Slipsknutar och slipsar till bröllop

Planerar du att bära slips under ett stundande bröllop? Vi guidar dig till vilken slips och slipsknut du ska använda och visar på ett tydligt och enkelt sätt hur man knyter en slipsknut samt hur slipsen ska sitta.

Men visste du att det finns väldigt många olika sätt att knyta en slipsknut på? Det är alltså inte bara att bestämma sig för slips till bröllopskostymen, det gäller också att välja vilken slipsknut som är mest passande.

Olika slipsknutar kan t.ex. upplevas olika mycket formella och det gäller att välja en slipsknut som passar bra till den skjorta du planerar att ha på dig. Typ av skjortkrage samt ansiktsform och storlek spelar nämligen in i valet av en passande slipsknut eftersom knutarna är olika stora.

Vi hjälper dig att hitta rätt genom att vi bl.a. här går igenom några vanliga (och några mindre vanliga) slipsknutar och hur man knyter dem.

Dessutom ger vi dig tips och råd för hur du ska tänka när du ska köpa slips.

Men först…

Perfekt längd på slips

Så ska en slips sitta

Man ska komma ihåg att en slips inte har någon annan funktion än det rent estetiska. Den ska bara göra dig lite snyggare helt enkelt. Det här med hur en slips ska sitta är därför en lite svår fråga. Det finns nämligen olika sätt att bära en slips och det finns egentligen inget rätt eller fel.

Med det sagt, visst finns det en generell riktlinje man kan följa för att det ska anses korrekt.

Det finns faktiskt en ganska enkel tumregel som gör det lättare att komma ihåg hur de flesta brukar vilja ha sin slips.

Slipsen ska sluta precis vid toppen av byxlinningen.

Detta kan som sagt varieras och vissa vill att den ska hänga längre ner medan andra gillar att ha den lite kortare. Det är en smaksak helt enkelt.

När det kommer till längden på den smala änden av slipsen är även detta en diskussion som inte har ett definitivt svar. Ska den vara lika lång som den breda änden eller ska den vara kortare eller längre?

Detta är alltså också en smaksak.

Oftast ser det dock bäst ut när den smala och den breda änden av slipsen är ungefär lika långa.

Glöm inte vecket (“the dimple”)!

Det finns två olika sätt att knyta alla slipsknutar, med ett litet veck eller grop (dimple på engelska) eller helt utan detta veck.

Det är många som inte tänker på skillnaden mellan dessa två men faktum är att de allra flesta föredrar en slips knuten med en så kallad dimple.

Det här lilla vecket bildas alltså precis under själva slipsknuten och ger slipsen karaktär och liv samtidigt som den skapar en lite mer tredimensionell känsla.

Ibland blidas detta veck helt utan att du tänker på det men om det inte gör det finns det flera knep för att knyta slipsen så att vecket enkelt blir till.

Såhär knyter man en slipsknut med ett veck eller dimple

 1. Börja med att knyta slipsknuten precis som vanligt.
 2. När du vid sista steget ska dra åt själva knuten, stanna.
 3. Vik nu in de båda sidorna av slipsen precis ovanför knuten och håll ihop dem.
 4. Dra försiktigt åt knuten så att vecket försvinner ner under knuten.
 5. När du drar åt och justerar knuten ytterligare har vecket bildats precis under knuten.

Kika gärna på videon från Real Men Real Style lite högre upp för att på ett bättre sätt förstå hur vi menar.

5 slipsknutar och hur du knyter dem

Full Windsor

Full Windsor, ibland även kallad Double Windsor eller bara Windsor, är en symmetrisk och relativt stor slipsknut som passar allra bäst till skjortor med krage av typen cutaway eller spread som lämnar större utrymme mellan snibbarna.

En full windsor anses formell och passar alldeles utmärkt att bära på en så högtidlig tillställning som ett bröllop.

Det här är inte den lättaste slipsknuten av alla men den är långt ifrån så svår som vissa verkar tro. Följ bara guiden här nedan så kommer du säkerligen få till ett snyggt resultat. Sedan är det såklart ett smart drag att öva ett par gånger innan du ska använda slipsen. Att vänta till tio minuter innan bröllopet med att testa att knyta slipsknuten för första gången är alltså ingen bra idé.
Undvik att använda er av den här slipsknuten ifall ni vill ha en slips i tweed eller en stickad slips eftersom en sådan slips är väldigt tjock.

 1. Häng slipsen runt nacken med den breda änden av slipsen på din vänstra sida. Den breda änden ska hänga ca 10-15 cm längre ned än den smala änden. Detta kan behöva justeras beroende på hur lång du är.
 2. Korsa den breda änden över den smala och för den breda toppen upp under hakan.
 3. För den breda änden fram över slipsen på höger sida om den hängande smala änden.
 4. Trä den breda änden under den smala från höger till vänster.
 5. För den sedan uppåt, denna gång på utsidan av slipsen, upp mot hakan.
 6. Trä den breda änden av slipsen ner på insidan av slipsen under hakan och sedan ner på din vänstra sida om den hängande smala änden.
 7. Korsa den smala änden från vänster till höger genom att föra den breda änden horisontellt även den smala.
 8. Trä igenom den breda änden in under slipsen upp mot hakan.
 9. Trä den breda änden under den ytterst vågräta delen på knuten och dra ner hela så att du slutför slipsknuten.
 10. Rätta till knuten så att den ser schysst ut.

Half Windsor

Half windsor är en medelstor symmetrisk slipsknut som med fördel kan användas till både smala och medelbreda typer av skjortkragar. Trots att den heter half windsor är den inte hälften så stor som en vanlig windsor utan snarare ca 75 procent av storleken.

Den här slipsknuten är också vanlig på bröllop trots att den inte anses som lika formell som full windsor.

Half Windsor är antagligen den vanligaste och populäraste slipsknuten av dem alla. Ska du bara lära dig en enda slipsknut är det den här mångsidiga knuten du ska välja!

 1. Häng slipsen runt nacken med den breda änden av slipsen på din vänstra sida. Den breda änden ska hänga ca 7-10 cm längre ned än den smala änden.
 2. Korsa slipsen genom att ta den breda änden över den smala.
 3. Vira den breda änden horisontellt runt den smala änden.
 4. För den breda änden uppåt och ner på insidan av de båda ändarna under hakan och dra åt.
 5. Vira den breda änden horisontellt på framsidan från höger till vänster.
 6. För den breda änden uppåt innanför slipsen vid halsen.
 7. Trä toppen av den breda änden på insidan av den vågräta delen och dra igenom hela så att det bildas en knut.
 8. Rätta till knuten och justera längden genom att hålla i slipsknuten och dra lätt i den smala änden.

Four in hand

Four in hand är en riktigt klassisk slipsknut som vanligtvis är den första slipsknut man lär sig att knyta. Det är för att den är enkel att knyta, passar till mycket och dessutom är väldigt populär.

En Four in Hand slipsknut är förhållandevis liten och asymmetrisk till formen. Den passar bäst att använda till en inte alltför bred skjortkrage, som t.ex. en krage av typen point eller button down.

Eftersom det inte krävs en så lång slips till den här slipsknuten kan även långa män vanligtvis använda en normallång slips till den här slipsknuten.

Planerar du att använda en slips i ett relativt tjockt material, som exempelvis italienskt siden, kan det vara bättra att använda en bredare slipsknut än den här.

 1. Häng slipsen runt nacken med den breda änden av slipsen på din vänstra sida. Den breda änden ska hänga ca 7-10 cm längre ned än den smala änden.
 2. Korsa slipsen genom att ta den breda änden över den smala.
 3. Vira den breda änden horisontellt runt den smala änden.
 4. Vira den breda änden horisontellt ytterliga 3/4 varv. Stick in ett finger mellan de två ändarna.
 5. Ta toppen av den breda änden och för den uppåt innanför slipsen under hakan.
 6. Stoppa ner den breda änden i det utrymme mellan ändarna där du hållit ditt finger.
 7. Dra igenom hela änden så att det bildas en knut. Rätta till knuten genom att hålla i den med ena handen och dra lätt i den smala änden av slipsen.

Kelvin

Den här slipsknuten är en symmetrisk liten till medelstor knut som som inte är riktigt lika vanlig som en del andra alternativ. Den är egentligen ganska lik den vanligare varianten four in hand men här tar man istället ett extra varv för att på så vis göra den symmetrisk.

Använd gärna Kelvin knuten till point krage. Den passar extra bra för dig med lite mindre ansikte.

 1. Häng slipen runt nacken med baksidan av slipsen utåt och den breda änden till vänster. Toppen av den breda änden ska vara ca 5-7 cm längre ned än den slutliga positionen när slipsknuten är klar.
 2. Korsa änderna genom att ta den breda under den smala.
 3. Vira den breda änden runt den smala från höger till vänster.
 4. Vira den sedan tillbaka runt den smala änden från vänster till höger.
 5. Ta den breda änden ovanför den smala änden tillbaka till vänster sida. Det innebär att du har virat den breda änden två och ett halv varv runt den smala änden.
 6. Trä den breda änden in under slipsen uppåt mot hakan.
 7. Trä den sedan neråt under den ytterst tvärgående delen och dra åt så att det bildas en knut.
 8. Dra åt slipsknuten genom att hålla en hand på knuten och sedan dra försiktigt i den smala änden.

Oriental

Det här nog den absolut enklaste slipsknuten som finns. Den är lätt att lära sig, går snabbt att knyta och är en relativt mångsidig slipsknut. Det kanske inte är förstahandsvalet på ett formellt bröllop där man vill vara extra uppklädd men kan med fördel används till många andra tillställningar.

Den här slipsknuten är liten till storleken vilket gör att den passar bäst till tajtare skjortkragar med mindre mellanrum mellan snibbarna. Den här slipsknuten passar alltså bra till en skjorta med en krage av typen point.

 1. Häng slipen runt nacken med baksidan av slipsen utåt och den breda änden till vänster. Toppen av den breda änden ska vara ca 5-7 cm längre ned än den slutliga positionen när slipsknuten är klar.
 2. Korsa änderna genom att ta den breda under den smala.
 3. Vira den breda änden runt den smala från höger till vänster.
 4. Trä den breda änden under slipsen vid halsen upp mot hakan.
 5. Trä den sedan neråt under den tvärgående delen av slipsen och dra åt så att en knut bildas.
 6. Rätta till och dra åt slipsknuten genom att hålla ena handen på slipsknuten medan du drar lätt i den smala änden.

Att välja slipsknut

Eftersom det finns så många olika typer av slipsknutar att välja på kan det verkligen vara svårt att bestämma sig. För att komma fram till vilken slipsknut som passar bäst listar vi här nedan en del saker som kan vara värt att tänka på.

Vad för typ av tillställning ska slipsen bäras på?

Olika slipsknutar sänder olika signaler om dig som bär slipsen. Därför ska du tänka på när slipsen är tänkt att bäras. Vad är det för tillställning och hur formellt ska man vara klädd? Vid ett högtidligt bröllop vill man antagligen inte komma med en väldigt vardaglig slipsknut.

Detta kan tyckas väldigt överdrivet och det är absolut inte alltid man behöver tänka på sådana här saker, det beror helt enkelt på situationen. Vad är det för typ av bröllop? Är det bestämt en specifik klädkod för tillställningen?

Vanligtvis passar det bra med en full windsor eller half windsor slipsknut till ett bröllop.

Vilken typ av slips ska du använda?

En del slipsknutar kan inte användas med alla typer av slipsar. Detta är därför något att ta med i beräkningarna när du är ute efter att köpa slips.

En stor slipsknut, som t.ex. Windsor, kan kräva en längre slips för att till få rätt längd när slipsknuten väl är på plats. Det beror givetvis på hur lång personen som bär slipsen är men vanligtvis bör en slips vara ca 4 centimeter längre än normalt ifall man planerar att knyta en full windsor.

Även materialet på slipsen kan spela roll för val av slipsknut. En del slipsknutar kräver en lite tunnare slips medan andra med fördel kan knytas med en slips i ett tjockare material.

Det kan exempelvis vara svårt att knyta en full windsor med en slips i tweed eller en stickad slips. Då passar det bättre att använda en mindre slipsknut.

Storlek och form på ansiktet

Din ansiktsform och storlek på hals/nacke är också något som spelar in när det kommer till val av slipsknut. Här kan man gå in i detalj på vilken slipsknut som är mest optimal till olika ansiktsformer och proportioner men eftersom det är många andra aspekter som spelar in tycker jag att det inte finns någon anledning att överdriva på den punkten.

Generellt sett kan man säga att en mindre slipsknut är bättre lämpad för en man med ett smalare ansikte och nacke.

På samma sätt passar alltså en större slipsknut bättre på en person med stort ansikte och bredare nacke.

Vad har du för typ av skjortkrage?

Det gäller att anpassa slipsknuten till den skjorta slipsen ska användas tillsammans med. Att inte tänka på detta är ett misstag som kan bli ett tydligt tecken på att man inte riktigt vet vad man sysslar med.

En större slipsknut passar bättre till en skjorta med bred skjortkrage där snibbarna är längre ifrån varandra och alltså ger större plats åt slipsknuten.

En mindre slipsknut passar bättre till en skjorta med en smalare skjortkrage där snibbarna är tajtare ihop.

Att tänka på när du ska köpa slips

Bredd på slipsen

Det finns, som du säkert vet, slipsar som är olika breda. Bredden på slipsen har varit något av en modegrej som varierat i flera omgångar. I vissa perioder har det varit populärt med extra smala slipsar och i andra perioder har det varit mer populärt med bredare slipsar.

Den vanligaste bredden på klassiska slipsar ligger dock på ca 8-8,5 cm. Man mäter bredden på slipsen vid det bredaste stället på slipsen innan den spetsiga toppen.

Bredden 8-8,5 cm fungerar jättebra för de allra flesta män och situationer men det förekommer givetvis undantag.

Är man väldigt stor och bredaxlad kan det vara bra att istället ha en något bredare slips för att den ska passa bättre proportionsmässigt. På samma sätt kan man ha en något smalare slips ifall man är väldigt smalt byggd och liten till växten.

I övrigt är det som mycket annat en smaksak.

Man kan köpa slipsar med bredder från ca 5 cm upp till ca 10 cm.

Material på slipsar

Slipsar finns i ett flertal olika material men det absolut vanligaste och oftast bästa materialet för klassiska slipsar är siden.

Siden är nämligen väldigt elegant med vacker lyster och mjuk yta samtidigt som det är tåligt. Det behåller sin form väl och är det bästa alternativet för dig som vill att din slips ska hålla så länge som möjligt.

Polyester är ett billigare alternativ till siden som också kan se mycket bra ut men som vanligtvis inte håller samma höga kvalitet som siden.

Det finns även slipsar i andra material såsom bomull, linne, microfiber och annat.

Beroende på hur situationen ser ut, vad som ska bäras till slipsen och hur formellt bröllopet eller tillställningen i fråga är kan man såklart välja material efter tycke och smak.

Vi rekommenderar dock i att du köper en slips i siden i första hand.

Längd på slipsen

I de flesta vanliga butiker kan man oftast bara välja mellan två olika längder på slipsar, normallång eller extra lång.

Valet av längd beror dels på hur lång du själv är som person men även på vilken typ av slipsknut du tänker använda dig utav. En del knutar kan nämligen kräva mer längd för att till slut bli tillräckligt lång när den slipsknuten väl är klar. Detta gäller framförallt personer som är relativt långa.

Full Windsor är ett exempel på slipsknut som kan behöva en extra lång slips.

Färg & Mönster

Börja med att kolla ifall det finns en specifik klädkod ifall du är bjuden på ett bröllop. Är så fallet ska du välja slips utifrån den bestämda klädkoden.

Läs även: Klädkoder till bröllop

I övrigt är det relativt fritt när det kommer till färger och mönster på slipsar till bröllop. Man ska dock tänka på att inte bära för starka färger eller kraftiga mönster.

Det är bättre att tona ner det lite, både för att inte ta fokus från brudparet och för att det ofta är mer elegant.