Så ska en skjorta sitta för bästa passform

Det spelar ingen roll hur dyr eller exklusiv skjorta du köper ifall den inte sitter bra. En välsittande skjorta med perfekt passform är a och o när det kommer till att klä sig stiligt och elegant.

Att kombinera en välsittande kostym med en skjorta vars passform inte är den bästa kommer dra ner helheten rejält.

Följ dessa steg i guiden här nedanför när du är ute efter en ny skjorta så ska du se att du lättare kommer att kunna hitta en skjorta som sitter riktigt bra och därför ser extremt bra ut på just dig och din kropp.

Du kommer förhoppningsvis att komma hem med en mycket snyggare skjorta tack vare dess optimala passform genom att följa dessa tips.

Tips för en perfekt sittande skjorta

Rätt storlek på skjortkragen

Storlek på krage

När en krage har rätt passform ska den vidröra huden hela vägen runt utan att för den sakens skull pressas mot halsen.

Du kanske hört talas om det klassiska knepet att stoppa fingrarna mellan kragen och halsen. På så sätt ska man kunna känna ifall storleken på kragen är lagom eller inte.

Detta knepet är faktiskt riktigt bra och kan alltså med fördel användas för att hitta rätt storlek på skjortkragen. Men hur fungerar det då?

Jo, du har helt enkelt hittat rätt storlek ifall två fingrar får plats mellan skjortkragen och halsen.

Är det mycket plats över och du får plats med fler fingrar är skjortan för stor. Får du inte emellan fingrarna är kragen för tight. Så enkelt är det!

Så ska en skjorta sitta

Axlarna

Detta är en punkt som tyvärr en del missar när de ska prova ut nya skjortor. Det handlar om att sömmen som fäster ärmen i skjortan ska hamna på rätt plats.

Hamnar sömmen för högt upp på axeln är alltså en liten del av ärmen uppe på axeln och skjortan ser för liten ut. Hamnar sömmen istället ner på övre delen av armen är skjortan för stor.

Den perfekta passformen är när sömmen hamnar precis där som armen och axeln möts som ni ser på bilden här ovanför.

Detta är viktigt för att du ska kunna röra dig bekvämt i skjortan.

Rätt längd på skjorta

Längd på skjortan

Skjortan ska vara så pass lång att den gott och väl täcker bältet när den inte är nedstoppad. När den är nedstoppad i byxorna måste du nämligen kunna röra dig fritt utan att skjortan åker ur byxorna. En lagom längd brukar vara runt 5-8 centimeter över kanten på byxorna.

Blir skjortan för lång kommer du vara tvungen att stoppa ner väldigt mycket tyg i byxorna vilket inte är bekvämt.

Hur en skjorta ska sitta över bröstet

Bröstet och magen

En relativt vanlig miss en del män gör vad gäller skjortans passform är att köpa en skjorta som är för stor över bröstet och magen.

Det syns tydligt ifall skjortan är för stor eftersom det då blir för mycket tyg över som veckar sig och ser pösigt ut vid bröstet och framförallt magen. Om man däremot valt en för liten storlek är skjortan för stram över bröstet och man kan se vid knapparna att det drar för mycket i tyget vilket skapar veck och rynkor.

Det gäller att hitta en storlek på skjorta där du utan problem kan knäppa skjortan samtidigt som inga veck bildas när du stoppat ner skjortan i byxorna.

Hur långa skjortärmarna ska vara

Längd på ärmen

Man ser relativt ofta att en del män köper skjortor med något för långa ärmar. Då är ärmarna så pass långa att de täcker hela handleden och även en bit ner på handen. Motsatsen är kanske inte lika vanlig men syns knölen på benet vid handleden så är ärmen för kort.

Skjortärmen ska vara så pass lång att den täcker handleden men slutar precis där själva handen börjar. Då kommer någon centimeter av manschetten att synas när du bär kavaj, vilket är en bra längd på skjortärmen.

Hur manschetterna ska sitta

Manschetter

En detalj som man inte ska missa är storleken på skjortans manschetter. Om tyget pressas mot handlederna när du knäppt skjortan är det för tight. Om tyget veckar sig när du placerar armarna på bordet och det är mycket plats mellan tyget och handleden är skjortan för stor.

Lagom storlek är när manschetten är nära handleden men samtidigt lämnar utrymme för luft mellan tyget och huden. Man ska oftast kunna ta på sig skjortan utan att behöva knäppa upp knapparna på ärmen.

Hur en skjorta ska sitta vid ärmarna

Passform på ärmen

För att kunna röra sig ordentligt ska det finnas ungefär 2,5 cm – 5 cm ”överblivet” tyg när armen hänger rakt nedåt och du tar tag i tyget vid armvecket.

Det är tillräckligt för att du ska känna dig bekväm.

Blir det för mycket tyg över kommer skjortan att se väldigt stor ut och är ärmen för tight kommer du ha svårt att röra dig fritt.

Denna guide till att hitta den perfekta storleken på skjorta genom att visa hur skjortan egentligen ska sitta är skapad i samarbete med realmenrealstyle.com där alla bilder på denna sida kommer ifrån.