Allt du behöver veta om hindersprövning

Har man aldrig gift sig tidigare är det verkligen inte konstigt ifall man inte skulle ha koll på hindersprövningen. Vid bröllopsplaneringen är det därför inte ovanligt att det uppstår en mängd frågor när det kommer till just hindersprövningen. Vad är det för något?, hur går det till?, när ska man ansöka? osv.

Det är inte direkt sådana här man älskar med bröllopsplanering så det är heller inte konstigt att fokus hamnar någon annanstans i första hand.

Men hindersprövningen är superviktig och vi har därför försökt att skapa en så tydlig guide det bara går där vi besvarar alla era frågor om denna viktiga men så tråkiga nödvändighet inför bröllopet. 

Vad är hindersprövning?

Hindersprövning är en statligt genomförd undersökning för att säkerställa att två personer kan ingå äktenskap. Under en hindersprövning undersöks ifall de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. En hindersprövning görs enligt lag alltid innan giftermål i Sverige.

Är två personer släkt i rakt upp- eller nedstigande led får de inte lov att gifta sig enligt svensk lag.

Är de däremot halvsyskon är giftermål tillåtet, dock inte utan särskilt tillstånd från Länsstryrelsen. Kusiner får däremot lov att gifta sig utan att ansöka om annat än hindersprövning.   

Det är Skatteverket som handlägger alla ansökningar om hindersprövning i Sverige. 

Hindersprövning

Hur går det till att ansöka om hindersprövning?

  1. Ladda ned och skriv ut en ansökningsblankett från skatteverkets hemsida. Alternativt beställ en blankett via skatteverkets beställningstjänst som seda skickas hem till dig via post.
  2. Fyll i blanketten och signera ansökan.
  3. Lämna in den till Skatteverket eller skicka den per post.
  4. Skatteverket handlägger ert ärende, vilket vanligtvis sker inom 14 dagar.
  5. Skatteverket skickar ett intyg om hindersprövning samt ett vigselintyg per post.
  6. Planerar ni t.ex. en borgerlig vigsel kan vissa kommuner vilja ha in intyget ca två veckor innan vigseln. 
  7. Intyget om hindersprövning samt vigselbeviset lämnas till vigselförrättaren eller prästen som sedan skriver under intygen och skickar dem till Skatteverket.

Ni hittar blanketten längre ned på denna sida!

När ska man ansöka om hindersprövning? 

Ni bör ansöka om hindersprövning senast en månad innan bröllopet men gärna så tidigt som möjligt. Ni kan som tidigast ansöka om hindersprövning 4 månader innan bröllopet eftersom intyget inte är giltigt längre än så.

Anledningen till att ni bör söka åtminstone en månad innan vigseln är främst på grund av skatteverkets handläggningstider (som kan variera något).

Dessutom vill vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln om ni tänker gifta er borgerligt.

Hur gör man för att ansöka om hindersprövning?

Det finns ett par olika sätt att ansöka om hindersprövning hos skatteverket. 

Skicka in ansökan per post

Via Skatteverkets hemsida kan man ladda ner en blankett som ni båda ska fylla i och skriva under. Lägg ansökan i ett kuvert och skicka den till följande adress:

Skatteverkets inläsningscentral 
FE 2002 
839 86 Östersund

Har ni ingen skrivare hemma finns det vanligtvis möjlighet att göra utskrifter på biblioteket för några kronor.

Man kan också beställa en fysisk blankett via Skatteverkets beställningstjänst som ni hittar på deras hemsida. Då kommer ansökningsblankettet hemskickad med posten. (Länk till beställningstjänsten finns längre ner på denna sida.)

Besök något av skatteverkets kontor

Har ni närhet till något av skatteverkets kontor kan ni gå dit och få hjälp med ert ärende. På så vis slipper ni att skriva ut en ansökningsblankett och ni behöver inte heller köpa frimärken och kuvert.

Väl på plats kan de förse er med en ansökningsblankett och tar gladeligen emot ansökan direkt.

Det kanske låter supersmidigt att bara åka till Skatteverket och vara klar med hindersprövningen på några minuter. Det är dock inte riktigt så det ser ut i verkligheten alla gånger.

Ofta är det långa köer till att få prata med någon på skatteverket, åtminstone här i vår stad, så sådär värst smidigt vet jag inte om det är faktiskt. 

Det hade givetvis varit allra smidigast om man hade kunnat göra ansökan helt digitalt men där är vi inte riktigt än. 

Handläggningstiden är densamma oavsett hur ni väljer att ansöka.

Tips! Tänk på att ansöka om byte av efternamn samtidigt som ni ansöker om hindersprövning. Då handläggs namnändringen i samband med att skatteverket tar emot Intyget om hindersprövning samt vigselbeviset av vigselförrättaren och vigseln registreras.

Hur lång tid tar det att göra en hindersprövning?

Handläggningstiden för en hindersprövning är vanligtvis 14 dagar. Beställer du en blankett via skatteverket istället för att skriva ut en själv är den totala väntetiden ett par dagar längre, eftersom blanketten skickas per post till dig. Handläggningstiden varierar något beroende på om fler ansökningar än normalt kommer in samtidigt. 

Trots att det i normala fall endast tar två veckor med en hindersprövning kan det i vissa fall ta längre tid.

Den vanligaste orsaken till att man får vänta längre än 14 dagar är en tillfälligt ökad arbetsbelastning för Skatteverket, som är den myndighet som ensam handlägger dessa ärenden. 

Att vissa får vänta längre beror helt enkelt på att fler personer än beräknat skickar in ansökan om hindersprövning under samma period.

Skatteverket har statistik på hur många ansökningar som brukar komma in varje enskild månad under året, baserat på tidigare år. På så vis kan de planera efter det och lyckas oftast hålla sig inom de ”utlovade” två veckorna.

Vissa perioder kan dock antalet ansökningar avvika rejält från statistiken och alltså innebära en längre väntetid för de som ansökt.

Därför är det väldigt viktigt att ansöka i god tid innan bröllopet ska äga rum (Max fyra månader innan). Då minimerar  ni risken att en liten men ack så viktig detalj sätter käppar i hjulet för er stora dag.

Dessutom är det ganska mycket annat att tänka på när bröllopet närmar sig med stormsteg, så att oroa sig för blanketter och myndighetsbeslut precis innan bröllopet ska ni givetvis försöka undvika.

Här är statistik från tidigare år: 

201920202021
Januari3 5734 1282 345
Februari4 4444 2313 477
Mars5 4296 1224 473
April6 1564 7874 469
Maj8 2205 677
Juni5 5535 887
Juli5 5114 988
Augusti3 3503 361
September3 2893 184
Oktober3 2172 233
November2 5643 275
December2 2181 561
Totalt53 52449 43414 764

Hur snabbt kan man få hindersprövning om man behöver det akut?

Om man har missat att ansöka om hindersprövning och behöver en akut kan Skatteverket oftast hjälpa er att få hindersprövningen på väldigt kort tid.

Åker man dit och pratar med dem är det vanligtvis inga problem och det går i normala fall att få ett beslut om beviljad hindersprövning samma dag, oftast medan man står och väntar.

Fyll, om möjligt, i blanketten redan innan ni kommer dit så att allt är klart. Det snabbar på processen och ger också intrycket att ni inte är några slöfockar som inte ens bemödat er att förbereda er det minsta. Ni visar istället att ni värdesätter deras tid och har gjort det ni kan för att göra det så smidigt som möjligt. 

Skatteverket har i normala fall som sagt en handläggningstid på ca två veckor. Har man av någon anledning missat detta och det börjar bli akut försöker de som sagt vanligtvis att hjälpa till men tanken är alltså inte att man ska åka dit för att ansöka om hindersprövning och räkna med att få sina intyg på några minuter.

Det är ingen garanti att Skatteverket kan lösa en hindersprövning på kort tid bara för att ni åker dit. 

Med det sagt, flera vittnar om att de fått sin hindersprövning beviljad på 10-30 minuter när de åkt till Skatteverket och lämnat in sin ansökan. 

Tänk på att vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, kan behöva ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln ifall ni tänker gifta er borgerligt. 

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

I Sverige är det inte möjligt att gifta sig utan hindersprövning. En hindersprövning ska enligt lag alltid göras innan giftermål i Sverige. Anledningen är att säkerställa att de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. 

Måste båda beställa hindersprövning?

Är ni båda svenska medborgare räcker det att skicka in en ansökan om hindersprövning trots att ni är två personer som ska gifta er. Blanketten är uppdelad i två fält med frågor som ni båda behöver besvara. Dessutom krävs båda parters underskrift för att ansökan ska vara giltig. 

Vad kostar en hindersprövning?

En hindersprövning är helt kostnadsfri.

Kan man ansöka om hindersprövning online?

Det är inte möjligt att ansöka om hindersprövning online. Man måste lämna in ansökan till Skatteverket eller skicka in den per post. De privata aktörer som mot betalning erbjuder “hindersprövning online” hjälper dig bara att ta fram blanketter som alltså måste lämnas in eller skickas av dig till Skatteverket per post.

En sådan tjänst kan absolut kännas smidig men det går precis lika bra att beställa en blankett från Skatteverket helt utan att betala en extra avgift. I avgiften ingår dock ett förfrankerat kuvert.

Vad behövs för att gifta sig med utländsk medborgare?

Om en person som är folkbord i sverige vill gifta sig med en utländsk medborgare som inte är folkbordförd i Sverige krävs det, i samband med ansökan om hindersprövning, legetimering vid ett personligt besök hos Skatteverket och ett intyg om den utländska medborgarens civilstånd.  

Legetimering ska ske med giltiga resehandlingar, såsom pass. I följande EES-länder (samt Schweiz) räcker det med ett nationellt ID-kort:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Intyget som visar att personen som inte är folkbokförd i Sverige ej är i ett befintligt äktenskap ska vara utfärdat av en myndighet i det land hen nu bor.

Precis som ett intyg om hindersprövning får detta intyg inte vara äldre än fyra månader.

Blankett för hindersprövning

Ansökningsblanketten för hinderprövning är Skatteverkets blankett SKV 7880. Den ska fyllas i av båda parter, skrivas under och sedan skickas/lämnas till skatteverket som tidigast 4 månader innan vigseln. Blanketten kan laddas ned via internet eller hämtas på Skatteverkets servicekontor.

Blanketten finns tillgänglig i PDF-format via Skatteverkets hemsida. Det finns också en ifyllnadsbar PDF att ladda ner, vilken gör det möjligt att fylla i blanketten digitalt. Tänk dock på att det ofta kräver särskild programvara, en så kallad PDF-läsare, som t.ex. Adobe Reader.

Oavsett ifall ni valt den ifyllnadsbara PDF-filen eller inte behöver ni sedan skriva ut blanketten på papper. Har ni inte möjlighet att skriva ut blanketten på egen skrivare kan ni antingen göra det på biblioteket eller beställa en blankett via skatteverkets beställningstjänst. 

Att ta hjälp av biblioteket kostar bara några få kronor och är ett enkelt och smidigt sätt ifall du har närheten till ett bibliotek.

Skatteverkets beställningstjänst är ännu smidigare då blanketten skickas per post hem till dig. Är man ute i sista stund bör man dock tänka på att det kan ta ett par dagar att få blanketten hemskickad per post.

Att beställa en blankett från Skatteverket är kostnadsfritt. Klicka på bilden här nedan eller följ denna länk för att komma till blanketten.

Hindersprövning blankett