Fluga till bröllop

Att bära en fluga vid bröllop kan absolut vara ett väldigt bra alternativ till att bära slips men det beror väldigt mycket på vilken typ av fluga du väljer.

Flugor är nämligen inte bara till för de absolut finaste tillställningarna utan har numera även blivit populärt att bära vid mer vardagliga situationer inom vissa kretsar.

Det gör att flugor finns i en mängd olika material med alla möjliga mönster och färger.

För att veta vilken fluga du ska välja till bröllopet kan det först vara bra att få lite mer kött på benen…

Olika typer av flugor till herr

Det finns flera olika typer av flugor att bära till sin outfit. Vilken du väljer beror på flera olika saker, såsom typ av bröllop, övrig klädsel och stil.

Vanliga former på flugor

Den vanligaste formen på fluga till bröllop är butterfly men det finns andra former som man också kan använda. Det handlar mest om tycke och smak.

Vanlig fluga

Butterfly (thistle)

Det här är den absolut vanligaste formen på fluga som kan användas till det mesta och vid många olika tillställningar. Detta är en alltså en vanlig fluga att bära även vid ett bröllop och passar i princip alla män.

Stor fluga

Big butterfly

En större variant av den vanliga butterfly som passar till mer uppklädda tillställningar. Perfekt till ett bröllop med andra ord! Ett utmärkt val för långa och stora män med brett ansikte där det kanske skulle se lite konstigt ut med en för liten fluga.

Smal fluga

Batwing (straight)

Även detta är en klassisk form men som ändå ser lite mer modern ut. Trots att den enligt vissa är snäppet mindre formell än butterfly kan den absolut fungera bra vid ett bröllop. Eftersom batwing är en mindre fluga som även passar till mer vardagliga skjortor är den här modellen väldigt populär till mindre formella tillställningar.

Spetsig fluga

Diamond Point

Den här flugan har till skillnad från övriga varianter spetsiga ändar som pekar ut på var sin sida. Det skapar ett väldigt speciellt utseende som en många uppskattar. Denna asymmetriska fluga är perfekt för dig med en stor personlighet och som gillar att sticka ut en smula.

Rundad fluga

Club Round

Den här formen på fluga är kanske inte så vanlig längre, framförallt är den vanligtvis inget att använda sig av på ett bröllop. Den rundade formen är mer lämpad för mer avslappnade situationer och inget man bär till en väldigt uppklädd fest.

Fluga till bröllop

Oknuten eller färdigknuten fluga

En traditionell fluga knyter man på egen hand och är det alternativ vi föredrar och rekommenderar. Det är det mest klassiska alternativet och det givna valet vid användning av frackskjorta.

En färdigknuten fluga är däremot som du förstår redan knuten och genom att haka fast flugan i andra änden av bandet får man en superenkel fluga utan att anstränga sig.

Det finns även ett tredje alternativ på fluga. Det är en färdigknuten fluga utan band som man helt enkelt bara sätter fast på kragen med hjälp av clips. Detta är dock inget som rekommenderas till annan än möjligtvis ett barn.

Brudgum knyter fluga innan vigsel

Fluga med en fast eller justerbar längd

Den absolut vanligaste varianten mellan dessa två är flugan med justerbar längd. Tack vare ett litet spänne kan man alltså justera längden på bandet så att flugan sitter precis som den ska.

Detta är en väldigt bra lösning, både för dig som köpare och för tillverkarna. Eftersom en fluga med justeringsmöjligheter passar de allra flesta människor kan man hålla nere kostnaderna samtidigt som du som köpare inte behöver oroa dig för att köpa en fluga i fel längd.

Den mest klassiska och traditionella varianten av fluga är däremot den med en fast längd. Den största anledningen till att köpa en sådan fluga är just att det inte finns något spänne. Det är nämligen viktigt vid användning av t.ex. frackskjorta eftersom bandet på flugan då är synligt.

Flugor i olika material

Flugor kommer som sagt i en mängd olika material. I takt med att flugan har börjat användas mer och mer, även utanför de mest festliga tillställningar, har det kommit fler varianter av flugor ut på marknaden.

Några av de mest annorlunda flugorna som kommit på senare år är tillverkade av bland annat fjädrar eller trä. Dessa varianter har blivit relativt populära och det finns många olika att välja på från flera tillverkare.

När det kommer till bröllop är dock det vanligaste materialet på flugor såklart siden.

Det är absolut en sidenfluga du ska satsa på ifall du ska på ett vanligt bröllop.

En fluga i siden är nämligen stilig och elegant och passar bra till en uppklädd klädsel i övrigt.

Är bröllopet däremot av informell karaktär med lite skönt häng på baksidan och en ledig klädkod kan du istället med fördel välja mellan flera olika varianter och material.

Här är några olika varianter och material som du kan köpa fluga i:

  • Siden
  • Bomull
  • Ull
  • Linne
  • Denim
  • Virkad

Vilken typ av bröllop ska du bära fluga på?

Det här är en viktig punkt att fundera på inför valet av fluga till bröllop. Hur kommer bröllopet att vara? Är det en väldigt formell tillställning eller en mer avslappnad historia?

<>Om det finns en klädkod ska du givetvis i första hand följa den!

Vilken fluga du väljer beror såklart också på vad du ska ha för klädsel i övrigt. Ska du vara ordentligt uppklädd kommer det kunna se konstigt ut med en alltför vardaglig eller enkel fluga. Den ska förstås matcha stilen du väljer.

Vid ett “normalt” svenskt bröllop är det absolut vanligast med en butterfly fluga i siden.

Där har du ett säkert kort.

Så knyter du en fluga

Det är inte varje dag man använder fluga till sin klädsel, framförallt inte en sådan fluga man måste knyta själv.

Den får tyvärr många gånger ligga kvar i byrålådan och vänta tills en tillräckligt festlig och högtidlig tillställning står för dörren, som t.ex. ett bröllop.

När det då väl är dags att knyta flugan inför bröllopet är det därför inte säkert att man kommer ihåg hur man gör. Även ifall man kanske skulle kunna erinra sig eller testa sig fram till hur man knyter flugan är det långt ifrån säkert att resultatet faktiskt blir som man önskar, stiligt och elegant.

Här har vi därför fixat en enkel guide för hur du knyter din egen fluga där du steg för steg kan se hur du ska gå till väga.

Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att knyta sin egen fluga.

Varför ska man knyta sin egen fluga?

Det är absolut inget fel med att använda en färdigknuten fluga. Men tänk såhär, skulle du använda en färdigknuten slips? Det känns liksom lite fejk och som att man verkligen vill anstränga sig så lite som möjligt för att se bra ut.

Det är faktiskt inte så svårt att knyta en fluga som många verkar tro. Testa själv!

Dessutom finns det fler fördelar med att bära en riktig oknuten fluga…

En fluga du knyter själv har mer karaktär jämfört med en färdigknuten fluga. Den tillåter större variation och du kan sätta din egen personliga prägel på flugan genom att knyta den själv.

En fluga du knyter på egen hand kommer aldrig att bli symmetrisk till hundra procent. Men det gör ingenting, det är precis så det ska vara. Det adderar bara än mer karaktär till flugan.

Genom att bära en fluga man knutit själv känner man sig ofta mer uppklädd jämfört med att bara sätta på sig en färdig fluga. Det är helt enkelt för att man har ansträngt sig lite extra för att göra sig så fin som möjligt.

Vid ett så speciellt tillfälle som ett bröllop är det vanligt att man vill göra det där lilla extra och då är en riktig fluga ett bra alternativ.