Barn på bröllop

Barn på bröllop eller inte? Vad ska man tänka på ifall man planerar att bjuda barn på bröllopet? Hur ska man skriva på inbjudan ifall man önskar att barnen stannar hemma?

Ja, det är många frågor som poppar upp när man funderar kring barnen till de inbjudna gästerna.

Här kan du läsa våra reflektioner kring det hela och kanske tar vi upp saker du inte tidigare tänkt på.

Tycker ni att det är svårt att bestämma er för hur ni vill göra, att bjuda barnen eller inte? Genom att läsa våra tips kanske valet blir något enklare för er.

Ska man bjuda barn på bröllopet eller inte?

Det kan som sagt vara svårt att veta om man ska bjuda barnen eller inte och det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan man bestämmer sig.

Vad ni väljer är såklart helt upp till er. Det är ni som bestämmer vem ni vill bjuda på ert bröllop och det är inte konstigt att låta barnen stanna hemma under en sådan fest. Här nedan kan ni läsa några saker som kan vara värt att tänka på innan ni bestämmer er för hur ni vill göra.

Barn äter på bröllopsbuffé

HUR VILL NI HA ERT BRÖLLOP?

Det man i första hand ska fundera på är vad man vill ha för typ av bröllop. Ska det vara formellt och traditionellt eller ska det kanske vara väldigt avslappnat och familjärt? Tycker ni att det är viktigt att allt blir precis som ni tänkt er och att alla detaljer blir rätt eller är ni bara glada för att fira dagen tillsammans med era nära och kära oavsett hur det blir?

Barn är barn och de kommer inte alltid vara tysta när föräldrarna vill. De kommer antagligen att springa runt göra saker de egentligen inte får. Saker som kan störa en stämningsfull vigsel eller ett vackert tal.

Bjuder man barn på bröllopet är det här saker man måste räkna med. Tycker ni att föräldrar som springer efter sina skrikande barn är något som förstör en del av upplevelsen? Känner ni att ni vill maximera chanserna till att bröllopet verkligen blir som ni har tänkt er in i minsta detalj? Då gör ni bäst i att låta barnen stanna hemma.

Tycker ni däremot att allas närvaro, även barnens, är det viktigaste med ert bröllop ska ni givetvis bjuda barnen också.

Alkohol till bröllopsfest

ALKOHOL

På en fest där mycket alkohol kommer att inmundigas är det inte lämpligt att barn medverkar eftersom alkoholpåverkade människor kan vara otäckt för barn. Det känns inte riktigt som en bra miljö för barn när större delen av alla gäster är berusade.

Man kan såklart låta gästerna ta med sig sina barn till ett sådant bröllop även om det antagligen kommer drickas en hel del alkohol. Då beror det dock på upplägget av festen.

Ska man ha sittande middag med begränsad dryck till maten för att sedan efter middagen öppna upp baren kan det bli en stor skillnad jämfört med att erbjuda fri tillgång till alkohol under en lång och utdragen middag.

Anordnar ni ett bröllop likt det första alternativet kan barnen t.ex. vara med i början av festen för att sedan åka hem efter maten.

Barn på vigsel

VÄLKOMNA BARN PÅ VIGSELN Men inte på BRÖLLOPSFESTEN

Det här är en relativt vanlig variant när de inbjudna gästerna har barn. Genom att låta barnen vara med under vigseln men att sedan hålla bröllopsfesten barnfri kan barnen faktiskt få vara med att fira er samtidigt som alla kan släppa loss ordentligt när bröllopsfesten väl startar.

Att göra på det här viset underlättar också för de som ska fixa barnvakt. Eftersom ett bröllop vanligtvis pågår under en ganska lång tid kan det vara lite svårt för vissa att lämna bort de minsta barnen så länge. Med den här lösningen räcker det alltså att någon passar barnen under själva bröllopsfesten.

Föräldrarna till barnen på bröllopet

FÖRÄLDRARNA TILL BARNEN

Ska barnen följa med på bröllopet innebär det i vissa fall att föräldrarna hela tiden är på helspänn för att hålla koll på sina barn så att dem inte gör någon de inte får. Det kan vara svårt att koppla av och njuta av bröllopet när man har en vild unge som springer runt eller t.ex. bara vill klänga på sin mamma och avbryta alla samtal hela tiden. Man är inte hundra procent närvarande helt enkelt.

Det här är egentligen mest upp till föräldrarna eftersom man såklart inte måste ta med sig sina barn på bröllopet även om de blivit bjudna. Vill man hellre fixa barnvakt för att kunna slappna av mer och njuta av bröllopet på ett annat sätt är det fritt fram att göra det. Det beslutet måste ju inte brudparet ta för föräldrarnas skull.

Gäster på bröllop

ÖVRIGA GÄSTER

På en vuxen fest kan det i vissa fall vara så att det inte riktigt blir samma stämning när många barn är bjudna. De övriga gästerna måste ta hänsyn till att barn medverkar och kan för en del innebära att festen inte blir lika festlig eller rolig för den delen.

Finns det ingenting för barnen att göra och föräldrarna inte har koll på dem hela tiden kan det för en del övriga gäster i vissa fall dessutom kännas som att man blivit påtvingad att vara någon typ av barnvakt för andras barn.

Barn leker på bröllop

TÄNK PÅ BARNEN I FÖRSTA HAND

Hur roligt är det att tvingas med på ett bröllop där man måste sitta sill och och vara tyst för att inte störa? Barn vill busa, leka, springa runt och göra ljud ifrån sig. De vill inte sitta tysta i kyrkan eller vid matbordet hur länge som helst utan att göra någonting.

Tycker man att det är OK med barn måste man hitta på saker för att aktivera dem. Det måste finnas utrymme för dem att leka och göra roliga saker.

Var så tydliga ni kan i inbjudan

Oavsett hur ni väljer att göra är det viktigt att ni är väldigt tydliga i er inbjudan till gästerna. Vill ni ha ett barnfritt bröllop ska det klart och tydligt framgå. Vill ni gärna att gästerna tar med sig barnen bör även det framgå tydligt.

Skriver ni inte vad som gäller blir det väldigt svårt för era gäster att veta hur ni vill ha det.

Skriver ni t.ex. endast föräldrarnas namn på inbjudan och utelämnar barnens, kanske ni tycker att ni är tydliga nog. Detta lämnar dock ändå utrymme för missförstånd. Många föräldrar förutsätter att deras barn alltid ska följa med överallt och tänker kanske inte på vilka namn som stod på inbjudningskortet.

Var istället övertydlig och skriv rakt ut hur ni vill ha det, ifall barn är välkomna eller inte. På så sätt undviker ni missförstånd och slipper dessutom få frågan ifall barnen är välkomna eller inte. Det kan vara en jobbig en situation att ställas inför och det kan kännas svårt eller pinsamt att behöva säga nej. Skulle man inte säga nej i en sådan situation kan det bli konstigt att vissa barn fick komma på bröllopet medan andra inte var bjudna.

Redan vid inbjudan kan det vara smart att låta föräldrarna veta att ni t.ex. har fixat med aktiviteter för barnen och har ordnat med en barnvakt på plats som kan hjälpa till att se efter dem. Annars finns det en risk att föräldrarna kanske avstår bröllopet eller i onödan tar med sig en massa leksaker och grejer för underhållning av barnet.

Har ni svårt att formulera er kort eller ifall det bara gäller fåtal gäster kan ni istället kontakta dem separat. Eller varför inte skriva informationen på er egen personliga bröllopshemsida som blir ett komplement till inbjudningskortet.

Läs även: Så skapar du en egen bröllopshemsida helt gratis

Hur skriver man i inbjudan att barn är välkomna eller inte?

Många tycker att det känns svårt att veta hur man ska uttrycka sig i inbjudan på ett sätt som gör att gästerna vet ifall barnen är välkomna eller inte. Framförallt kan det vara jobbigt att skriva på ett snyggt sätt att barnen inte är välkomna.

Här får ni därför några konkreta exempel på hur man kan formulera sig i texten på inbjudningskortet.

  • Denna dag vill vi gärna fira i vuxet sällskap, därför önskar vi att ni lämnar era käraste ägodelar hemma.
  • Barn är välkomna på vigseln men därefter önskas firandet fortsätta i vuxet sällskap.
  • Vi tycker väldigt mycket om era barn men en dag som denna tror vi att de har det roligare hos sina barnvakter.
  • Alkohol serveras under bröllopsfesten och vi önskar därför fira kvällen utan barn
  • Barnen är välkomna på vigseln men bröllopsfesten är reserverad för vuxna.
  • Vi önskar ett barnfritt bröllop

Vill ni har fler tips på vad man kan skriva i bröllopsinbjudan rent generellt? Vi har skrivit en hel sida i ämnet!

Läs våra tips här: Vad ska man skriva på inbjudan till bröllopet?

6 bra aktiviteter för barn på bröllop

Eftersom de flesta barn inte är direkt stormförtjusta i att tyst sitta stilla och inte göra någonting är det viktigt att aktivera dem på något sätt.

Vad man erbjuder för typ av aktiviteter beror såklart delvis på barnens ålder men här är några exempel på saker man kan förbereda.

Nummer 1

PYSSEL

Klippa och klistra, göra pärlplattor, tillverka egna halsband eller varför inte ge barnen ett färdigt pysselkit för bröllop. Allt detta är saker som många barn uppskattar och perfekta aktiviteter att ägna sig åt under ett bröllop.

Nummer 2

MÅLARBÖCKER

Att få sitta med en bra målarbok eller bara att få tillgång papper och pennor är något som många barn älskar och kan hålla dem sysselsatta en bra stund. Det bästa är att även äldre barn kan uppskatta en riktigt bra målarbok.

Nummer 3

LEKSAKER

Ska man underhålla yngre barn är leksaker givetvis det första man tänker på. Det krävs dock oftast lite större plats och det är därför bra ifall bröllopslokalen har något extra rum där barnen kan få leka utan att störa övriga gäster.

Nummer 4

SPEL

Spel är också ofta ett mycket bra sätt att underhålla barn, kanske mestadels något äldre barn. Vanliga sällskapsspel som brädspel, kortspel och memory kan fungera bra men även TV-spel ifall det finns tillgång till ett rum med TV.

Nummer 5

UTOMHUSLEKAR

Äger bröllopet rum på sommaren och festlokalen ligger på ett ställe med gräsmatta eller någon annan bra uteplats är olika utomhuslekar bra alternativ. Släng ut några bollar, ett kubbspel och andra liknande utomhuslekar så ska ni se att barnen håller sig sysselsatta.

Nummer 6

FILMVISNING

Finns det tillgång till rum i lokalen där ni kan ställa en TV burkar det kunna bli väldigt populärt att anordna filmvisning för barnen. Gör det extra mysigt för dem genom att lägga dit kuddar och filtar och ordna med popcorn såklart.

Små barn bjudna på vigsel

Små barn under vigseln

Kommer det att komma små barn till vigseln kan det vara smart att erbjuda en liten lekhörna i ett annat rum eller en liten bit bort från själva vigselplatsen. Skulle barnen inte ha tillräckligt med tålamod att sitta stilla och tysta kan föräldrarna istället ta med sig barnen till lekhörnan. Det blir bättre för både barnet, brudparet och övriga gäster.

Något som föräldrarna själva brukar tänka på ifall de vet med sig att deras barn kan komma att bli uttråkad eller på skrikhumör är att sätta sig på ett strategiskt bra ställe under vigseln. En plats som gör att man snabbt, lätt och obemärkt kan smita iväg en stund med barnet ifall det skulle behövas.

Barnvakt under bröllop

Fixa en barnvakt till barnen bjudna på bröllopsfesten

Ett alternativ som i vissa fall kan vara riktigt bra är att ni som brudpar fixar en duktig och pålitlig barnvakt vars huvuduppgift under bröllopsfesten är att se efter de inbjudna barnen. Den här personen sitter med vid barnbordet och är sedan med och lekar tillsammans med barnen, hjälper dem att sätta på en passande film och gör liknande uppgifter. På så vis kan föräldrarna vara lite mer närvarande under bröllopet.

Är det inte så väldigt många barn kan det vara smartare att göra på det här viset jämfört med att alla föräldrar ska vara med sina barn hela tiden. Nu blir det en person som har koll på dem hela tiden och föräldrarna kan istället komma och titta till dem emellanåt.

Barnbord eller inte?

Ska man duka upp för barnen vid ett specifikt barnbord eller ska de få sitta med sina föräldrar? Det kan vara en lite klurig fråga. Svaret beror såklart på flera olika saker. Hur gamla är barnen? Klara de att sitta och äta själva eller måste en vuxen i sådana fall sitta med vid barnbordet? Det här är frågor ni bör ställa er innan ni dukar ett barnbord.

Sitter barnen tillsammans med sina föräldrar är det viktigt att tänka på bordplaceringen. Eftersom barnen antagligen inte kommer vilja sitta vid bordet hela tiden kommer det alltså att bli tomma platser intill föräldrarna.

En klar fördel med att låta barnen sitta vid ett barnbord är att man på ett snabbt och enkelt sätt kan duka av och istället plocka fram målarböcker, pyssel och andra roliga saker när barnet ätit klart. Det blir lite svårare att få plats med ifall barnen skulle sitta med sina föräldrar.

Har ni inte riktigt bra koll på hur barnen är och hur det skulle fungera att låta dem sitta tillsammans med andra barn kan ni med fördel fråga barnens föräldrar. Föräldrarna vet såklart bäst ifall deras barn skulle klara av att sitta själva vid ett barnbord eller inte.


Eventuell sovplats för barn

Beroende på typ av bröllop och vilka barn som är bjudna kan det vara smart att fundera över ifall det finns någon bra sovplats för barnen i lokalen ni hyr. Ett rum föräldrarna t.ex. kan ställa en resesäng eller bara ha vagnen ifall barnet helst sover i den.

Vanligtvis kanske föräldrarna åker hem när det är dags för barnen att sova men har man riktigt små barn kan det fungera bra att låta dem sova på festen.