Bordsdekorationer till bröllop

Att dekorera ett bröllop kan vara något av det roligaste man kan göra inför den stora dagen. Att under förberedelsefasen få sitta på Pinterest och botanisera bland alla vackra bilder på olika typer av bröllop, inhämta inspiration och sedan plocka ut guldkornen är inte dumt det heller.

När det kommer till bordsdekorationer är det såklart viktigt att dessa även går i stil med själva bröllopsdukningen och övriga dekorationer. När man väljer bordsdekorationer ska man därför alltid ha i åtanke vilket tema och vilken färgskala man har valt och försöka hålla sig till just det. På det viset får man ofta till en bättre helhet och bröllopet kommer att upplevas mer sammanhängande och väldekorerat.

Men hur får man då till de där maffiga och perfekt dekorerade borden i bröllopslokalen? Här nedan följer lite tips på hur du kan tänka och vart du kan hitta fina produkter.

6 Förslag på olika typer av bordsdekorationer

Bordsdekorationer

Samla små “öar” av dekorationer vid varje bord där ni med hjälp av t.ex. gröna växter, ljus och bordsnumreringskort skapar en vacker bordsdekoration.

Höga ljusstakar som bordsdekoration

Använd er av höga och pampiga ljusstakar som sprids ut på ett långt rektangulärt bord för att på ett enkelt sätt skapa en lite maffig känsla.

Blomsterarrangemang som bordsdekoration

Istället för att använda traditionella vaser på bordet kan det vara väldigt fint att sätta blomsterarrangemangen i dekorativa gamla eller nytillverkade trälådor.

Glasflaskor

Går bröllopstemat i lantlig stil kan det bli tjusigt att samla vaser och ljus på en träbricka som man enkelt skapar genom att såga tunna skivor av en tjock gren.

Mossa och pinnar som bordsdekoration

Att dekorera bordet med det skogen har att erbjuda, som exempelvis mossa, grenar, kottar m.m. kan bli väldigt snyggt om bröllopstemat stämmer in med detta.

Dekorerat med stenar från havet

Firas bröllopet i närheten av havet ska ju detta såklart också synas på bordsdekorationerna. Använd vackra stenar och snäckor blandat med skira ljuslyktor och blåa toner.

Placeringskort för bord

Om det blir många gäster brukar det vara en bra idé att sätta upp en stor skylt med bordsplaceringen och numrera borden. Sätter man sedan ut ett numreringskort på varje bord är det lätt för gästerna att hitta till sina platser. Det finns en mängd olika sätt att numrera borden. Varför inte använda sig av en sifferballong eller använda gamla bilder på brudparet tillsammans med bordets siffra? Låt fantasin flöda.

Du kan även köpa färdiga placeringskort för borden om du inte har tid att pyssla själv. Här är några billiga alternativ:

Konfetti på borden

Konfetti är en billig men rolig detalj att förgylla sin bröllopsdukning med. Sprid ut dem på bordet för att skapa en festlig stämning. Tänk även här såklart på att hålla dig till färgtemat. Sprid ut lite röd hjärtkonfetti eller rosenblad om du valt att ha röda detaljer på bröllopet eller kanske lite diamantkonfetti eller pärlor om du vill skapa lite exklusiv känsla. Det finns jättemycket olika konfetti att köpa men om du inte skulle hitta någon som passar kan man ju alltid tillverka egen!

Ljusslingor

Även om levande ljus kan vara oerhört vackert är det inte alla som känner sig helt bekväma med att använda det på en bröllopsfest. Beroende på typ av fest finns det såklart alltid en risk med att använda levande ljus. Att ställa ut ljusstakar på borden som sedan riskerar att välta när gästerna frampå småtimmarna inte riktigt har koll på varken armar eller ben är kanske inte alltid att föredra. I vissa lokaler är det inte ens tillåtet att dekorera med levande ljus.

Som tur är finns det väldigt bra och vackra alternativ till levande ljus som också bidrar med en mysig och behaglig stämning, nämligen ljusslingor. Det finns ett stort urval av mindre, batteridrivna ljusslingor som med fördel kan användas till bordsdekorationen. Eftersom de flesta ljusslingor nu för tiden har LED-belysning skapas inte samma värme som med levande ljus, vilket oftast är en fördel i en festlokal med många människor. Här är några förslag på dekorativa ljusslingor som passar till bordsdekorationen.

Vaser, ljusstakar och ljusfat

Vaser fyllda med blommor, vackra ljusstakar och ljusfat med stämningshöjande ljus är saker som kan göra bröllopsborden och dukningen extra fin på ett relativt enkelt sätt. Det klart att tallrikar, glas och namnskyltar kan vara fint i sig men blommorna och ljusen är ofta det där lilla extra som blir som pricken över i:et. Enkla saker som kan höja bröllopskänslan helt enkelt.

För att ni ska bli inspirerade till att hitta dekorationer som passar just ert bröllop har vi här nedan lagt ihop ett par kollage med exempel på produkter man kan köpa online. Dessa kommer ifrån Lagerhaus och Room99 som erbjuder ljusstakar och vaser i olika prisklasser.

Ljuslyktor och ljusstakar till bordsdekoration
Room99
Ljuslyktor och ljusstakar till bröllop
Lagerhaus
Glasburkar som bordsdekoration

Använd glasburkar som ljuslyktor till bordsdekorationen

Ett tips är att blanda ut lite finare ljusstakar med vanliga glasburkar och glasflaskor om man vill komma undan lite billigare. Dessa kan sedan dekoreras med fina spets- eller sidenband eller varför inte spraymålas i någon passande kulör. En annan idé kan vara att dekorera med tårtpapper för att få till en lite romantisk look.

Något som också kan fungera bra som ljuslykta eller vas är faktiskt konservburken. Även den kan pimpas med band, färg eller tyg för att passa in bland övriga dekorationer. Vi sydde faktiskt ”överdrag” i tyg till stora konservburkar som fick agera vaser under vår utomhusvigsel när vi gifte oss. Det blev faktiskt riktigt bra!