Fotoappar till bröllop

Fotoapparna som ger dig gästernas bilder från bröllopet

Det är alltid roligt att få se alla bilder som tagits av gästerna under bröllopet. Problemet är ofta hur man på ett smidigt och enkelt sätt ska dela bilderna med brudparet utan att behöva maila över dem eller ladda upp på dem facebook, dropbox eller liknande.

Det kan bli svårt och tidskrävande att i efterhand försöka samla in bilder från alla gäster. När det är lite krångligt rinner det tyvärr ofta ut i sanden och brudparet går miste om fina foton från bröllopsfesten som de kanske hade velat spara.

Det är just detta som dessa appar vill undvika. Apparna låter dig helt enkelt dela alla bilder som tas under bröllopet helt automatiskt. Brudparet kan se alla bilder som tas och välja att ladda ner bilderna som de tycker är värda att spara. Visst låter det bra?

Hur fungerar fotoapparna till bröllop?

De flesta apparna fungerar på så vis att brudparet laddar ner appen och bjuder sedan in alla de gäster som ska närvara på bröllopet. Gästerna ska även de ladda ner appen och på bröllopet ska de sedan använda denna för att ta sina foton.

Brudparet kan sedan se alla foton som tagits och kan därefter välja om de vill ladda ner och spara bilderna på datorn eller mobilen.

Wedbox

Wedbox är en enkel app som enbart har riktat in sig på att just dela bröllopsbilder privat. Appen är gratis att använda men kräver betalning för att ladda ner bilderna i hög kvalitet. (Se prisinformation längre ner.) Vi tycker att detta är ett mycket bra upplägg eftersom ni inte behöver betala en krona förrän ni senare väljer ladda ner bilderna.

Fördelar med Wedbox

 • Smart automatiskt kategorisering av bilder
 • Enkel och användarvänlig
 • Du har full äganderätt till bilderna
 • Appen finns på svenska
 • Brudparet bestämmer vem som har tillgång till materialet
 • Testa appen innan köp
 • Spela in 30 sekunder video

Kostnad

Att använda appen är gratis men för att kunna ladda ner alla bilder i hög kvalitet måste du betala 259:-. Du har två månader på dig att bestämma ifall du vill köpa bilderna eller inte, sedan raderas bilderna från Wedbox servrar.

Testa Wedbox

Wedpics (tjänsten tyvärr nedlagd)

Wedpics är en av de största och mest populära apparna för bröllopsfoton. Du kan använda appen gratis för att skapa ett album och se alla dina gästers bilder men för att ladda ner bilderna i hög kvalitet och samtidigt få tillgång till extrafunktioner måste du betala. (Se kostnaden längre ner.)

Fördelar med Wedpics

 • Ladda upp bilder även från vanlig digitalkamera
 • Skicka information till alla gäster innan bröllopet
 • Du äger dina bilder!
 • Dela med dig av hela albumet till vem du vill
 • Egen URL
 • Tagga bilderna för olika kategorier

Kostnad

Man måste betala för att få tillgång till alla funktioner appen erbjuder. Vill du kunna ladda ner dina gästers foton och spara dem i hög kvalitet måste du betala för dessa premiumfunktioner. Genom att köpa det så kallade diamantpaketet för du tillgång till följande funktioner:

 • Obegränsad nedladdning av foton i hög kvalitet
 • Skapa taggar för kategorisering av bilder
 • Ta bort reklam från appen
 • Egen URL
 • Ändra färger i appen
 • Information om bröllopet till dina gäster

För att kunna utnyttja appen till fullo måste du betala 319:- (159:- med den rabatt som ofta erbjuds)

Som sagt är tyvärr denna tjänst nedlagd sedan en tid tillbaka.

Eversnap

Eversnap är en fotodelningsapp som inte enbart har riktat in sig på bröllop men som ändå fungerar precis lika bra till just detta ändamål. Denna app har fått goda omdömen från flera håll och erbjuder en relativt enkel och användarvänlig upplevelse.

Fördelar med Eversnap

 • Obegränsad längd på videoklipp (max 2 gb filstorlek)
 • Fungerar offline
 • Gäster måste inte ladda ner en app
 • Användarvänlig
 • 100% Nöjd-garanti
 • Använd till flera olika event
 • Ladda ner enstaka bilder eller alla med ett klick

Kostnad

Det finns flera olika paket att välja bland men baspaketet för 99 dollar räcker gott och väl. Du kan dessutom även använda appen till fler event efter eller innan bröllopet.

Testa Eversnap

The Guest

The Guest är en app som är en del av the Knot och som gör det väldigt enkelt för gästerna att dela sina bilder helt utan att tänka på det. Det enda de behöver göra är att ladda ner appen innan bröllopet. Sedan använder de den vanliga inbyggda kameraappen i mobilen när de tar sina kort istället för en speciell app. Bilderna delas alltså automatiskt ändå, vilket underlättar för gästerna.

Fördelar med The Guest

 • Använd telefonens inbyggda kameraapp
 • Automatisk delning under valt tidsintervall
 • Pausa automatisk delning när som helst
 • Appen påminner gästerna om att fota
 • Slideshow i realtid
 • Ladda upp bilder från systemkamera

Kostnad

Appen är gratis att ladda ner.

Testa The Guest

Tumme upp

Fördelar med bröllopsappar för foton

Fördelarna med denna typ av app är flera. Framförallt underlättar det för brudparet att verkligen få ta del av bilderna från bröllopet. Det är liksom det som är hela tanken med apparna. Men det finns fler saker som gör att det kan vara en bra idé att testa en bröllopsapp för foton.

Brudparet slipper tjata på sina gäster om bilder

Det är som sagt ofta svårt att få tillgång till dina gästers bilder i efterhand utan att behöva tjata om du inte använder en sådan hör app. Nu slipper du det eftersom det sker per automatik.

Enkelt att komma igång

Apparna är ofta väldigt användarvänliga och det krävs inga större kunskaper för att varken komma igång eller sedan använda appen.

Automatiskt bilddelning

Du behöver inte tänka på någonting. Helt plötsligt kommer du åt alla dina gästers bilder från din mobil eller dator. Perfekt om ni dagen efter bröllopet vill kolla igenom bilderna från gårdagens festligheter.

Privata bilder ingen annan kan se

Apparna låter dig skapa en privat grupp där endast de som du bjuder in kan använda appen för just ditt bröllop.

Använder du istället en hashtag på instagram måste du räkna med att vem som helst kan se bilderna.

Du kan i flera fall välja ifall du vill att dina gäster ska kunna publicera bilder på sociala medier via bröllopsappen eller inte.

Ni sparar tid

Även om dina gäster inte medvetet struntar i att skicka sina bilder till dig kan det helt enkelt vara lätt att glömma bort det. Efter bröllopet på helgen ska man tillbaka och jobba igen och kommer in i vardagens verklighet.

Vill ni som brudpar ha bilderna direkt är en sådan här fotoapp det som gäller. Även om dina gäster faktiskt är snabba på att skicka sina bilder till dig är själva processen tidskrävande, både för dig och dina gäster.

En snackis på bröllopet

Har ni bjudit många gäster som inte känner varandra kan detta faktiskt bli lite av en isbrytare på bröllopsfesten. Dessutom kan man visa strömmen av bilder i realtid via en skärm eller projektor direkt på festen, vilket ofta ses som ett kul inslag.

Bilder som inte en bröllopsfotograf hade kunnat ta

Gästernas bilder är ofta ett mycket bra komplement till den professionella bröllopsfotografens foton. Tack vare att det är många gäster som fotograferar har ni möjlighet att få väldigt nära och personliga bilder från alla delar av bröllopsfesten.

Dessa foton håller antagligen inte lika hög kvalitet rent tekniskt men kan ändå vara mycket värdefulla. Ni kanske rent av hittar några av era favoritbilder från hela bröllopet bland era gästers mobilbilder.

Se saker som ni missade live

Har ni bjudit många gäster och anordnat en större fest är det svårt, för att inte säga omöjligt, att inte missa någonting under festens gång. Det är ibland svårt att ens hinna prata med alla gäster ordentligt.

Genom att ta del av alla gästernas bilder efter bröllopet får ni en chans att se en del av de saker som ni missade live. Det är även kul att se att dina gäster faktiskt hade en riktigt bra kväll även fast ni kanske inte hade hunnit prata så mycket under festen.

Bjud in gäster som inte kan närvara på bröllopet

Även om en gäst inte har möjlighet att närvara på bröllopet kan ni ändå bjuda in personen till bröllopsfotoappen. Då kan hen följa bröllopet i realtid genom alla fantastiska bilder som era gäster tar.

Tumme ner

Nackdelar med appar som delar bröllopsfoton

Det finns trots allt en del nackdelar som kan vara värt att tänka på innan ni bestämmer er för en bröllopsfotoapp att dela bilder med. Dessa nackdelar kanske inte är en dealbreaker för just dig men är samtidigt värda att nämna ifall någon inte har tänkt på det.

Svårt att få alla att använda appen

Trots att ni skrivit och uppmanat gästerna att använda appen för att fota under bröllopet är det såklart ingen garanti för att folk faktiskt kommer att använda den.

Ett sätt att minimera risken att appen faller i glömska under bröllopet är att påminna dina gäster att de gärna får fota genom att placera ut små fina skyltar på väl valda platser runt om i lokalen. Då kanske man som gäst kommer ihåg att knäppa av en bild lite då och då samtidigt som det kanske blir lite av en snackis och isbrytare under bröllopsfestens början.

Även om era gäster använder appen är det heller inte säkert att det faktiskt kommer bli så många bilder ni ens vill spara. Då är det inte roligt att ha lagt ut pengar på en sådan app.

Extra kostnad för en del funktioner

Trots att många appar gärna skyltar med att det är gratis att ladda ner och använda apparna är det inte alltid direkt hela sanningen.

Ofta handlar det om extrafunktioner man kan välja att betala extra för men ibland måste man betala för funktioner man trodde skulle vara gratis. Var därför noga med att kolla upp vad som är gratis eller vad som faktiskt ingår ifall du skulle ladda ner eller köpa en fotoapp till bröllopet.

I vissa fall är det till exempel så att man kan använda appen gratis men om du vill spara bilderna i högupplöst format efter bröllopet måste du betala extra. Detta är kanske något ni absolut skulle vilja göra men man vill inte få den kostnaden som en överraskning efter bröllopet.

Se alltså till att kolla upp villkoren innan ni väljer vilken app ni ska använda er utav. Ibland kan det vara bättre att betala en mindre summa för en produkt man vet fungerar jämfört med att chansa genom att testa en gratisprodukt som man inte har koll på.

Läs gärna recensionerna som finns om varje app i appstore innan ni köper något. Många appar är som sagt gratis att använda vilket innebär att ni med fördel kan testa appen innan bröllopet så att den verkligen fungerar så som ni har tänkt er.

En del appar kräver registrering

Några appar kräver att dina gäster registrerar sig med sin e-postadress när de laddat ner appen. En del kan tycka att detta är jobbigt om de inte vet exakt vad det är som gäller och vad de skriver upp sig för.

Det är väl oftast inget större problem men det kan innebära att man får företagets nyhetsbrev eller reklam från företaget. Detta går givetvis att avskriva sig ifrån och är i normalfallet inget större problem men kan vara värt att veta.

För direktuppladdning krävs täckning eller Wi-Fi

Vill du kunna visa alla bilder direkt krävs det att det finns en fungerande internetuppkoppling. Äger bröllopet rum på ett ställe med dålig eller ingen uppkoppling kommer vanligtvis bilderna istället att laddas upp när dina gäster väl får täckning, även om det visar sig vara dagen efter bröllopet.

Väldigt stor mängd bilder

Om man ser detta som en nackdel eller inte beror kanske på mängden bilder dina gäster tar. Givetvis är det roligt med många bilder så att man får lite hjälp på traven att komma ihåg så många detaljer som möjligt av bröllopet. Det som däremot kan vara en liten nackdel är just att sortera bland alla dessa bilder och välja vilka som man verkligen vill spara.

Vissa personer har nämligen en tendens att ta extremt många bilder på exakt samma motiv under en väldigt kort tid, vilket resulterar i en hel rad bilder som ser likadana ut. Anledningen till att man gör så är oftast att man vill vara säker på att åtminstone en av alla bilder blir riktigt bra.

Bildspel i realtid under bröllopsfesten

Ett roligt inslag under bröllopsfesten kan vara att visa gästernas alla bilder på en projektorduk någonstans i festlokalen. Detta fixas enkelt genom att logga in med ditt bröllops-id på datorn och koppla den till en projektor. Du kan välja att antingen bara visa bildströmmen, alltså albumet som skapas automatiskt, eller låta appen ordna ett bildspel. Bilderna kommer då direkt upp på skärmen i albumet eller läggs i kö till bildspelet i takt med att gästerna fotar.

Detta brukar vara ett uppskattat inslag som lockar till många skratt och samtalsämnen.