifrån är det lättare att veta vad man ska leta efter och hur man ska lägga upp alla detaljer och dekorationer.

Hur ska man välja ett bröllopstema?

Att välja bröllopstema kan ibland kännas svårt. För att ni ska få inspiration samt tips på hur ni kan tänka när ni väljer tema ger vi er här några exempel.

Börja med att fundera kring denna frågeställning:

  • Vad gillar ni allra bäst?
  • Hur har er uppväxt varit?
  • Vart trivs ni allra bäst?
  • Vad gillar ni att äta och dricka?
  • Vad kan ni lyfta fram lite extra på bröllopet så att gästerna känner att det är just ert bröllop de är på?

Eftersom det ofta är extra roligt att bröllopstemat blir väldigt personligt är det just er själva som ni måste utgå ifrån. Genom att ställa er de här frågorna kanske ni kan komma på något ni skulle kunna använde er av.

Finns det någon gemensam nämnare eller något som era hjärtan kanske klappar lite extra för?

Har kanske båda växt upp bland vackra klippor och salta bad så kanske detta ska vara ett genomgående tema. Skicka ut inbjudningar i marint tema, låt vigseln hållas på klipporna, dekorera med snäckor osv.

Är man född på landet, känns kanske den lantliga stilen med höbalar som sittbänkar, en lada som festlokal och viss mat från gården som självklara inslag.

Personligt bröllopstema

Låt vissa delar på bröllopet bli personliga

Tycker man det är svårt att hitta ett bröllopstema som ska appliceras på hela bröllopet kan man istället försöka hitta små saker som ger det där lilla extra. T.ex. välja att ge bort ert favoritgodis som gåvor till gästerna, är ni boulefantaster så ha lite bröllopsboule som aktivitet under minglet, ät pannkakstårta till vickning om ni älskar det m.m.

Om ni har några egna roliga förslag får ni gärna tipsa oss om dem!

Färg och stil på bröllopstema

Bröllopstemats stil och färger

Man behöver som sagt inte hitta en personlig stil till hela bröllopet men det kan ändå vara bra att hitta ett tema man gillar. Tänk igenom vilka färger och vilken stil som ni föredrar. Kanske vintage, boho, klassiskt, lantligt, rockabilly m.m. Framförallt färger kan vara en viktig del att tänka igenom. Att hitta en färgpalett med färger som gifter sig med varandra och sedan utgå från det i allt man gör skapar en väldigt fin harmoni på bröllopet.

För att få en bra bild av hur man önskar sitt tema är det en god idé att skapa en så kallad moodboard. Men vad är då en moodboard?

Gör en moodboard när du väljer bröllopstema

En moodboard är som ett collage av bilder där man genom foton i en viss färgpalett och materialval beskriver en känsla eller stämning som man vill förmedla. Genom att skapa en moodboard kan man få en väldigt bra översiktsbild över hur man önskar sig sitt bröllop. Det allra lättaste sättet att göra detta på är genom att botanisera bland alla fantastiska bilder som Pinterest har att erbjuda.

Tänk på att inte välja ut mer än runt 20 bilder. Vi vet, det är jättesvårt och man skenar lätt iväg och vill välja hur mycket bilder som helst. Dock är det bra att begränsa sitt urval så man verkligen hittar sina guldkorn. Försök sedan lägga ihop ca 6-9 bilder per A4 och använd sedan dessa collage genom hela din planering av bröllopet. Använd dig av olika typer av bilder, alla bilder behöver inte vara bröllopsbilder.

Tänk lite utanför ramarna och försöka hitta en personlig touch.

Skriv också en liten text till varje sida där man ytterligare förstärker vad man vill säga med sina bilder och hur ens tankar går. Vart du än åker för att kolla på saker till ditt bröllop ta då med din moodboard så att du hela tiden håller dig till temat. Moodboarden kan även vara ett bra verktyg att visa andra som är involverade i bröllopet på något sätt så det får en bättre bild av ert drömbröllop.

Moodboard vid val av bröllopstema