Brudskål

En brudskål kan liknas med en välkomstskål och är dedikerat brudparet. Det är den första skålen efter vigseln och därmed alltså den första skålen som gifta. Det är vanligt att man skålar i champagne eller mousserande vin men det går såklart lika bra att skåla i någon annan festlig dryck. I samband med brudskålen är det även vanligt att man serverar något typ av tilltugg, vanligtvis snittar men detta är såklart inget måste.

Brudskål

När utbringas brudskålen?

Brudskålen är vanligtvis den första skålen för brudparet som gifta och sker därför oftast när brudparet anländer till mottagningen efter vigseln.

Det brukar alltså ske i samband med mingel innan man sätter sig till bords i festlokalen.

Snittar till brudskålen

Ska man servera tilltugg till brudskålen?

Det är vanligt att det serveras tilltugg i samband med brudskålen. Oftast handlar det om snittar av olika slag.

Detta brukar vara en god och uppskattad idé med tanke på att det brukar kunna ta en stund innan alla gäster sedan har kommit på plats och maten står redo.

Utbringar brudskålen

Vem utbringar brudskålen?

Enligt gammal tradition var det alltid brudens eller brudgummens föräldrar som utbringade brudskålen eftersom de ofta betalade för bröllopet. Nu för tiden är det vanligare att brudparet själva står för kostnaden av bröllopet och därför är det vanligare att toastmadame eller toastmastern håller i brudskålen.

Har man ingen toastmaster eller toastmadame går det såklart lika bra med någon annan nära släkting eller vän som man vill tilldela uppgiften. Eller vill ni kanske själva hålla i den och i samband med detta säga några väl valda ord till gästerna. Ni väljer givetvis själva helt enkelt.

Skåla i champagne vid brudskålen

Hur mycket alkohol går åt till brudskålen?

Ett glas är ofta tillräckligt men det är vanligt att man räknar med påfyllning ifall tanken är att man ska mingla runt en stund, vilket kan kännas trevligt.

Ett champagneglas rymmer oftast 2 dl dryck så beroende på flaskans storlek kan ni då räkna fram hur många glas som går på en flaska. Tänk på att inte snåla.

Köp hellre en flaska för mycket än att ni står där och det inte räcker till alla gästerna.