Att tänka på när du ska välja bröllopskostym till brudgum

När du väl har bestämt dig för att det är en kostym du ska gifta dig i istället för t.ex. frack eller jackett ställs du genast inför nästa val, vilken kostym du ska välja att köpa.

Det kan kanske låta lätt som en plätt, att det bara är att klampa in i första bästa butik och köpa en kostym, men det finns faktiskt vissa saker som kan vara värt att ta hänsyn till när du ska köpa en kostym till just bröllop.

Samtidigt är det en hel del val du måste göra innan du kan komma hem med den perfekta kostymen för dig som brudgum vid ett bröllop.

Låter det omständigt? Som tur är kommer vi här försöka hjälpa dig i jakten på den perfekta kostymen och förhoppningsvis kommer våra tips att underlätta valet för dig en aning.

Enkelknäppt eller dubbelknäppt kostymkavaj?

Det vanligaste alternativet mellan dessa två typer av kostymer är den enkelknäppta modellen som oftast även är ett säkert kort. Trots det har den dubbelknäppta blivit allt mer populär igen på senare år men används alltså inte alls i samma utsträckning som den enkelknäppta, framför allt inte på svenska bröllop.

Den dubbelknäppta kostymen kan absolut tillföra en elegans tack vare sin stiliga modell. Tänk dock på att den, till skillnad från en enkelknäppt kostym, hela tiden ska hållas knäppt vilket helt klart kan påverka din bekvämlighet. Speciellt ifall ni planerar att gifta er en varm sommardag.

Enkelknäppt kostymkavaj

Enkelknäppt kostymkavaj

  • 1, 2 eller 3 knappar (2 är vanligast)
  • Trubbiga slag är vanligast
  • Kan användas i många olika situationer
  • Absolut vanligast
  • Ett säkert kort
Dubbelknäppt kostymkavaj

Dubbelknäppt kostymkavaj

  • 4, 6 eller 8 knappar (6 är vanligast)
  • Spetsiga slag är vanligast
  • Mer formell känsla
  • Ska ej knäppas upp

Ett vanligare alternativ till dubbelknäppt kostym är den tredelade varianten, dvs att en väst också bärs till kostymen.

Tredelad eller tvådelad kostym till bröllop? (Väst eller inte?)

Att bära en tredelad kostym anses mer uppklätt jämfört med en tvådelad kostym. Många gillar utseendet av en tredelad kostym medan andra känner sig mer bekväma i en tvådelad variant. Båda två fungerar absolut att använda under ett bröllop.

Tänk dock på att det kan bli ganska varmt att bära en väst under kavajen ifall bröllopet kommer att äga rum under sommaren.

Om du tror att det kommer att bli för varmt men ändå vill åt den lite stiligare looken finns det ett annat alternativ som skulle kunna vara den gyllene medelvägen. Köp en passande väst som du endast använder när du väl tar av dig kavajen. Då slipper du svettas ihjäl under vigseln och början av festen samtidigt som du fortfarande ser extra stilig ut när det är dags att ta av sig kavajen och istället ta på dig med västen.

Vilken färg på bröllopskostymen ska man välja?

Den vanligaste färgen på kostym till brudgum är en mörk blå (navy blue/midnight blue) eller mörk grå kulör (charcoal grey). Det är också de färger som vanligtvis anses som mest eleganta och bäst passande på ett fint bröllop ifall man valt just kostym. Dessutom kan en kostym i en sådan kulör med fördel även användas i många andra situationer då den passar till mycket och är lätt att matcha. Det innebär att din bröllopskostym blir mer prisvärd eftersom du kommer kunna använda den många fler gånger efter bröllopet.

Kan man använda svart kostym som brudgum?

Eftersom en kostym i svart är den färg som mest liknar den mer formella varianten frack, som ju endast förekommer i svart färg under giftermål, kan en del tro att det är svart kostym som gäller.

En svart kostym brukar dock normalt sätt inte rekommenderas vid just bröllop. Den svarta färgen har traditionellt sätt förknippats med sorg och den svarta kostymen var därför först och främst ämnad för begravningar. Då är alltså en väldigt djup mörkblå färg ett bättre alternativ.

Med det sagt blir det allt vanligare att gå ifrån gamla traditioner vid bröllop, inte bara när det kommer till klädseln. Det innebär att det trots allt förekommer svarta kostymer vid giftermål även om det kanske inte är så väldigt vanligt.

Andra färger eller mönster

Andra vanliga färger vid mindre formella och traditionella bröllop är ljusare kulörer som t.ex. ljusgrå eller beige. Det har också blivit allt vanligare med lite färggladare varianter men fortfarande lite dova, antingen ljusa eller mörkare toner. Skrikiga färger eller väldigt färgglada kostymer brukar inte göra sig bra på ett bröllop.

Mönstrade kostymer är traditionellt sett helt fel för en brudgum men även här har det blivit något vanligare bland brudpar som inte bryr sig om sådana ”regler” och som inte vill ha ett strikt bröllop.

Material på kostym till brudgum

Kostymer finns såklart i flera olika typer av material. Här år vi snabbt igenom de vanligaste materialen och deras respektive fördelar och nackdelar.

Kostym tillverkad i ull

Från: ASOS

Ull

Det absolut vanligast förekommande material för kostymer är ull, som på engelsk kallas wool. En av anledningarna till att ull är så vanligt är för att det är ett så otroligt mångsidigt material. Det möjliggör tillverkning av många olika typer av kostymer, allt beroende på hur materialet används och behandlas. Man kan alltså t.ex. tillverka både grövre tyger och väldigt tunna eleganta tyger med hjälp av ull.

En annan stor fördel med ull är att det är ett material som andas. Ull har en förmåga att både hålla dig varm när det är kyligt och samtidigt hålla dig sval när det är varmt. Denna perfekta egenskap innebär att en kostym i ull (wool) är användbar under hela året.

Planerar ni som många andra ett sommarbröllop är därför en kostym i ull ett bra alternativ ifall du inte vill svettas ihjäl men samtidigt se elegant och propert klädd ut.

Tänk på att det finns många olika tjocklekar på tyger även om alla är i ull. Det innebär att tygerna är vävda på olika sätt. Det kan därför vara bra att välja ett något tunnare tyg ifall ni planerar ett sommarbröllop.

  • Vanligast för kostymer
  • Ett material som andas
  • Ett mycket tåligt material som kan hålla i många, många år.
  • Naturligt ”vattenavstötande”
  • Mycket stiligt för kostymer

Bomullskostym

 

Från: ASOS

Bomull

Ett annat relativt vanligt material för kostymer är bomull. Fördelen med en kostym i bomull är att kostnaden generellt sett ligger lägre än motsvarande kostym i t.ex. ull eller linne. För dig med en tight bröllopsbudget kan därför bomull vara ett alternativ att kika på.

Eftersom en bomullskostym kan vara ganska tunn och inte väga så mycket upplevs den ibland som ett väldigt bra alternativ vid ett sommarbröllop. Tänk dock på att bomull, till skillnad från ull, inte är ett material som andas. Det innebär att om du vet med dig att du antagligen kommer att svettas är bomull kanske inte det bästa valet trots allt.

Dessutom anses bomull generellt sett passa bättre till mindre formella tillställningar och mer vardagliga situationer eftersom den inte är lika stilig som andra alternativ.

En bomullskostym används i första hand under sommarhalvåret då den inte är lika bra på att hålla värmen som en kostym i ull.

En annan nackdel med bomull jämfört med ull är att den lättare blir skrynklig och har en tendens att slitas ojämnt eftersom bomull inte håller färgen lika bra som ull. En del kallar dock detta patina och anser att en bomullskostym åldras snyggt.

  • Ett lätt och tunt material
  • Mer vardagligt
  • Generellt sett billigare

Kostym i linne

Från: ASOS

Linne

Linnekostymer används oftast under mer informella sommarbröllop där vigseln kanske sker utomhus och under något mindre traditionella former.

Den stora fördelen med linne är just att det är ett väldigt tunt och svalt material som passar oerhört bra just en varm sommardag.

Linne är ett material som lätt skrynklar sig och det är egentligen svårt att göra något åt det. Många menar dock att det är något som hör till och som faktiskt bidrar till den look man vill åt med en kostym i linne.


Kostym med blandat material

Från: ASOS

Blandningar av material

Genom att blanda olika material kan man skapa tyger med andra egenskaper. Exempelvis kan linne blandas med ull, bomull med ull eller linne med bomull.

Detta är bara några exempel och det finns många varianter på blandningar som kan användas för att på så sätt ta del av några av egenskaperna från respektive material.

Vanligt förekommande blandningar för ullkostymer till bröllop kan t.ex. vara med Polyester, Lycra eller Elastan om det inte är 100% ull.

Att tänka på vad gäller kostymens knappar

Många kan uppleva att det är lite rörigt det här med kostymens knappar. Vad är det egentligen som gäller och vad måste man tänka på, är det många som undrar. Här får du svar på några av dina frågor när det kommer till knapparna på kostymkavajen.

Kan man ha kavajen uppknäppt eller inte?

Kavajen alltid vara knäppt när man står och går. Detta gäller både enkelknäppta och dubbelknäppta kostymkavajer.

Med en vanlig enkelknäppt kavaj knäpper man upp kavajen när man sätter sig men så fort man reser sig upp ska kavajen knäppas igen.

När det handlar om dubbelknäppta kostymkavajer ska dessa vara knäppta hela tiden, dvs även när du sitter ned.

Vilka knappar ska man knäppa?

Som du säkert har märkt och som vi tidigare nämnt finns kostymer med olika antal knappar. Det absolut vanligaste är enkelknäppta kostymer som har två knappar men det finns varianter med både fler och färre.

En tumregel är dock att den sista knappen på kavajen aldrig ska knäppas, oavsett antal knappar.

Det finns flera förklaringar till varför det är på det viset men det ska vi inte gå in på här. Kom bara ihåg att inte knäppa den sista knappen, dvs den som är längst ner. Kostymerna nuförtiden är nämligen skurna för att man inte ska knäppa den knappen och sitter alltså bättre om den lämnas oknäppt. Vissa kostymer har till och med tagit bort den sista knappen och har således endast en knapp.

Denna tumregel gäller enkelknäppta kostymkavajer.

Har man en kavaj som har fler än två knappar ska alltid den mittersta knappen vara knäppt. Den övre knappen är däremot frivillig.

Kavajens ärmknappar

När det kommer till knapparna på kavajens ärm är dessa nu för tiden normalt sett mestadels till för dekoration eftersom dem i de flesta fall inte går att knäppa upp. Anledningen till att det inte går att knäppa upp knapparna är att man enkelt ska kunna justera ärmlängden för en bättre passform.

Har du däremot köpt en skräddarsydd kostym behövs inte längre möjligheten att justera ärmlängden och dessa kavajer brukar därför vara sydda med riktiga knapphål.

En del väljer att låta den yttersta knappen på ärmen vara uppknäppt för att på så sätt visa att de faktiskt bär en skräddarsydd kostym.

Denna lite skrytiga stil fungerar numera inte lika bra eftersom det faktiskt finns kavajer att köpa som har riktiga knapphål trots att kavajen inte är skräddarsydd eller håller särskilt hög kvalitet.

Varför finns dessa knappar?

Anledningen till varför dessa knappar från början fanns på kavajen var helt enkelt att man skulle kunna knäppa upp knapparna och kavla upp ärmarna för att inte bli smutsig vid vissa situationer.

Kom ihåg att förr användes en sådan här stiliga klädsel i mycket större utsträckning även till vardags, vilket inte skulle vara så praktiskt ifall t.ex. denna funktion inte fanns.

Hur många knappar på kavajärmen ska man välja?

Det vanligast förekommande antalet knappar på kavajens ärm brukar vara 3-4 st. Fyra knappar anses ofta vara mer uppklätt och passar bättre för en formell tillställning som ett bröllop. Tre knappar däremot anses istället vara aningen mer ledigt.

Hur ska en kostym sitta för optimal passform?

Att köpa en kostym med bra passform är extremt viktigt ifall du vill se så stilig ut som möjligt på ditt bröllop. Det spelar ingen roll hur dyr och snygg din kostym är ifall den inte sitter bra när du tar den på dig. Passformen är alltså något av det allra viktigaste när du väljer kostym.

I denna video från realmenrealstyle.com får du en snabb överblick över vad du måste tänka på när det kommer till storlek och passform vid utprovning av en kostym.